Kun je met cryptocurrency minen nog geld verdienen?
Afgelopen week kreeg ik een leuke vraag in mijn inbox. Mij werd namelijk gevraagd of je nog altijd geld kunt verdienen met het minen van cryptocurrency met in het bijzonder Bitcoin. Een vraag die ik de laatste maanden zelf ook heb gehad. Want nu de aandacht voor cryptocurrency heel wat constanter lijkt dan wat veel mensen hadden verwacht, zou je verwachten dat minen nog steeds geld moet opleveren. De vraag is alleen of het ook winstgevend is. Tijdens de vorige razendsnelle opmars van Bitcoin in 2017 en 2018 werd al snel een punt bereikt waarop minen voor de meerderheid niet meer winstgevend was. Hoe zit dat nu?
Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat Bitcoin niet de enige cryptomunt is die je kunt minen. Er zijn tientallen cryptomunten die je met de juiste setup kunt minen vanuit je eigen huis. Dit artikel gaat onder andere dieper in op de verschillende munten die je kunt minen. Daarbij leg ik je uit wat de algemene voor- en nadelen hiervan zijn, of dit nota bene verstandig is en wat de voorwaarden zijn om daadwerkelijk met minen winst te kunnen maken. Omdat het minen van cryptovaluta niet zomaar is opgezet, wil je wel een veilige plek hebben om de munten die door jou zijn gemined veilig op te slaan. Daarom heb ik verderop in dit artikel een kort overzicht geplaatst van de plekken waar je jouw verdiende munten op kunt bergen.
Mining neemt niet bij iedere munt dezelfde vorm aan. Het proces van Bitcoin mining is niet identiek aan het minen van Monero. Daarom neem ik voor dit artikel het minen van Bitcoin als basis. Mocht het over een andere cryptovaluta gaan, geef ik dat aan.
Wat is mining?
Voor elke transactie die met een Bitcoin wordt gedaan, vindt een registratie op een block plaats. Op iedere block zijn meerdere registraties van recente transacties te vinden. Het is alsof er telkens een nieuwe spreadsheet gemaakt wordt om de meest recente transacties op vast te leggen. Telkens als een block vol is, moet er een nieuw block worden aangemaakt. Om dit block te kunnen aanmaken, de transacties te bundelen en na te kijken, moeten er complexe wiskundige problemen opgelost worden. Of om nog specifieker te zijn, een cryptografische oplossing geboden worden. Alle zogeheten Bitcoin miners willen hier een zo’n groot mogelijke bijdrage in leveren omdat ze daar dan als beloning Bitcoin voor terug ontvangen.
Dit hele proces wordt bijna iedere tien minuten gedaan. Dat wil dus zeggen dat alle Bitcoin transacties die per tien minuten plaatsvinden, binnen een block worden afgewerkt door een miner. En dat je dus iedere tien minuten kans hebt om hier als miner een bijdrage aan te leveren.
Wie de eerste miner is om de cryptografische puzzel van het block op te lossen, ontvangt daarvoor een beloning in Bitcoin. De hoogte van dit bedrag staat niet vooraf vast. Hoe complexer het probleem is, hoe hoger de beloning is. Als het probleem opgelost is en het hele block geverifieerd, worden alle transacties uit het block aan de blockchain toegevoegd. Deze blokken en transacties worden in chronologische volgorde toegevoegd waardoor je eenvoudig in de tijd kunt teruggaan om eerdere transacties te zien. Zo kun je zelfs de eerste Bitcoin-transactie ooit zien!
Welke crypto kun je minen?
De meeste lezers zijn waarschijnlijk vooral benieuwd welke cryptocurrency je zoal kunt minen. Niet geheel ongewoon, omdat algemeen bekend is dat Bitcoin tegenwoordig heel wat minder interessant om te minen is. Het spreekt voor zich dat Bitcoin nog steeds de munt is die de meeste mensen minen. Niet zozeer omdat het de beste munt om te minen is, maar simpelweg de bekendste en dus ook meest gebruikte.
Hieronder is een actuele lijst te vinden van de crypto die je vandaag al kunt minen. Natuurlijk moet je bij een deel van deze munten wel de juiste apparatuur in huis halen. Daar later meer over.
Bitcoin
De rode lijn van dit artikel komt natuurlijk als eerste terug. Bitcoin is zoals je hebt kunnen lezen nog altijd de populairste cryptomunt om te minen. Dat terwijl de beloning per block blijft afnemen. Waar er in het begin tot wel 50 Bitcoin per block als beloning werd gegeven, is dat nu ‘slechts’ 6,25 Bitcoin per block. Over vier jaar neemt dit af tot 3,125 Bitcoin waardoor het toch echt steeds minder interessant zal worden om Bitcoin te minen.
Ethereum
Wie Bitcoin kent, heeft zonder twijfel al eens van Ethereum gehoord. Deze levenslange runner-up van Bitcoin is te minen en wel met een beloning van 2 ETH per block. Waar het minen van Bitcoin ontzettend complex en kostbaar geworden is, zijn er voor Ethereum nog verschillende mogelijkheden. Wel is de verwachting dat het de komende jaren minder interessant wordt om Ethereum te blijven minen. Dit omdat er meerdere veranderen op de Ethereum blockchain zitten aan te komen.
ZCash
Het is alweer meer dan vijf jaar geleden toen ZCash uitgebracht. Toentertijd was er geen project waar zoveel aandacht naar uitging als ZCash. Het was namelijk het eerste project dat zich volledig op privacy wilde storten. ZCash zou dé veiligste munt op de blockchain worden. Daarnaast zou het een aanzienlijk eenvoudigere munt zijn om te minen. En beide beloftes heeft ZCash waargemaakt. Toch heeft het project gek genoeg nooit de astronomische hoogtes kunnen bereiken die men ervan verwacht had. Tot 2032 kun je ZCash minen als je van de juiste apparatuur voorzien bent. Let wel op dat het Equihash algoritme meer computerkracht nodig heeft dan andere munten.
Monero
Ik vertelde al kort wat over Monero, een van de populairste munten na Bitcoin om te minen. Met een beloning van 2,15 XMR per blok is het een zeer interessante munt om te minen, mede doordat het met CPU en GPU devices te minen is. De zogeheten CryptoNightrR hashing functie is voor Monero uniek.
Ravencoin
Een cryptovaluta die lang onder de radar gevlogen heeft is Ravencoin. Het ecosysteem van Ravencoin voelt voor velen aan als een verbeterde versie van Bitcoin. Zo kun je binnen het RVN systeem geëncrypteerde berichten naar elkaar sturen en staat de wallet van Ravencoin als een van de beste bekend. Vanwege het KawPow protocol én X16 hashing functie is het een uitstekend te minen munt. Met een beloning van 5000 RVN per block levert minen van Ravencoin nog behoorlijk wat op.
Litecoin
Tot enkele jaren geleden was Litecoin de publiekslieveling van de cryptowereld. Alhoewel Litecoin nog steeds veel verhandeld wordt, komt het minder in beeld. Toch kun je Litecoin, dat op het Scrypt Protocol draait, met een goede GPU goed minen. Tot zeker 2023 kun je op 12,5 LTC per block rekenen.
Dash
Weinig mensen weten dat Dash en Litecoin veel met elkaar te maken hebben. Dash is namelijk een afsplitsing van Litecoin. Alweer meer dan zeven jaar geleden werd Dash voor het eerst verhandelbaar. Vanwege de unieke PrivateSend en InstantSend functies kon je al vroeg razendsnel Dash-munten naar verschillende wallets sturen. Met een beloning van 2,88 Dash per block, is het tegenwoordig minder interessant om Dash te minen.
Dogecoin
Dogecoin lijkt tegen de verwachtingen in met de dag populairder te worden. Deze typische meme-coin wordt steeds vaker verhandeld en zelfs als betaalmiddel geaccepteerd. Bijna een decennia geleden werd Dogecoin van Litecoin afgesplitst en sindsdien is het een geliefde grap op het internet geworden. Nu de marktkapitalisatie van Dogecoin boven de miljard is, is het allang geen grap meer. Dogecoin vertegenwoordigd een waarde die serieus moet worden genomen. Daarom is het minen van Dogecoin met een CPU of GPU dan ook het overwegen waard. Op het moment van schrijven is de beloning 10.000 Dogecoin per block.
Voor- en nadelen van cryptocurrency mining
Het is natuurlijk niet alleen maar hosanna als het om het minen van cryptocurrency gaat. Vooral in de beginjaren hebben miners behoorlijk kunnen verdienen. Dat is de laatste jaren minder en minder aan het worden. Is het dan helemaal niet meer mogelijk om winstgevend te minen? Gelukkig niet. Maar er komt wel meer bij kijken en de winsten zijn lager.
Laten we daarom eerst eens naar de voor- en nadelen van crypto mining kijken. Hierdoor krijg je een beter idee of mining iets voor je is en of het voor jou de risico’s waard zijn.
Voordelen
- Je hoeft geen cryptomunten te kopen om ze te kunnen verdienen. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de volatiliteit van cryptomunten. Vooral als je meteen je verdiende crypto als resultaat van het minen verkoopt, zorgt dit ervoor dat je vrijwel niet aan de koersschommelingen van cryptocurrency blootgesteld bent
- Niets voelt zo authentiek in de crypto wereld als te kunnen zeggen dat jij je crypto’s bij elkaar hebt weten te verzamelen door te minen. Proof of Work cryptocurrencies worden daarnaast steeds zeldzamer, dus het is nog een knappe prestatie ook.
- De kosten om cryptocurrency te minen zijn voor diverse setups flink afgenomen. Zo kun je tegenwoordig zelfs met je smartphone of tablet crypto minen. Dit betekent echter niet dat de effectiviteit daardoor toeneemt. De kosten voor een serieuze mining setup met voldoende rigs is namelijk wel flink toegenomen.
- Cloud mining is een van de nieuwste trends op het gebied van mining. Hierdoor kun je zonder enige apparatuur (behalve je computer of smartphone) cryptocurrency minen. Zelfs als je aan de andere kant van de wereld woont.
Nadelen
- De benodigde investering om een cryptomunt zoals Bitcoin te kunnen minen is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Je moet al snel duizenden euro’s investeren om de juiste apparatuur in huis te halen.
- Steeds meer cryptovaluta stappen over of starten op de Proof of Stake consensus. Het door miners geliefde Proof of Work consensus komt steeds minder voor waardoor er minder kansen zijn om cryptovaluta te minen.
- Om effectief en winstgevend cryptovaluta te minen, moet er voldoende technische kennis aanwezig zijn. De complexiteit van crypto mining is hoger dan veel mensen denken.
Kan ik nog geld verdienen door crypto te minen?
Of je vandaag de dag nog geld kunt verdienen door crypto te minen, hangt af van een aantal factoren. Geld verdienen met minen is namelijk altijd mogelijk. Maar meer geld verdienen dan dat je aan je mining apparatuur en energie uitgeeft, is een heel stuk lastiger. Doordat de benodigde apparatuur en energiekosten voor het minen van bijvoorbeeld Bitcoin de laatste jaren sterk zijn gestegen, hebben veel miners besloten om naar een andere cryptovaluta over te stappen of het minen zelfs helemaal op te geven.
Ik kan je nu al vertellen dat je waarschijnlijk niet winstgevend geld kunt verdienen met het minen van Bitcoin. Dit is niet alleen voor de meeste mensen te complex om op te zetten, maar ook verliesgevend. De benodigde apparatuur is te kostbaar en de energiekosten zijn te hoog.
Waar nog wel potentie in zit, zijn cryptomunten die van de Proof of Work (PoW) consensus gebruik maken en wat minder bekend zijn. Daarbij dient altijd gekeken te worden naar:
- Beloning per block
- Marktkapitalisatie
- Structuur van mining (wanneer halvering)
- Hash kosten
- Koers
Daarnaast zijn er ook nog eens verschillende manieren om dergelijke munten te minen. Je kunt een eigen mining-rig opzetten of juist aan een miningpool meedoen. Of je dan wel winstgevend crypto kunt minen is nog steeds afhankelijk van een groot aantal factoren, maar de kans is wel hoger dan bij Bitcoin.
Is het nog steeds verstandig om minen boven het kopen van crypto te kiezen?
Je kunt jezelf daarom de vraag stellen of cryptocurrency mining de investering in zowel tijd als geld waard is. Waar nu al gezegd kan worden dat er aanzienlijk minder geld te verdelen is op dit gebied, is de verwachting voor mining simpelweg niet rooskleurig. De meeste experts zijn het erover eens dat de Proof of Work consensus waar mining een hoofdrol in speelt zal verdwijnen.
Ook zullen de benodigde investeringen toe blijven nemen. Je kunt niet meer voor enkele duizenden euro’s de benodigde GPU’s en CPU’s in huis halen. Mogelijk is het daarom interessanter om juist te kiezen voor het kopen van cryptocurrency. Je kunt tegenwoordig in de vorm van staking een weliswaar minder rendabele vorm van mining toepassen. Je bent dan wel, in tegenstelling tot cryptocurrency minen, afhankelijk van de koers van een munt. Gelukkig zijn er anno 2021 voldoende manieren om met stabiele munten als Dai en Tether (USDT) te kunnen staken. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de koersprijs en kun je wel verdienen aan je vermogen.
Leren hoe je de beste cryptomunten vindt?
Stap voor stap ontdekken hoe je al crypto kunt kopen voor € 1,-
Veelgestelde vragen
Voor elke transactie die met een Bitcoin wordt gedaan, vindt een registratie op een block plaats. Op iedere block zijn meerdere registraties van recente transacties te vinden. Het is alsof er telkens een nieuwe spreadsheet gemaakt wordt om de meest recente transacties op vast te leggen. Telkens als een block vol is, moet er een nieuw block worden aangemaakt. Om dit block te kunnen aanmaken, de transacties te bundelen en na te kijken, moeten er complexe wiskundige problemen opgelost worden. Of om nog specifieker te zijn, een cryptografische oplossing geboden worden. Alle zogeheten Bitcoin miners willen hier een zo’n groot mogelijke bijdrage in leveren omdat ze daar dan als beloning Bitcoin voor terug ontvangen.
Het spreekt voor zich dat Bitcoin nog steeds de munt is die de meeste mensen minen. Niet zozeer omdat het de beste munt om te minen is, maar simpelweg de bekendste en dus ook meest gebruikte. De volgende cryptocurrency kun je minen:
– Bitcoin
– Ethereum
– ZCash
– Monero
– Ravencoin
– Litecoin
– Dash
– Dogecoin
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met cryptomunten.
Beste Michel van Ros!
Ik vond het stuk wat je hebt geschreven zeer interessant!
Zelf heb ik een aantal vragen!
Alvast bedankt!