€500 investeren: welke opties zijn er?

Home » €500 investeren: welke opties zijn er?

Het doel van beleggen is het maken van winst. Wanneer je beleggingen winstgevend zijn hebben ze de potentie om je inkomen te verhogen, een grote aankoop te financieren of je pensioen aan te vullen. Zelfs wanneer je het met een relatief klein bedrag doet. In dit artikel bespreken we je opties wanneer je besluit om €500,- te investeren. We houden rekening met hoe hoog de potentiële winst is en wat de risico’s zijn. Daarnaast is de duur van belang.

Benieuwd hoe je €500,- het beste kunt investeren?

Door €500,- te investeren kun je al 20,6% rendement behalen. Maar welke strategie kies je hiervoor? In een korte videotraining krijg je uitleg hoe je zonder kennis of ervaring rendement maakt.

Met name wanneer je kiest voor een beleggingsstrategie met een relatief laag risico. Je profiteert dan van betrekkelijk stabiel rendement dat je vermogen passief laat groeien. De strategieën die we bespreken werken natuurlijk niet alleen wanneer je exact €500,- gaat investeren. Maar het zijn wel tips die voornamelijk werken met een bedrag in die regio. We benoemen geen namen van specifieke beleggingsproducten om je geld in te steken. In plaats daarvan bespreken we verschillende strategieën die je vervolgens zelf praktisch toepast.

Je persoonlijke doelen wanneer je €500,- investeert

Wij kunnen je hier wel gaan vertellen wat jij met je geld moet doen. Maar uiteindelijk bepaal je dat natuurlijk helemaal zelf. Wat je in de eerste plaats moet vaststellen is wat jouw doel is door €500,- te investeren. Hou je van het nemen van risico’s en wil je kennismaken met de grillige wereld van het beleggen? Dan is jouw plan volstrekt anders dan iemand die door te beleggen als het ware versneld wenst te sparen. Om die reden delen we dit artikel op in twee delen. Je komt te weten hoe je als echte belegger de markt op gaat en zelfstandig keuzes maakt. Maar we besteden ook aandacht aan meer passieve vormen van beleggen waarbij het gevaar om verlies te lijden een stuk lager is. Uiteraard is er ook nog de middenweg: namelijk het samenstellen van divers portfolio bestaande uit uiteenlopende beleggingsinstrumenten.

500 euro investeert

Actief en met een hoog risico: dit zijn de opties

Beleggen met een hoog risico klinkt een beetje als jezelf in de voet schieten. Maar in de beleggerswereld hangen risico en potentie met elkaar samen. Je neemt als het ware een extra gok in de hoop dat je meer winst maakt. Is dit type beleggen te vergelijken met gokken? Dat is maar net hoe je er naar kijkt. Maar helemaal identiek aan gokken is het uiteindelijk niet. In de eerste plaats omdat het geen alles of niets is. Dat is bij gokken wel het geval. Bij een weddenschap raak je de inzet kwijt wanneer je het fout hebt en win je in één keer een smak geld als je gelijk hebt. Beleggen is veel genuanceerder. Het gaat om percentages en wanneer je een beslissing hebt genomen die slecht uitpakt verlies je niet al je geïnvesteerde vermogen. Bedenk wel dat beleggen in individuele producten om veel meer tijd en kennis vraagt. Je houdt je bezig met het checken van koersen, monitort je portfolio nauwkeurig en maakt gebruik van speciale software om analyses uit te voeren.

Actief beleggen: potentie, risico’s en beleggen in individuele instrumenten

Exact een onderscheid maken tussen instrumenten met een hoog of juist laag risico kan leiden tot een vertekend beeld. Want tussen beleggingsproducten van hetzelfde type zit behoorlijk wat onderscheid. Daarnaast speelt de strategie die je hanteert ook een rol. Over het algemeen geldt dat individuele beleggingsinstrumenten een hoog risico met zich meebrengen. Dat zijn er dus behoorlijk veel.

Beleggingsproducten die horen bij een strategie met een hoog risico

Zoals je wellicht weet zijn cryptocurrencies behoorlijk volatiel. De toekomst is onzeker en de koersen van digitale munten zijn ongekend volatiel. Tegelijkertijd hoor je talloze verhalen dat je enorm veel geld verdient wanneer je op het juiste moment instapt. Kortom: digitale munten hebben veel potentie maar brengen ook hoge risico’s met zich mee. Aandelen vallen ook onder risicovolle beleggingsinstrumenten. Verder kun je denken aan opties, valuta, grondstoffen en obligaties als individuele beleggingsproducten. Hoewel deze niet allemaal evenveel risico met zich meebrengen. Obligaties worden bijvoorbeeld gezien als een product om de risico’s enigszins in te perken. Je maakt aanspraak op een vast rendement waarmee je mogelijke koersdalingen van andere producten die je bezit opvangt.

beleggen met 500 euro

Binnen subgroepen is er sprake van veel onderscheid

In dit artikel ligt niet de focus op een uitleg van de eigenschappen van alle verschillende soorten beleggingsinstrumenten. Maar we willen nog wel even een aantal belangrijke factoren benadrukken. Zo is niet ieder aandeel identiek. Het type bedrijf waar je investeert speelt een rol. De omvang en de bestaansduur zijn waardevolle indicatoren. Een onderneming die al lang bestaat, in veel landen actief is en een enorme omvang heeft, is relatief stabiel. Het is zeer onwaarschijnlijk dat ze van de een op andere dag failliet gaan. Bovendien hebben ze over het algemeen meerdere ijzers in het vuur zodat de koersen niet overmatig fluctueren. Vaak worden ze ondersteund door grote financiers echt grote multinationals worden zelfs door de overheid beschermd. Aangezien ze een dragende rol in de economie van een land spelen.

Tegelijkertijd hebben jonge, opkomende bedrijven veel meer potentie om te groeien. Met name ondernemingen die opkomen via de technische sector hebben dat de laatste jaren bewezen. De waarde wordt binnen een jaar vermenigvuldig en daar profiteer je als belegger van mee. Daartegenover staat dat de kans op een faillissement ook een stukje hoger ligt.

Hefboomproducten: turbo’s en CFD’s: een vermenigvuldiging van gevaar en potentie

Binnen de beleggerswereld gelden de meeste individuele beleggingsinstrumenten als risicovol. Maar je kunt er een schepje bovenop doen. Een hefboomproduct heeft als doel om winst of verlies te vermenigvuldigen. Voorbeelden van hefboomproducten zijn turbo’s en een Contract for Difference (CFD). In Nederland worden turbo’s soms speeders of sprinters genoemd, waardoor het allemaal soms wat verwarrend is. De hefboom is een soort vermenigvuldiger. Achter het product staat bijvoorbeeld 1:40. Dat is een relatief grote hefboom, maar er zijn zelfs producten die boven de 100 uitkomen. Het idee is dat jij als belegger slechts “1” betaalt en vervolgens profiteert van de koersstijging alsof je 40 keer zoveel hebt ingelegd. De oplettende belegger ziet meteen het gevaar in. Want het principe werkt ook de andere kant. Hieronder volgt een kort voorbeeld voor een turbo en een CFD met een hefboom van 40.

Een korte uitleg over de gevaren van turbo’s

In het kort is een turbo een beleggingsproduct waarbij je slechts een deel van de onderliggende waarde bezit. De rest leen je als het ware van de aanbieder, meestal een broker of bank. Daardoor kun je met minder geld meer winst maken. Maar het omgekeerde is ook het geval.

Een voorbeeld: je legt €100,- in om aandelen ter waarde van €4.000,- te kopen. Vervolgens stijgt de waarde van dit product met 5%. Oftewel de totale waarde is nu €4.200,-. In dit geval heb jij €200,- winst gemaakt met slechts een inzet van €100,-, een onvoorstelbaar hoog rendement dus. Maar het werkt ook de andere kant op. Bij een waardedaling van 5% ben je de aanbieder €200,- verschuldigd. Je bent dus je complete inleg kwijt en je moet nog €100,- euro bijbetalen om je schuld af te lossen.

Hou daarnaast rekening met extra kosten waardoor het rendement tegenvalt. Je leent het geld namelijk tegen een bepaalde rente. Dit gaat uiteindelijk allemaal ten koste van je rendement of het betekent dat je verliezen nog groter zijn dan je dacht.

investeren in hefboomproducten

CFD’s lijken het meest op gokken van alle beleggingsinstrumenten

CFD’s zijn eveneens enorm risicovol. Je koopt namelijk niet eens een product, maar gaat een weddenschap aan. Je geeft aan of je verwacht of een bepaalde koers daalt of stijgt. Door gebruik te maken van een hefboom loopt die winst of het verlies snel op. Bovendien is het alles of niet, zoals dat bij gokken ook het geval is. Je bepaalt helemaal zelf of je gebruik maakt van een CFD of een turbo. Wij adviseren je alleen om erg voorzichtig te zijn. Winst, maar ook verlies, worden namelijk vermenigvuldigd. Via een hefboomproduct is het mogelijk om meer dan je originele inzet te verliezen. Via conventionele beleggingsinstrumenten is dat onmogelijk.

Automatische orders om verlies te beperken en winst veilig te stellen

Heb je weleens van begrippen zoals stop-limit order en stop-loss order gehoord? Het zijn speciale opdrachten die vooraf doorgeeft. Je bouwt als het ware een soort vangnet of juist een garantie in. Stel bijvoorbeeld een ondergrens in. Wanneer een koers deze waarde bereikt wordt het betreffende product meteen aangeboden voor verkoop. Het voorkomt dat je enorme verliezen lijdt. Precies het tegenovergestelde behoort ook tot de mogelijkheden. Hierbij stel je een grens in die boven de huidige waarde ligt. Bij het bereiken van deze grens wordt het product verkocht om de behaalde winst veilig te stellen. Als je kiest voor actief beleggen raden we aan om van dergelijke orders gebruik te maken. Met name de stop-loss order is ontzettend waardevol. Vrijwel iedere grote aanbieder van beleggingsproducten geeft je de gelegenheid om dergelijke hulpmiddelen te gebruiken.

Je hebt meer kennis en tijd nodig om zelfstandig te beleggen

Actief beleggen vraagt om veel meer kennis en tijd dan passief beleggen. De naam zegt eigenlijk wel genoeg. Je bent zelf verantwoordelijk voor het samenstellen van je portfolio. Spreiding is belangrijk om de risico’s te beperken. Om weloverwogen beslissingen te maken is het verstandig om je in te lezen. Daarnaast kom je er eigenlijk niet onderuit om zelf analyses te maken of in ieder geval diepgaande onderzoeken te lezen. Het is essentieel om inzicht te krijgen in de markt en hoe je de beurs bespeelt om winst te maken. Dat doe je niet zomaar even door een halfuurtje in de week naar je profiel bij een broker te kijken. Om echt zelfstandig effectief te beleggen ben je elke dag bezig met het bestuderen van koersen en de inhoud van je portfolio.

Zorg voor spreiding wanneer je kiest voor actief beleggen

Actief beleggen is niet voor iedereen weggelegd. Voor het overgrote gedeelte van de bevolking is het beter om te kiezen voor een passieve beleggingsstrategie. Dat wil niet zeggen dat actief beleggen niet winstgevend kan zijn. Het grote struikelblok is het risico. Winst die je over jaren opbouwt kan in een week verdampen wanneer je niet goed uitkijkt. Zorg daarom altijd voor een ruime spreiding. Investeer niet alles in aandelen van beloftevolle start-ups en cryptocurrencies. Dat zijn namelijk instrumenten met een hoog risico. Neem ook een aantal obligaties en fondsen op in je portfolio. Kies daarnaast voor bedrijven uit verschillende sectoren en niet allemaal uit hetzelfde deel van de wereld. Die zijn namelijk voor een deel onderhevig aan dezelfde invloeden. Hierdoor kan je portfolio opeens een enorme klap te verwerken krijgen.

Genieten van het spel en de spanning

Actief beleggen is voor liefhebbers. Volgens hen is passief beleggen meer een soort sparen met een verhoogd rendement en iets meer risico. Om succesvol te zijn als actieve deelnemer op de beurs dien je hier ook plezier uit te halen. Je geniet van het maken van mooie deals en het zoeken naar de mooiste producten. Je schrikt niet terug van het uitlezen van een grafiek en kijkt iedere dag met veel interesse naar de inhoud van je portfolio. Als jij zo iemand bent haal je meer uit het beleggen dan alleen financiële winst. Het is een hobby waar je plezier en voldoening uithaalt. Maar wanneer je helemaal geen zin hebt in wat hierboven beschreven staat, is het verstandig om te kiezen voor een andere vorm van beleggen.

Benieuwd hoe je €500,- het beste kunt investeren?

Door €500,- te investeren kun je al 20,6% rendement behalen. Maar welke strategie kies je hiervoor? In een korte videotraining krijg je uitleg hoe je zonder kennis of ervaring rendement maakt.

Passief beleggen met een laag risico

Wanneer je kiest voor passief beleggen ben je een stuk minder tijd en energie kwijt. Je steekt je belegde vermogen over het algemeen in een fonds of index. Dat zijn in feite grote verzamelingen beleggingsinstrumenten. Meestal betreft het om enkele honderden. Het begrip fonds wordt behoorlijk breed gebruikt. Daarom ontstaat er nog weleens verwarring wanneer iemand voor het eerst in aanraking komt met het onderwerp. Hieronder geven we uitleg en maken we een onderscheid tussen verschillende soorten fondsen.

Passief beleggen doe je voor de lange termijn

In Nederland is passief beleggen aan een opmars bezig. Steeds meer mensen zien het voordeel in van deze eenvoudigere en minder stressvolle vorm van beleggen. Het is een strategie voor de lange termijn. Verwacht dus niet dat je vermogen binnen de kortste keren verdubbeld is. Indexbeleggen wordt ook weleens gezien als alternatief voor sparen. Zeker nu de spaarrente historisch laag is. Maar bedenk wel dat passief beleggen wel degelijk risico’s met zich meebrengt. Je kunt een fonds zien als een klein stukje van de economie. Wanneer het hiermee goed gaat, dan stijgt je vermogen. Als er bijvoorbeeld sprake is van een crisis is het aannemelijk dat je geld verliest.

Het onderscheid tussen beheerde fondsen en trackers

Het is belangrijk om het verschil tussen twee voorname groepen fondsen te kennen. Je hebt actief beheerde fondsen en passief beheerde fondsen. Voor jou als belegger maakt het wat tijd en kennis betreft niet heel veel uit waar je voor kiest. Het voornaamste verschil is het rendement dat je uiteindelijk opstrijkt.

Actief beheerde fondsen voor passieve beleggers

Beleggingsfondsen worden actief beheerd. Andere benamingen voor dit type zijn beheerd beleggen, vermogensbeheer en fondsbeheer. Bij deze fondsen is een beheerder verantwoordelijk voor de beleggingen. Jouw geld wordt samen met andere beleggers op een hoop gegooid en daarmee gaat de beheerder aan de slag. Dat is een financieel expert die weet hoe de wereld in elkaar zit. Mensen met een enorm vermogen schakelen zo’n deskundige privé in om hun beleggingen te managen. Door actief beheerde fondsen wordt ditzelfde concept realiseerbaar voor doorsnee burgers die hun geld gezamenlijk laten investeren in een fonds.

Op zich lijkt het een groot voordeel dat een financieel expert je beleggingen beheert. Maar besef wel dat je hier ook voor betaalt. Uiteindelijk gaat je rendement naar beneden als je kosten maakt. Onderzoek heeft aangetoond dat het voor beheerders erg lastig is om lange tijd beter of zelfs maar gelijk te presteren als passief belegde fondsen. Want je betaalt meestal tussen de 1,5 tot 2% van je vermogen per jaar. Dat is bijna niet te compenseren door actief beheer.

indexbeleggen met 500 euro

Passief beheerde fondsen en het voordeel van lage kosten

Je hebt wellicht weleens van indexbeleggen gehoord. Hiermee volg je een index, oftewel een pakket beleggingen, door er in één keer in te investeren. Wat dat betreft functioneert het ongeveer net zo als beleggingsfondsen. Een vorm van indexbeleggen doe je via ETF’s, oftewel Exchange Traded Fund. Dat zijn in feite synthetische representaties van een fonds. Het verschil is dat je de onderliggende producten niet echt in handen hebt. Dat is bij een indexfonds wel zo. Een voordeel van een ETF is dat ze over het algemeen makkelijker en sneller te traden zijn. Trackers is een verzamelnaam van alle type passieve fondsen die een index aan de hand van kunstmatige intelligentie volgen.

Een voordeel van passief beheerde fondsen is dat het volgen volledig automatisch plaatsvindt. Je bent daardoor veel minder geld kwijt. Veel van deze trackers brengen per jaar slechts 0,3 tot 0,4% in rekening. Uit onderzoek is gebleken dat beheerde fondsen slechts korte periodes in staat zijn om trackers bij te houden of te overtreffen. Op de lange termijn zijn ze eigenlijk altijd minder winstgevend. De hogere kosten spelen hier een voorname rol in.

Onderscheid in fondsen en de invloed op het rendement en de risico’s

Passief beleggen krijgt steeds meer aandacht. Daarom is het niet zo gek dat er inmiddels talloze fondsen beschikbaar zijn. Je hebt dus best wat te kiezen. Over het algemeen wissel je bij passief beleggen niet vaak van fonds, het liefst nooit. Je beleggingen laat je over het algemeen minstens 10 jaar vaststaan, 20 tot 30 jaar is zelfs een stuk gebruikelijker. Overigens ben je helemaal vrij om je geld op te nemen wanneer je wilt. Je vermogen staat dus niet helemaal “vast”. Je kiest voor een fonds dat jouw aanspreekt. De redenen daarvoor lopen uiteen. Wellicht ben jij uitermate geïnteresseerd in ontwikkelingen binnen de computertechnologie. Het kan ook zijn dat je graag groene initiatieven of startende ondernemers uit ontwikkelingslanden ondersteunt. Maar het is ook een optie om het allemaal algemener te houden. Investeer bijvoorbeeld in de 500 grootste bedrijven van Europa of voor de complete technieksector in Zuidoost-Azië.

Bedenk wel dat het fonds dat je kiest invloed heeft op de risico’s en het potentiële rendement. De 500 grootste bedrijven in Europa zijn behoorlijk stabiel, maar voor opkomende ondernemers gaat dat niet op. De grote aanbieders presenteren een risicoprofiel bij ieder fonds. Daardoor zie je in een oogopslag welke fondsen het meeste risico met zich meebrengen. Uiteraard ben je helemaal vrij om voor meerdere fondsen te kiezen. Sterker nog, om de risico’s nog verder te spreiden is dat helemaal geen gek idee.

Combineer verschillende vormen van beleggen met elkaar

Hopelijk heb je door dit artikel een idee gekregen over de mogelijkheden wanneer je besluit om je geld te beleggen. Als je nog een beginnende belegger bent luidt het advies om niet meteen te veel vermogen in actief beleggen te steken. Probeer desnoods eerst een proefaccount met nep geld uit om te controleren of het iets voor jou is. Ondertussen investeer je geld met weinig risico in een fonds. Want passief en actief beleggen combineren is natuurlijk ook gewoon een optie.

Benieuwd hoe je €500,- het beste kunt investeren?

Door €500,- te investeren kun je al 20,6% rendement behalen. Maar welke strategie kies je hiervoor? In een korte videotraining krijg je uitleg hoe je zonder kennis of ervaring rendement maakt.

Veelgestelde vragen

Is beleggen met een hoog risico hetzelfde als gokken?

Beleggen met een hoog risico klinkt een beetje als jezelf in de voet schieten. Maar in de beleggerswereld hangen risico en potentie met elkaar samen. Je neemt als het ware een extra gok in de hoop dat je meer winst maakt. Is dit type beleggen te vergelijken met gokken? Dat is maar net hoe je er naar kijkt. Maar helemaal identiek aan gokken is het uiteindelijk niet. In de eerste plaats omdat het geen alles of niets is. Dat is bij gokken wel het geval. Bij een weddenschap raak je de inzet kwijt wanneer je het fout hebt en win je in één keer een smak geld als je gelijk hebt. Beleggen is veel genuanceerder. Het gaat om percentages en wanneer je een beslissing hebt genomen die slecht uitpakt verlies je niet al je geïnvesteerde vermogen. Bedenk wel dat beleggen in individuele producten om veel meer tijd en kennis vraagt. Je houdt je bezig met het checken van koersen, monitort je portfolio nauwkeurig en maakt gebruik van speciale software om analyses uit te voeren.

Klik hier voor meer informatie

Zijn hefboomproducten een goed idee om €500 in te investeren?

Binnen de beleggerswereld gelden de meeste individuele beleggingsinstrumenten als risicovol. Maar je kunt er een schepje bovenop doen. Een hefboomproduct heeft als doel om winst of verlies te vermenigvuldigen. Voorbeelden van hefboomproducten zijn turbo’s en een Contract for Difference (CFD). In Nederland worden turbo’s soms speeders of sprinters genoemd, waardoor het allemaal soms wat verwarrend is. De hefboom is een soort vermenigvuldiger. Achter het product staat bijvoorbeeld 1:40. Dat is een relatief grote hefboom, maar er zijn zelfs producten die boven de 100 uitkomen. Het idee is dat jij als belegger slechts “1” betaalt en vervolgens profiteert van de koersstijging alsof je 40 keer zoveel hebt ingelegd.

Klik hier voor meer informatie

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *