Daytrading: wat is het en wat zijn de risico’s?

Home » Daytrading: wat is het en wat zijn de risico’s?

Je hebt wellicht van daytrading gehoord. Misschien heb je al eens informatie opgezocht om je er verder in te verdiepen. Want op het eerste gezicht lijkt daytrading spannend en wanneer je het goed doet, winstgevend. Dat is allemaal waar. Maar er zitten ook aanzienlijke risico’s aan verbonden. In dit artikel lichten we toe wat daytrading precies inhoud. We gaan in op de mogelijkheden, de risico’s en hoe je het kunt leren.

daytraden

Wat houdt daytrading precies in?

Daytrading betekent vrij vertaald daghandelen. Het begrip slaat terug op beleggingsinstrumenten. Meer specifiek houdt het in dat je instrumenten tijdens dezelfde dag koopt en weer verkoopt. Dat doe je zelfs meerdere keren per dag, wanneer dat uitkomt. Soms wordt er ook gesproken van daytrading wanneer het tijdsbestek langer is dan een dag. Maar het gaat hoe dan ook om het kortstondig vasthouden van beleggingsinstrumenten.

Het doel is om per transactie winst te maken, zoals dat altijd het geval is bij beleggen. Bij daytraden betreft het een kleine marge, aangezien je de beleggingsproducten slechts korte tijd in je bezit hebt. Maar door veel transacties per dag te uit te voeren is daytrading potentieel erg winstgevend. Het is echter wel essentieel dat je over diepgaande kennis beschikt, zowel over beleggen in het algemeen als over individuele instrumenten.

Voor wie is daytrading geschikt?

Het doel van beleggen is producten voor een hogere waarde verkopen dan je ze gekocht hebt. Dat is vanzelfsprekend een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. De kunst van beleggen is het verloop van een koers voorspellen. Er zijn tools die je helpen bij het maken van projecties.

Maar het blijft altijd een gok. Met name omdat er zoveel factoren een rol spelen bij het vaststellen van de koers. Om nauwkeurig een voorspelling te doen is informatie noodzakelijk die voor doorsnee beleggers slechts beperkt beschikbaar is. In dit artikel bespreken we eerst de belangrijkste eigenschappen van daytrading zelf. Daarna gaan we dieper in op wat deze factoren inhouden voor particuliere beleggers met interesse voor daytrading.

day traden

In bulk aandelen verhandelen om winst te maken

Zelfs wanneer het goed gaat zijn de marges bij daytrading klein. Bovendien kost iedere transactie geld bij een groot deel van de online brokers. Dergelijke aanbieders zijn in principe uitgelosten voor daytraders. Omdat de marges relatief klein zijn kiezen veel daytraders voor het verhandelen van grote aantallen beleggingsinstrumenten tegelijk. Op die manier is het mogelijk om snel winst te maken. Maar de risico’s nemen uiteraard ook toe. Bedenk daarnaast dat daytraden ongelooflijk veel tijd kost. Over het algemeen is het niet geschikt als hobby of als extra inkomstenbron. De meeste daytraders zijn fulltime aan de slag met het kopen en verkopen van beleggingsinstrumenten.

Welke beleggingsinstrumenten zijn geschikt voor daytrading?

Er zijn nogal wat beleggingsinstrumenten. Een deel daarvan is in principe geschikt voor daytrading. Daarbij zijn instrumenten die onderhevig zijn aan snelle koerswijzigingen het meest interessant. Aangezien je dan echt op één dag kunt profiteren van koersschommelingen. Daarom zijn bijvoorbeeld fondsen en obligaties ongeschikt. Daytraders kiezen liever voor aandelen, CFD’s, forex, opties en cryptocurrencies.

Welke factoren zijn van invloed op een koerswaarde?

Voor ieder type beleggingsinstrument zijn verschillende factoren afhankelijk voor het vaststellen van de koers. Maar er zijn natuurlijk wel overeenkomsten. Hieronder bespreken we een aantal belangrijke elementen van daytrading.

Nieuws en cijfers van een onderneming zijn relevant

Hoe goed een bedrijf het doet is uiteraard belangrijk voor de koers van een aandeel en afgeleide beleggingsproducten. Het gaat hier overigens niet alleen om de harde cijfers zelf, maar ook om wanneer die gepresenteerd worden. Verder speelt nieuws een rol. Daarom is het zo belangrijk om over veel informatie te beschikken. Denk bijvoorbeeld aan de aankondiging van een overname, een uitbreiding of de lancering van een veelbelovend product. Als jij zoiets als trader eerder aan ziet komen dan anderen heb je een voordeel.

Daytrading en politieke spanningen op het wereldtoneel

De verhoudingen tussen landen en grootschalige ontwikkelingen spelen een rol voor het bepalen van de koers. Dat geldt voor bepaalde beleggingsinstrumenten meer dan voor anderen. Zo is er bijvoorbeeld altijd veel te doen om de beschikbaarheid en de distributie van olie. Spanningen in het Midden-Oosten, een daling of stijging van de waarde van de dollar of politieke onrust hebben allemaal invloed.

Sentiment en speculatie spelen een rol bij het vaststellen van de koers

Je hoort weleens iets over een fantastische nieuwe start-up ondernemingen waar je zogenaamd meteen aandelen van moet kopen. Het is altijd maar de vraag of zo’n belofte wordt ingelost. Je ziet het momenteel veel met cryptocurrencies. Er is weer een nieuwe digitale munt en iedereen koopt deze in de hoop op een gigantische waardestijging.

Vaak is de zogenaamde Fear of Missing Out de drijvende kracht achter de verkoop. Beleggers zijn niet zozeer uit op een dikke winst, maar willen vooral niet voor gek staan en enorm veel geld mislopen. Dat is uiteraard helemaal vervelend wanneer je vrienden allemaal wel hebben geïnvesteerd. Zo’n hype is voor een daytrader overigens wel erg interessant.

Die ziet het mogelijk aankomen en weet de aandelen of digitale munten voor de enorme daling weer te verkopen. Meestal gaat hier wel iets langer dan een dag overheen. Bovendien is het vrij risicovol. Want de koers van nieuwe crypto’s kunnen plotseling kelderen. Als je niet op tijd bent met verkopen, verlies je in één klap veel geld.

De algemene staat van de economie is altijd relevant bij beleggen

In de financiële wereld zijn er talloze factoren die een rol spelen. Maar uiteindelijk hangt de gehele economie wel samen. Alles is afhankelijk van elkaar. Wanneer het wereldwijd slecht gaat op economisch vlak, dalen de koersen van de meeste instrumenten. Als daytrader kom je niet onder deze werking uit. Voor echt slimme beleggers biedt een economisch crisis desondanks kansen.

Zij zijn mogelijkheden voor specifieke sectoren die profiteren van de slechte staat van de economie of een ander ingrijpende gebeurtenis. Denk bijvoorbeeld aan de coronacrisis. Voor de meeste bedrijven was dat geen pretje. Maar er zijn sectoren die opeens een gigantische groei doormaakten. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van cloud services om thuiswerken te faciliteren of aan de verkoop van allerlei hobbyartikelen zoals bordspelletjes en fitnessapparaten.

daytrade

Voor particulieren is daytraden relatief kort beschikbaar

Zoals uit de tekst hierboven is op te maken, spelen veel factoren een rol wanneer je gaat daytraden. Het is verstandig om die in kaart te brengen voordat je begint met het handelen in aandelen. Tot voor kort was het voor de particuliere belegger onmogelijk om aan die informatie te komen. Dankzij het internet en allerlei software voor analyses heb jij vanachter je computer behoorlijk wat informatie in handen.

Hetzelfde geldt voor het doorvoeren van een transactie. Bij daytrading is het essentieel dat een opdracht in korte tijd wordt uitgevoerd, het liefst onmiddellijk. Met een paar klikken op je muis doe je dat vanuit je luie stoel.

Is daytrading geschikt voor particuliere beleggers?

Het is mogelijk om te daytraden als standaard belegger. De vraag is alleen of het verstandig is. Over het algemeen heerst het beeld dat daytrading voor professionals is. Logisch, gezien de uitvoerige kennis die benodigd is om het op een verantwoorde manier te doen. Maar een particulier hoeft niet meteen over weinig kennis te beschikken.

Daarnaast valt te betwijfelen wat een particulier in de beleggerswereld precies is. Aangezien het voor iedereen de bedoeling is om winst te maken. Wat dat betreft is elke belegger professioneel bezig. Het is tenslotte lastig vast te stellen waar de grens ligt. Hoeveel geld moet je verdienen om ‘professioneel belegger’ genoemd te worden? Daytrading is wel degelijk mogelijk voor de zelfstandige belegger. Maar het is uitzonderlijk risicovol wanneer je niet precies weet waar je mee bezig bent.

Daytrading is een fulltime bezigheid

Daytraden is dus complex en vraagt om het in de gaten houden van een groot aantal factoren. Daarom is het geen activiteit die je er even bij doet. Zoals dat voor de doorsnee Nederlander wel het geval is wanneer ze besluiten om een deel van hun vermogen te beleggen. Bij daytraden houd je beleggingsinstrumenten kort vast en ben je voortdurend aan het traden.

Per transactie is de winst relatief klein. Daarom is het zo belangrijk om juist op de details te letten. Vergeet daarnaast niet dat de beleggerswereld extreem competitief is. Het is een ultieme vorm van kapitalisme. Net zoals jij proberen anderen winst te maken. In feite werk je elkaar indirect tegen. Je hebt wellicht weleens gehoord dat je om succesvol te beleggen de markt moet verslaan. De markt is in dit geval iedere andere belegger, inclusief grote en professionele bedrijven met een groep financiële experts in dienst.

Als particulier loop je inside information mis

Dankzij het internet maak je als zelfstandige belegger enigszins een kans tegen de grote professionals. Desondanks is het speelveld niet helemaal eerlijk. Onder andere omdat er zo ongelooflijk veel factoren zijn die je in de gaten kunt houden. Inmiddels zijn er communities van particuliere beleggers die samenwerken en elkaar voorzien van nuttige informatie.

Daarnaast zijn er succesvolle beleggers die hun aan- en verkopen rechtstreeks en live delen met volgers. Maar al deze positieve ontwikkelingen geven je nog steeds niet dezelfde mogelijkheden als een beleggerskantoor met een team financiële experts. Zij beschikken namelijk ook vaak over inside information. Hierdoor zijn ze het nieuws en de speculatie net even voor.

Ze spelen eerder in op veranderingen waardoor de kleine beleggers deels achter het net vist. Gelukkig hoef jij als zelfstandige belegger natuurlijk niet zoveel winst te maken als de professionals. Maar gezien de kleine marges waar je mee te maken hebt wanneer je gaat day traden is dit effect wel degelijk relevant.

Winst maken met daytrading werkt alleen bij lage transactiekosten

Het idee van daytraden is kleine winsten behalen op de korte termijn. Je voert dus een groot aantal transacties uit. Daarom is het belangrijk dat je per transactie niet veel geld betaalt. Kies daarom een broker die hiervoor niet veel geld in rekening brengt. Het liefst betaal je helemaal niet voor een transactie. Online brokers hebben verschillende methodes om geld in rekening te brengen. De meest voorkomende zijn:

  • Per transactie maak je bedrag over naar de broker
  • Je betaalt jaarlijks een bepaald percentage van je vermogen aan de broker
  • Voor het storten van geld van en naar je rekening wordt een fee in rekening gebracht

Voor daytrading is de eerste factor het meest relevant. Kies voor een online broker waarbij de kosten per transactie laag of niet aanwezig zijn.

daytrading voor particulieren

Is daytrading te vergelijken met gokken?

De vergelijkingen tussen gokken en beleggen zullen waarschijnlijk nooit verdwijnen. Uiteraard zijn fanatieke beleggers van mening dat twee compleet verschillende bezigheden zijn. Anderen zijn overtuigd door de overeenkomsten. Want net zoals bij gokken weet je van tevoren niet of je winst of verlies gaat maken.

Tegelijkertijd is beleggen volstrekt anders dan gokken. Winst of verlies hangt niet af van een enkele gebeurtenis. Daarnaast is beleggen veel genuanceerder. Je verliest je niet al je geld in luttele seconden. Bovendien is het niet mogelijk om je belegde vermogen in één klap te vermenigvuldigen. Daytrading is uiteraard een specifieke vorm van beleggen.

Je speelt hier juist wel in op korte schommelingen. Desondanks gaat de vergelijking met gokken niet op. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf wanneer je koopt en verkoopt. Wanneer je gaat wedden is het moment dat je winst of verlies maakt van tevoren vastgesteld. Daarbovenop zijn daytraders afhankelijk van complexe en uitgebreide analyses voor het nemen van beslissingen.

Wanneer je gaat gokken is dat vrijwel nooit het geval. Er zijn wel vormen van beleggen die te vergelijken zijn met gokken. In het bijzonder geldt dat voor binary options. Daarom is het geen verrassing dat binary options verboden zijn door de European Securities and Markets Authority (ESMA).

Hoe begin ik met daytrading?

Je hebt wellicht interesse om zelf te daytraden. We hopen dat je de risico’s in acht neemt voor je besluit om de markt op te gaan. Verder hebben we nog een aantal tips om ervoor te zorgen dat je in je eigen tijd went aan het principe. We hebben al besproken dat je veel tijd nodig hebt om succesvol te daytraden. Daarnaast is kennis en software vereist om weloverwogen beslissingen te maken.

Begin voorzichtig met daytraden: kleine bedragen of een demo account

Het concept ervaren is de beste manier om te ontdekken of daytrading iets voor jou is. Begin daarom altijd met kleine bedragen. Het principe van winst en verlies maken is tenslotte met elk bedrag hetzelfde. Wellicht nog verstandiger is beginnen met een demo account. Een groot aantal online brokers biedt dat inmiddels aan. Hiermee beleg je met nep geld. Tegelijkertijd is de marktwerking wel echt. Je ziet dus precies wat er met het geld zou gebeuren wanneer het echt was geweest.

Heb geduld en blijf rustig tijdens daytrading

Beleggen gaat om harde cijfers. Het is daarom maar goed dat we computers en software hebben die ons hebben bij het maken van beslissingen. Mensen zijn namelijk geneigd om zich te laten leiden door emoties. Ze vinden het leuk om te beleggen in een plaatselijk bedrijf of ze gaan mee in de hype van een opkomende onderneming.

Dergelijke sentimenten hebben geen plaats in de harde, financiële wereld die daytrading is. Blijf altijd logisch nadenken en let vooral op de cijfers en koersen. Soms is je geduld bewaren de beste manier om uiteindelijk geld te verdienen.

Conclusie daytrayding: winstgevend of onnodig risicovol?

Zoals te lezen in dit artikel is daytrading een beleggersstrategie voor gevorderden. Daarnaast kost het ontzettend veel tijd. Voor de meeste particuliere beleggers is daytrading daarom ongeschikt. Maar met voldoende kennis, tijd, inzicht en geduld is het wel mogelijk om winst te maken. Daarvoor zul je iedere dag meerdere uren achter je computer moeten zitten om koersen te checken, projecties te maken en op basis daarvan transacties uit te voeren.

Vergis je niet, daytrading is een fulltime baan. Bovendien is het behoorlijk stressvol. Je zet tenslotte je eigen vermogen op het spel om geld te verdienen. Bij welke andere baan is dat het geval? Overweeg daarom goed de risico’s wanneer je denkt dat je klaar bent om te daytraden. Begin niet meteen met het inzetten van hoge bedragen. Het is verstandig om te kiezen voor een demo account. Je went dan op je eigen tempo aan daytrading zonder dat je geld verliest.

Wil je beginnen met beleggen?

Stap voor stap ontdekken hoe je geld kunt verdienen op de beurs

30 winstgevende aandelen in 5 minuten

Gerelateerde artikelen

Meestgestelde vragen

Wat houdt daytrading in?

Daytrading betekent vrij vertaald daghandelen. Het begrip slaat terug op beleggingsinstrumenten. Meer specifiek houdt het in dat je instrumenten tijdens dezelfde dag koopt en weer verkoopt. Dat doe je zelfs meerdere keren per dag, wanneer dat uitkomt. Soms wordt er ook gesproken van daytrading wanneer het tijdsbestek langer is dan een dag. Maar het gaat hoe dan ook om het kortstondig vasthouden van beleggingsinstrumenten.

Klik hier voor meer informatie

Is daytrading geschikt voor particuliere beleggers?

Het is mogelijk om te daytraden als standaard belegger. De vraag is alleen of het verstandig is. Over het algemeen heerst het beeld dat daytrading voor professionals is. Logisch, gezien de uitvoerige kennis die benodigd is om het op een verantwoorde manier te doen. Maar een particulier hoeft niet meteen over weinig kennis te beschikken.

Daarnaast valt te betwijfelen wat een particulier in de beleggerswereld precies is. Aangezien het voor iedereen de bedoeling is om winst te maken. Wat dat betreft is elke belegger professioneel bezig. Het is tenslotte lastig vast te stellen waar de grens ligt. Hoeveel geld moet je verdienen om ‘professioneel belegger’ genoemd te worden? Daytrading is wel degelijk mogelijk voor de zelfstandige belegger. Maar het is uitzonderlijk risicovol wanneer je niet precies weet waar je mee bezig bent.

Klik hier voor meer informatie

Hoe begin je met daytrading?

Het concept ervaren is de beste manier om te ontdekken of daytrading iets voor jou is. Begin daarom altijd met kleine bedragen. Het principe van winst en verlies maken is tenslotte met elk bedrag hetzelfde. Wellicht nog verstandiger is beginnen met een demo account. Een groot aantal online brokers biedt dat inmiddels aan. Hiermee beleg je met nep geld. Tegelijkertijd is de marktwerking wel echt. Je ziet dus precies wat er met het geld zou gebeuren wanneer het echt was geweest.

Klik hier voor meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *