Is eToro een veilige plek om aandelen te kopen?

Home » Is eToro een veilige plek om aandelen te kopen?

eToro is een groot en populair handelsplatform. De online broker kenmerkt zich door een groot aantal opties. Vrijwel elk type beleggingsinstrument is te verhandelen. Ook voor cryptocurrency fanaten is eToro een mooi platform. In dit artikel bespreken we de betrouwbaarheid en de mogelijkheden bij eToro. We richten ons daarbij met name op het beleggen in aandelen.

etoro review

Is eToro een betrouwbaar handelsplatform?

Veiligheid en betrouwbaarheid staat altijd op de eerste plaats wanneer het op financiële transacties aankomt. Daarom is het belangrijk om reviews zoals deze te lezen wanneer je een broker uitkiest. Want een groot aanbod en mooie praatjes zijn leuk, maar je koopt er weinig voor wanneer jouw investeringen niet veilig zijn. eToro is een behoorlijk grote online broker met miljoenen klanten uit landen over de hele wereld. Dat is alvast een goed teken. Daarnaast bestaan ze al sinds 2007 en zijn ze in de periode tot nu niet in een slecht daglicht komen te staan.

De vergunningen die eToro in bezit heeft

Een andere waardevolle factor om in overweging te nemen is welke vergunningen een broker in bezit heeft. Wat dat betreft zit het ook wel goed met eToro. Ze zijn namelijk aangesloten bij de Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC) van Cyprus en de (Financial Conduct Authority) FCA uit het Verenigd Koninkrijk. Dat zijn de tegenhangers van het AFM in Nederland. Zowel de CySEC als het AFM staan bekend om hun strenge regelgeving en strikte controles. Wat dat certificaten betreft zit het dus ook helemaal goed met eToro.

Alle klanten zijn verzekerd door een garantiefonds

eToro is betrouwbaar en doet er alles aan om jouw bezit veilig te bewaren. Maar er kan altijd iets misgaan. Denk bijvoorbeeld aan een aanval van hackers of het failliet gaan van het achterliggende bedrijf. Zelfs dan hoef je je als kleine belegger niet meteen zorgen te maken. Want tot een bedrag van €20.000,- ben je automatisch verzekerd.

De digitale veiligheid van eToro

Een online broker verhandelt heel veel geld. Het zal je daarom niet verbazen dat kwaadwillenden op de loer liggen om een graantje mee te pikken. Handelshuizen zijn een favoriet doelwit voor hackers en internetcriminelen. Voor zowel de broker als de belegger is het essentieel dat hier maatregelen tegen genomen worden. eToro maakt gebruik van de populaire SSL technologie. In feite houdt dit in dat alle informatie versleuteld verzonden wordt. Alleen voor verzending en bij aankomst zijn de gegevens leesbaar. Digitale controle is niet altijd genoeg. Daarom heeft eToro een speciaal menselijk team in dienst om criminaliteit tegen te gaan. Verdachte en opmerkelijke transacties worden daarom niet alleen digitaal gecontroleerd, maar ook door een expert op het gebied van internetveiligheid. Verder maakt eToro gebruik van firewalls en andere veiligheidsmaatregelen om criminelen buiten de deur te houden.

Het aanbod bij eToro is aanzienlijk

De keuzevrijheid voor beleggers is bij eToro behoorlijk. Er zijn ontzettend veel beleggingsproducten te verhandelen. Aanvankelijk was het bij eToro niet standaard om het daadwerkelijke instrument te kopen. Handelen ging op basis van Contracts for Difference (CFD’s). Dat zijn hefboomproducten die relatief veel risico’s met zich meebrengen. Inmiddels zijn de mogelijkheden enorm uitgebreid. Daarom krijg je bij een aankoop nu ook daadwerkelijk het bezit in eigendom. Je verhandelt bij eToro aandelen, indexen, valuta’s, grondstoffen, cryptovaluta, CFD’s en ETF’s.

etoro voor crypto

Verhandel ruim 1.000 verschillende aandelen

Voor beleggers in aandelen is eToro een geschikte online broker. Het platform biedt ruim 1.000 verschillende aandelen van 17 beurzen over de hele wereld aan. Daarin staan ook Nederlandse aandelen. Daarnaast is het interessant om te weten dat je ook delen van een aandeel kunt kopen zodat je veel nauwkeuriger het door jou gekozen bedrag investeert.

Als belegger ben je zelf verantwoordelijk voor je beslissingen

eToro doet er dus alles aan om jouw bezittingen en geld veilig te bewaren. Het is dus een betrouwbare broker waar je met een gerust hart terecht kunt. Maar bedenk wel dat je zelf verantwoordelijk bent voor de transacties die je uitvoert. Een veilig platform wil niet zeggen dat je niet in de financiële problemen raakt wanneer je onverstandige of roekeloze beslissingen neemt.

Pas op met verleidelijke hefboomproducten

Beleggen in hefboomproducten lijkt erg aantrekkelijk. Het principe wordt ook wel leverage of margin trading genoemd. In feite speel je als kleine belegger met het geld van een grote investeerder. De winsten die je maakt vertegenwoordigen dat, maar je verlies ook. Bij een hefboomproduct maak je gebruik van een vermenigvuldiger. Die liggen meestal ergens tussen de 10 en de 100, maar uitzonderingen zijn mogelijk. Daarnaast bezit je bij een hefboomproduct nooit de onderliggende instrumenten. Dat is feitelijk onmogelijk aangezien je slechts een deel van de waarde afdraagt bij de overeenkomst van het contract. Wellicht klinkt dat allemaal wat ingewikkeld. Vandaar dat hieronder een voorbeeld volgt.

Het gevaar van hefboomproducten: een voorbeeld

Stel dat je oog valt op een hefboom van 1:40. Je legt €100,- in en investeert dus in feite in een waarde van €4.000,-. Daarvan is eigenlijk maar €100,- van jou. De rest wordt voorgeschoten door de aanbieder. Bij een prijsstijging van 10% is het gezamenlijke bezit opeens €4.000,- + €400,- = €4.400,-. Jij ontvangt de complete winst. Dat is lekker snel en gemakkelijk verdienen met een inleg van slechts honderd euro. Daar zit precies de valkuil. Hefboomproducten hebben in feite dezelfde aantrekkingskracht als casino’s en weddenschappen. Als mens ben je geneigd om het positief in te zien en laat je je al snel verleiden om een weddenschap aan te gaan.

Wanneer het onderliggende beleggingsproduct met 10% daalt is het nog maar €3.600,- waard. Als belegger ben je verplicht om het verschil te compenseren wanneer je besluit om te verkopen. Hierdoor moet je geld bijleggen. Je verliest dus meer dan je inlegt. Bij andere vormen van beleggen is dit nooit het geval. Het slechts mogelijke scenario is het verliezen van je complete inleg.

Lees meer over de gevaren van leverage trading in dit artikel.

Bedenk wel dat het gevaar van hefboomproducten verder niks te maken heeft met eToro zelf, buiten het feit dat de online broker ze aanbiedt. Voor de volledigheid van het artikel bespreken we echter ook de verantwoordelijkheden van de belegger zelf met oog op de veiligheid.

eToro geeft een waarschuwing wanneer je een risicovolle belegging aangaat

Handelsplatform eToro handelt conform aan de regelgeving van de European Securities and Markets Authority (ESMA). Die instelling heeft als doel om particuliere investeerders te beschermen. Daarom krijgen beleggers een waarschuwing wanneer ze een investering willen doen met een hoger dan gemiddeld risico. Het is een mooie veiligheidsmaatregel voor beginnende beleggers en traders die een verleden hebben met financiële problemen door het aangaan van ondoordachte transacties.

etoro ervaringen

Wat kost het verhandelen van aandelen bij eToro?

Uiteindelijk beleg je geld in aandelen om winst te maken. Alles dat je onderweg betaalt aan fees en spreads gaat ten koste van je winst of maakt je verlies nog groter. Nog niet zo lang geleden hanteerde eToro voor aandelen een spread van 0,09% voor zowel kopen als verkopen. Dat betekent dat je bij aankoop 0,09% meer betaalde dan de huidige waarde en bij verkoop 0,09% meer kwijt was dan de actuele koers van het aandeel. In 2022 is dit afgeschaft, wat uiteraard uitstekend nieuws is voor iedere belegger. Daarbovenop ben je geen geld kwijt aan commissies en beheerkosten.

Geld storten op je account kost niks en doe je al vanaf een bedrag van €10,-. Hierdoor bepaal je heel nauwkeurig hoeveel je inlegt en het betekent dat kleine beleggers dus ook welkom zijn bij eToro. Is dan alles gratis bij deze online broker? Dat helaas nog net niet. Want wanneer je geld laat overmaken kost dat €5,- per transactie. Dat is redelijk fors maar verklaarbaar gezien de afwezigheid van andere kostenposten. Overigens dien je minstens €30,- per keer uit te laten betalen. Daarom is €10,- lang niet altijd voldoende om je geld weer terug te krijgen. Dat lukt met de minimale inzet alleen wanneer je 200% winst of meer maakt.

Volg succesvolle beleggers met een druk op de knop

eToro heeft een aantal bruikbare functionaliteiten die je niet bij iedere online broker aantreft. Een erg interessante toepassing is CopyTrader. Zoals de naam aangeeft kopieer je hiermee het beleggingsgedrag van een succesvolle handelaar. Dat zijn over het algemeen professionals die hun portfolio openbaar maken op eToro. Wil je een van deze handelaren volgen? Klik dan eenvoudigweg op een profiel en bepaal vervolgens hoeveel geld je wenst te beleggen. Jouw investeringen worden vervolgens evenredig verdeeld zodat je van dezelfde winstpercentages profiteert als de trader die je volgt.

Bepaal nauwkeurig welke trader bij jou past

Je hoeft uiteraard niet blindelings het gedrag van een pro trader te volgen. In plaats daarvan maak je een selectie op basis van je eigen inzichten en objectieve metingen. Je ziet bijvoorbeeld hoeveel winst een trader heeft gemaakt over de afgelopen jaren. Verder staat aangegeven hoeveel andere beleggers het profiel al aan het kopiëren zijn. Prestaties uit het verleden zijn uiteraard geen garantie voor de toekomst. Maar het zijn wel bruikbare indicatoren die je helpen om een beslissing te nemen. Verder staat er bij iedere pro trader een inschatting van de risico’s die ze nemen. Hierdoor maak je nog nauwkeuriger een beslissing.

Een demoaccount om eToro te ontdekken

Het zelf proberen is de beste manier om te ontdekken of eToro de juiste online broker voor jou is. Daar biedt het platform gelukkig de mogelijkheid toe. Je maakt namelijk eenvoudig een demoaccount aan. Op dit account staat €100.000,- virtueel geld. Hiermee beleg je volgens dezelfde regels en aan de hand van echte koersen. Kortom, je ziet hiermee hoeveel echt geld je zou hebben verdiend of verloren. Bovendien maak je kennis met hoe het platform werkt en of de opzet bij jou past.

De klantenservice van eToro is makkelijk bereikbaar

eToro beschikt over een klantenservice die je 24 uur per dag van dienst is op maandag tot en met vrijdag. Je neemt contact op via de live chat of vult een online ticket in. Dat laatste kan in het Nederlands. Wanneer je kiest voor live chat krijg je te maken met een Engels sprekende medewerker. Ze staan je netjes te woord en lossen problemen over het algemeen snel en adequaat op. Het online ticket invullen is eveneens eenvoudig. Je geeft aan wat het probleem is en voegt desgewenst een bijlage toe om je klacht te verduidelijken. Overigens vind je op de website ook een vraagbank met veel voorkomende problemen. Die is gewoon in het Nederlands en de kans is groot dat jouw vraagstuk hier beantwoord wordt.

etoro account aanmaken

De mogelijkheden om je eigen koers te bepalen

Bij eToro verhandel je voornamelijk individuele handelsproducten zoals aandelen. Om onderbouwde beslissingen te nemen is het niet weg om een aantal analyses uit te voeren. Daarvoor heb je normaal gesproken extra software nodig die je apart moet downloaden. Bij eToro doe je dat gewoon via de browser of de mobiele app. Je ziet de koersen van alle producten over de afgelopen jaren in. Verder heb je allerlei indicatoren die je inzet om je beslissingen te onderbouwen. Voor een handelsplatform in de browser en een applicatie is het aantal opties indrukwekkend. Het is in ieder geval meer dan genoeg voor de doorsnee belegger. Eigenlijk heb je alleen aanvullende software nodig wanneer je een professional of een expert bent die geheel zelfstandig complexe projecties wilt maken. Dergelijke software is echter in veel mindere mate beginnersvriendelijk dan die van eToro.

Dit zeggen gebruikers van eToro

Wie reviews van klanten van online brokers leest treft veel verdeeldheid aan. Er lijken altijd mensen te zijn die denken te zijn opgelicht door het platform. Terwijl ze hoogstwaarschijnlijk zelf verantwoordelijk zijn voor het verliezen van hun geld door risicovolle beslissingen te nemen. Over het algemeen zijn de reviews van gebruikers van eToro positief. Veel mensen prijzen het aantal beleggingsinstrumenten, de gebruiksvriendelijke en toch uitgebreide software en de klantenservice. Een negatief punt dat je regelmatig terugziet is dat het uitkeren van geld relatief lang duurt. Sommigen gebruikers moesten dagen wachten voor hun transactie werd uitgevoerd en het geld op hun rekening stond.

Conclusie: beleggen in aandelen via eToro

EToro is absoluut een betrouwbare online broker om te beleggen in aandelen. Dat geldt voor beginners en meer ervaren traders. Het aanbod is groot en je bent bovendien weinig geld kwijt aan services en fees die ten koste gaan van je winst. Met de betrouwbaarheid zit het goed door stevige veiligheidsprotocollen en de controle van meerdere instanties die verantwoordelijk zijn voor regulering. Daarnaast is de software een voortreffelijke combinatie van overzichtelijkheid en diepgang, waardoor vrijwel elke trader hier voordeel uit haalt. Kortom, eToro is een veilige en gebruiksvriendelijke plek om te beleggen in aandelen.

eToro Gratis en Vrijblijvend Uitproberen?

Ontdek hoe je eenvoudig aandelen en crypto kunt kopen met eToro

etoro

Gerelateerde artikelen

Veelgestelde vragen

Is eToro een betrouwbaar handelsplatform?

Veiligheid en betrouwbaarheid staat altijd op de eerste plaats wanneer het op financiële transacties aankomt. eToro is een behoorlijk grote online broker met miljoenen klanten uit landen over de hele wereld. Dat is alvast een goed teken. Daarnaast bestaan ze al sinds 2007 en zijn ze in de periode tot nu niet in een slecht daglicht komen te staan.

Klik hier voor meer informatie

Wat kost het verhandelen van aandelen bij eToro?

Uiteindelijk beleg je geld in aandelen om winst te maken. Alles dat je onderweg betaalt aan fees en spreads gaat ten koste van je winst of maakt je verlies nog groter. Nog niet zo lang geleden hanteerde eToro voor aandelen een spread van 0,09% voor zowel kopen als verkopen. Dat betekent dat je bij aankoop 0,09% meer betaalde dan de huidige waarde en bij verkoop 0,09% meer kwijt was dan de actuele koers van het aandeel. In 2022 is dit afgeschaft, wat uiteraard uitstekend nieuws is voor iedere belegger. Daarbovenop ben je geen geld kwijt aan commissies en beheerkosten.

Geld storten op je account kost niks en doe je al vanaf een bedrag van €10,-. Hierdoor bepaal je heel nauwkeurig hoeveel je inlegt en het betekent dat kleine beleggers dus ook welkom zijn bij eToro. Is dan alles gratis bij deze online broker? Dat helaas nog net niet. Want wanneer je geld laat overmaken kost dat €5,- per transactie. Dat is redelijk fors maar verklaarbaar gezien de afwezigheid van andere kostenposten. Overigens dien je minstens €30,- per keer uit te laten betalen. Daarom is €10,- lang niet altijd voldoende om je geld weer terug te krijgen. Dat lukt met de minimale inzet alleen wanneer je 200% winst of meer maakt.

Klik hier voor meer informatie

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *