De populairste gaming aandelen van dit moment
Bedrijven in de technologiesector doen het de afgelopen decennia uitzonderlijk goed. Onder deze groep vallen ondernemingen die zich voornamelijk richten op games. Het is dus geen verrassing dat de aandelen van gameontwikkelaars, uitgevers en producenten van hardware om te gamen in waarde gestegen zijn. De opkomst van de smartphone is eveneens een enorme boost geweest. Want een grote groep mensen heeft daardoor de mogelijkheid om games te spelen, waar en wanneer ze maar willen. In dit artikel bespreken we de populairste aandelen voor alles wat met gamen te maken heeft. Vervolgens leggen we uit waarom investeren in gaming aandelen in het algemeen tot mooie resultaten kan leiden. Uiteraard gaan we ook niet voorbij aan de risico’s.
- Tencent: miljardenbedrijf voor entertainment uit China
- Electronic Arts: uitgever van immens populaire series
- AMD: hardware om gamen mogelijk te maken
- Capcom: ontwikkelaar en uitgever van videogames
- Nintendo: een naam die niet weg te denken is
- Take 2 Interactive: stabiele groei over meerdere jaren
- De enorme omvang van de game-industrie
- De toekomst van gamen en de koers van beleggingen
- De risico’s wanneer je in gaming aandelen belegt
- Investeren in games: nieuwe projecten en de gevestigde orde
- Kies het juiste moment om in te stappen
- Veel bedrijven hebben meerdere belangen
- Wil je beginnen met beleggen?
- Gerelateerde artikelen
- Meestgestelde vragen
Tencent: miljardenbedrijf voor entertainment uit China
Onder gamers is Tencent eigenlijk pas sinds kort een gevestigde naam. Buiten China is de naamsbekendheid enorm snel gegroeid. Want Tencent bestaat al sinds 1998 en was in eigen land al een grote speler op het gebied van entertainment. Inmiddels is het samen met Steam het grootste platform om games te kopen, te spelen en met vrienden te communiceren.
Tencent heeft de afgelopen jaren namelijk veel licenties gekocht en games overgenomen. Inmiddels zijn ze de eigenaar van immens populaire games zoals League of Legends, Valorant en Clash of Titants. Uit de koersen blijkt ook dat Tencent voor beleggers een mooie investering is over de laatste jaren. Gezien de enorme machtspositie van het bedrijf is het waarschijnlijk dat deze groei zich voortzet.
Electronic Arts: uitgever van immens populaire series
Zelfs mensen die nog nooit een game hebben gespeeld zullen vermoedelijk van Electronic Arts gehoord hebben. Het is een van de grootste uitgevers van videospellen en dat is eigenlijk al jaren zo. De uitgever is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor The Sims. Met alle sequels en uitbreidingen is dat het best verkochte spel aller tijden. Nog meer winst wordt gemaakt met hun serie sportgames, waarvan doorgaans ieder jaar een nieuwe versie verschijnt. Denk bijvoorbeeld aan FIFA, NBA Live en Madden. Andere wereldberoemde games en reeksen van EA zijn Need for Speed, Battlefield, Bejeweled en Medal of Honor.
Het bedrijf wordt vaak verweten dat de games niet al te origineel zijn. Maar voor de belegger maakt dat uiteraard niet uit, zolang ze maar verkocht worden. Electronic Arts is een beetje zoals de filmproducent die ieder jaar romantische komedies en actiefilms met de gebruikelijke formule uitbrengt. Je valt er niet van je stoel van, maar ze zitten wel goed in elkaar.
Bovendien geeft het grote publiek er graag hun geld aan uit. Hetzelfde geldt een beetje voor Electronic Arts. Dankzij de licenties die ze gekocht hebben zitten ze bovendien in een machtspositie. Denk bijvoorbeeld aan de gelijkenissen van voetballers en de namen en tenues van voetbalclubs. Electronic Arts heeft veel ijzers in het vuur waardoor het ook in de komende jaren ongetwijfeld een belangrijke speler blijft binnen de game-industrie.
AMD: hardware om gamen mogelijk te maken
Advanced Micro Machines, oftewel AMD, richt zich op het maken van hardware. Oorspronkelijk waren dat uitsluitend processors. Maar sinds 2006 is AMD in het bezit van ATI en produceert het ook grafische kaarten. Opvallend is de positie waarin AMD verkeerd. Wat grafische kaarten betreft heet het alleen concurrentie van Nvidia. Voor processors is Intel de enige grote tegenstander, hoewel zij zich inmiddels ook richten op andere hardware componenten. Hoe dan ook, honderden miljoenen mensen zijn al afhankelijk van de technologie van AMD. Gezien de geringe competitie is het moeilijk voor te stellen dat het bedrijf in de komende jaren in waarde daalt. De laatste series processors van AMD zijn bovendien een doorslaand succes en zijn daardoor mateloos populair. We moeten nog even afwachten hoe de nieuwe reeks grafische kaarten gaat presteren. Daarin heeft AMD een achterstand goed te maken op Nvidia. Hoe deze strijd ook verloopt, beleggen in een techgigant als AMD is een relatief veilige investering.
Capcom: ontwikkelaar en uitgever van videogames
Iedere gamer kent series zoals Resident Evil, Street Fighter, Devil May Cry en Monster Hunter. Dit is slechts een greep uit de enorme collectie games die door Capcom is ontwikkeld en uitgebracht. Het Japanse bedrijf heeft een belangrijke rol gespeeld in de opmars van gamen en is nog steeds een gigant binnen hun sector. In Japan zijn arcadehallen onderdeel van de cultuur. Hierop heeft Capcom hun stempel gedrukt en tot de dag van vandaag maken ze enorm veel winst.
In Nederland en de meeste andere delen van Europa zijn arcadehallen nooit echt op grote schaal van de grond gekomen. Maar als belegger profiteer je wel lekker mee van de winst in andere landen. Van de oorspronkelijke games van Capcom verschijnen ieder jaar nog nieuwe iteraties. Vandaag de dag zijn ze nog steeds mateloos populair. Gezien de hoeveelheid populaire licenties is het lastig om voor te stellen dat Capcom in de komende jaren in de problemen komt. Voor de belegger met een interesse in games zijn de aandelen van dit bedrijf dan ook zeker een interessante optie.
Nintendo: een naam die niet weg te denken is
Iedereen kent Nintendo, zelfs mensen die nog nooit in hun leven een game gespeeld hebben. Best opvallend, want naast games en consoles heeft Nintendo zich nooit ergens anders mee beziggehouden. Super Mario is waarschijnlijk het bekendste gezicht binnen de game-industrie. Verder is Nintendo verantwoordelijk voor wereldwijde hits zoals The Legend of Zelda en de Pokémon games. Uiteraard heeft Nintendo ook een eigen console.
Sterker nog, het is een hele serie die al meer dan 40 jaar bestaat. De echte doorbraak was het Nintendo Entertainment System (NES). Dat is voor veel mensen de eerste ervaring met gamen in de eigen huiskamer. Prijzenswaardig is dat Nintendo steeds iets nieuws probeert en niet voortborduurt op eerder behaalde successen. Momenteel is de Nintendo Switch uit 2017 de nieuwste console. Het is een combinatie tussen een handheld device en een console voor bij de televisie. Met hun Game Boy is Nintendo uiteraard ook wereldberoemd geworden.
Met een ongekende naamsbekendheid en tal van waardevolle licenties is Nintendo eigenlijk niet weg te denken. Investeren in het bedrijf is daarom een relatief veilige keuze. Met name wanneer de nieuwe console positief ontvangen wordt. Volgens geruchten komt deze eind 2022 of begin 2023. Hou het nieuws goed in de gaten om het perfecte moment om in te stappen exact te bepalen.
Take 2 Interactive: stabiele groei over meerdere jaren
Gameontwikkelaar Take 2 Interactive heeft een grote schare trouwe fans. Bovendien worden hun games altijd goed verkocht, wat leidt tot indrukwekkende verkoopcijfers. Grand Theft Auto, Bioshock, Borderlands en Red Dead Redemption zijn de bekendste series. GTA 5 is inmiddels meer dan 145 miljoen keer verkocht. Het bedrijf is eigenaar van Rockstar Games en 2K. Net zoals andere gameontwikkelaars in deze lijst is Take 2 Interactive eigenlijk niet weg te denken.
Investeren in deze producent van immens populaire games lijkt daarom weinig risico’s met zich mee te brengen. Opvallend is dat Take 2 Interactive in hun geschiedenis bijna nooit een misstap is begaan. De lijst met games is qua lengte niets zo indrukwekkend als die van andere developers in deze lijst. Maar als je alleen naar succesvolle titels kijkt zijn er maar weinig concurrenten die aan Take 2 Interactive kunnen tippen.
De enorme omvang van de game-industrie
Lang niet iedereen lijkt te beseffen hoe groot de game-industrie is. Volgens berekeningen is de internationale waarde ruim €300 miljard. Inmiddels is de sector groter dan de film- en muziekindustrie samen. Voor gamers is dit wellicht geen verrassing. Maar de gemiddelde belegger verwachtte dit waarschijnlijk niet. De game-industrie zit bovendien al jarenlang in de lift. Steeds meer mensen gaan gamen en de toepassingen worden steeds uitgebreider. Inmiddels wordt software bijvoorbeeld ook gebruikt in de medische sector. Denk bijvoorbeeld aan geheugentrainers voor senioren of spelletjes waarmee je motorische vaardigheden traint. De opkomst van virtual reality maakt beleggen in gamen nog interessanter. Want het vraagt om nieuwe soorten games, krachtigere hardware en allerlei randapparatuur zoals brillen en controllers.
Beleggen in alles wat met gamen te maken heeft
Videogames zijn dus verreweg de grootste sector binnen de entertainmentindustrie. Naast de games zelf zijn er allerlei ondersteunende diensten en producten nodig. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de hardware. Om te gamen op een pc met een stevige grafische kaart nodig. Tenminste, wanneer je de nieuwste games wilt spelen. Een andere optie is het aanschaffen van een console, zoals een PlayStation, Xbox of Nintendo Switch. Handheld consoles zijn nog steeds in trek, maar worden langzamerhand overschaduwd door games voor smartphones. Deze laatste ontwikkeling heeft de game-industrie nog maar eens een enorme boost gegeven. Want vrijwel iedereen heeft inmiddels een krachtige smartphone waarop je desgewenst spelletjes speelt.
De opkomst van ondersteunende diensten om te gamen
Naast de hardware zijn er verschillende diensten die sterk aan gaming gelieerd zijn. Hun succes is in feite afhankelijk van gamers en de games die zij spelen. Denk bijvoorbeeld aan applicaties om met medespelers en vrienden te communiceren. Discord is daar een bekend voorbeeld van. Verder is het streamen van games populairder dan ooit. Een gamer heeft daarbij een eigen kanaal waarbij anderen live mee kunnen kijken met hun virtuele avonturen.
Twitch.tv is de bekendste streamingdienst. Verder profiteert bijvoorbeeld YouTube ook van de grote hoeveelheid content die over games gaat. Grote toernooien waarin de beste gamers ter wereld het tegen elkaar opnemen zijn eveneens enorm lucratief. Met miljoenen kijkers over de hele wereld halen organisatoren veel geld binnen. Wanneer je een van de beste van de wereld bent in een populair spel kun je als gamer miljoenen euro’s per jaar verdienen.
Apparatuur om te gamen gaat verder dan een computer of console
Er is steeds meer vraag naar apparatuur die specifiek is ontwikkeld om te gamen. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale muizen en toetsenborden. Die zorgen voor meer precisie en reageren sneller op input dan andere devices. Verder kun je denken aan beeldschermen en headsets. Inmiddels bestaat er ook een enorme industrie die zich richt op het ontwerpen en bouwen van bureaus en stoelen om te gamen. Als laatste willen we nog benoemen dat er allerlei merchandise bestaat. Denk bijvoorbeeld aan posters, beeldjes van bekende personages en T-shirts.
De toekomst van gamen en de koers van beleggingen
Tijdens de afgelopen periode is de game-industrie dus enorm hard gegroeid. Volgens schattingen gamen wereldwijd bijna 3 miljard mensen. Dat is een enorme markt. Games spelen een steeds grotere rol in ons leven. Deze trend zet zich de komende jaren vermoedelijk voor. Bedrijven investeren miljarden om als eerste revolutionaire hardware op de markt te introduceren. Met de opkomst van de metaverse worden games steeds nauwer verweven met het dagelijks leven van miljarden mensen. Er is enorm veel concurrentie. Maar aan de hand van enig onderzoek is beleggen in games en alles wat daarbij hoort absoluut lucratief.
De risico’s wanneer je in gaming aandelen belegt
Bedenk goed dat geen enkele koers van tevoren te voorspellen is. Je hebt nooit daadwerkelijk garantie dat een aandeel in waarde stijgt. Hoewel de gaming industrie interessant is voor beleggers, bestaan er nog steeds risico’s. Onderling is de concurrentie tussen bedrijven redelijk hoog. Een game ontwikkelen kost inmiddels honderden miljoenen euro’s. Het maken van een misstap is daardoor meteen terug te zien in de koers. Een dure game die niet in de smaak valt bij het grote publiek leidt namelijk tot grote verliezen. Uiteraard heeft dit gevolgen voor de koers van gaming aandelen.
Oppassen met beleggen in bedrijven die je voorkeur genieten
Gamers hebben regelmatig een behoorlijk passie voor de videospellen die ze spelen. Wanneer ze gaan beleggen is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Je geld beleggen in producten en diensten die je zelf mooi vindt en graag gebruikt is op zich logisch. Maar bedenk wel dat de meeste bedrijven die games en gerelateerde diensten en producten verkopen enorme ondernemingen zijn. Ze hebben jouw goedbedoelde investeringen dus niet meteen nodig om de eindjes financieel aan elkaar te kopen. Beleggen doe je voor jezelf. Maak strategische keuzes en laat je niet verleiden door games die je zelf graag speelt of waar je goede herinneringen aan hebt.
Investeren in games: nieuwe projecten en de gevestigde orde
In onze lijst met de beste gaming aandelen staan uitsluitend grote namen. Dat is geen toeval. Aangezien die over het algemeen bedrijven zijn die zeer stabiel groeien. Investeren in kleine projecten kan zeker interessant zijn. Dat doe je bijvoorbeeld via crowdfunding platforms. Hiermee ondersteun je de kleine ontwikkelaar, ook wel indie developers genoemd. Maar hier zit ook een risico aan verbonden. Het is vaak in mindere mate een vorm van beleggen en meer gericht op het helpen van een enthousiaste groep ontwikkelaars die een goed idee voor een game hebben. Over het algemeen begin je hier niet aan wanneer je echt geld wenst te verdienen met je beleggingen.
Kies het juiste moment om in te stappen
Een groot gedeelte van de bedrijven in de game-industrie werken in een soort cyclus, met name ontwikkelaars van videogames en consoles. De ontwikkeling van een game kost meerdere jaren. Wanneer het spel wordt uitgebracht komt er geld binnen. Dit is allemaal afhankelijk van de populariteit van het product. Grote namen kunnen onverwacht met een game op de proppen komen die totaal niet in de smaak valt bij het grote publiek. Tegelijkertijd is het mogelijk dat onbekende ontwikkelaars opeens een wereldhit uitbrengen.
Een aantal uitgevers van videospellen is zo omvangrijk dat ze meerdere keren per jaar een enorm project uitbrengen. Bij andere ondernemingen is het een voordeel om de industrie enigszins te kennen. Je weet welke games eraan komen en ontdekt sneller of een hype gerechtvaardigd of juist overdreven is. Sony, Microsoft en Nintendo brengen allemaal elke zoveel jaar een nieuwe console uit. De waarde van de gaming aandelen zijn voor een groot deel afhankelijk van het succes. Soms is het daarom beter om af te wachten en te analyseren hoe geslaagd een specifiek product precies is.
Veel bedrijven hebben meerdere belangen
Het is je wellicht opgevallen dat een aantal van de ondernemingen in onze lijst meerdere ijzers in het vuur hebben. Ze zijn niet alleen maar afhankelijk van games. Soms vormt het zelfs maar een fractie van de totale waarde van het bedrijf. Verder zijn er talloze bedrijven die indirect profiteren van een groeiende game-industrie. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf zoals ASML. Om games te draaien zijn chips nodig, waardoor er meer vraag is naar de chipmachines van deze techgigant. Beleggen in games en alles wat ermee te maken heeft is absoluut interessant. Zolang je maar beseft dat er enorm veel opties zijn en niet elke investering een succes kan zijn.
Gerelateerde artikelen
Meestgestelde vragen
De populairste gaming aandelen op dit moment zijn:
– Tencent
– Electronic Arts
– Advanced Micro Machines (AMD)
– Capcom
– Nintendo
– Take2
Klik hier voor meer informatie
Hoewel de gaming industrie interessant is voor beleggers, bestaan er nog steeds risico’s met gaming aandelen. Onderling is de concurrentie tussen bedrijven redelijk hoog. Een game ontwikkelen kost inmiddels honderden miljoenen euro’s. Het maken van een misstap is daardoor meteen terug te zien in de koers. Een dure game die niet in de smaak valt bij het grote publiek leidt namelijk tot grote verliezen. Uiteraard heeft dit gevolgen voor de koers van gaming aandelen.
Klik hier voor meer informatie
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.