Crypto Trading Bot: Uitleg, Voordelen en Gevaren

Home » Crypto Trading Bot: Uitleg, Voordelen en Gevaren

Het handelen in cryptocurrencies is nog nooit zo populair geweest. Iedereen is op zoek naar manieren om zoveel mogelijk winst te behalen. Het gebruik van een crypto trading bot is een interessante optie. Helaas komen er ook gevaren bij kijken.

crypto bot

Met name wanneer gebruikers de software niet goed begrijpen. In dit artikel leggen we uit hoe een crypto trading bot werkt. Het doel is het ontwikkelen van meer inzicht zodat je weet wat de potentie en risico’s zijn. Want een crypto trading bot heeft voordelen, maar er liggen ook gevaren op de loer.

Dit is wat een trading bot doet

crypto trading bot

Bot is een afkorting voor robot. In dit geval gaat het om een programma dat automatisch taken uitvoert. Een crypto bot houdt koersen van digitale munteenheden in de gaten. Aan de hand van parameters wordt bepaald wat een goed moment is om te kopen of te verkopen. Die stel je vaak zelf in. Maar geavanceerde bots zijn in staat om hun eigen waardes aan te passen.

Des te meer autonomie een bot heeft, des te meer potentiële waarde eruit gehaald kan worden. Maar de gevaren nemen ook toe. Aangezien een bot die voor onafhankelijk opereert zelfstandig beslissingen maakt. Hierdoor verlies je als gebruiker het overzicht. Daarom is ons advies om niet lukraak een bot jouw beleggingen te laten beheren.

Zo werkt een trading bot voor digitale munteenheden

Alle crypto trading bots functioneren in de basis op dezelfde manier. Aan de hand van algoritmes voeren ze bepaalde handelingen uit. Daar komt voor een deel kunstmatige intelligentie bij kijken. Een bot is in staat om in korte tijd veel te meten en op basis daarvan een beslissing te maken. Voor een mens is het onhaalbaar om een dergelijk aantal factoren in overweging te nemen. Met name omdat de markt voor cryptocurrencies 24 uur per dag doordraait.

Bedenk wel dat er ook een menselijke hand bij komt kijken voor de precieze instellingen. Uiteraard heeft een mens de bot geprogrammeerd. Maar het is daarnaast noodzakelijk om bepaalde parameters in te stellen. Wanneer is het verstandig om een bepaalde munt te kopen of juist te verkopen? De koers is uiteraard een belangrijke factor. Maar het voorspellen van het verloop is zelfs voor een bot onmogelijk. Ga er dus nooit vanuit dat een bot altijd winst maakt.

Een trading bot verhandelt in jouw naam cryptocurrencies

Als gebruiker bepaal je de parameters op basis waarvan de bot beslissingen neemt. Het is dus niet zo dat je een bot installeert en je vervolgens achterover kunt leunen. Vooral omdat de parameters die je vandaag instelt volgende maand wellicht niet meer winstgevend zijn. De mate van intelligentie van een bot speelt een belangrijke rol. Des te hoger het niveau van kunstmatige intelligentie is, des te zelfstandiger is een trading bot. In potentie zijn die het meest winstgevend. Aangezien ze hun eigen parameters aanpassen op basis van fluctuaties op de cryptocurrency markt. Tegelijkertijd leidt deze zelfstandigheid tot meer gevaar wanneer er iets niet klopt. Als menselijke belegger geef je een deel van de controle uit handen. Daarom is het essentieel om te beseffen wat de gevaren zijn voordat je besluit om een crypto trading bot te gebruiken.

Test een crypto bot eerst zorgvuldig voordat je er echt mee aan de slag gaat

Op het internet zijn verscheidene bots om digitale munteenheden te verhandelen te downloaden. Een aantal is relatief gebruiksvriendelijk. Maar bedenk wel dat je ze eigenlijk nooit voor 100% moet vertrouwen. Dat wil niet zeggen dat de bots slecht of onbetrouwbaar zijn. Maar aangezien ze jouw geld in handen hebben is een bepaalde mate van voorzichtigheid geboden. Laat een bot daarom een aantal dagen of weken draaien met een beperkt budget.

Desnoods handel je eerst op een virtuele markt. Dat is een beurs waarbij je neppe euro’s gebruikt. Maar je ziet wel wat je daadwerkelijk verdiend of verloren zou hebben als het echt geld was. Door deze voorzorgsmaatregelen verlies je niet een hoop geld wanneer een bot niet optimaal functioneert. Want bedenk wel dat een bot eenvoudigweg uitvoert wat het algoritme voorschrijft.

Waarom een trading bot voor crypto’s extra interessant is

Cryptovaluta zijn unieke producten. Desondanks delen ze een groot aantal eigenschappen met andere beleggingsinstrumenten, zoals aandelen. Waarom is een trading bot dan juist zo interessant voor crypto’s? In de eerste plaats is het belangrijk om te beseffen dat bij traditionele beleggingsproducten ook volop software wordt gebruikt.

Met name professionele traders en brokers zetten tools in om koersen te analyseren en op basis daarvan beslissingen te maken, Dat is een belangrijke reden waarom het voor de casual belegger bijna niet haalbaar is om op de lange termijn vergelijkbare winsten te behalen. Voor mensen met een groot belegd vermogen is het de reden om hun beleggingen te laten beheren door een professional.

cryptocurrency bots

De markt voor het verhandelen van crypto’s sluit nooit

Standaard beurzen hebben een sluitingstijd, maar geldt niet voor cryptocurrencies. Het verhandelen gaat 24 uur per dag en 365 dagen per jaar door. Daarom is het onmogelijk om alles constant in de gaten te houden. Dat geldt voor kleine beleggers, maar ook voor ervaren, professionele traders. Het antwoord is een crypto bot. Sterker nog, om zo winstgevend mogelijk te handelen in cryptocurrencies is het gebruik van een bot noodzakelijk.

Zo gebruik je een crypto trading bot

Voor jou als belegger is het uiteraard niet noodzakelijk om je eigen bot te programmeren. Online vind je een heel aantal programma’s. Je bent wel zelf verantwoordelijk voor het vaststellen van de parameters. Hieronder volgt een voorbeeld van een zeer eenvoudige bot.

De basis van een crypto bot: handelen op basis van vaste parameters

Als belegger wil je beleggingsproducten voor een lage prijs kopen en zo hoog mogelijk weer verkopen. Dat is de basis van beleggen en iedereen kent dit principe. De kunst is alleen om het daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Een bot helpt daarbij. Aangezien die de koersen 24 uur per dag in de gaten houdt.

Een voorbeeld van een eenvoudige trading bot

Jij stelt de parameters in wanneer je een bot inzet. Bijvoorbeeld dat je cryptomunt X voor een waarde van €10,- wilt kopen en voor €12,- weer wenst te verkopen. Een andere belangrijke instelling is je budget. Vervolgens checkt de bot continu de koersen en koopt of verkoopt cryptomunt X wanneer die de ingestelde waardes bereikt. Dit is een erg eenvoudig voorbeeld en inmiddels behoorlijk ouderwets.

Maar het is nog wel steeds de basis van een trading bot, waar crypto bots ook onder vallen. Inmiddels is het bij verschillende online platforms mogelijk om dergelijke thresholds voor het kopen en verkopen van beleggingsproducten in te stellen. Het is hierdoor niet nodig om zelf een bot te downloaden en te installeren.

Volgens sommige experts is de software uit het bovenstaande voorbeeld geen bot te noemen. Daar zit wat in. Aangezien het programma niet echt zelf beslissingen maakt. Het voert eenvoudigweg uit wat jij opdraagt zodra de koersen een bepaalde waarde aantikken. De bot werkt dus automatisch, maar tegelijkertijd is er geen sprake van zelfstandige besluitvorming.

Maximale winst behalen vraagt om meer dan een simpele bot

Het bovenstaande voorbeeld beschrijft een eenvoudige bot die een enkele cryptomunt in de gaten houdt. Om optimaal te presteren is er heel wat meer nodig. Want er zijn veel meer factoren om rekening mee te houden. In de eerste plaats zijn er inmiddels talloze cryptocurrencies. Hoe bepaal je welke je juist nu moet verhandelen? Dat is slechts een van de vele vragen die op komen zetten. Het is noodzakelijk dat je deze overweegt. Aangezien jij, samen met de bot, bepaalt hoe je vermogen verdeeld wordt. Geef jij de bot permissie om cryptocurrency X te verkopen om met dat geld vervolgens cryptocurrency Y te kopen?

Het is onmogelijk om 100% zeker te zijn over het verloop van een koers

Het voorbeeld met de eenvoudige bot is waterdicht vanuit het oogpunt van de belegger. Op basis van het simpele algoritme lijkt het moeilijk om verlies te maken. De enige manier is dat je een munt voor €10,- koopt, de koers vervolgens daalt en de crypto nooit meer €10,- waard wordt. Zolang je niet te veel risico neemt is de kans hierop relatief laag. Maar vergeet niet dat geen enkele koers voor 100% te voorspellen is.

Een slimme, geavanceerde bot vraagt juist om meer aandacht

Een bot is in staat om veel meer factoren in overweging te nemen. Talloze koersen worden tegelijkertijd gemeten en afgewogen tegen eerdere waardes. Op basis daarvan wordt een weloverwogen beslissing genomen. Een bot voorspelt de koers en houdt rekening met het risico. Maar wat voor menselijke traders opgaat, geldt ook voor bots. Ondanks alle cijfers en metingen is de toekomst niet te voorspelen. Een geavanceerde bot die vrijwel volledig zelfstandig handel drijft vraagt daarom om de nodige aandacht. Het is niet voor niets dat professionele brokers voor het uitvoeren van grote transacties altijd de persmissie van een menselijke hand eisen.

bitcoin trading bot

Hoe slim is de bot die jij gebruikt?

In dit artikel proberen we zo zorgvuldig mogelijk te beschrijven wat een crypto trading bot precies doet. Maar er zijn een heel aantal bots beschikbaar. Die hebben allemaal hun eigen, unieke eigenschappen. Bovendien spelen jouw eigen instellingen een belangrijke rol. Daarom is het onmogelijk om nauwkeurig en in detail te vertellen hoe een trading bot jou op de markt helpt, of juist niet. Het is met name belangrijk om zelf goed na te denken over wat jouw bot precies doet. Dat betekent niet dat je een professionele programmeur of een expert op het gebied van kunstmatige intelligentie hoeft te zijn. Integendeel, moderne trading bots hebben namelijk een gebruiksvriendelijke interface.

Het risico dat je neemt bepaal je zelf

Een bot kan niet alles alleen. Dat is ook helemaal niet wenselijk. Aangezien de meeste beleggers graag zelf wat te zeggen hebben. Denk bijvoorbeeld aan het risico dat je neemt. Zet je een bedrag in dat je eenvoudig kunt missen? Dan is het voor jou wellicht aantrekkelijk om wat meer risico te nemen. Je gaat dan voor de kans om veel winst te maken, hopelijk in een zo kort mogelijke periode. Wanneer je een specifiek doel hebt voor je beleggingen is dat juist onverstandig. Bijvoorbeeld wanneer het vermogen gebruikt wordt voor je pensioen of om een dure studie te betalen. Hoeveel risico je neemt bepaal je zelf. Het gedrag van een bot is jouw verantwoordelijkheid zodra je besluit om er gebruik van te maken. Dat laat nog maar eens zien hoe gevaarlijk traden kan zijn wanneer je geen idee hebt hoe de software werkt.

Hoeveel cryptocurrencies houdt een bot voor je in de gaten?

Het aantal digitale munteenheden groeit snel. Dat is niet meer dan logisch, gezien de immense populariteit. Elke week verschijnen er nieuwe crypto’s. Nieuwe munteenheden zijn vaak niet stabiel, maar hebben wel de potentie om snel in waarde te stijgen. Wil jij dat jouw bot deze munteenheden aankoopt of juist niet? Deze beslissing is wederom voor een aanzienlijk deel afhankelijk van het risico dat je neemt. Een groot deel van de gebruikers van een trading bot voor crypto’s maken een selectie. Zij bepalen per munteenheid of een bot deze mag traden of niet. Hierdoor behoud je het overzicht en voorkom je het nemen van overbodig risico.

Het verdelen van je vermogen over verschillende digitale munteenheden

Traden is veel genuanceerder dan veel mensen denken. Het principe “laag kopen en hoog verkopen” kent iedereen. Helaas is het een misleidend simpele zin. Er wordt namelijk uitgegaan van het feit dat je al weet welk product je koopt of verkoopt. Terwijl het uitkiezen van het product juist de kunst van het beleggen is. Bots doen dit eigenlijk nooit geheel zelfstandig. Een aantal vragen moet je zelf beantwoorden. Is het bijvoorbeeld een goed idee om een deel van je vermogen uit Bitcoin te halen en dit in een nieuwe, veelbelovende digitale munt te steken? Zo ja, hoe groot moet dit gedeelte zijn? Laat je dergelijke beslissingen over aan de bot of bepaal je dit liever zelf aan de hand van parameters? Uiteindelijk komt het erop neer in hoeverre je een bot vertrouwt en je die zelfstandig laat opereren. Maar, zoals eerder aangegeven, net zoals jij kan de software niet in de toekomst kijken. Wel is een geavanceerde bot in staat om een weloverwogen beslissing te maken op basis van talloze parameters.

Het gebruik van een bot voor crypto trading: een overzicht

In dit artikel zijn de eigenschappen en mogelijkheden van crypto bots besproken. De belangrijkste boodschap is dat een dergelijke bot winstgevend kan zijn, maar in potentie ook erg gevaarlijk is. Het hangt met name aan jou af hoe hoog de risico’s zijn. Bedenk daarnaast dat in de beleggerswereld niks zeker is. Geld verliezen behoort altijd tot de mogelijkheden. Wanneer je op een verantwoorde wijze met een bot omgaat is dit zeker een waardevolle toevoeging. Al was het maar omdat de software koersen van cryptomunten 24 uur per dag in de gaten houdt. In het geval van een dal ben jij er als de kippen bij om een crypto te kopen. Maar ook hieruit blijkt weer het gevaar. Want hoe weet een bot voor 100% zeker dat het om een kortstondig dal gaat en niet om een permanente koersdaling?

Is het voor mij verstandig om een crypto trading bot in te zetten?

Of het voor jou winstgevend is om een trading bot voor digitale valuta te gebruiken is uiteindelijk aan jou. Lees je in ieder geval uitvoerig in om een beeld te vormen. Baseer je beslissingen bovendien nooit op de emotie van de dag. Een bot helpt je bij het maken van de juiste beslissingen. Mits deze goed is ingesteld. Maar dergelijke software maakt het handelen ook minder transparant. Je zou niet de eerste zijn die onverwacht veel geld verliest door verkeerd gebruikt van een crypto trading bot. Daarnaast is het nog steeds belangrijk dat je zelf verstand hebt van digitale valuta en koersen. Een crypto trading bot is een tool je te ondersteunen en niet een kunstmatige trader die al het werk uit handen neemt.

Leren hoe je de beste cryptomunten vindt?

Stap voor stap ontdekken hoe je al crypto kunt kopen voor € 1,-

Gerelateerde artikelen

Meestgestelde vragen

Wat is een crypto trading bot?

Het is een programma dat automatisch taken uitvoert. Een crypto trading bot houdt koersen van digitale munteenheden in de gaten. Aan de hand van parameters wordt bepaald wat een goed moment is om te kopen of te verkopen. Die stel je vaak zelf in. Maar geavanceerde bots zijn in staat om hun eigen waardes aan te passen.

Klik hier voor meer informatie

Waarom is crypto trading bot interessant?

Cryptovaluta zijn unieke producten. Desondanks delen ze een groot aantal eigenschappen met andere beleggingsinstrumenten, zoals aandelen. Waarom is een trading bot dan juist zo interessant voor crypto’s? In de eerste plaats is het belangrijk om te beseffen dat bij traditionele beleggingsproducten ook volop software wordt gebruikt.

Standaard beurzen hebben een sluitingstijd, maar geldt niet voor cryptocurrencies. Het verhandelen gaat 24 uur per dag en 365 dagen per jaar door. Daarom is het onmogelijk om alles constant in de gaten te houden. Dat geldt voor kleine beleggers, maar ook voor ervaren, professionele traders. Het antwoord is een crypto bot. Sterker nog, om zo winstgevend mogelijk te handelen in cryptocurrencies is het gebruik van een bot noodzakelijk.

Klik hier voor meer informatie

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met cryptomunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *