Welke Grondstoffen ETF’s kun je vandaag kopen?
In dit artikel bespreken we de aantrekkelijkste grondstoffen ETF’s om je geld in te beleggen. We presenteren een lijst met fondsen met een divers profiel. Verder komen de specifieke eigenschappen van ETF’s die zich compleet richten op grondstoffen aan bod. Daarnaast besteden we aandacht aan de voor- en nadelen van beleggen in dit type beleggingsinstrument. Aan het einde van het artikel heb je inzicht gekregen in het onderwerp en ben je in staat om te bepalen of je grondstoffen ETF’s aan je portfolio toe wenst te voegen.
Benieuwd naar de beste grondstoffen ETF’s?
Door €250 te investeren kun je al 20,6% rendement behalen. Maar welke strategie kies je hiervoor? In een korte videotraining krijg je uitleg hoe je zonder kennis of ervaring rendement maakt.
- De beste grondstoffen ETF’s om in te beleggen
- Wat valt er allemaal onder grondstoffen?
- Wat zijn grondstoffen ETF’s eigenlijk precies?
- ETF en ETC: hoe zit dat precies?
- Grondstoffen ETF’s toevoegen aan je beleggingsportefeuille
- Beleg nooit alleen maar in grondstoffen en kies voor diversiteit
- Gerelateerde artikelen
- Veel gestelde vragen
De beste grondstoffen ETF’s om in te beleggen
In onze selectieprocedure om de lijst met beste ETF’s samen te stellen hebben we op veel factoren gelet. We kijken uiteraard naar de samenstelling en het risico. Vanzelfsprekend speelt het potentieel op winst ook een aanzienlijke rol. Grondstoffen zijn in sterke mate afhankelijk van grote politieke en economische verschuivingen. Daarom is het lastig om te voorspellen hoe het een bepaalt fonds in de toekomst vergaat. Tegelijkertijd hebben grondstoffen de neiging om hun waarde op de lange termijn vast te houden. Wanneer een crisis voorbij is, of wanneer tenminste de grootste gevolgen zijn verholpen, veren grondstoffen terug naar hun gebruikelijke waarde. Voor onze lijst hebben we daarnaast ook gezorgd voor diversiteit. Het zijn dus ETF’s die niet allemaal in dezelfde grondstoffen beleggen.
First Trust Global Tactical Commodity Strategy Fund (FTGC): een diverse verzameling grondstoffen
Het First Trust Global Tactical Commodity Strategy Fund (FTGC) is een mooie verzameling van veel verschillende grondstoffen. Het is bovendien oorspronkelijk een van de eerste ETF’s die zich volledig op commodities richt. Een groot voordeel van het First Trust Global Tactical Commodity Strategy Fund is de enorme spreiding. Over de samenstelling valt eigenlijk weinig te zeggen. Behalve dus dat het fonds veel onderliggende producten bevat. Want door het actieve beheer is de exacte inhoud van het ETF namelijk steeds anders. Op basis van onderzoek door experts worden grondstoffen gekocht of juist weer verkocht.
Door de aanzienlijke spreiding is het First Trust Global Tactical Commodity Strategy Fund populair onder beleggers die op zoek zijn naar instrumenten om hun portfolio te diversificeren. Hierdoor breng je het risico naar beneden. Het First Trust Global Tactical Commodity Strategy Fund heeft een uitstekende reputatie. Maar je bent als belegger wel relatief veel geld kwijt aan het beheer. Het voordeel is dat je er zelf geen omkijken meer naar hebt.
VanEck Rare Earth/Strategic Metals (REMX): bijzondere metalen in een fonds
Overal op de wereld zijn landen op zoek naar groenere oplossingen om energie op te wekken. Alternatieven vragen vaak om bijzondere metalen die relatief beperkt beschikbaar zijn. Het VanEck Rare Earth/Strategic Metals ETF speelt daar slim op in. Want de innovaties volgen elkaar in hoog tempo op. Hierdoor is er sprake van schaarste. De vraag is hoger dan het aanbod en dus stijgt de prijs. Deze bijzondere materialen worden ook wel aardmetalen of strategische metalen genoemd. Het VanEck Rare Earth/Strategic Metals ETF investeert in bedrijven die minstens 50% van hun winst rechtstreeks uit deze grondstoffen halen.
Je vraagt je wellicht wat deze mysterieuze metalen zijn. Dat is geen geheim, maar de namen zijn niet echt alledaags te noemen. In de VanEck Rare Earth/Strategic Metals (REMX) ETF zitten onder andere lanthaan, terbium, cerium, erbium, dysprosium, thulium, samarium, erbium, lutetiun en yttrium. Dat zijn geen namen die je vaak hoort in het dagelijks leven. Maar het het zijn dus wel essentiële grondstoffen om klimaatneutrale oplossingen te vinden voor nu nog vervuilende technologieën. De sector is momenteel aan een opmars bezig en steeds meer bedrijven specialiseren zich in het opdelven van deze metalen. Bovendien ondersteun je groene initiatieven wanneer je belegt in het VanEck Rare Earth/Strategic Metals fonds.
Invesco Optimum Yield Diversified Commodity Strategy No K-1 (PDBC): een divers fonds met veel verhandelde grondstoffen
Als je voor Invesco Optimum Yield Diversified Commodity Strategy No K-1 (PDBC) kiest, dan ga je wederom voor een grote spreiding. Dat is sowieso een beetje het doel van een ETF. Dit fonds valt op doordat ze kiezen voor populaire grondstoffen die veel verhandeld worden. Het totale potje is dus minder divers dan FTGC. Denk aan edelmetalen, energie, bijzondere metalen en specifieke landbouwproducten.
Invesco Optimum Yield Diversified Commodity Strategy No K-1 (PDBC) probeert zich dus meer te richten op grondstoffen die potentieel in waarde stijgen. Hierdoor is het een iets risicovoller fonds dan bijvoorbeeld FTGC. Maar door de relatief grote inhoud van het ETF is de spreiding nog steeds behoorlijk.
SPDR Gold Shares ETF (GLD): op goud kun je rekenen
Goud wordt in de beleggerswereld als een enorm stabiele investeringsmogelijkheid gezien. Wanneer het slecht gaat met alle andere beleggingsinstrumenten hanteren velen de strategie om meer vermogen in goud te steken. Het SPDR Gold Shares ETF (GLD) is een mooi fonds om dat voor elkaar te krijgen. Je zou natuurlijk ook gewoon direct je geld in goud kunnen steken, maar dat is allemaal een stukje ingewikkelder.
Het is interessant om een deel van je vermogen te investeren in het SPDR Gold Shares ETF. Kies nooit voor een aanzienlijk deel van je portfolio, aangezien dit een ETF met uitzonderlijk weinig spreiding. Er zijn natuurlijk een hoop andere fondsen die zich specifiek richten op goud. Maar het SPDR Gold Shares ETF hanteert lage kosten voor het beheer en heeft een bewezen staat van dienst.
Global X Uranium (URA): beleggen in de toekomst van de energiemarkt
Zoals de naam al doet vermoeden is het Global X Uranium ETF (URA) geen ETF met een grote spreiding. Met een totaal aan 45 posities binnen dat veld is er nog wel sprake van een aardige spreiding. Maar het betreft allemaal uranium, dus van veel diversiteit is geen sprake. Uranium wordt gebruikt voor het opwekken van kernenergie. Gezien die zorgen om het klimaat bewegen landen langzaam richting alternatieven voor fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Echt groene oplossingen zijn lang niet voldoende. Daarom wordt er momenteel volop geïnvesteerd in kernenergie. Een ETF zoals Global X Uranium plukt daar de vruchten van.
Global X Uranium is een mooi fonds om in te beleggen, maar wel een relatief speculatieve. Er wordt vanuit gegaan dat de tendens zich voortzet. Bovendien zijn kerncentrales volgens eigenlijk niemand echt ideaal. Het is meer een gedwongen oplossing om aan de vraag naar energie te voldoen zonder het klimaat rechtstreeks te beschadigen. Het Global X Uranium ETF heeft dus een uitzonderlijk lage spreiding voor een fonds en kiest ook nog eens voor een grondstof dat altijd onder vuur ligt. Uiteraard is het wel een mooie manier om uiteenlopende producten op te nemen in je portfolio.
Wat valt er allemaal onder grondstoffen?
In de wereld van het beleggen dien je het begrip “grondstoffen” redelijk breed te nemen. Natuurlijke materialen zoals goud, verschillende andere metaalsoorten, olie, gewassen en mineralen vallen er bijvoorbeeld onder. Maar ook in zoet water, soorten zand en steenkool beleg je desgewenst je geld.
Een belangrijk onderscheid in het soort commodity
Grofweg kun je grondstoffen opdelen in twee categorieën. Er zijn namelijk producten waar een beperkte hoeveelheid van aanwezig is op aarde. Denk bijvoorbeeld aan olie en goud. Terwijl er ook landbouwproducten, hout en koffie in grondstoffen ETF’s zijn opgenomen. Die zijn wel te produceren en de prijs is afhankelijk van de beschikbare hoeveelheid. Een ETF is een verzameling beleggingsproducten. Er zijn dus meer dan genoeg grondstoffen fondsen die een combinatie vormen van beide soorten.
Categorieën van grondstoffen die op de beurs gebruikt worden
Hierboven hebben we een onderscheid op basis van beschikbaarheid gemaakt. Is een grondstof te produceren of is er sprake van een beperkte voorraad? Beleggers maken uiteraard ook graag onderscheid in sectoren. Er is geen definitieve lijst en de meningen zijn verdeeld. Kleine nuances maken namelijk vaak het verschil. Toch zijn velen het erover eens dat er drie categorieën zijn, namelijk metalen, energie en landbouw. De sector energie komt ongeveer neer op olie en gas. Metalen spreken eigenlijk voor zich en is een vrij grote categorie. Hoewel de edelmetalen zoals goud en platinum over het algemeen erg populair zijn. Landbouw is wederom erg divers en betreft met name voedingsmiddelen.
Wat zijn grondstoffen ETF’s eigenlijk precies?
ETF staat voor Exchage Traded Fund. Het is dus een fonds die uit een aantal verschillende producten bestaat. Hoeveel dat er zijn verschilt van ETF tot ETF. Een fonds dat zich volledig richt op grondstoffen is op zich redelijk beperkt. Desondanks zijn er onderling behoorlijk grote verschillen. Want grondstoffen presenteren zich allemaal op een geheel unieke wijze in de koersen. Denk bijvoorbeeld aan olie. Politieke conflicten hebben een grote invloed op de waarde. Terwijl een grondstof zoals goud over het algemeen gestaag in waarde stijgt.
Grondstoffen met een beperkte hoeveelheid
Hierboven hadden we het al even over goud. Het is een mooi voorbeeld van een grondstof waarvan op deze wereld een beperkte hoeveelheid beschikbaar is. Omdat we weten wat de totale kwantiteit is, is de waarde relatief stabiel. Zo werken valuta overigens ook. Doordat er een beperkte hoeveelheid bestaat behoudt een munt waarde. Dat geldt voor traditionele valuta, maar ook voor cryptocurrencies. Voor andere grondstoffen geldt dat ze geproduceerd kunnen worden en er dus geen vaste hoeveelheid is.
ETF en ETC: hoe zit dat precies?
Wanneer je op zoek gaat naar grondstoffen ETF’s kom je de afkorting ETC regelmatig tegen. Dat staat voor Exchange Traded Commodity. Het is een term die duidelijk maakt dat het om grondstoffen gaat. ETC en grondstoffen ETF worden door elkaar gebruikt. Maar ze betekenen wel degelijk iets anders. Behoorlijk verwarrend dus, vandaar dat we hier uitleg geven.
Wanneer je in het bezit bent van een ETF is het mogelijk dat je (deels) eigenaar van de onderliggende producten bent. Dat zijn bedrijven die in een bepaalde grondstof handelen of deze opdelven, maar het kan ook de grondstof zelf zijn. Het komt echter vaker voor dat beheerders van een ETF werken met futures of andere derivaten. Ze kopen de grondstoffen dus niet fysiek in, maar spreken een bepaalde prijs voor in de toekomst af. Bij een dergelijke constructie ben je in nog grotere mate afhankelijk van de besluitvorming van de beheerder.
Een ETC volgt een specifieke grondstof en de waarde is hier dus rechtstreeks afhankelijk van. Het doel van een ETC is het makkelijker maken voor beleggers om in grondstoffen te investeren. Let erop dat je bij een ETC het onderliggende product niet daadwerkelijk in bezit hebt. Dat heeft als voordeel wederom dat het beleggingsinstrument makkelijker te verhandelen is.
In feite beleg je dus in hetzelfde, namelijk grondstoffen. Het is met name de specifieke samenstelling die bepaalt of je winst of verlies maakt. Overigens wordt de term ETC in Europa regelmatig gebruikt. Terwijl ze in de Verenigde Staten eigenlijk alleen de term ETF benutten en dit een van twee betekent.
Grondstoffen ETF’s toevoegen aan je beleggingsportefeuille
Is het verstandig om een grondstoffen ETF toe te voegen aan je portfolio? Je maakt als belegger mooie winst wanneer de waarde van de onderliggende producten stijgen. Vraag en aanbod is wederom de sleutel. Wat grondstoffen betreft is deze over het algemeen vrij stabiel. Zeker wanneer je kiest voor een commodity als goud. Maar er zijn wel degelijk momenten waarop de waarde van een grondstof hevig fluctueert. Meestal wordt dat veroorzaakt door een internationaal conflict. Maar ook de ontdekking van een nieuwe methode die productieprocessen overhoop gooit kan grote invloed hebben. Net zoals bij alle andere beleggingsproducten is het niet risicovrij om je geld in grondstoffen ETF’s te investeren.
Voordelen van beleggen in een fonds met grondstoffen
Over het algemeen worden grondstoffen gezien als een stabiele beleggingsoptie. Uiteraard spelen de exacte producten in het fonds een rol. ETF’s zelf hebben ook al een laag risico. Ze beschikken over een grote spreiding waardoor de waardeschommelingen van een enkel onderliggend product een veel kleinere impact heeft. Grondstoffen hebben bovendien de reputatie om een andere kant op te bewegen dan aandelen. Hoewel dat niet altijd het geval is. Dit principe doet zich bijvoorbeeld voor tijdens economisch zware tijden. De koersen van aandelen en dergelijke kelderen. Maar omdat er sprake is van schaarste stijgen de prijzen van grondstoffen juist. Hierdoor is het toevoegen van grondstoffen aan je portfolio een mooie manier om potentiële verliezen op te vangen.
Voor inflatie geldt eigenlijk hetzelfde. Wanneer de prijzen toenemen en de waarde van geld dus afneemt verliezen mensen koopkracht. In deze situatie stijgen de waardes van grondstoffen. Wederom een goede reden om te kiezen voor grondstoffen ETF’s om het risico van beleggen te reduceren.
Verder is er nog een reden om in het bijzonder voor ETF’s met grondstoffen te kiezen. Fondsen maken het namelijk veel eenvoudiger voor een doorsnee belegger om in grondstoffen te investeren. ETF’s zijn makkelijker te verhandelen en geven jou de gelegenheid om ook te profiteren van de interessante eigenschappen van grondstoffen als beleggingsinstrument.
Nadelen van geld investeren in grondstoffen ETF’s
Zoals bij elk beleggingsproduct hebben grondstoffen ETF’s ook nadelen. Het doel is om de voor- en nadelen van verschillende soorten instrumenten uit te balanceren. Hierdoor creëer je een stabiel portfolio met een laag risico.
Een specifiek nadeel van grondstoffen ETF’s is dat ze in een aantal gevallen bijzonder weinig producten volgen. Een aanzienlijke verzameling instrumenten is normaal gesproken een van de aantrekkelijke eigenschappen van een fonds. Door het gebrek aan diversiteit kan de prijs sterker fluctueren dan je van een ETF gewend bent. Let hier op wanneer je kiest voor een ETF.
Bij beleggen gaat het allemaal om vertrouwen. Wanneer je geld in een aandeel investeert verwacht je dat het bijbehorende bedrijf flink aan de weg gaat timmeren. Op z’n minst ga je er vanuit dat de waarde van de onderneming niet gaat kelderen. Je vertrouwt dat de mensen binnen de onderneming hun werk goed doen. Bovendien is het mogelijk om de markt te bestuderen en trends in de gaten te houden. Bij grondstoffen is het allemaal ietsje beperkter. Vraag en aanbod is eigenlijk de enige indicator voor de prijs. Een politiek conflict kan hierdoor ernstige gevolgen hebben.
De specifieke grondstof waar je in investeert speelt wederom een essentiële rol. Goud is op de lange termijn relatief waardevast. Terwijl je bij bijvoorbeeld olie afhankelijk bent van de instabiele situatie in het Midden-Oosten en de grillen van een groepje oliesjeiks. Overweeg bovendien dat de moderne wereld uit alle macht probeert weg te bewegen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Momenteel heeft dat nog weinig invloed op de waarde van olie. Maar op den duur neemt de vraag af en dat heeft uiteraard gevolgen voor de waarde.
Beleg nooit alleen maar in grondstoffen en kies voor diversiteit
Uit wat hierboven allemaal besproken is wordt duidelijk dat grondstoffen in een bijzondere categorie beleggingsproducten vallen. Over het algemeen worden ze beschouwd als een ideaal instrument om je portfolio te balanceren. Juist omdat de waarde van grondstoffen de neiging heeft om de andere kant op te bewegen dan overige beleggingsproducten. Besef wel dat het nooit verstandig is om je al geld in een individueel product of een enkele sector of groep te steken. Dat geldt dus ook voor grondstoffen ETF’s. Ze zijn met name ideaal om risico’s op te vangen en je beleggingsportefeuille te diversifiëren.
Benieuwd naar de beste grondstoffen ETF’s?
Door €250 te investeren kun je al 20,6% rendement behalen. Maar welke strategie kies je hiervoor? In een korte videotraining krijg je uitleg hoe je zonder kennis of ervaring rendement maakt.
Gerelateerde artikelen
- €500 investeren: welke opties zijn er?
- Beleggen in REIT’s: Hoe, Waarom en Waar?
- Beste Technologie ETF’s om in te beleggen
Veel gestelde vragen
De populairste grondstoffen ETF’s zijn:
– First Trust Global Tactical Commodity Strategy Fund (FTGC)
– VanEck Rare Earth/Strategic Metals (REMX)
– Invesco Optimum Yield Diversified Commodity Strategy No K-1 (PDBC)
– SPDR Gold Shares ETF (GLD)
– Global X Uranium ETF (URA)
Klik hier voor meer informatie
Over het algemeen worden grondstoffen gezien als een stabiele beleggingsoptie. Uiteraard spelen de exacte producten in het fonds een rol. ETF’s zelf hebben ook al een laag risico. Ze beschikken over een grote spreiding waardoor de waardeschommelingen van een enkel onderliggend product een veel kleinere impact heeft. Grondstoffen hebben bovendien de reputatie om een andere kant op te bewegen dan aandelen. Hoewel dat niet altijd het geval is. Dit principe doet zich bijvoorbeeld voor tijdens economisch zware tijden. De koersen van aandelen en dergelijke kelderen. Maar omdat er sprake is van schaarste stijgen de prijzen van grondstoffen juist. Hierdoor is het toevoegen van grondstoffen aan je portfolio een mooie manier om potentiële verliezen op te vangen.
Klik hier voor meer informatie
De specifieke grondstof waar je in investeert speelt een essentiële rol. Goud is op de lange termijn relatief waardevast. Terwijl je bij bijvoorbeeld olie afhankelijk bent van de instabiele situatie in het Midden-Oosten en de grillen van een groepje oliesjeiks. Overweeg bovendien dat de moderne wereld uit alle macht probeert weg te bewegen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Momenteel heeft dat nog weinig invloed op de waarde van olie. Maar op den duur neemt de vraag af en dat heeft uiteraard gevolgen voor de waarde.
Klik hier voor meer informatie
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.