Hoe kun je crypto veilig bewaren?
In dit artikel besteden we aandacht aan de opslag van cryptocurrencies in wallets. Iedereen weet dat de digitale munteenheden veel waard zijn. Net zoals met traditioneel geld wens je crypto veilig te bewaren. Het antwoord is een crypto wallet. Die zijn er in allerlei soorten. We bespreken de verschillen, de voordelen en de risico’s.
- Cryptocurrencies veilig opslaan is noodzaak
- Het belang van een betrouwbare crypto wallet
- Kies een digitale wallet voordat je begint met investeren
- Een crypto wallet bewaart alleen keys en geen currency
- Twee belangrijke eigenschappen van wallets voor cryptocurrencies
- Hot wallets zijn online en dus gevoeliger voor aanvallen
- Er zijn verschillende soorten hot wallets
- Wat is een custodial wallet precies en wat is het nut?
- Er zitten nadelen aan het gebruik van een custodial wallet verbonden
- Custodial wallets passen eigenlijk niet bij het idee van cryptocurrencies
- Cold wallets staan niet in verbinding met het internet
- Paper wallets zijn precies wat de naam doet vermoeden
- Hardware wallets zijn offline en digitaal
- Cold en hot wallets vervullen allebei een nuttige functie
- Een cold wallet is ideaal voor de opslag van grote hoeveelheden digitale munten
- De voordelen van een hot wallet
- Gebruik een hot wallet alleen voor kleine bedragen
- Conclusie: welke crypto wallet is voor mij geschikt?
- De Beste Tips Om Crypto Te Bewaren
- Meestgestelde vragen
- Gerelateerde artikelen
Cryptocurrencies veilig opslaan is noodzaak
Handelen in cryptocurrencies is een kunst op zich. Tenzij je een van de zogenaamde early adopters was en je toevallig met je neus in de boter viel. Inmiddels is het niet meer zo eenvoudig. Je hebt namelijk ongelooflijk veel concurrentie. Bovendien is het aantal cryptocurrencies enorm gegroeid. Kortom, genoeg om je zorgen over te maken als het op beleggen en handelen in digitale munteenheden aankomt. De opslag ervan vraagt om compleet andere kennis. Maar het is wel net zo belangrijk. Het is tenslotte essentieel om je crypto veilig te bewaren.
Het belang van een betrouwbare crypto wallet
Er is inmiddels veel aandacht voor cryptocurrencies en de gevaren ervan. Het is niet meer een niche waar alleen een select groepje zich mee bezighoudt. Grote financiële instituten, multinationals, overheden van landen en het grote publiek hebben allemaal interesse. Het zal je niet verbazen dat ook criminelen hun oog hebben laten vallen op de enorme waarde van digitale valuta.
Naar schatting vertegenwoordigen alle cryptocurrencies samen een waarde van rond de €3 triljoen, oftewel €3.000 miljard. Voor jou is dat waarschijnlijk niet heel relevant. Jij bent met name geïnteresseerd in het veilig bewaren van je eigen crypto. Maar het geeft wel aan dat digitale munteenheden een doelwit zijn voor criminelen.
Die worden steeds slimmer en hanteren uiteenlopende methodes om cryptocurrencies te stelen. Je hebt dus niet te maken met een groepje plaatselijke dieven die weinig verstand hebben van internet security en hacking.
Kies een digitale wallet voordat je begint met investeren
Wat doe ik met mijn digitale munten zodra ik ze in bezit heb? Veel beleggers stellen zichzelf die vraag te laat. Het is namelijk verstandig om dat als eerste te bepalen. Hierdoor staat je digitale bezit niet (tijdelijk) op een onveilige plek. Zodra je overtuigd bent en besluit om te handelen in crypto’s is je eerste zorg een goede wallet. Daar moet je over beschikken voordat je begint met handelen en het uitvoeren van betalingen.
Een crypto wallet bewaart alleen keys en geen currency
Het bestaan van cryptocurrency is een bijzonder fenomeen. Dat blijkt wel uit de vragen die erbij komen kijken. Digitale munteenheden hebben tot veel discussies geleid. Hoe “echt” zijn zaken en dingen die alleen in de digitale wereld bestaan? Inmiddels worden cryptocurrencies serieus genomen. Maar ze bestaan alleen in digitale vorm en zijn niet tastbaar. De regels code die eigendom toewijzen zijn voor de mens onleesbaar.
Dat heeft allemaal effect op de wallet. Hoe sla je iets op dat amper bestaat en gereguleerd wordt door een verzameling algoritmes? Het antwoord zijn sleutels, oftewel keys of codes. In een wallet zitten dus niet daadwerkelijk coins, maar een code die toegang geeft tot een bepaalde hoeveelheid currency. Dat geldt voor alle soorten crypto wallets.
Twee belangrijke eigenschappen van wallets voor cryptocurrencies
Crypto wallets bestaan in verschillende soorten. Die zijn in feite onder te verdelen op basis van 2 eigenschappen. Er zijn online en offline wallets, ook wel hot en cold wallets genoemd. Daarnaast zijn er soorten die helemaal door jou worden beheerd.
Een tweede optie is dat een derde partij dat voor jou doet. Dat wordt ook wel een custodial wallet of web wallet genoemd. Je wallet kan alleen door een derde partij beheerd worden als die online is. Hieronder bespreken we de opties in meer detail en gaan we in op de voor- en nadelen.
Hot wallets zijn online en dus gevoeliger voor aanvallen
Een hot wallet is verbonden met het internet. Dat heeft als gevolg dat je keys niet alleen voor jou bereikbaar zijn. Maar in feite voor iedereen met een internetverbinding en de juiste inloggegevens. Als het goed is ben jij de enige die over deze gegevens beschikt. Maar hacks zijn nooit uitgesloten wanneer er veel geld op het spel staat. Het is geen reden om je direct zorgen te maken. Aangezien betrouwbare providers van hot wallets geavanceerde methodes inzetten om jouw bezit te beveiligen. Maar het is wel een feit dat het overgrote deel van de succesvolle aanvallen op hot wallets zijn uitgevoerd.
Er zijn verschillende soorten hot wallets
Zoals op te maken uit de bovenstaande paragraaf zijn hot wallets altijd digitaal. Ze zijn dus niet tastbaar en bestaan slechts uit software. In totaal zijn er drie verschillende soorten.
Desktop wallets installeer je op je eigen computer
Een desktop wallet is in feite niets meer dan een applicatie. Je download het gewoon naar je PC of laptop om het vervolgens te installeren. De applicatie genereert een bestand met daarin de keys. Meestal kies je als gebruiker een wachtwoord om toegang te krijgen tot de codes. Het voordeel van desktop wallets is dat je alles zelf in beheer hebt en alles op dezelfde plek staat. Maar hier zitten ook nadelen aan verbonden.
Denk bijvoorbeeld aan het beschadigen van je harde schrijf of een virus die je computer onbruikbaar maakt. Je crypto’s zijn dan onbereikbaar. Verder bestaat het gevaar dat hackers toegang krijgen tot je persoonlijke computer en met je crypto’s aan de haal gaan. Normaal gesproken zijn desktop wallets goed beveiligd, dus het risico is niet heel groot. Kies wel altijd voor een betrouwbare wallet met hoogstaande security.
Mobile wallets voor op je smartphone
In feite zijn mobile wallets vergelijkbaar met desktop wallets. Het is een applicatie die je download en op je smartphone installeert. Een reden om hiervoor te kiezen is dat je altijd en overal crypto’s verhandelt, zolang je jouw smartphone bij de hand hebt. Hierdoor is het gebruiksgemak hoger. Maar de risico’s nemen eveneens toe wanneer je niet voorzichtig bent.
Deal alleen in digitale munten wanneer je op een afgeschermd netwerk zit. Openbare netwerken, bijvoorbeeld op stations, vliegvelden en winkelketens, zijn lang niet altijd betrouwbaar. Ze zijn geschikt om op het internet te browsen en berichten te versturen. Maar wanneer er geld in het spel is zijn hogere standaarden op het gebied van veiligheid vereist.
Web wallets en custodial wallets zijn verschillende termen voor hetzelfde concept
Web wallets wijken compleet af van mobile en desktop varianten. Ze worden vaak custodial wallets genoemd. Verderop in deze tekst gebruiken we met name het laatste begrip. Aangezien dit iets beter weergeeft welk soort principe het betreft. Het is een compleet ander mechanisme. Daarom vragen de eigenschappen, risico’s en voordelen om wat extra uitleg. Die bespreken we hieronder.
Wat is een custodial wallet precies en wat is het nut?
Je hebt wellicht weleens gehoord van custodial wallets. Hiermee geef je de verantwoordelijkheid in feite uit handen. Een beheerder, meestal een online broker of exchange, heeft jouw keys in bezit en zorgt ervoor dat die veilig opgeslagen zijn. Er zijn houders van cryptocurrencies die dat erg prettig vinden. Je bent zelf niet verantwoordelijk voor de veiligheid en dat scheelt een hoop zorgen. Wanneer je kiest voor een betrouwbare en ervaren derde partij voor et beheer en de opslag, wordt de security gewaarborgd door experts.
Je maakt alle beslissingen nog steeds zelf bij het gebruik van een custodial wallet
Door te kiezen voor een custodial wallet geef je het beheer van je crypto’s gedeeltelijk uit handen. Maar je behoudt natuurlijk wel gewoon de controle. Een online broker of exchange maakt geen beslissingen voor je. Ze kopen of verkopen geen digitale munten wanneer ze dit een goed idee achten. Het is dus niet te vergelijken met beheerd beleggen. De online broker speelt ook in geen geval een adviserende rol. Je maakt alle beslissingen gewoon zelf. Het enige dat je uit handen geeft zijn in feite de security codes.
Er zitten nadelen aan het gebruik van een custodial wallet verbonden
Op het eerste gezicht lijkt een custodial wallet een uitstekende optie. Zeker voor iedereen die zelf niet zoveel verstand heeft van cryptocurrencies en internet security. Het beheer wordt uitgevoerd door een ervaren derde partij met deskundigen in dienst. Maar bedenk wel dat het een bepaalde mate van afhankelijkheid creëert.
De beslissing is aan jou of je dat vervelend vindt. Wanneer je kiest voor custodial wallets dien je elke transactie via dezelfde derde partij uit te voeren. Dat doe je gewoon via een online platform. Het kost dus niet meteen veel meer tijd. Maar helemaal vrij ben je niet.
Custodial wallets zijn lang niet altijd gratis
Daarnaast is een custodial wallet niet altijd gratis. Let goed op de kosten. Die worden op verschillende manieren berekend. In sommige gevallen betaal je per transactie. Wat zeer onvoordelig is voor actieve beleggers. Een andere methode om kosten te berekenen is een subscriptie model. Je betaalt maandelijks een bedrag om gebruik te maken van de diensten. Een derde optie is een percentage van je vermogen jaarlijks als fee afdragen.
Grote aanbieders zijn vaker een target voor internetcriminelen
Het is waarschijnlijk dat een online broker of exchange die custodial wallets aanbiedt de veiligheid goed voor elkaar heeft. Ze weten er in ieder geval een stuk meer vanaf dan de doorsnee belegger in crypto’s. Dat is absoluut noodzakelijk, aangezien zij het vermogen van veel mensen beheren. In totaal gaat het om gigantische bedragen. Dat geeft meteen het knelpunt aan. Want voor internetcriminelen is dat ook uiterst interessant.
Het vermogen van veel beleggers is allemaal op één plek verzameld. Gelukkig worden er jaarlijks enorme stappen gezet op het gebied van veiligheid. Wat dat betreft kun je custodial wallets best vergelijken met een bank. Die beheert ook veel geld van veel mensen. Maar je geld aan een bank toevertrouwen is over het algemeen wel een stuk veiliger dan je vermogen in een sok onder je bed bewaren.
Custodial wallets passen eigenlijk niet bij het idee van cryptocurrencies
Het idee achter cryptocurrencies is dat er geen centrale autoriteit is die een valuta beheert. Dit onafhankelijke aspect maakt cryptocurrencies volgens velen zo interessant en revolutionair. Voordat digitale munten enorm veel geld waard werden, vond een grote groep de potentie om financieel los te staan van centrale overheden een fascinerend concept. In de eerst jaren van Bitcoin overheerste een anarchistisch gevoel.
Cryptocurrencies werden gezien als anti-establishment. Door te kiezen voor een custodial wallet geef je deze vrijheid en onafhankelijkheid deels uit handen. Hoewel een digitale coin nog steeds niet beheerd wordt door een centrale bank en overheden er niks mee te maken hebben. De keuze tussen een custodial en een eigen wallet maak je helemaal zelf. Wellicht ben jij helemaal niet zo geïnteresseerd in anarchistisch gedachtegoed. Een custodial wallet is dan een prima optie om crypto te traden en te bewaren.
Cold wallets staan niet in verbinding met het internet
Een cold wallet wordt over het algemeen als de meest veilige optie gezien. Ze zijn offline en internetcriminelen hebben daardoor geen kans om toegang te krijgen. Er zijn twee soorten cold wallets; paper en hardware wallets.
Paper wallets zijn precies wat de naam doet vermoeden
Een papieren portemonnee voor je crypto’s, het klinkt ouderwets en het principe staat haaks op cryptocurrencies. Het zijn tenslotte munten die alleen in de digitale wereld bestaan. Toch worden paper wallets wel degelijk gebruikt. Het is in feite niets meer dan een stukje papier met de keys en informatie die je nodig hebt om toegang te krijgen tot jouw crypto’s.
Zoals je hieruit op kunt maken is het niet de meest gebruiksvriendelijke optie. Aangezien je de informatie handmatig in dient te voeren. Wel is het de enige wallet waarbij het theoretisch onmogelijk is om gehackt te worden. Maar er bestaat wel een gevaar dat jij het waardevolle stukje papier kwijtraakt en daarmee ook al je digitale munten.
Hardware wallets zijn offline en digitaal
Een cold hardware wallet is een klein apparaatje. Ze zien er vaak uit als USB-sticks en zijn over het algemeen nog een stukje kleiner. Je verbindt ze met een lokale connectie, zoals USB of Bluetooth. Ze zijn een stukje gebruikersvriendelijker dan paper wallets. Je hoeft de keys bijvoorbeeld niet over te typen. Maar één nadeel is wel identiek. Het is namelijk mogelijk om je hardware wallet te verliezen. Waardoor je crypto’s ook meteen verloren zijn.
Cold en hot wallets vervullen allebei een nuttige functie
Hot en cold wallets, wat is de beste optie voor jouw digitale munten? Daar valt geen eenduidig antwoord op te geven. Met name door de aanzienlijke verschillen. Ze zijn beide nuttig in het vervullen van een bepaalde functie. Bovendien gebruik je ze gewoon naast elkaar.
Een cold wallet is ideaal voor de opslag van grote hoeveelheden digitale munten
Als je over een groot vermogen aan cryptocurrencies beschikt is het ten zeerste aan te raden om die in een cold wallet op te slaan. Hierdoor komen jouw private keys nooit online. Je geeft namelijk permissie voor een transactie op een gesloten en lokaal systeem. Slechts de gesigneerde informatie over de transactie wordt over het internet verstuurd. Je codes blijven dus gewoon lokaal opgeslagen. Hierdoor is de kans uiterst minimaal dat hackers in het bezit komen van jouw keys.
De voordelen van een hot wallet
Een hot wallet is dus iets minder veilig. Waarom worden die dan toch gebruikt? Het gebruiksgemak is hier voor een groot deel verantwoordelijk voor. Aangezien het eenvoudiger is om snel een transactie uit te voeren, onafhankelijk van je locatie. Je hebt geen extra hardware nodig, zoals bij een cold wallet wel het geval is.
Gebruik een hot wallet alleen voor kleine bedragen
Transacties zijn dus eenvoudiger met een hot wallet, terwijl een cold wallet veiliger is. Daarom is er een helder advies dat je overal terugvindt. Namelijk dat je niet te veel crypto in een hot wallet moet bewaren. Gebruik alleen het deel dat je min of meer dagelijks gebruikt. Het heeft geen zin om vermogen dat je belegd hebt in cryptocurrencies op te slaan in een hot wallet. Aangezien je deze voor lange tijd vastzet. Bovendien zijn transacties met cold wallets helemaal niet zo langzaam als dikwijls gesuggereerd wordt. Wanneer jij je cold wallet met keys bij de hand hebt, duurt een transactie slechts een paar minuten.
Conclusie: welke crypto wallet is voor mij geschikt?
Er is niet direct één beste crypto wallet. Maar het is in ieder geval wel verstandig om te kiezen voor een cold wallet voor je digitale munten die vaststaan. Ze zijn daar eenvoudigweg veiliger opgeslagen. Bovendien heb jij de volledige controle. Een hot wallet is met name handig voor transacties. Wanneer je zorgvuldig te werk gaat is dit type eveneens betrouwbaar. Dat geldt voor custodial wallets en wallets die je zelf beheert. Het is daarom helemaal niet gek om over zowel een hot als een cold wallet te beschikken. De eerste gebruik je voor snelle transacties onafhankelijk van je locatie. Terwijl de tweede geschikt is als opslagplek. Een hot wallet vervult dus ongeveer de functie van een portemonnee. Daarentegen is een cold wallet meer een soort persoonlijke bank die je zelf beheert.
Meestgestelde vragen
Crypto wallets bestaan in verschillende soorten. Die zijn in feite onder te verdelen op basis van 2 eigenschappen. Er zijn online en offline wallets, ook wel hot en cold wallets genoemd. Daarnaast zijn er soorten die helemaal door jou worden beheerd.
Een tweede optie is dat een derde partij dat voor jou doet. Dat wordt ook wel een custodial wallet of web wallet genoemd. Je wallet kan alleen door een derde partij beheerd worden als die online is.
Klik hier voor meer informatie
Er is inmiddels veel aandacht voor cryptocurrencies en de gevaren ervan. Het is niet meer een niche waar alleen een select groepje zich mee bezighoudt. Grote financiële instituten, multinationals, overheden van landen en het grote publiek hebben allemaal interesse. Het zal je niet verbazen dat ook criminelen hun oog hebben laten vallen op de enorme waarde van digitale valuta.
Naar schatting vertegenwoordigen alle cryptocurrencies samen een waarde van rond de €3 triljoen, oftewel €3.000 miljard. Voor jou is dat waarschijnlijk niet heel relevant. Jij bent met name geïnteresseerd in het veilig bewaren van je eigen crypto. Maar het geeft wel aan dat digitale munteenheden een doelwit zijn voor criminelen.
Klik hier voor meer informatie
Gerelateerde artikelen
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met cryptomunten.