Satoshi Nakamoto is de naam die voorgoed verbonden is met de persoon of personen die Bitcoin, een gedecentraliseerde digitale munt, in 2009 uitbrachten. Bitcoin is een zeer populaire cryptocurrency en wordt wereldwijd steeds meer geaccepteerd als een nieuw betaalsysteem. Het is de eerste digitale munt die volledig gedecentraliseerd is, wat betekent dat er geen centrale bank is en ook geen enkele beheerder die toezicht houdt op de werking ervan. Wie is Satoshi Nakamoto, de grote man (of vrouw) achter Bitcoin?
Satoshi Nakamoto’s identiteit is al een mysterie sinds Bitcoin voor het eerst werd uitgebracht. De media heeft gespeculeerd dat Satoshi een individu of een team van ontwikkelaars zou kunnen zijn. Met behulp van de blockchain van Bitcoin is het gelukt om met een grote mate van zekerheid vast te stellen welk Bitcoin adres aan Satoshi Nakamoto toebehoort. Sergio Demián Lerner (hoofdwetenschapper bij RSK Labs) schatte Satoshi’s Bitcoins bezit op ruwweg 1 miljoen. Die Bitcoin adressen gaan helemaal terug tot toen Bitcoin in 2008 werd gelanceerd.
De ontwikkelaars van Bitcoin hadden waarschijnlijk geen andere keus dan anoniem te blijven. Als namen worden onthuld, is het mogelijk dat de onthulling een negatieve invloed heeft op het leven van de makers. Het beste is misschien wel dat ze onbekend blijven, want er is best een kans dat ze het doelwit van misdadigers zullen worden.
Omdat de identiteit van de echte Satoshi Nakamoto nog steeds niet bekend is gemaakt, verwachtten veel crypto-onderzoekers dat het aantal bitcoins dat Satoshi Nakamoto in handen heeft – naar schatting ongeveer 1 miljoen – erg waardevol is in de huidige tijd. Satoshi Nakamoto bezit 5 procent van alle Bitcoins, wat hem aanzienlijke marktmacht geeft als je bedenkt dat er in totaal maar 21 miljoen Bitcoins gemaakt kunnen worden. Hoewel veel personen beweerd hebben de “echte” Satoshi Nakamoto te zijn, is het niemand gelukt te bewijzen dat ze de echte Satoshi Nakamoto zijn.
Veel mensen verklaarden dat zij de originele Satoshi Nakamoto zijn. Maar niemand leverde bewijs voor deze bewering, en de flarden bewijs bewezen dat ze nep zijn. Deze 3 zijn bekende nep Satoshi Nakamoto’s:
In 2014 schreef de journaliste Leah Mcgrath Goodman van Newsweek een artikel met de titel “The Face Behind Bitcoin”. Goodman herkende Dorian Nakamoto als de mysterieuze Bitcoin stichter, waardoor haar identificatie van Nakamoto een van de meest spraakmakende pogingen was.
Goodman vond veel overeenkomsten tussen de twee Nakamoto’s, waaronder wiskundige bekwaamheid, temperament, Japanse achtergrond en politieke voorkeuren. Goodman nam contact op met Dorian Prentice Satoshi Nakamoto, op zijn 64e, in Temple (hij woonde daar), Californië. Volgens Goodman had Dorian eerdere ervaring in militaire programma’s die een hoge mate van geheimhouding en computerkennis vereisten.
Enige tijd later ontkende Dorian Nakamoto echter enig verband met Bitcoin te hebben. Volgens hem waren eventuele uitspraken die gepubliceerd werden gewoon verkeerd begrepen door de verslaggever. Nakamoto zei dat zijn opmerking verkeerd geïnterpreteerd was en dat hij het tijdens het hele interview over techniek had gehad in plaats van over Bitcoin.
Uiteindelijk onthulde Satoshi Nakamoto op een Bitcoin forum dat hij niet Dorian Nakamoto was, waarmee een einde kwam aan het idee dat hij dat wel was geweest. De cryptocurrency gemeenschap meende dat Newsweek, door een foto van Dorian Nakamoto’s huis in Los Angeles te delen, zijn privacy geschonden had.
Voor de hele affaire droeg de cryptocurrency gemeenschap meer dan 100 Bitcoin bij aan Dorian Nakamoto’s rekening om hun dank en steun te betuigen voor zijn lijden. Dorian bedankte de gemeenschap al snel in een YouTube video uit 2014, waarin hij beweerde dat hij zijn Bitcoin account “nog enkele jaren” zou aanhouden. Hoewel de originele versie al gewist is, blijven er toch nog duplicaten online staan.
Dorian Nakamoto gaf toe dat hij niet de echte Satoshi Nakamoto is, maar Craig Wright zei dat hij het wel was. Hij gaf aan dat hij de werkelijke Satoshi Nakamoto was nadat Wired Magazine in december 2015 een artikel over hem publiceerde. Het bericht was getiteld als “Is Bitcoin’s Creator an Australian Genius?”
Het bewijs was een artikel over cryptocurrencies dat op Wright’s blog zou zijn geplaatst enkele maanden voor de publicatie van het iconische Bitcoin witboek. Gelekte e-mails en mededelingen over een “P2P distributed ledger” doken op, evenals afschriften van belastingdiensten en advocaten waarin Wright’s Bitcoin opmerkingen voorkomen.
Tegenbewijs werd echter openbaar gemaakt. De blog posts en de vermeende bijbehorende Nakamoto publieke encryptiesleutels waren met terugwerkende kracht gedateerd.
De “encryptiesleutel” is inderdaad een belangrijk identificatiemiddel in de blockchain technologie. Houders van cryptocurrencies hebben beide sleutels nodig om versleutelingstransacties uit te voeren. In het geval van Wright leek het erop dat zowel Satoshi Nakamoto’s publieke sleutels als de blog postings achterhaald waren, wat ernstige vragen opriep over de geldigheid van zijn beweringen.
Later veranderde Wired de kop van hun artikel in “Is Bitcoin’s Creator this Unknown Australian Genius? Waarschijnlijk niet”. De publicatie benadrukte Wright’s vermeende vervalste bewijs voor hun veroordeling. Na klachten van de cryptogemeenschap te hebben ontvangen, trok Wright de bewering uiteindelijk in.
Nick Szabo was een andere “verdachte Satoshi Nakamoto”. De NYT publiceerde het artikel “Decoding Satoshi Nakamoto and Bitcoin’s Birth” in 2015. Overeenkomsten in schrijven en Szabo’s betrokkenheid bij Bitcoin lokten vergelijkingen met Nakamoto uit. Nick Szabo werkt als computer ingenieur. Tevens is hij een cryptograaf en jurist die werken heeft geschreven die verband houden met de filosofische gedachtegang van Satoshi Nakamoto. Bijvoorbeeld:
Dominic Frisby gebruikte enkele ‘bewijsstukken’ en meende in zijn boek “Bitcoin: The Future of Money” dat Satoshi Nakamoto en Nick Szabo dezelfde mannen zijn. Szabo ontkende echter de beweringen over zijn vermeende verborgen identiteit. Vele anderen beweerden de originele Satoshi Nakamoto te zijn, maar geen van hen bleek authentiek. Vandaar dat de identiteit van de echte Satoshi Nakamoto nog steeds een groot mysterie is.
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.