Highs en Lows Trading: het principe en de risico’s

Home » Highs en Lows Trading: het principe en de risico’s

In dit artikel leggen we uit wat highs en lows trading precies inhoudt. We gaan in op de onderliggende theorie en hoe bepaald wordt wat het beste moment is om in, of juist uit te stappen. Vervolgens bespreken we wat de risico’s zijn en of highs en lows trading een geschikte strategie is voor de gemiddelde belegger.

Het doel van beleggen en de rol van highs en lows trading

Beleggen heeft maar één doel: zoveel mogelijk geld verdienen. Dat krijg je voor elkaar door producten te kopen wanneer ze een lage waarde hebben en te verkopen wanneer de waarde hoog is. Iedereen begrijpt dat en het klinkt eenvoudig. Helaas is het in de praktijk anders. Daarom vraagt winst maken op de beleggingsmarkt om heel wat kennis en tijd. Highs en lows trading slaat terug op het concept dat je jouw beleggingen voor meer verkoopt dan je ze kocht. Het gaat daarbij om een specifieke strategie waarbij je de trend van een instrument nauwlettend in de gaten houdt.

highs en lows trading

Wat is een trend precies in de beleggingswereld?

De meeste mensen hebben weleens van een trend gehoord wanneer het gaat om aandelen of een ander beleggingsinstrument. Maar wat is het eigenlijk precies? Het woord wordt binnen verschillende branches op een andere manier gebruikt. In dit artikel hebben we het specifiek over trends in de beleggingswereld. Een trend verwijst naar de koers van een product. Het betreft een specifieke periode. We spreken van een trend wanneer er over een bepaalde duur sprake is van waardestijging of juist daling. Een trend is dus geen schommeling in de koers over een enkele dag.

Een opwaartse of een neerwaartse trend

Zoals duidelijk wordt uit het stukje dat hierboven beschreven staat zijn er twee soorten trends:

  1. De opwaartse trend (uptrend): een bepaald beleggingsinstrument neemt gedurende een bepaalde periode toe in waarde.
  2. De neerwaartse trend (downtrend): een bepaald beleggingsinstrument verliest waarde over een bepaalde periode.

Een opwaartse trend: higher highs en higher lows

De koers van een instrument heeft altijd pieken en dalen. We spreken van een opwaartse trend wanneer zowel de pieken als de dalen stijgen. Dat klinkt wellicht wat merkwaardig. Het gaat erom dat de huidige dalen een hogere waarde hebben dan de dieptepunten in een voorgaande periode. Dat worden higher lows genoemd. Oftewel, de dalen (lows) zijn nu hoger (higher). Voor de pieken geldt hetzelfde. Die zijn eveneens meer waard geworden en zijn nog hoger dan de hoogtepunten van de koers over de periode die hieraan voorafging. Daarom noemen we dat higher highs. Aan de hand van deze conclusies kan vastgesteld worden dat een instrument definitief aan het stijgen of dalen is. Aangezien kortstondige schommelingen altijd voorkomen. Hierdoor ontstaan de higher highs en de lower lows. De trend geeft een totaaloverzicht weer. Daar halen traders hun voordeel uit.

Een opwaartse trend: kopen of juist verkopen?

Om je winst te maximaliseren verkoop je instrumenten wanneer de waarde het toppunt heeft bereikt. Het is in feite onmogelijk om precies te bepalen wanneer dat is. Maar higher highs en higher lows helpen hier wel bij. Ben jij van plan om een instrument in een opwaartse trend te kopen? Dan doe je dat het beste tijdens een higher low. Aangezien je dan profiteert van de laagst mogelijke koers op dit moment. Wanneer je hiervoor kiest ga je er vanuit dat het instrument nog wel even doorgroeit. Want bij omslag in de trend verlies je vermogen. Verkopen tijdens een opwaartse trend is ook zeker een optie. Aangezien de waarde van een instrument momenteel hoger ligt dan in de periode hiervoor. Beleggers die hiervoor kiezen verwachten dat de koers niet heel veel langer door zal groeien en het hoogtepunt is bereikt. Je verkoopt je beleggingsinstrumenten dan tijdens een higher high. Aangezien je dan profiteert van de stijgende trend en de kortstondige schommelingen in de waarde van een instrument.

Een neerwaartse trend: lower lows en lower highs

Vaststellen of er sprake is van een neerwaartse trend doe je op dezelfde manier als bepalen of we te maken hebben met een opwaartse trend. Je probeert wederom om in eerste instantie kortstondige schommelingen uit je evaluatie te elimineren. Dat doe je door naar de highs en de lows te kijken. Bij een neerwaartse trend zijn beide lager dan de voorgaande periode. Je hebt dus te maken met lower lows en lower highs. Door deze vergelijking stel je vast dat er daadwerkelijk sprake is van een neerwaartse trend, en niet van een vluchtige waardedaling.

highs lows trading

Een neerwaartse trend: kopen of juist verkopen?

De basisregel van beleggen verandert nooit. Je verkoopt wanneer de waarde hoog is en koopt wanneer de waarde laag is. De kunst is het voorspellen van de duur van een trend. Zet de daling voort of slaat de koers weer snel om? Dat zijn geen vragen die je zomaar even beantwoordt. Aangezien niemand in de toekomst kan kijken. Daarom zijn projecties en voorspellingen zo ontzettend veel waard wanneer je gaat beleggen. Tenminste, zolang die kloppen. Verwacht jij dat een neerwaartse trend zich voortzet? Dan is het verstandig om de instrumenten te verkopen. Dat doe je tijdens een lower high. Aangezien de waarde van het instrument op dat moment nog net ietsje meer waard is. Het is allemaal anders wanneer je inschat dat een koers omslaat en een product binnenkort weer in waarde stijgt. Dan koop je het instrument tijdens een lower low zodat je zoveel mogelijk winst kunt behalen.

Heeft het voor de gemiddelde belegger zin om highs en lows te analyseren?

Op papier klinkt trading op basis van highs en lows eenvoudig. Maar in de praktijk is het heel anders. Het herkennen van een trend vraagt namelijk om grondige analyse. Daarnaast is het niet gek om inzicht te hebben in de staat van ondernemingen. Voor de gemiddelde belegger is dat erg lastig om te realiseren. Zelfs wanneer je over geschikte software en uitvoerige kennis beschikt. Het analyseren van de markt kost namelijk ongelooflijk veel tijd. Bedenk bijvoorbeeld dat het nooit een enkel beleggingsinstrument betreft. Om optimaal winst te behalen is het noodzakelijk om talloze producten door te lichten en te vergelijken. Pas dan heb je een idee over wanneer je welk instrument moet kopen of juist verkopen op basis van highs en lows binnen de trend. Daarom is highs en lows trading eigenlijk niet geschikt voor een gemiddelde belegger met een beperkte hoeveelheid tijd en kennis.

De risico’s van highs en lows trading

Iedere vorm van beleggen is risicovol. Het gevaar van high en lows trading is dat het eenvoudig lijkt. Uit de alinea hierboven valt te concluderen dat deze veronderstelling misleidend is. Dat komt onder andere omdat beleggen met projecties te maken heeft. Achteraf is het altijd eenvoudig om het juiste moment van in- of uitstappen te bepalen. Hetzelfde geldt voor wedden op een sportwedstrijd. Naderhand weet je precies op wie of wat je geld in had moeten zetten. Hetzelfde geldt voor beleggen. Hoewel de vergelijking niet helemaal op gaat. Aangezien highs en lows trading van trends afhankelijk is. Wedden op sport is binair: je hebt het of goed of fout. Koersen zijn wat dat betreft genuanceerder. Maar uiteindelijk draait het allemaal uit op het maken van winst of verlies.

Het bepalen van het moment om in of uit te stappen

Niemand weet ooit voor 100% zeker of het een goed moment is om in- of juist uit te stappen. Hoe weet je of een stijgende trend doorzet? Wellicht is de lower low die je hebt uitgezocht om te kopen juist wel het laatste hoogtepunt van een instrument en verlies je alsnog veel geld. Het omgekeerde is eveneens mogelijk. De higher high die je hebt uitgekozen om te verkopen is slechts het begin en het beleggingsproduct begint daarna nog veel sneller in waarde te stijgen. Hierdoor loop je veel winst mis. Voorspellingen en projecties staan nooit vast. Daarom is elke vorm van beleggen gevaarlijk. Highs en lows trading vergroot dit risico omdat je inspeelt op relatief kleine schommelingen om winst te behalen.

Is highs en lows trading voor de lange of korte termijn?

Een aantal beleggingsstrategieën werken voornamelijk op de lange termijn. Wanneer jij je geld lang vastzet is de kans groot dat je winst maakt wanneer je kiest voor een dergelijke methode. Beleggen op de korte termijn is moeilijker en kost meer tijd. Het is noodzakelijk dat je producten regelmatig koopt en verkoopt. Highs en lows trading valt onder de laatste categorie. Dat betekent onmiddellijk dat het een ingewikkelde en tijdrovende vorm van beleggen is. Je speelt namelijk in op kleine schommelingen. Highs en lows zijn koersveranderingen die binnen dezelfde dag plaatsvinden. Om met deze methode winst te maken moet je daarom eigenlijk continu actief zijn op de beleggingsmarkt.

Conclusie: highs en lows trading

Highs en lows trading is in theorie eenvoudig. Maar om het in de praktijk succesvol uit te voeren is juist behoorlijk ingewikkeld. Daarom is het vooral weggelegd voor professionele traders. Een standaard belegger heeft eenvoudigweg niet genoeg tijd om op een effectieve en winstgevende manier te traden op basis van highs en lows binnen een trend. Zelfs wanneer hij of zij beschikt over de noodzakelijke software en voldoende kennis heeft. Highs en lows trading is wel een erg interessant principe dat inzicht geeft in de wereld van beleggen. Daarom is het zeker nuttig om er het een en ander vanaf te weten wanneer besluit om zelf de markt op te gaan. Zelfs wanneer je kiest voor beleggingsstrategieën die minder veeleisend zijn.

Leren beleggen op de beurs?

Stap voor stap ontdekken hoe je geld kunt verdienen met aandelen

Gerelateerde artikelen

Meestgestelde vragen

Wat is een trend in de beleggingswereld?

Een trend verwijst naar de koers van een product. Het betreft een specifieke periode. We spreken van een trend wanneer er over een bepaalde duur sprake is van waardestijging of juist daling. Een trend is dus geen schommeling in de koers over een enkele dag.

Klik hier voor meer informatie

Een opwaartse trend: kopen of juist verkopen?

Om je winst te maximaliseren verkoop je instrumenten wanneer de waarde het toppunt heeft bereikt. Het is in feite onmogelijk om precies te bepalen wanneer dat is. Maar higher highs en higher lows helpen hier wel bij. Ben jij van plan om een instrument in een opwaartse trend te kopen? Dan doe je dat het beste tijdens een higher low. Aangezien je dan profiteert van de laagst mogelijke koers op dit moment. Wanneer je hiervoor kiest ga je er vanuit dat het instrument nog wel even doorgroeit. Want bij omslag in de trend verlies je vermogen.

Verkopen tijdens een opwaartse trend is ook zeker een optie. Aangezien de waarde van een instrument momenteel hoger ligt dan in de periode hiervoor. Beleggers die hiervoor kiezen verwachten dat de koers niet heel veel langer door zal groeien en het hoogtepunt is bereikt. Je verkoopt je beleggingsinstrumenten dan tijdens een higher high. Aangezien je dan profiteert van de stijgende trend en de kortstondige schommelingen in de waarde van een instrument.

Klik hier voor meer informatie

Een neerwaartse trend: kopen of juist verkopen?

De basisregel van beleggen verandert nooit. Je verkoopt wanneer de waarde hoog is en koopt wanneer de waarde laag is. De kunst is het voorspellen van de duur van een trend. Zet de daling voort of slaat de koers weer snel om? Dat zijn geen vragen die je zomaar even beantwoordt. Aangezien niemand in de toekomst kan kijken. Daarom zijn projecties en voorspellingen zo ontzettend veel waard wanneer je gaat beleggen. Tenminste, zolang die kloppen.

Verwacht jij dat een neerwaartse trend zich voortzet? Dan is het verstandig om de instrumenten te verkopen. Dat doe je tijdens een lower high. Aangezien de waarde van het instrument op dat moment nog net ietsje meer waard is. Het is allemaal anders wanneer je inschat dat een koers omslaat en een product binnenkort weer in waarde stijgt. Dan koop je het instrument tijdens een lower low zodat je zoveel mogelijk winst kunt behalen.

Klik hier voor meer informatie

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *