Wat dividend aandelen zijn en waarom ik ze graag koop

Home » Wat dividend aandelen zijn en waarom ik ze graag koop
dividend aandelen kopen

Dividend aandelen zijn aandelen waarvan bedrijven regelmatig een bedrag uitbetalen aan de houder van het aandeel. Dit bedrag wordt ook wel dividend genoemd. Sommige dividend aandelen betalen consequent ieder jaar een vast percentage van de winst uit. Hierdoor zijn dit soort aandelen onder verschillende types erg populair. Bij een aandelenportefeuille dat met veel dividend aandelen gevuld is, kan dit oplopen tot een aanzienlijke geldstroom.

Op deze pagina laat ik je kennis maken met het dividend aandeel en vertel ik je waarom ik ze zelf ook graag koop. Er is behoorlijk wat over dit type aandeel te vertellen waardoor ik je meeneem aan de hand van praktische voorbeelden. Ik leg je daarnaast uit waar je op moet letten bij het kopen van dividend aandelen. Wel zo handig!

Wat zijn dividend aandelen

Dividend aandelen zijn aandelen waarvan bekend is dat ze regelmatig een deel van de winst van een bedrijf in de vorm van dividend aan de aandeelhouder uitbetalen. Een versimpelde uitleg is mogelijk als ik het dividend aandeel opsplits.

Als lezer van Beursgids ben je zonder twijfel bekend met een aandeel; een deelname in een bedrijf dat een bepaalde economische waarde vertegenwoordigt. Dividend ken je misschien niet.

De meeste gezonde bedrijven maken winst. Het bedrijf kan vervolgens bepalen wat er met deze winst gedaan moet worden. Zo komt het vaak voor dat bedrijven ervoor kiezen om hun winst te herinvesteren. Bijvoorbeeld in meer personeel of uitbreiding naar een ander land.

Ook kan worden gekozen om een deel van de gerealiseerde winst aan de aandeelhouders uit te keren. Dit heet een dividenduitkering. Het bedrag dat wordt uitgekeerd heet dividend.

Hoeveel dividend krijg je?

Hoe veel dividend je ontvangt verschilt behoorlijk per aandeel. Soms doen bedrijven dit met een percentage en andere keren met een vast bedrag per aandeel. Een recent voorbeeld is de dividenduitkering van Flow Traders. Eerder dit jaar keerde Flow Traders € 2,50 dividend per aandeel uit. Dit bedrag is gebaseerd op een dividend payout ratio, waar ik je verderop nog meer over vertel, van 50% van de netto winst.

Er zijn daarentegen ook dividend aandelen waarvan bekend is dat je meestal maar weinig dividend krijgt. Een voordeel van dit soort aandelen kan zijn dat de uitkering wel heel betrouwbaar is. Dat wil zeggen dat het bedrijf bekend staat netjes ieder jaar het dividend uit te keren.

Hoe vaak krijg je dividend?

Het aantal keer dat je dividend over een aandeel ontvangt, verschilt sterk per aandeel. Eén ding is zeker: zolang je aandeelhouder bent en er dividend uitgekeerd wordt, ontvang je altijd dividend. Wanneer en hoe vaak dat is, verschilt dus per aandeel. Dat kan maandelijks, per kwartaal of per jaar zijn.

Maakt een bedrijf niet of nauwelijks winst? Moet er geïnvesteerd worden om het bestaansrecht van een bedrijf te versterken? Dan kan het zomaar zo zijn dat je één of meerdere jaren geen dividend ontvangt. Sommige dividend aandelen betalen jaren achtereen geen dividend uit en dan weer wel terwijl er aandelen zoals Shell zijn waar je met grote zekerheid kunt rekenen op een dividenduitkering.

Cash- en stockdividend

Cashdividend en stockdividend zijn de twee meest voorkomende vormen van dividend.

De aandeelhouder ontvangt bij cashdividend een geldbedrag dat gebaseerd is op het aantal aandelen dat in bezit zijn. Wanneer je 5000 aandelen van 2 euro per aandeel hebt, heb je een aandeel van € 10.000 in het bedrijf. Wordt er door het bedrijf voor dat jaar een dividendpercentage van 2% vastgesteld? Dan ontvang je 2% over het aandeel dat jij in het bedrijf hebt. Dat is dus in dit geval 2% van € 10.000, oftewel € 200. Iemand met een totale deelname van € 100.000 krijgt dus maar liefst € 2000 bij een dividendpercentage van ‘slechts’ 2%.

De aandeelhouder ontvangt bij stockdividend geen geld maar aandelen als dividend. Laten we ook hier weer een aandeel van € 10.000 in het bedrijf als basis nemen. Het dividendpercentage is nogmaals 2%. Je ontvangt daarom € 200 in aandelen. Dat zijn 100 aandelen gezien de prijs per aandeel € 2 is.

Let wel op dat sommige bedrijven ervoor kiezen om per heel aantal aandelen een aandeel uit te keren. Dat zou in eerder voorbeeld bijvoorbeeld 1 aandeel per 50 aandelen kunnen zijn. Als je echter net 49 aandelen hebt, zou dit kunnen beteken dat je helemaal geen aandelen krijgt. Er wordt namelijk per 50 aandelen geteld. Je kunt dit vooraf nakijken in de voorwaarden van de aandelen. Zo voorkom je dat je te weinig van een dividend aandeel koopt.

cash en stock dividend

Payout ratio dividend

Een payout ratio is niets meer dan het percentage winst per aandeel dat als dividend wordt uitgekeerd. Bij een hoog payout ratio heeft een aandeel doorgaans een hoger risicoprofiel. Dat betekent veelal dat weinig van de winst in het bedrijf blijft en juist als dividend uitgekeerd wordt. Ook al klinkt dit als aandeelhouder interessant, betekent dit dat er weinig geld voor de ontwikkeling van het bedrijf overblijft. Bedrijven met een laag dividend payout ratio hebben juist een tegenovergesteld profiel. Veel geld blijft in het bedrijf en een klein deel wordt als dividend uitgekeerd.

Alhoewel je de volgende percentages niet als generieke basis per sector kan nemen, is het een handige richtlijn voor het kiezen van dividend aandelen op basis van hun payout ratio:

Ratio 
30 tot 50%Duurzaam, voldoende winst voor ontwikkeling van bedrijf over
50 tot 70%Voor nu qua dividend interessant, op lange termijn minder doordat er weinig geld voor de ontwikkeling van het bedrijf overblijft
70 tot 99%Niet duurzaam, dividend neemt vroeg of laat af en remt ontwikkeling van bedrijf af
100%Niet duurzaam, dividend stopt of daalt spoedig

Free Cash Flow

Een ander veel gehoorde term bij dividend aandelen is de FCF, languit Free Cash Flow. Om consequent dividend uit te kunnen betalen, heeft een bedrijf een gezonde kasstroom nodig. Als dat niet het geval is, is de kans groot dat binnen enkele jaren de uitkering van dividend stopt.

Rendement eigen vermogen

Een derde belangrijke factor die door veel dividend beleggers mee wordt genomen, is de ROE factor (rendement eigen vermogen). Met ROE is het mogelijk een indicatie te krijgen van het rendement dat je op je inleg kunt verwachten. Wanneer de ROE al langere tijd een stijgende lijn laat zien, betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat de dividenduitkering en groei van het bedrijf duurzaam is. Je kunt de ROE berekenen door de nettowinst door het eigen vermogen van het bedrijf te delen.

Waarom ik dividend aandelen koop

Mijn aandelenportefeuille bestaat steevast uit een vast percentage dividend aandelen. Ze zijn voor mij namelijk een manier om enige zekerheid qua compensatie toe te voegen. Dat terwijl het mij geen energie kost om deze compensatie te verkrijgen. Ik hoef slechts de aandelen vast te houden. Een kleine greep uit de vele redenen waarom ik met liefde dividend aandelen koop:

Als toevoeging aan het inkomen

Zelfs met een kleine inleg is het bij verschillende dividend aandelen mogelijk om jaarlijks, per kwartaal of zelfs maandelijks dividend te ontvangen. Bij een kleine inleg gaat het weliswaar om enkele euro’s. Dat is echter wel een bedrag dat je anders niet ontvangen had en aan je inkomen kunt toevoegen. Bij een grote inleg kan het dividend op een groot bedrag uitkomen. Wanneer dat ook nog eens op regelmatige basis gebeurt, zorgt dit voor een leuke inkomstenstroom.

Sneller meer financiële vrijheid

Dividend aandelen zijn erg populair onder volgers van het FIRE-principe. Financieel onafhankelijk worden en vroegtijdig met pensioen gaan is het credo van deze groep. In navolging op het voorgaande argument, is het mogelijk meer financiële vrijheid te krijgen wanneer er een substantieel bedrag in dividend aandelen zit. Als deze aandelen dan ook nog eens consequent dividend uitbetalen, is het voor sommige mensen mogelijk om van de dividenduitkering te kunnen leven.

Dividend aandelen zijn doorgaans minder volatiel

Over het algemeen staan dividend aandelen als minder volatiel bekend. Dat komt omdat de waarde van het aandeel deels is bepaald door de verwachting van een periodieke dividenduitkering. Groei-aandelen moeten het volledig hebben van winststijgingen voor een stijgende koersprijs. Dividend aandelen zitten dermate anders in elkaar dat de druk op een koersstijging minder is. Aandeelhouders willen vooral dividend ontvangen en hebben minder verwachtingen omtrent de koersprijs. Dat wil niet zeggen dat de prijs van een dividend aandeel niet volatiel is. Met goed of juist heel slecht nieuws kan een dividend aandeel net zo volatiel zijn als ieder ander aandeel.

Dividend aandelen presteren doorgaans beter dan niet-dividend aandelen

Als naar de laatste 30 jaar wordt gekeken, presteren dividend aandelen beter dan het gemiddelde aandeel dat geen dividend uitkeert. Dit komt omdat dividend aandelen zowel met de markt meestijgen als dividend uitkeren. Deze combinatie is de afgelopen 30 jaar voordeliger gebleken dan het vasthouden van niet-dividend aandelen. Volgens diverse onderzoeken is dit de laatste vijf jaar minder het geval geweest door snelle stijgers als Tesla, Apple, Amazon, Microsoft en Google.

In groot aantal sectoren zijn dividend aandelen te vinden

In tegenstelling tot wat veel particuliere beleggers denken, zijn dividend aandelen in vrijwel iedere sector te vinden. Van olie (Shell) tot de financiële wereld (Flow Traders), technologie (ASML) en FMCG (Ahold Delhaize International). Daardoor is het mogelijk om binnen je dividend aandelen te diversificeren tussen verschillende soorten bedrijven en branches.

Dividend aandelen betalen zonder tegenprestatie uit en kosten geen energie

Een van mijn belangrijkste redenen waarom ik dividend aandelen koop, is omdat ze uitbetalen zonder dat daar een tegenprestatie voor nodig is die extra geld of energie kost. Natuurlijk is mijn initiële tegenprestatie het kopen van de aandelen. Daarna hoef ik echter niets meer te doen om jaarlijks mijn dividend te ontvangen. De uitkering wordt automatisch bijgeschreven, of dat nu in de vorm van aandelen of cash is. Voor mij heeft dit als voordeel dat er een inkomstenbron bij is die geen energie kost. Iets dat zeldzaam maar met dividend aandelen mogelijk is.

Hoe gaat het kopen van dividend aandelen in zijn werk?

Het aankopen van dividend aandelen is gemakkelijk en kost weinig tijd. Er zijn verschillende manieren om in dividend aandelen te investeren, waarvan twee mijn voorkeur hebben. Dit zijn via losse aandelen of deelname in een aandelenfonds.

dividend aandelen op aex

Losse dividend aandelen kopen

Bij vrijwel iedere degelijke broker zijn dividend aandelen snel gevonden. Mogelijk kun je vanuit je broker een overzicht vinden van de aandelen die bekend staan om het regelmatig uitkeren van dividend. Alleen al op de AEX-index zijn namelijk al verschillende aandelen te vinden met een jaarlijkse dividenduitkering van 5% of meer.

Op websites zoals Beursgids of IEX.nl kun je overzichten vinden met de beste dividend aandelen en ontdekken welke dividenduitkeringen voorgaande jaren gerealiseerd zijn. Hierdoor kun je voor jezelf een berekening maken welke aandelen interessant zijn.

Deelname aan een dividendfonds

Een aandelenfonds met uitsluitend dividendaandelen wordt ook wel een dividendfonds genoemd. Een dividendfonds is meestal door een broker samengesteld en bevat een unieke combinatie aan dividend aandelen. Hier is per fonds doorgaans een samenstelling te vinden met een eigen risicofactor, verwachte dividenduitkering en mix van sectoren.

Zoals eerder aangegeven, verschilt de hoogte en frequentie van de dividenduitkering sterk per aandeel. Dividendfondsen met een mogelijk hoger rendement hebben daarom ook een hoger risico op waardedaling. Daar tegenover staan dividendfondsen met een stabiel dividendpatroon waarbij de uitkering betrouwbaarder is dan risicovollere alternatieven.

Waar ik op let met het kopen van dividend aandelen

Voor het selecteren van de dividend aandelen die ik wil kopen, loop ik een stappenplan door. Dit stappenplan is door de jaren heen aangepast om mij zo goed mogelijk te helpen bij het selecteren van de beste dividend aandelen. Alhoewel dit zeker niet altijd het geval is, probeer ik ieder jaar naar een verbeterde versie toe te werken. Ik sta daarom open voor suggesties over eventuele verbeteringen in de reacties van dit artikel.

Ontwerp van strategie

Het overgrote deel van mijn beleggingen zijn tot stand gekomen op basis van een doordachte strategie. Dat is bij het investeren in dividend aandelen niet anders. Gelukkig zijn er al behoorlijk wat geteste strategieën openbaar beschikbaar waar ik mijn strategieën op heb kunnen baseren. Mijn persoonlijke favoriet is de dividendgroei strategie waarbij de nadruk gelegd wordt op duurzame dividendgroei.

De meeste aandelen die volgens deze strategie interessant zijn, hebben een profiel van jarenlange dividendgroei. De bedrijven die deze aandelen uitgeven hebben aangetoond consequent een degelijk dividend uit te keren. Dat zonder het voortbestaan van het bedrijf in gevaar te brengen.

Spreiding van aandelen

Ik wil dat mijn aandelen over verschillende sectoren met toekomstperspectief verspreid zijn. Dat wil zeggen dat ik misschien wat minder snel voor een dividend aandeel als Shell kies (olie) en eerder voor een dividend aandeel in technologie als ASML. Vanuit mijn algehele strategie door een divers aandelenportefeuille aan te houden, bepaal ik vooraf welke sectoren minimaal vertegenwoordigd moeten zijn.

Aandelen met groeipotentie

Behalve dat sectoren wel of geen potentie kunnen hebben, is dat voor de desbetreffende aandelen niet anders. Als we alle technische indicatoren achterwege laten, speelt het toekomstperspectief van een aandeel ook een belangrijke rol.

Het is namelijk mogelijk dat dividend aandelen jaarlijks netjes dividend uitkeren terwijl de tendens van waar het bedrijf naar toe gaat negatief is. De indicatoren kunnen daardoor weliswaar positief zijn desondanks de aanwezigheid van negatieve ontwikkelingen. Ik voorkom dat ik dergelijke signalen over het hoofd zie door altijd grondig onderzoek te doen naar recente berichtgeving rondom een bedrijf.

Er zijn veel kansen te vinden door juist naar bedrijven met een tegenovergesteld profiel te kijken. Daar zijn mogelijk dividend aandelen te vinden waarvan de technische indicatoren minder rooskleurig zijn terwijl er een behoorlijke groeipotentie voor het bedrijf is. Daardoor kan het nu nog goedkoop zijn om veel dividend aandelen te kopen en voor de komende jaren weinig tot geen dividend te verwachten.

Duurzaam perspectief

Persoonlijk kies ik liever voor aandelen van bedrijven waar actief aan duurzaamheid wordt gedacht dan bedrijven waar dit nog een verre realiteit lijkt. Ieder aandeel dat ik initieel selecteer, wordt daarom hier nog grondig op onderzocht. Vaak kun je door alleen al op de website van het bedrijf te kijken een goed idee hiervan krijgen.

Hoogte van rendement

Ik spreid mijn dividend aandelen niet alleen per sector. Ik houd ook altijd een mandje aan met hoog rendement dividend aandelen. Dit zijn weliswaar aandelen met een aanzienlijk hoger risico maar ook een hoger beoogd rendement. Ik let er daarentegen wel op dat het payout ratio niet te hoog is. Ik gebruik hiervoor het eerder uitgewerkte lijstje met payout ratio’s waarbij te vinden is wat voor impact de hoogte van het payout ratio op de toekomst van de dividenduitkering heeft. 

Dit risicovollere ‘mandje’ is een klein deel van mijn totale aandelenportefeuille dat op dividend aandelen gericht is. Ik ben mij er daarom van bewust dat het risico op waardevermindering hoog is. Ik wil echter het risico nemen omdat het een spreiding voor mijn stabielere dividend portefeuilles is.

Leren beleggen op de beurs?

Stap voor stap ontdekken hoe je geld kunt verdienen met aandelen


Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *