In welke Crypto ik geïnvesteerd heb sinds 2017

Home » In welke Crypto ik geïnvesteerd heb sinds 2017

Het jaar 2017, bij beleggers in cryptomunten zal het nog lang blijven nazinderen. Het was namelijk het jaar, waarin het erop of eronder was voor digitale valuta. Heel veel mensen dachten, dat dit het moment was waarop er een zeepbel was gebarsten, maar toch was dat helemaal niet het geval. Net zoals er een financiële crisis is geweest voor de hele economie, had ook de cryptomarkt een crisis doorgemaakt. Er is echter veel veranderd sindsdien. In dit artikel kom je te weten waarom ik denk dat cryptomunten geen waardeloze zeepbellen meer zijn, en in welke crypto ik sinds 2017 heb geïnvesteerd.

De waarde van digitale munten

Toen crypto nog maar pas op de markt was, werd het gezien als een gokspel. In feite was het dat ook, want de waarde was nergens op gebaseerd. Let goed op het woord was, want tegenwoordig is er wel een component die de waarde van crypto rechtvaardigt. Toen destijds, werden cryptomunten namelijk door niemand echt gebruikt. Indien niemand ze gebruikt, wil dat ook zeggen dat er geen geïnteresseerden zijn om de munten te kopen.

Vandaag de dag, zien we echter dat de digitale munten wel stillaan hun intrede maken in onze wereld. Niet alleen beleggers denken dat cryptomunten een waarde hebben, maar ook grotere bedrijven beginnen er het nu van in te zien. Mocht een bedrijf in 2015 gezegd hebben dat het ook maar één euro zou investeren in Bitcoin, dat had de wereld hen gek en onverantwoord genoemd. Vandaag de dag, hebben meerdere multinationals al om miljoenen euro’s aan Bitcoins gekocht. Tesla is zelfs een stap verder gegaan, want zij hebben al om meer dan 1 miljard euro aan Bitcoins aangekocht. Daarbovenop aanvaarden ze Bitcoin nu ook al als betaalmiddel.

Het feit dat digitale munten steeds meer en meer effectief werden gebruikt, heeft er mede voor gezorgd dat ik in 2017 ook ben begonnen met het investeren in crypto. Achteraf gezien kan ik zeggen dat ik daar geen spijt van heb, maar de toekomst zal uitwijzen hoe het verder loopt. Ik geloof wel dat er digitale munten zijn die in de toekomst alsmaar meer zullen worden gebruikt, maar volgens mij zullen niet alle cryptovaluta even veel worden gebruikt. Dat is ook de reden dat ik slechts in een klein gedeelte van de cryptovaluta heb geïnvesteerd. Ik zal je eerst en vooral mijn denkwijze uitleggen.

Dollar is King, maar de euro staat ongeveer even hoog

Ken je het gezegde “Dollar is King”? Nevermind, het gaat er alleen om dat de dollar op dit moment de belangrijkste munt is binnen onze wereldeconomie. Dollars worden gebruikt voor heel wat transacties en grote multinationals houden vaak enorme cashposities aan in dollars. Naast de dollar, is er ook nog de Euro, die de laatste tijd enorm is gestegen ten opzichte van de dollar. Euro’s worden ook in heel veel landen gebruikt, en niet enkel in Europa.

Uiteraard hoef je de munten hiërarchie niet van buiten te kennen, maar ik wil je iets laten inzien. India heeft zowat de grootste economie ter wereld, maar weet jij welke munt men daar gebruikt? China heeft een economie die enorm snel groeit, maar hoeveel bedrijven houden een cashpositie aan in de Chinese Renminbi? Ik hoop dat je mijn standpunt al snapt, maar anders leg ik het nog wel even uit.

Niet iedere munt wordt even populair. Niet iedere munt wordt evenveel gebruikt. Beide fenomenen zorgen er ook voor, dat niet elke munt drastisch stijgt in waarde. Op dit moment heb ik alleen nog maar gesproken over traditionele munten, maar ook bij cryptomunten gaat het er zo aan toe. Bitcoin is razend populair en bij Tesla kun je nu al betalen met Bitcoin, maar heb jij al eens over Monero gehoord? Monero is ook een cryptomunt, maar is niets in vergelijking met Bitcoin.

Ik investeer enkel in de munten die op dit moment de markt domineren

Wanneer we het over traditionele valuta hebben, zou ik zeggen dat ik enkel en alleen investeer in dollars en in euro’s. Maar ik investeer sinds 2017 mijn geld in digitale valuta. Ik heb er lang over zitten twijfelen, of ik een portefeuille zou opbouwen van verschillende munten, zodat er een kans bestaat op een koersexplosie, of ik me zou beperken tot de meest gekende munten.

Aangezien de waarde van de munten afhangt van het gebruik ervan, leek het mij niet zo interessant om op de lange termijn te gaan beleggen in allerlei kleine munten. Om die reden, heb ik sinds 2017 enkel en alleen Bitcoin en Ethereum gekocht. Ik ben geen expert, maar ik geloof er wel in, dat beide munten een belangrijke rol zullen spelen in de toekomst. Ik geloof zelfs dat we op termijn zullen spreken van de Dollar, de Euro, de Bitcoin en de Ethereum die in onze economie domineren.

Hoewel er heel veel cryptocoins zijn, geloof ik niet dat we binnen een tiental jaar, ze ook allemaal zullen gaan gebruiken. Wel ben ik ervan overtuigd, dat we Bitcoin en Ethereum kunnen gaan gebruiken. De andere munten zijn voor mij een beetje als de Japanse Yen, de Chinese Renminbi en andere traditionele munten waarvan ik zelfs nog nooit heb gehoord. Misschien zullen ze ooit wel worden gebruikt door een klein deel van de bevolking, maar ik denk niet dat ze algemeen aanvaard zullen worden als betaalmiddel.


Profiteer van populariteit, maar laat je er niet door beïnvloeden

Uiteraard is het goed om te kijken naar welke munten populair zijn. Met populair bedoel ik dat er veel commotie rond ontstaat. Maar het is ook belangrijk dat er een positief effect optreedt voor de munt. Ikzelf koop Bitcoin en Ethereum omdat het munten zijn, die elke dag vaker worden gebruikt. Hierbij moet je opmerken, dat ik ze niet koop omdat er steeds meer andere mensen zijn die ze kopen.

Ik zal je een voorbeeldje geven van een cryptomunt, waar de laatste tijd veel om te doen was: Dogecoin. Iedereen kan zich de heisa rondom de Reddit beleggers waarschijnlijk wel herinneren. Naast hun Gamestop avontuur, hebben ze er ook voor gezorgd dat de koers van Dogecoin kon exploderen. Mocht ik me hebben laten beïnvloeden door de populariteit, dan had ik op dat moment ook Dogecoins gekocht. Gelukkig ben ik steeds rationeel blijven nadenken, en besefte ik maar al te goed dat er fundamenteel niets aan de munt is veranderd.

Had ik me toen laten meeslepen door de populariteit alleen, dan was ik vandaag al heel wat geld verloren. Ik heb daaruit wel een belangrijke levensles gehaald: wees tevreden als jouw wallet meer waard wordt dankzij de populariteit, maar laat je er zelf niet door meeslepen.

crypto sinds 2017

Beslis voor jezelf, zoals ik dat doe

Je niet laten meeslepen door hetgeen er in de media wordt gezegd, is niet altijd even makkelijk. Uiteraard wil niemand iets liever dan snel veel winst maken. Toch moet je goed beseffen dat niet iedereen slapend rijk wordt van crypto. Zeker niet wanneer je je laat beïnvloeden door allerlei berichten die de ronde doen.

Om ervoor te zorgen dat jij je niet meer laat meeslepen, moet je beginnen met het opstellen van een beleggingsplan. Voor mij was dat vrij eenvoudig. In de eerste plaats heb ik de cryptomarkt geanalyseerd. Op die manier ben ik tot het besluit gekomen, dat ik enkel en alleen wou investeren in Bitcoin en Ethereum. Door vooraf al zo’n plan op te maken, zorg je ervoor dat je telkens iets hebt om op terug te vallen.

Stel dat er in de media plots een bericht komt over een munt die in korte tijd explodeert, dan kan je even teruggrijpen naar jouw eigen investeringsplan. Lees terug waarom je enkel in bepaalde munten investeert, en ga opnieuw rationeel nadenken of er iets fundamenteels is veranderd.

Het opstellen van zo’n plan betekent namelijk niet dat je nooit nog een andere strategie kunt volgen. Het is alleen bedoeld, om je soms even te laten stilstaan bij de beslissingen die je eerder hebt gemaakt.


Mag je investeren in andere Cryptomunten?

Uiteraard kan ik je niet vertellen wat je wel of niet mag doen. Ik kan je enkel mijn mening geven, en je vertellen hoe ik het aanpak. Ik denk dat het duidelijk is, dat ik niet van plan ben om in de toekomst zelf in andere munten dan Bitcoin en Ethereum te gaan investeren. Tenzij er natuurlijk iets fundamenteels wijzigt in de markt.

Mocht je toch absoluut ook andere munten willen kopen, dan zou ik je aanraden om dat met een beperkt bedrag te doen. Beleggen brengt altijd risico’s met zich mee, je kunt je hele inleg verliezen, dus je moet er verstandig mee omspringen. Mijn behaalde resultaten uit het verleden kunnen ook niet zeggen over jouw resultaten in de toekomst. Dat is ook de reden waarom je vooral jouw eigen verstand moet volgen.

Sinds 2017 investeer ik maandelijks een vast bedrag in Bitcoin en Ethereum, en dat ga ik ook in de toekomst blijven doen. Mocht de economie plots ook andere munten gaan aanvaarden, dan zou het kunnen dat ik mijn strategie herbekijk, maar nu is dat nog niet het geval.

Hier koop ik mijn crypto munten


Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met cryptomunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *