Crypto kopen zonder het echt te kopen: van ETF tot aandelen

Home » Crypto kopen zonder het echt te kopen: van ETF tot aandelen
crypto kopen zonder het echte te kopen

Cryptocurrency voelt voor veel mensen als te ingewikkeld aan. Crypto is ook ingewikkeld. Om te leren investeren in crypto moet je behoorlijk wat te weten komen over alles wat bij digitale valuta komt kijken. In tegenstelling tot het kopen van aandelen via een (online) broker, is het lastig om zonder enige kennis je weg in deze wereld te vinden.

Het is compleet normaal om wel in cryptocurrency te willen investeren maar geen idee te hebben hoe je dat in hemelsnaam moet doen.

Doordat je zonder twijfel weet dat de gemiddelde cryptomunt (heel wat) volatieler is dan een aandeel of obligatie, ben je extra voorzichtig. Slim, want de risico’s van cryptocurrency zijn absoluut gegrond. Dat terwijl je misschien vanuit een pensioenfonds al een kleine deelname in cryptocurrency hebt!

Je hoeft namelijk geen cryptocurrency te kopen om in crypto te kunnen investeren. Het is op steeds meer manieren mogelijk om buiten cryptovaluta en exchanges je in deze wereld te mengen. Op de beurs zijn diverse aandelen en fondsen verhandelbaar waarmee je crypto in je portefeuille kunt opnemen. Op deze pagina bespreek ik hoe je dit kunt doen en wat hier allemaal bij komt kijken.

Hoe je in cryptocurrency kunt investeren zonder cryptomunten te kopen

De makkelijkste manier om je vermogen aan cryptocurrency bloot te stellen zonder cryptomunten te kopen, is door aandelen te kopen van een bedrijf dat afhankelijk is van de toekomst van crypto of de onderliggende blockchain technologie.

Vergeet alleen niet dat het kopen van aandelen soortgelijke risico’s met zich mee kan brengen als wanneer je direct cryptomunten koopt. In plaats van het kopen van aandelen, kun je daarom ook kiezen voor indexfondsen of ETF’s waar een uiteenlopende selectie van aandelen in aanwezig is. Dit kunnen grotendeels aandelen zijn die afhankelijk zijn van de cryptomarkt of voor een (kleiner) deel. Je kunt hierdoor makkelijk je risico verkleinen. Simpelweg door je ‘crypto’ aandelen in een fonds met andere aandelen te mengen.

Want waarschijnlijk kijk je raar op als ik je vertel dat jouw vermogen al deels afhankelijk is van cryptocurrency. Mogelijk gaat het om een (zeer) klein deel. Toch is het voor velen onbekend dat er al enige blootstelling aan cryptocurrency is.

cryptocurrency kopen zonder het echt te kopen

Dat komt doordat aandelen als Coinbase en Microstrategy al in de aandelenselectie van verschillende ETF’s en pensioenfondsen te vinden is. Als je alleen al aan een S&P 500 fonds deelneemt, ben je blootgesteld aan cryptocurrency. Verschillende bedrijven uit de S&P 500 zijn afhankelijk van de groei van cryptocurrency omdat ze actief zijn in de handel, ontwikkeling of mining van crypto.

Misschien ken je het verhaal van Tesla nog wel dat meer dan een miljard dollar aan Bitcoin op de balans had staan. Iedereen met een Tesla (TSLA) aandeel werd daardoor ook voor een deel afhankelijk van de waarde van Bitcoin. Als destijds Bitcoin 50% in waarde zou zijn gestegen, had dit direct invloed op de waarde van een Tesla aandeel gehad. Daarnaast heeft de beslissing van Tesla om Bitcoin als betaalmiddel te accepteren ervoor gezorgd dat het een nieuwe vermogende doelgroep aan kon trekken.

Momenteel de makkelijkste manier om je volledig via aandelen in cryptocurrency te mengen (zonder crypto te kopen), is door aandelen te kopen van het bedrijf Coinbase. Coinbase is een van de grootste cryptocurrency handelsbeurzen die als een van de weinige van alle vereiste vergunningen voorzien is. Ook is dit aandeel onderdeel van verschillende ETF’s, waaronder de ARK Fintech Innovation ETF (waar meerdere crypto-gerelateerde aandelen onderdeel van zijn).

Je kunt dus alle kanten op. Door voor een ETF te kiezen, kies je voor de (doorgaans) veiligste aanvliegroute om jouw vermogen aan cryptocurrency bloot te stellen. Wil je wat meer risico nemen zonder direct crypto te kopen? Dan kom je hoogstwaarschijnlijk bij een van de verderop besproken crypto aandelen uit (waarvan Coinbase momenteel de bekendste is).

Diverse experts zijn van mening dat dergelijke risicovolle aandelen zoals volledig crypto-gerelateerde niet meer dan 5 tot 10% van het belegde vermogen moeten zijn.

Investeren in bedrijven die met crypto werken

In mijn omgeving wordt regelmatig over cryptocurrency gesproken. Vooral in de gesprekken met wat oudere beleggers wordt op een compleet andere manier over crypto gesproken dan met beleggers uit jongere generaties. De laatste jaren geven steeds meer traditionele beleggers aan dat ze het vermogen willen aanvullen met cryptocurrency. Puur omdat ze de invloed van digitale valuta op de financiële markt niet willen onderschatten.

Deze groep voelt zich echter niet comfortabel bij het direct aanschaffen en bewaren van cryptomunten. Het vertrouwen in de digitale handelsbeurzen is laag. Ook zijn de risico’s van digitale wallets en de beveiliging bekend. Het is daarom geen verrassing dat ze vooral op zoek zijn naar andere manieren om toch een deel van het vermogen aan de crypto trend te kunnen blootstellen.

In Time Magazine was vorig jaar het verhaal te lezen van Suze Orman. Zij vertelde Time Magazine dat ze het te spannend vond om in cryptocurrency te stappen door direct cryptomunten te kopen. Behalve dat ze geen goed gevoel bij de verschillende crypto handelsbeurzen kreeg, wist ze ook niet welke munten ze dan zou moeten aanschaffen. Ze ging daarom op zoek naar een aandeel dat zo goed als volledig aan het succes van cryptocurrency blootgesteld was. Het duurde niet lang voordat ze het aandeel Microstrategy tegenkwam.

Microstrategy is een cloud computing bedrijf dat enkele jaren geleden al miljarden aan Bitcoin kocht. Door de prijsstijgingen van 2020 en 2021, is de waarde hiervan fors toegenomen. De beurswaarde van het aandeel Microstrategy is daardoor tegenwoordig meer afhankelijk van de Bitcoin-waarde dan de prestaties van het bedrijf zelf.

Voor Orman was Microstrategy precies waar ze naar op zoek was. Een beursgenoteerd aandeel op een grote Amerikaanse index waardoor het niet nodig was om via een crypto exchange munten te kopen. Toch adviseert Orman gelijkgestemden om eerder voor indexfondsen te gaan waarvan een deel aan cryptocurrency is blootgesteld. Dit omdat velen volgens haar de volatiliteit van crypto nog altijd onderschatten. Tevens geeft ze aan dat dit helpt om in tal van andere innovatieve bedrijven te investeren. Bedrijven die weliswaar niets met cryptocurrency te maken hebben maar wel veelbelovend zijn. Als voorbeeld noemt ze verschillende indexfondsen van Vanguard waarbij de focus overwegend op fintech (Financial Technology) is.

Crypto aandelen

Zoals aangegeven is het beleggen in aandelen die al dan niet deels aan de marktwaarde van cryptocurrency blootgesteld een risicovolle manier om toch in crypto te beleggen. Het voordeel is dat je zonder cryptomunten te kopen wel in deze markt kunt beleggen. En dat bij je vaste broker.

Het is belangrijk dat je bewust bent van de aanzienlijk hogere volatiliteit die dergelijke aandelen met zich meebrengen. De wereld van cryptocurrency staat bekend om scherpe dalingen en stijgingen. Dat is voor aandelen die afhankelijk zijn van de cryptocurrency marktwaarde niet anders.

Hieronder zijn een paar van de meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven te vinden waar Bitcoin of de blockchain-technologie een belangrijke rol speelt in de beurswaarde.

Coinbase (Ticker: COIN)

Eerder dit jaar was daar dan eindelijk de IPO van Coinbase. Coinbase is een van de eerste en grootste cryptocurrency beurzen waar een groot aantal verschillende munten gekocht kan worden.

Tesla (TSLA)

crypto kopen met Tesla

De tweets van Tesla-oprichter Elon Musk hebben er al meerdere keren voor gezorgd dat munten als Bitcoin en Dogecoin hard gestegen zijn. Toen bekend werd dat Tesla in maart van 2021 Bitcoin als betaalmiddel zou accepteren, steeg de markt met tientallen procenten. Momenteel is het niet mogelijk om met Bitcoin bij Tesla een auto te kopen. Volgens Musk komt daar begin volgend jaar verandering in. Desalniettemin ben je met een aandeel TSLA hoogstwaarschijnlijk voor een deel aan het succes van Bitcoin blootgesteld.

PayPal (PYPL)

Het heeft volgens velen te lang geduurd, maar enige tijd geleden heeft PayPal eindelijk betalingen met cryptovaluta geaccepteerd. Nadat PayPal dit nieuws naar buiten bracht steeg het aandeel naar recordhoogte. De verwachtingen zijn dat PayPal de komende jaren nog meer vormen van cryptocurrency gaat accepteren.

Square (SQ)

Square is een payment processor waar onder andere webshops gebruik van maken. Meermaals heeft Square aangegeven om Bitcoin en andere cryptovaluta als betaalmiddel aan het betaalsysteem toe te voegen.

Galaxy Digital (BRPHF)

Galaxy Digital is op verschillende manieren betrokken bij cryptocurrency. Zo is het actief in de handel en mining van cryptocurrency en beheer van crypto beleggingen.

Bitfarms (BITF)

Ooit al eens gehoord van Blockchain Computing Centers? Bitfarms richt zich hier volledig op en profiteert dan ook aardig mee van de Bitcoin koers.

RIOT Blockchain (RIOT)

Een van de grootste beursgenoteerde bedrijven dat zich volledig richt op het minen van Bitcoin.

Marathon Digital Holdings (MARA)

Vanuit de Verenigde Staten heeft Marathon Digital Holdings een belangrijke rol ingenomen in het minen van Bitcoin. Iets dat tot dusver niet onverdienstelijk is geweest.

Microstrategy (MSTR)

Microstrategy kwam eerder al even aan bod als een van de bekendste aandelen waar Bitcoin een enorme invloed op de koers heeft. Doordat Microstrategy enkele jaren geleden een groot deel van de cashreserves om heeft gezet in Bitcoin, is de koers van het MSTR-aandeel tegenwoordig sterk afhankelijk van de Bitcoinprijs.

Investeren in ETF’s waar crypto onderdeel van is

Je kunt ondertussen met ETF’s (Exchange Traded Funds) alle kanten op. Voordat er voor een ETF gekozen wordt, moet er wel rekening worden gehouden met een aantal factoren. Zowel gespecialiseerde als mutual funds hanteren bijvoorbeeld een management fee. Dit wordt ook wel expense ratio genoemd. Bij sommige ETF’s is de expense ratio rond de 0,2% wat als laag gezien wordt. De meeste beleggers zien alles wat boven een expense ratio van 1% valt als hoog. Voor een investering die dus al heel volatiel kan zijn, is het onhandig als je ook al met een hoge expense ratio om moet gaan. Je levert dan mogelijk aan beide kanten in.

De volgende ETF’s zijn opgedeeld in twee categorieën. ETF’s waar bedrijven in te vinden zijn die zich richten op het ontwikkelen van blockchain-technologie of concepten ontwikkelen voor op de blockchain én bedrijven die zich richten op de handel of minen van crypto. De verschillen tussen deze twee categorieën is groter dan veel mensen denken. Het is daarom verstandig om je eerst goed in de verschillen te verdiepen voordat je kiest in welke categorie ETF je investeert.

Blockchain ETF’s

ETF’s zijn een combinatie van grotere fondsen en aandelen. Doordat je met een ETF een belang neemt in een combinatie van een aantal aandelen, forceer je jezelf om binnen een bepaalde categorie te spreiden. Want als je een ETF koopt, heb je als het ware direct een belang in verschillende bedrijven.

blockchain etf

De meeste ETF’s zijn toegespitst op een specifieke categorie. Dat kunnen aandelen van een bepaalde beurs, land of industrie zijn. Zo zijn er ETF’s voor opkomende markten, technologie aandelen genoteerd aan Japanse indices of een categorie als blockchain. Een volwaarde blockchain ETF bestaat nog niet. Alhoewel het volgens kenners niet lang duurt voordat je een ETF kunt kopen die zich volledig op blockchain richt, moet je het vooralsnog doen met ETF’s die voor een deel uit blockchain aandelen bestaan.

De ETF’s die het meest in de buurt komen van een Blockchain ETF zijn:

LEGR (First Trust Indxx Innovative Transaction & Process ETF)

Bevat onder andere Nvidia (grafische kaarten worden veel voor minen van Bitcoin gebruikt), Oracle (heeft aangegeven zich meer op blockchain te richten) en Fujitsu.

BLOK (Amplify Transformational Data Sharing ETF)

Grootste blockchain ETF op basis van marktkapitalisatie. Bevat onder andere PayPal, Square en Microstrategy.

BLCN (Siren Nasdaq NexGen Economy ETF)

Op de Nasdaq te vinden ETF met onder andere Square, Coinbase en Accenture (laatstgenoemde adviseert over blockchain-technologie en verwacht dit komende jaren uit te breiden).

Crypto ETF’s

Wanneer je liever niet direct op een crypto exchange digitale valuta koopt maar je wél in cryptocurrency wilt investeren, zijn crypto ETF’s een comfortabele middenweg. Veel bedrijven hebben de afgelopen jaren getracht om Bitcoin ETF’s aan te bieden (van Gemini tot Fidelity). Tot dusver is iedere aanvraag door de SEC (de Amerikaanse AFM) afgewezen of nog onder beoordeling. Een echte Bitcoin ETF zou voor veel beleggers ideaal zijn wanneer ze volledig voor Bitcoin willen gaan. Vooralsnog moeten we het doen met de hierboven besproken selecties van crypto-gerelateerde aandelen. Of dat nu een bedrijf is dat actief is met het minen van Bitcoin, een eigen crypto exchange heeft of juist als vermogensbeheerder een grote hoeveelheid crypto beheert.

Voor Amerikaanse beleggers zijn er ondertussen al wel enkele private trustfondsen die uitsluitend uit bepaalde cryptomunten zoals Bitcoin of Ethereum bestaan. Deze fondsen stellen beleggers in staat om tegen actuele marktprijzen in cryptocurrency te stappen zonder dat zij daar de munten voor hoeven aan te schaffen. Ze kopen namelijk alleen een deel in het desbetreffende fonds.

In Nederland zijn er diverse fondsen die zich hier al mee bezighouden. Voorbeelden zijn Cyber Capital, Blockbay Capital, Megalodon, DeFi Capital, Coinstone Capital en Moda Capital. Van deze fondsen is weinig bekend, waardoor het niet wordt aangeraden om momenteel in een van de genoemde fondsen te stappen.

Het alternatief als je in dit artikel nog steeds niet de oplossing voor jouw gewenste crypto-investering gevonden hebt? Het dan toch aanmaken van een account bij een gevestigde handelsbeurs als Coinbase of het in Nederland goedgekeurde Bitcoin-wisselkantoor Bitonic.

Waarom je het misschien wel beter is om niet direct crypto te kopen

Nu vraag je tijdens het lezen van dit artikel je misschien wel af of het toch niet beter is om direct cryptomunten te kopen. Als je veel ervaring met cryptocurrency had gehad en je niet vooraf al had afgevraagd of het mogelijk is om buiten cryptomunten om je in deze wereld te mengen, had ik ja op deze vraag gezegd.

Maar omdat het nu eenmaal aanzienlijk eenvoudiger is om je met aandelen of ETF’s in de cryptowereld in te kopen zonder dat je echt crypto hoeft te bezitten, doe je er goed aan om vooralsnog de ‘veiligere’ route te kiezen. Want zoals ik je eerder vertelde brengen aandelen en fondsen ook de nodige risico’s met zich mee.

Het is een verstandige beslissing om, als jij je daar fijner bij voelt, niet direct cryptocurrency te kopen. Een kort lijstje met redenen om via de reguliere financiële markt je in crypto te mengen in plaats van cryptocurrency op een exchange te kopen geeft je hier een beter idee van:

  • Minder risico door verlies van tegoeden door een hack
  • Minder risico door verlies van tegoeden door fraude
  • Grote kans dat je via een normale broker je wel aan de regels houdt
  • Al je financiële producten op één plek
  • Minder risico door verlies doordat je niet met een digitale wallet werkt
  • De financiële producten op een officiële handelsbeurs zijn doorgaans minder volatiel (verschilt per product)

Leren beleggen op de beurs?

Stap voor stap ontdekken hoe je geld kunt verdienen met aandelen

Meestgestelde vragen

Hoe kun je in cryptocurrency investeren zonder cryptomunten te kopen?

De makkelijkste manier om je vermogen aan cryptocurrency bloot te stellen zonder cryptomunten te kopen, is door aandelen te kopen van een bedrijf dat afhankelijk is van de toekomst van crypto of de onderliggende blockchain technologie.

Van welke bedrijven kan je aandelen kopen waarbij crypto een belangrijke factor speelt.

Hieronder de meest verhandelde beursgenoteerde bedrijven waar Bitcoin of de blockchain-technologie een belangrijke rol speelt in de beurswaarde.

– Coinbase (Ticker: COIN)
– Tesla (TSLA)
– PayPal (PYPL)
– Square (SQ)
– Galaxy Digital (BRPHF)
– Bitfarms (BITF)
– RIOT Blockchain (RIOT)
– Marathon Digital Holdings (MARA)
– Microstrategy (MSTR)

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs en de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen en cryptomunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *