Crypto Crash: De 3 Grootste Crashes op een rij

Home » Crypto Crash: De 3 Grootste Crashes op een rij

Wat zijn de grootste crypto crashes van de afgelopen jaren? Het is geen geheim dat investeren in cryptocurrencies een aanzienlijk risico met zich meebrengt. De koersen schommelen hevig en veel van de waarde is afhankelijk van speculatie. Daarom spreekt men regelmatig van een zogenaamde crypto bubble. Tegelijkertijd neemt de waarde van de digitale munten op de lange termijn alleen maar toe. Maar bij iedere dip of crypto crash in de koers slaat de paniek toe. In 2022 zitten we wederom in een behoorlijke crisis als het om digitale munteenheden gaat. Het is een van de grootste crashes van crypto’s ooit. In dit artikel benoemen we de 3 grootste en meest significante crashes van cryptocurrencies. We leggen uit hoe ze zijn ontstaan en bespreken de kansen op een herhaling.

Persoonlijk koop ik mijn Bitcoins eenvoudig via Bitvavo. De goedkoopste Nederlandse broker van dit moment. Over de eerste aankoop tot € 1.000 betaal je geen handelskosten.

Bitcoin als de grote aanvoerder van cryptocurrencies

Het kelderen van de waarde van cryptocurrencies waren met name het gevolg van schommelingen in de koersen van Bitcoin. Daar zijn duidelijke redenen voor. In de eerste plaats vertegenwoordigd Bitcoin nou eenmaal de meeste waarde. Het is verreweg de bekendste en waardevolste munt. Meer mensen hebben Bitcoins in hun bezit dan welke andere digitale munt dan ook. Het effect van een crypto crash is hierdoor onmiddellijk veel groter. Bovendien is de invloed van Bitcoin is gigantisch. Wanneer de koers daalt volgen anderen digitale munteenheden. Er ontstaat namelijk een bepaalde paniek waardoor bezitters hun coins verkopen. Om deze redenen is Bitcoin nog steeds de aanleiding voor de meeste crashes. Hoewel de munt zelf uiteraard afhankelijk is van andere factoren.

bitcoin crash

Significante crashes met gevolgen

In dit artikel gaat het om de grootste crypto crashes. Daarbij letten we niet alleen op een percentuele koersdaling. Want met name in de beginjaren sprong de Bitcoin regelmatig heen en weer. Op een dag kon de koers bijvoorbeeld gehalveerd worden om een dag later te verviervoudigen. De beginjaren waren op z’n zachts gezegd onzeker, maar een koerswijziging was niet meteen significant voor de lange termijn. In dit artikel bespreken we crashes met de grootste impact. Ze betekenen bijvoorbeeld iets voor het algemen beeld van cryptocurrencies. Zoals je kunt lezen in het vervolg van het artikel hebben een aantal grote crashes uiteindelijk juist een positief effect gehad op digitale munten.

De grote crypto crash van 2018

In 2017 nam de waarde van Bitcoin ongelooflijk snel toe. In het begin van het jaar lag de waarde van een Bitcoin nog ruim onder de €2000,-. Maar aan het einde van het jaar liep de koers op richting de €20.000.-. Dat was het moment dat veel mensen besloten om te cashen. Ze verkochten hun coins, dat bracht vervolgens een kettingreactie in gang. Doordat de koers daalde besloten meer beleggers hun Bitcoins te verkopen. In februari van 2018 was de Bitcoin nog geen €7000,- waard. Gedurende 2018 was er sprake van enige schommelingen. Maar over het algemeen was er nog steeds sprake van een daling. Het dieptepunt kwam in december toen de Bitcoin een waarde van €4000,- benaderde.

Hoe erg was de cryptocrisis van 2018 echt?

Wie goed naar de koers van Bitcoin in 2017 en 2018 kijkt ziet enorme schommelingen. De crypto crash lijkt slechts het gevolg te zijn van overmatige groei. Want de lage waarde van begin 2017 werd eigenlijk nooit meer benaderd. Lange termijn beleggers hebben eigenlijk weinig last gehad van deze crash. Hetzelfde geldt voor alle andere crashes. Hoewel we nog moeten afwachten wat of de koersen ook tijdens de huidige cryptocrisis weer opveren. Als je naar december 2017 en december 2018 kijkt dan is de waardedaling van de Bitcoin 83%. Dat is gigantisch, maar het laat met name de enorme groei in 2017 zien. In de jaren ernaar is de koers weer gestegen en is de piek van 2017 lang niet meer de hoogste waarde van de Bitcoin ooit.

crypto crashes

Maart 2020: koersdalingen van cryptocurrencies door de coronacrisis

Begin 2020 verschenen in het westen van de wereld de eerste geruchten over het coronavirus. In eerste instantie namen slechts weinigen het virus serieus. Velen verwachtten dat het vanzelf wel over zou waaien. Maar zoals we nu allemaal weten was dat niet het geval. Binnen enkele weken werd corona een van de meest impactvolle virussen van de afgelopen periode. Ziekenhuizen en medisch personeel kon de enorme zorgvraag niet aan, talloze bedrijven en complete sectoren lagen stil en de sterftecijfers begonnen wereldwijd snel op te lopen. Kortom, de hele wereld werd beïnvloed. Cryptocurrencies horen daar gewoon bij. Op 12 en 13 maart 2020 halveerde de waarde van de Bitcoin van ongeveer €8000,- naar €4000,-. De meeste kleinere cryptocurrencies kelderden nog meer. Het was de zoveelste keer dat de “dood” van Bitcoin en andere cryptocurrencies werd aangekondigd door sceptici.

Een wonderbaarlijke wederopstanding van digitale munteenheden

Er was paniek onder bezitters van cryptocurrencies. De nieuwe betaalmiddelen met zoveel belofte bleken opeens uiterst wankel te zijn. Dat verklaart in eerste instantie het kelderen van de koers. Maar uiteindelijk liet juist de grootschaligheid van de coronacrisis de veerkrachtigheid van digitale munteenheden zien. Binnen 2 maanden was de waarde van de Bitcoin al weer hersteld. Sterker nog, aan het einde van het jaar 2020 was een enkele Bitcoin opeens €30.000,- waard. Dit was een belangrijk keerpunt in de algemene visie op cryptocurrencies. Want ook het mainstream publiek begon de waarde van een dergelijk betaalmiddel in te zien.

Prominente investeerders spreken hun vertrouwen in Bitcoin uit

Bitcoin en andere cryptocurrencies keerden na de ineenstorting van de markt in 2020 sterker terug dan ooit. Terwijl de rest van de wereldeconomie ernstig leidde onder de gevolgen van de coronacrisis bereikte de waarde van de Bitcoin nieuwe records. Grote investeerders, en zelfs banken, die eerder sceptisch waren over cryptocurrencies begonnen in de digitale munten te investeerden. Hoog aangeschreven financiële adviseurs spraken openlijk hun vertrouwen en enthousiasme uit. Het betekende een enorme ommekeer voor Bitcoin en andere digitale valuta die volgden. Bitcoin werd (eindelijk) een algemeen geaccepteerd beleggingsinstrument.

Een toename in de acceptatie van Bitcoins en andere digitale munten

De veerkracht van de Bitcoin en het vertrouwen van financiële instituten bracht een kettingreactie op gang. Steeds meer bedrijven accepteren hierdoor cryptocurrencies als betaalmiddel. Verder werd El Salvador het eerste land dat Bitcoin als legaal en officieel betaalmiddel erkende. De crypto crash tijdens maart 2020 werd dus absoluut niet de ondergang van cryptocurrencies. Sterker nog, deze lastige periode liet de potentie van dergelijke digitale munteenheden zien. Door meteen terug te veren groeide het vertrouwen in crypto’s. Dat werd extra gestimuleerd door positieve statements van financiële deskundigen en grote investeerders die zich voorheen met name negatief uitlieten.

De crypto crash van 2022

De totale waarde die cryptocurrencies vertegenwoordigen is de laatste maanden enorm gedaald. De totale waarde was in meer dan €3 biljoen. Enkele maanden later lag dat onder dan €1 biljoen. Inmiddels is de Bitcoin minder dan een kwart van het record waard. Ethereum heeft de laagste waarde in bijna anderhalf jaar. Net zoals bij eigenlijk iedere andere crash speelt een bepaalde mate van paniek een rol. De koers daalt en daarom verkopen mensen hun munten voordat deze echt gaat kelderen. Een verhoogd aanbod en verlaagde vraag leidt altijd tot een daling van de prijs. Maar de crash die momenteel nog gaande is laat meer zien. Bijvoorbeeld dat cryptocurrencies wel degelijk verbonden zijn met de rest van de economie.

crypto crash 2022

Cryptocurrencies zijn verbonden met de rest van de economie

De daling van de waarde van cryptocurrencies staat niet op zichzelf. Het is een gevolg van allerlei factoren. De coronacrisis werkt nog steeds door. Samen met de oorlog in Oekraïne heeft dit geleid tot inflatie. Prijzen van producten stijgen en de lonen blijven achter. We leven in een meer onzekere tijd dan voorheen het geval was. Dat zie je ook terug in de waarde van de cryptocurrencies. Wanneer het je financieel voor de wind gaat vind je het niet zo erg om een risico te nemen. Je investeert je geld dan bijvoorbeeld in crypto’s. Het zit in de menselijke aard om tijdens minder zekere tijden minder risico te nemen. Daarom gingen veel bezitters van cryptocurrencies over tot verkoop. Aangezien dit gezien wordt als een van de meest volatiele en daarmee dus risicovolle beleggingsinstrumenten.

Cryptocurrencies en het ontbreken van onderliggende waarde

Waarom zijn de koersen van cryptocurrencies zo volatiel? Op zich is daar een logische verklaring voor. Beleggers vergelijken cryptocurrencies regelmatig met traditionele valuta, of zelfs met aandelen. Eigenlijk gaat in beide gevallen de vergelijking niet helemaal op. Aandelen hebben namelijk een onderliggende waarde. Je koopt in feite een klein stukje van een bedrijf. Nationale valuta zijn het officiële betaalmiddel van een land. De economie is er van afhankelijk en er zijn instituten die de waarde van een nationale munteenheid bewaken. Dit zijn slechts enkele korte voorbeelden waarom cryptocurrencies niet te vergelijken zijn met andere producten waarin je kunt beleggen. Daarnaast is er sprake van het ontbreken van een echte rol voor digitale munten. Want als betaalmiddel worden ze zelden gebruikt. Beleggers zien het louter als beleggingsinstrument. Het is natuurlijk maar de vraag hoelang een product dat geen rol vertegenwoordigd zijn waarde blijft behouden. Tot op heden blijkt dat echter geen enkel probleem. De opkomst van NFT’s en de metaverse laat zien dat digitaal bezit absoluut potentie heeft. 

De toekomst van cryptocurrencies is onzeker

De hierboven genoemde zorgen zijn niet nieuw. Tot op heden is er nog altijd sprake van een lange termijnkoers die absoluut respectabel te noemen is. Digitaal bezit heeft nog steeds een toekomst. De crashes in de koersen zeggen eigenlijk niet zoveel over de houdbaarheid van cryptocurrencies op de lange termijn. Daarvoor is het beter om op andere ontwikkelingen te letten. Bijvoorbeeld het verbod op het gebruik van cryptocurrencies dat in een aantal landen al is ingevoerd. Zelfs speculatie over dergelijke ontwikkelingen speelt een rol op de koers. Want net zoals een bubbel wordt veroorzaakt door overmatig optimisme, ontstaat een crash vaak wanneer er paniek ontstaat na slecht nieuws of een plotseling daling van de koers. Niemand kan de toekomst voorspellen, dat geldt zeker in het geval van cryptocurrencies. Experts op het gebied van cryptocurrencies en beleggen in het algemeen zijn het lang niet altijd eens. Maar wat we wel weten is dat onzekerheid leidt tot een verhoogd risico.

Cryptocurrencies kopen tijdens of vlak na een crash

Laag kopen en hoog verkopen, dat is de sleutel van het succes van iedere belegger. Het is zo’n voor de hand liggende wijsheid waar je eigenlijk weinig mee kunt. Na een crash is de waarde van een cryptocurrency vanzelfsprekend laag. Is het daarom een goed idee om juist dan te kopen? Als je naar de koers op de lange termijn kijkt wel. Want tot nu toe is bijvoorbeeld de Bitcoin altijd teruggekomen van een koersdaling. Daarbij moet wel gezegd worden dat de Bitcoin een geval apart is. Het is voor de doorsnee burger de enige herkenbare naam onder de crypto’s. Hoewel ook steeds meer mensen van Ethereum gehoord hebben. Kleinere munteenheden ondervinden meestal veel meer hinder van een crypto crash. Het compleet verdwijnen van een munt is geen uitzondering. Ga daarom nooit zomaar lukraak de markt op. Laat je eerst uitvoerig adviseren of maak je eigen analyses op basis van data.

Persoonlijk koop ik mijn Bitcoins eenvoudig via Bitvavo. De goedkoopste Nederlandse broker van dit moment. De handelskosten zijn maar 0,25% van je crypto investering.

Gerelateerde artikelen

Veelgestelde vragen

Wanneer waren de grootste crypto crashes?

Er is al regelmatig een erge crypto crash geweest in het verleden. De heftigste crypto crashes tot nu toe zijn:

– December 2018: Waardedaling Bitcoin van € 20.000 naar € 4.000 eind 2018.
– Maart 2020: Waardedaling Bitcoin van € 8.000 naar € 4.000 in maart 2020.
– Juni 2022: De totale waarde van cryprocurrencys is gedaald van 3 biljoen euro naar 1 biljoen euro in juni 2022.

Klik hier voor meer informatie

Is het een goed idee om Bitcoin te kopen na een crypto crash?

Laag kopen en hoog verkopen, dat is de sleutel van het succes van iedere belegger. Het is zo’n voor de hand liggende wijsheid waar je eigenlijk weinig mee kunt. Na een crash is de waarde van een cryptocurrency vanzelfsprekend laag. Is het daarom een goed idee om juist dan te kopen? Als je naar de koers op de lange termijn kijkt wel. Want tot nu toe is bijvoorbeeld de Bitcoin altijd teruggekomen van een koersdaling.

Klik hier voor meer informatie

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met cryptomunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *