Welke investeringsmogelijkheden heb je vandaag de dag?
Ben jij op zoek naar methodes om je vermogen te laten groeien? In dit artikel bespreken we alle opties voor een mooi rendement. Uiteraard besteden we aandacht aan het risico en de benodigde kennis. Daarnaast delen we de investeringsmogelijkheden in verschillende categorieën in. Hierdoor krijg je een helder overzicht. Met name het verschil tussen actief en passief beleggen speelt een rol. Er is hier en daar wel sprake van enige overlap waardoor bepaalde investeringsmogelijkheden in twee categorieën passen.
Benieuwd naar de beste investeringsmogelijkheden?
Door €250 te investeren kun je al 20,6% rendement behalen. Maar welke strategie kies je hiervoor? In een korte videotraining krijg je uitleg hoe je zonder kennis of ervaring rendement maakt.
- Losse beleggingsinstrumenten op de beurs
- De snelle opkomst van cryptocurrencies zoals Bitcoin
- Handelen in individuele beleggingsproducten: verstandig of niet?
- Beleggen in fondsen: grote spreiding en lage risico’s
- Vastgoed toevoegen aan je beleggingsportefeuille
- Voor wie is passief beleggen in fondsen geschikt?
- Kunst en bijzondere verzamelobjecten
- Ondersteun kleine ondernemers met crowdlending en crowdfunding
- Je vermogen laten groeien middels een spaarrekening
- Conclusie: spreiding en diversiteit zijn hoofddoelen
- Gerelateerde artikelen
- Meestgestelde vragen
Losse beleggingsinstrumenten op de beurs
Via online brokers en exchanges verhandel je als belegger financiële producten over de hele wereld. De keuze is gigantisch en daarom is het makkelijk om het overzicht kwijt te raken. Hieronder bespreken we kort de meest verhandelde losse beleggingsinstrumenten op de beurs.
Aandelen zijn verreweg het populairste beleggingsproduct
Iedereen weet wel wat een aandeel is. Je koopt in feite een klein stukje van een bedrijf. Vervolgens profiteer je mee wanneer het goed gaat. Je aandeel wordt meer waard en desgewenst verkoop je ze om winst te maken. Het tegenovergestelde is helaas ook een optie. Het aandeel wordt minder waard en hetzelfde geldt voor jouw vermogen. Bij bepaalde aandelen ontvang je dividend. Dat is in feite een winstuitkering. Hierdoor verdien je geld zonder aandelen te hoeven verkopen. Bedenk wel dat deze constructie vaak ten koste gaat van de algemene waardestijging van het instrument.
Obligaties: vooraf vastgestelde rente
Een obligatie is een lening van een bedrijf of een land. Je neemt deze als belegger over. In ruil daarvoor ontvang je rente. Obligaties zijn een bijzonder beleggingsproduct. Je weet namelijk van tevoren precies hoe hoog de rente, en dus het rendement, is. Bovendien is de duur bekend. Obligaties worden al sinds jaar en dag gezien als een beleggingsmogelijkheid die voor een mooie balans zorgt. Je kiest voor een laag risico en een vaste rente. Ideaal wanneer de rest van je portfolio uit losse instrumenten met een hoog risico bestaat.
Investeren in bijzondere grondstoffen
Beleggen in goud is nog altijd populair. Hetzelfde geldt voor andere grondstoffen waar een beperkte hoeveelheid van bestaat. Olie, zilver en platina zijn bijvoorbeeld ook geliefd. Het zijn opties met een relatief laag risico. Omdat de grondstoffen in een vaste hoeveelheid op aarde bestaan zijn ze relatief waardevast. Bovendien blijkt vaak dat de waarde juist stijgt wanneer er onrust ontstaat op de beurs. Daarom zijn grondstoffen een mooi onderpand om potentiële verliezen op te vangen.
Turbo’s: hefboomproducten met een hoog risico
Sommige beleggingsproducten brengen meer risico’s met zich mee dan anderen. Vrijwel geen instrument is zo gevaarlijk als een turbo. Het zijn hefboomproducten. Dat houdt in dat je als belegger slechts een klein deel van je aankoop bezit. De rest wordt vergoed door de verkoper. Stijgt de prijs? Dan maak je meer winst door het hefboomeffect. Maar bij het tegenovergestelde effect raak je in recordtempo geld kwijt. Kijk erg goed uit met turbo’s. Want via dit type instrumenten is het mogelijk om veel meer te verliezen dan je ingelegde vermogen.
CFD’s: is het gokken of beleggen?
CFD staat voor Contract For Difference. Volgens sommige deskundigen lijkt het meer op gokken dan op beleggen. Je gaat dan ook in feite een soort weddenschap aan. Daarvan zijn verschillende vormen. Meestal geef je aan of een instrument over een bepaalde periode in waarde stijgt of juist daalt. Op basis van bepaalde odds verdien je geld als je gelijk hebt. Contracts For Difference hebben soms een uitzonderlijk korte looptijd, bijvoorbeeld van een minuut. Over het algemeen zijn CFD’s niet heel geschikt als investeringsoptie voor de lange termijn.
Een korte uitleg over shorten
Shorten is een bijzonder manier om geld te verdienen. Je leent een aandeel in feite van een broker en verkoopt dit meteen weer. De intentie is om het aandeel op een later moment terug te kopen. Het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs is de winst of juist het verlies. Shorten is met name interessant voor ervaren beleggers.
Call en put opties om rendement op te strijken
Net zoals shorten zijn opties vooral geschikt voor kapitaalkrachtige en ervaren beleggers. Het betreft meestal geen enkel aandeel, maar een hele verzameling van bijvoorbeeld 100 stuks. Een optie geeft je het recht om een product na het verlopen van een vooraf afgesproken termijn te kopen of juist te verkopen. Een call optie geeft je het recht om te kopen. In dit geval gaat de belegger er vanuit dat de prijs gaat stijgen. Het tegenoverstelde mechanisme wordt een put optie. Je krijgt als koper het recht om een product te verkopen.
Een future betreft een plicht en niet een recht
Een future houdt het opstellen van een contract dat in de toekomst uitgevoerd moet worden in. Je bespreekt vooraf de prijs en in een later stadium kom je te weten voor welke van de twee partijen dat gunstig is geweest. Let op, want een future geeft je niet het recht, zoals een call dat wel doet. In plaats daarvan heb je de plicht om het contract op te volgen.
Forex is de handel in valutaparen
Handelen in valutaparen was ooit mateloos populair. Lange tijd waren er namelijk niet veel andere beleggingsproducten. Valutahandel is een tijdrovend proces. Je dient ontwikkelingen binnen de wereldeconomie in de gaten te houden. Voor iedere succesvolle transactie behaal je slechts weinig winst. Het is een hele kunst om te compenseren voor de meestal ongunstige handelstarieven.
De snelle opkomst van cryptocurrencies zoals Bitcoin
Een cryptocurrencies is in feite ook een beleggingsinstrument. Nog niet zo lang werden ze eigenlijk alleen verhandeld op speciale crypto exchanges. Inmiddels doen vrijwel alle grote online brokers mee. Een cryptocurrency is een digitale munt. De waarde wordt gehandhaafd omdat er maar een beperkt aantal munten in omloop zijn en nieuwe munten alleen volgens strikte formules worden aangemaakt. Cryptocurrencies zijn ongelooflijk populair. Iedereen kent Bitcoin en ook Ethereum is inmiddels een naam die je overal tegenkomt.
De voor- en nadelen van digitale munteenheden
Een van de voordelen is dat de digitale munten vrij eenvoudig verkrijgbaar zijn. Je verhandelt ze snel en gemakkelijk zodat je snel inspeelt op koerswisselingen. Dat is nodig ook, want als je er niet snel bij bent loop je potentieel veel geld mis. Op het internet vind je overal prachtige verhalen over mensen die in een paar dagen honderdduizenden euro’s hebben verdiend met de handel in crypto’s. Maar er zijn nog veel meer mensen die juist een hoop geld hebben verloren.
De onzekere toekomst van cryptocurrencies
Cryptocurrencies zijn dus onvoorstelbaar volatiel. De waarde kan erg snel stijgen, maar ook dalen. In feite komt dat omdat er amper een onderliggende waarde is. Het betreft weliswaar een munt, maar er is geen financieel instituut die de currency ondersteunt. De munten worden amper gebruikt als betaalmiddel. In plaats daarvan is het een soort verzamelobject geworden. Om die reden blijft de toekomst van cryptocurrencies onzeker. Een bijkomstig probleem is dat landen digitale munten aan banden willen leggen. In een aantal landen zijn cryptocurrencies zelfs al helemaal verboden.
Pas op met het investeren in digitale betaalmiddelen
Beleggen in cryptocurrencies is helemaal in de mode. Het is spannend en je krijgt het gevoel dat je er helemaal bij hoort. In feite is het juist ontzettend oppassen met cryptocurrencies. Vooral nieuwe munteenheden hebben een onzekere toekomst. Er zijn talloze voorbeelden van munten die uiterst kortstondig een mooie koersstijging realiseren. Om vervolgens helemaal in elkaar te storten en nooit meer terug te komen. Bedenk dit goed voordat je kiest voor cryptocurrencies. Een divers portfolio is absoluut aan te raden om de risico’s beperkt te houden.
Handelen in individuele beleggingsproducten: verstandig of niet?
Wie denkt aan beleggen denkt meestal als eerste aan individueel beleggingsinstrumenten. Je gaat echt als handelaar te werk en bent afhankelijk van je eigen kennis, ervaring en kunde. Over het algemeen is het een relatief risicovolle manier van je vermogen investeren. Bovendien is het erg tijdrovend. Maar als je echt van het spel geniet is het eigenlijk je enige optie. Handelen in individuele beleggingsinstrumenten wordt ook wel actief beleggen genoemd. Passief beleggen is je geld beleggen in fondsen, ETF’s en REIT’s.
Beleggen in fondsen: grote spreiding en lage risico’s
Je hebt vast weleens gehoord van beleggen in fondsen. Het zijn complete verzamelingen van beleggingsinstrumenten. Wanneer je als belegger kiest voor een fonds is een mooie spreiding gegarandeerd. Veel fondsen bestaan namelijk uit honderden producten. Inmiddels zijn er behoorlijk wat soorten. Op basis van beheer zijn ze grofweg in te delen in twee groepen.
Fondsen die aangestuurd worden door een beheerder
De benamingen van de soorten fondsen leidt regelmatig tot verwarring. Het helpt niet dat we in ons land Engelse en Nederlandse termen door elkaar heen gebruiken. Wanneer een beheerder actief bezig is met het fonds spreken we van actief beheer. Dit worden beleggingsfondsen of mutual funds genoemd. Het wordt ook wel vermogensbeheer, fondsbeheer of beheerd beleggen genoemd.
De rol van de fondsbeheerder
Kapitaalkrachtige investeerders hebben vaak een eigen financieel expert. Voor de doorsnee belegger is dat niet haalbaar. Via een fonds gooi jij je geïnvesteerd vermogen op één hoop met dat van andere beleggers. Vervolgens gaat een deskundige beheerder voor jullie aan de slag. Door de juiste deals te maken probeert hij of zij een zo mooi mogelijk rendement te behalen. Het nadeel is alleen dat zo’n financieel deskundige geld kost. Per jaar sta je een bepaald percentage af. Het is echter nog maar de vraag of de beheerder genoeg extra rendement boekt om deze extra kosten te rechtvaardigen. Vaak blijkt het dat op de lange termijn amper mogelijk is om met passieve fondsen te concurreren.
Passieve fondsen die een index zo nauwkeurig mogelijk volgen
Indexfondsen en Exchange Traded Funds (ETF’s) zijn vormen van passieve fondsen. Er is geen beheerder bij betrokken. In plaats daarvan proberen ze een bepaalde index zo nauwkeurig mogelijk te volgen op basis van een geautomatiseerd systeem. Voorbeelden zijn de AEX of een veel grotere groep zoals de MSCI World Index of de MSCI All Country World-index.
Verschillen tussen ETF’s en indexfondsen
Op het eerste gezicht lijkt er weinig verschil te zitten tussen ETF’s en indexfondsen. Maar er is wel duidelijk een onderscheid. Daarvoor leggen we kort uit wat fysieke en synthetische representatie is. Bij fysieke representatie bezit je als belegger daadwerkelijk de onderliggende producten binnen een fonds. In het geval van synthetische representatie is dat niet zo. In feite is het slechts een contract tussen koper en verkoper. Kortom, een ETF is een derivaat, ook wel afgeleid product genoemd. Dat heeft invloed op de verhandelbaarheid. Je koopt en verkoopt ETF’s de hele dag door, net zoals andere beleggingsinstrumenten. Indexfondsen zijn wat dat betreft minder gebruiksvriendelijk. Je krijgt slechts één keer per dag de kans om ze te traden en bent afhankelijk van een vaste aanbieder.
Er valt genoeg te kiezen wanneer je besluit om in een fonds te beleggen
Wellicht lijkt het alsof je weinig keuze hebt wanneer je belegt in fondsen. Want je laat tenslotte veel over aan anderen en kiest slechts voor een complete verzameling instrumenten. Op zich is deze veronderstelling juist. Desondanks zijn er behoorlijk wat keuzemogelijkheden. Je kiest bijvoorbeeld voor een bepaalde sector of regio, zoals digitale innovatie of Zuidoost Azië. Daarnaast ben je vrij om te kiezen voor zaken die jij belangrijk vindt. Ondersteun bijvoorbeeld alleen groene initiatieven of geef kleine ondernemers een steuntje in de rug. Bedenk wel dat al deze keuzes invloed hebben op het risico en het rendement. Daarnaast is het van belang om te beseffen dat de meeste fondsen zich op aandelen richten. Maar je belegt wanneer je wilt ook gewoon in een fonds vol met obligaties of een mix van beide.
Vastgoed toevoegen aan je beleggingsportefeuille
Investeren in land en vastgoed lijkt in het huidige economische klimaat een uitstekend idee. Niet alleen nu, maar eigenlijk al decennialang. Uiteraard zijn er uitzonderingen, zoals de huizencrisis in 2008. Dat geeft nog maar eens aan dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Desondanks zijn er weinig investeringsopties zo veilig als vastgoed. Helaas is het kopen van woningen en andere panden niet voor iedereen weggelegd. Het grote probleem is namelijk dat je over behoorlijk wat kapitaal dient te beschikken.
REIT’s maakt investeren in vastgoed mogelijk voor de doorsnee belegger
Heb je weleens van een REIT gehoord? Het staat voor Real Estate Investment Trust, oftewel een vastgoed investeringsfonds. Het is in feite dus ook een fonds. Maar door de bijzondere eigenschappen bespreken we REIT’s in aparte alinea’s. Dankzij een REIT krijg je zelfs met een klein vermogen de kans om in vastgoed te investeren en mee te profiteren van het rendement. In feite worden de investeringen van jou en anderen bij elkaar gevoegd. Daarmee gaat een beheerder aan de slag. In totaal heeft een degelijk trust een behoorlijk kapitaal.
Waar je op moet letten wanneer je belegt in REIT’s
Niet iedere REIT is hetzelfde. Bedenk bijvoorbeeld in welk land je wenst te investeren. Verder zijn er REIT’s die zich focussen op woningen, kantoren of juist winkelpanden. Hierbinnen valt nog een onderscheid tussen subgroepen te maken. Een REIT is een mooie beleggingsoptie. Het risico is relatief laag en je rekent over het algemeen op een mooi rendement. Let vooral op de kosten van een REIT. Aangezien die soms aan de hoge kant zijn en je rendement hieronder lijdt.
Meer weten? Lees alles over REIT’s in ons uitgebreide artikel.
Voor wie is passief beleggen in fondsen geschikt?
Passief beleggen doe je voor de lange termijn. Het kost een beperkte hoeveelheid tijd en je hebt slechts geringe kennis nodig. Omdat je in één klap in een grote hoeveelheid instrumenten belegt zijn de risico’s laag. Het rendement is relatief constant. Verwacht dus niet dat je in korte tijd veel geld verdient. Fondsen zijn ideaal voor de doorsnee belegger die over decennia een mooi bedrag op wenst te bouwen.
Kunst en bijzondere verzamelobjecten
Je hoeft natuurlijk niet de beurs op of bij de bank aan te kloppen om investeringsmogelijkheden te vinden. Als je zelf ergens veel verstand van hebt is het mogelijk om er geld in te steken en winst te maken. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere kunstobjecten. Maar er is ook een lucratieve handel in bijzondere sneakers, postzegels, speelgoed, voetbalplaatjes of door beroemdheden gesigneerde memorabilia.
NFT’s: digitale objecten verhandelen
De afkorting NFT staat voor non-fungible token. Dat wil zeggen dat er maar één exemplaar van is. NFT’s zijn min of meer bijzondere, digitale objecten. Het kan bijvoorbeeld visuele kunst, een muzieknummer of een beroemd fragment van een sportwedstrijd zijn. NFT’s zijn de nieuwste rage op het internet. Nog lang niet iedereen is overtuigd van het bestaansrecht. Desalniettemin is het inmiddels een miljardenindustrie.
Ondersteun kleine ondernemers met crowdlending en crowdfunding
Het internet verbindt mensen op nog een niet eerder geziene manier aan elkaar. Hierdoor zijn zaken zoals crowdlending en crowdfunding mogelijk. Crowdlending is het uitlenen van geld aan een aanvrager, meestal een ondernemer. Je weet van tevoren wat de voorwaarden zijn en het heeft wel iets weg van een obligatie. Crowdfunding is in een vroeg stadium in een bedrijf investeren. Meestal hebben ze kapitaal nodig om een product te lanceren of een doorgroei te maken.
Crowdfunding is minder zeker omdat het mogelijk is dat de aanvrager de beloftes niet waar kan maken. Het zijn relatief tijdrovende manieren van beleggen. Maar ze kunnen wel veel voldoening geven. Over het algemeen volg je namelijk degene waarin je investeert. Je helpt als het ware een kleine en ambitieuze ondernemer met een goed idee. Pas wel op dat je niet lukraak begint met investeren in projecten. Het is namelijk noodzakelijk dat je bepaalde garanties hebt zodat je uitbetaald wordt. Kies daarom altijd voor een groot en betrouwbaar platform met duidelijke richtlijnen en een voorbeeldige reputatie.
Je vermogen laten groeien middels een spaarrekening
Is geld op een spaarrekening zetten een vorm van investeren? Eigenlijk niet, maar voor de volledigheid van dit artikel bespreken we deze mogelijkheid. Aan de andere kant investeert de bank jouw spaargeld om rendement te behalen. Dus je geld wordt wel degelijk belegd. Via een spaarrekening maak je jaarlijks aanspraak op een bepaalde rente. Het probleem is dat we momenteel in een periode zitten waarin deze rente een historische dieptepunten heeft bereikt. Al jarenlang ligt het spaarrentepercentage een stuk onder de inflatie. Het resultaat is dat je vermogen niet meer waard wordt, maar juist minder.
In die zin is je geld op een spaarrekening bewaren altijd een slechte keuze. Daartegenover staat dat geld sparen en de rente opstrijken risicoloos is. Daarom is geld sparen nog steeds een populaire optie. Bovendien kost het helemaal geen tijd en heb je over het algemeen vrije beschikking over je geld, afhankelijk van de voorwaarden van je rekening.
Conclusie: spreiding en diversiteit zijn hoofddoelen
Wij kunnen niet voor jou beslissen wat de beste beleggingsproducten voor jou zijn om te investeren. Let er wel op dat je voor het beleggen in losse instrumenten veel kennis nodig hebt. Bovendien kost het tijd. Fondsen en dergelijk hebben dat probleem niet. Maar je mist wel het hele spel achter het beleggen. Bovendien is er geen tot weinig kans op veel winst over een korte periode. Om die reden loop je ook wel wat spanning mis. Het is aan jou om te bepalen of je hier behoefte aan hebt. Een mooie tip is zorgen voor een divers portfolio. Kies voor uiteenlopende producten met afwijkende risicoprofielen. Hierdoor blijven de risico’s beperkt en profiteer je uiteindelijk van een mooi rendement.
Benieuwd naar de beste investeringsmogelijkheden?
Door €250 te investeren kun je al 20,6% rendement behalen. Maar welke strategie kies je hiervoor? In een korte videotraining krijg je uitleg hoe je zonder kennis of ervaring rendement maakt.
Gerelateerde artikelen
- €500 investeren: welke opties zijn er?
- Beleggen in REIT’s: Hoe, Waarom en Waar?
- Beste Technologie ETF’s om in te beleggen
Meestgestelde vragen
Een van de voordelen is dat de digitale munten vrij eenvoudig verkrijgbaar zijn. Je verhandelt ze snel en gemakkelijk zodat je snel inspeelt op koerswisselingen. Dat is nodig ook, want als je er niet snel bij bent loop je potentieel veel geld mis. Op het internet vind je overal prachtige verhalen over mensen die in een paar dagen honderdduizenden euro’s hebben verdiend met de handel in crypto’s. Maar er zijn nog veel meer mensen die juist een hoop geld hebben verloren.
Klik hier voor meer informatie
Op het eerste gezicht lijkt er weinig verschil te zitten tussen ETF’s en indexfondsen. Maar er is wel duidelijk een onderscheid. Daarvoor leggen we kort uit wat fysieke en synthetische representatie is. Bij fysieke representatie bezit je als belegger daadwerkelijk de onderliggende producten binnen een fonds. In het geval van synthetische representatie is dat niet zo. In feite is het slechts een contract tussen koper en verkoper. Kortom, een ETF is een derivaat, ook wel afgeleid product genoemd. Dat heeft invloed op de verhandelbaarheid. Je koopt en verkoopt ETF’s de hele dag door, net zoals andere beleggingsinstrumenten. Indexfondsen zijn wat dat betreft minder gebruiksvriendelijk. Je krijgt slechts één keer per dag de kans om ze te traden en bent afhankelijk van een vaste aanbieder.
Klik hier voor meer informatie
Investeren in land en vastgoed lijkt in het huidige economische klimaat een uitstekend idee. Niet alleen nu, maar eigenlijk al decennialang. Uiteraard zijn er uitzonderingen, zoals de huizencrisis in 2008. Dat geeft nog maar eens aan dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Desondanks zijn er weinig investeringsmogelijkheden zo veilig als vastgoed. Helaas is het kopen van woningen en andere panden niet voor iedereen weggelegd. Het grote probleem is namelijk dat je over behoorlijk wat kapitaal dient te beschikken.
Klik hier voor meer informatie
Passief beleggen doe je voor de lange termijn. Het kost een beperkte hoeveelheid tijd en je hebt slechts geringe kennis nodig. Omdat je in één klap in een grote hoeveelheid instrumenten belegt zijn de risico’s laag. Het rendement is relatief constant. Verwacht dus niet dat je in korte tijd veel geld verdient. Fondsen zijn ideaal voor de doorsnee belegger die over decennia een mooi bedrag op wenst te bouwen.
Klik hier voor meer informatie