IWDA ETF: Complete uitleg van de IWDA ETF

Home » IWDA ETF: Complete uitleg van de IWDA ETF

Exchange Traded Funds, oftewel ETF’s, zijn een vast onderdeel van een divers portfolio. In plaats van te kiezen voor een enkel instrument beleg je in feite in een aanzienlijke groep. Fondsen zijn investeringsopties voor de lange termijn met een relatief laag risico. Het is uiteraard wel zaak om de meest rendabele uit te kiezen. In dit artikel bespreken we de IWDA ETF, dat staat voor iShares Core MSCI World en heeft ISIN IE00B4L5Y983. We gaan dieper in op de samenstelling en de opzet van dit ETF. Je leert wat het rendement was over de afgelopen jaren en wat je grofweg kunt verwachten wanneer je geld in dit fonds belegt.

Benieuwd naar de beste ETF’s om in te beleggen?

Door €250 te investeren kun je al 20,6% rendement behalen. Maar welke strategie kies je hiervoor? In een korte videotraining krijg je uitleg hoe je zonder kennis of ervaring rendement maakt.

De strategie en opzet van iShares Core MSCI World

Het populaire iShares Core MSCI World fonds probeert de koersen van middelgrote tot grote bedrijven in ontwikkelde landen te volgen, het liefst één op één. Beleggers zijn door dergelijke fondsen in staat om eenvoudig in een aanzienlijk deel van de wereldeconomie te beleggen. Het doel van zo’n fonds is niet om op korte termijn zoveel mogelijk winst te behalen. De ambitie is om over een langere termijn te profiteren van een stabiel rendement. Uiteraard wordt geprobeerd om dat rendement zo hoog mogelijk te laten uitvallen. Maar dat dient niet ten koste te gaan van het lage risico. De iShares Core MSCI World kiest voor veel diversiteit wat betreft sectoren. Dit komt wederom de spreiding ten goede en daardoor wordt het risico verlaagt. iShares is overigens de naam voor een collectie ETF’s die door vermogensbeheerder BlackRock opgezet zijn.

iShares Core MSCI World fonds

De inhoud van het IWDA ETF

Het IWDA ETF is dus een tracker. In de verzameling, de iMSCI World index, zitten aandelen van ruim 1500 bedrijven uit 23 landen. Je kunt dus gerust zeggen dat het een grote en uitgebreide index is. Deze landen liggen allemaal in zogenaamde “ontwikkelde” landen. Denk aan de Verenigde Staten, Canada, Australië en landen in West-Europa. De spreiding is dus fors, maar niet helemaal wereldwijd. Uiteraard is dat ook geen vereiste en zorgt dit niet per definitie voor betere resultaten. De iShares Core MSCI World index gaat voor gerenommeerde bedrijven in relatief stabiele economieën.

Verdeling over de verschillende sectoren

Een diverse inhoud van een fonds zorgt voor nog meer spreiding en een lager risico. Wanneer het slecht gaat met een specifieke branche dan heeft dat een minder grote invloed op het totaal. iShares Core MSCI World heeft als doel om voor zoveel mogelijk spreiding te zorgen. De verdeling van de voornaamste opgenomen sectoren is hieronder weergeven. Denk eraan dat deze voortdurend bijgesteld en opnieuw berekend worden. Het zijn dus geen definitieve en exacte aantallen. Maar het geeft wel goed weer waar je ongeveer in belegt wanneer je kiest voor het iShares Core MSCI World.

  • Technologie: 15,4%
  • Financiële diensten: 20,3%
  • Gezondheidszorg: 12,9%
  • Retail: 10,1%
  • Industriële sector: 10,8%

Verder belegt het fonds aanzienlijk in communicatie, energie en grondstoffen.

sectoren iShares Core MSCI World fonds

De spreiding wat betreft regio’s van de iShares Core MSCI World

Naast spreiding over sectoren spelen regio’s een rol, hoewel deze iets kleiner is. Locatie is nog altijd belangrijk. Dat zie je bijvoorbeeld aan het effect van de oorlog in Oekraïne op de Europese economie. De gevolgen zijn een stuk groter dan in de meeste andere delen van de wereld. Tegelijkertijd is de economie zich steeds verder aan het internationaliseren en neemt het belang van locatie af. Wat opvalt is dat iShares Core MSCI World voornamelijk in de Verenigde Staten belegt. Rond de 58% van de waarde van de index komt van bedrijven uit dat land. Japan staat met net iets minder dan 6% op de tweede plek. Bedrijven uit Canada zijn verantwoordelijk voor bijna 3% en Australië ligt daar iets onder met ruim 2%. De rest van de index, ruim 30%, bestaat uit bedrijven uit West-Europa.

Het aandeel van de grootste bedrijven in de iShares Core MSCI World index

De meer dan 1500 ondernemingen in de index wegen niet allemaal even zwaar. Tegelijkertijd is het niet zo dat enkele bedrijven de lijst domineren waardoor anderen amper een impact hebben. De grootste 10 bedrijven in de iShares Core MSCI World index vormen gezamenlijk 18,6% van de totale waarde. Dat is relatief weinig. Hierdoor zal een sterke koersdaling van een enkele onderneming niet heel veel effect hebben op de waarde van de totale index.

Het IWDA ETF is een accumulerend fonds: geen dividend

Zoals de meeste fondsen is IWDA accumulerend. Dat wil zeggen dat er geen dividend uitgekeerd wordt. Behaald rendement wordt onmiddellijk geherinvesteerd. Je krijgt dus niet periodiek een bedrag uitgekeerd, maar de totale waarde van je investeringen groeien hierdoor wel sneller.

Is het IWDA ETF eenvoudig te verhandelen?

In Nederland is het geen enkel probleem om het IWDA ETF te kopen en te verkopen. Je verhandelt het bij grote online brokers zoals DEGIRO, MEXEM, Lynx, BUX Zero en eToro. ETF’s zijn sowieso erg eenvoudig te verhandelen voor een samengesteld product. Het vinden van een online broker vormt geen enkele probleem.

De kosten om in het iShares Core MSCI World te beleggen via het IWDA ETF

Bij het kiezen tussen verschillende fondsen zijn de totale kosten een zwaarwegende factor. Fondsen zijn namelijk een langetermijninvestering. Jaarlijks is het best mogelijk om een mooi rendement op te strijken, maar een verdubbeling van de waarde zit er niet in. Een stabiel rendement van enkele procentpunten gaat snel (deels) verloren wanneer de kosten erg hoog zijn. Bij de IWDA ETF valt dat gelukkig erg mee. Want je betaalt jaarlijks slechts 0,20% per jaar. Deze lage kosten zijn zelfs voor een artificiële tracker opvallend laag. Op basis daarvan is het IWDA ETF dus een uitstekende keuze.

Het rendement van het fonds over de afgelopen 10 jaar

Naar het verleden kijken heeft lang niet altijd zin wanneer je gaat beleggen. Maar het is wel leuk om te zien hoe fondsen het gedaan hebben. Bovendien is het wat fondsen betreft wel degelijk een indicator, op basis van het stabiele karakter van deze beleggingsmogelijkheid. Let wel op, want resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Over de afgelopen 10 jaar weet de iShares Core MSCI World mooie cijfers te presenteren. Het rendement bedroeg gemiddeld namelijk 10,3%.

rendement iShares Core MSCI World fonds

Projecties voor de komende jaren

Het maken van projecties voor een langere periode is eigenlijk onmogelijk. Besef dat het IWDA ETF nauw verweven is met de westerse economie. Uiteraard proberen ze hiervan voornamelijk het meest succesvolle deel te tracken. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat het IWDA ETF winst oplevert wanneer het goed gaat met de economie.

De 6 grootste bedrijven die in de iShares Core MSCI World zijn opgenomen

De iShares Core MSCI World tracht om een zo groot mogelijke spreiding te realiseren. Soms is dat lastig, met name wanneer enkele bedrijven een gigantisch deel van de markt innemen. De laatste jaren zien we dat met name bij bedrijven in de technologiesector. Binnen de iShares Core MSCI World zijn dit, niet heel verrassend, ook de grootste spelers. Er wordt weleens gesproken van een Big Five. Dat zijn de grote, Amerikaanse technologiebedrijven Apple, Microsoft, Alphabet, Meta, Alphabet en Amazon. Tesla hoort eigenlijk ook bij deze groep. Maar zij richten zich op een iets ander deel van de markt en worden daarom vaak apart genoemd. Deze bedrijven vormen per stuk minstens 1% van de waarde van de iShares Core MSCI World index.

Apple Inc. (AAPL) groeit nog steeds door

IWDA ETF: Apple Inc. (AAPL)

Iedereen kent Apple en weet dat het een stabiel merk is dat doorgaans een mooie groei doormaakt. Na het overlijden van Steve Jobs was er enige twijfel over de voortzetting van de onderneming. Hij werd namelijk gezien als het brein achter alle innovaties van Apple. Maar gelukkig bleek dat de koersen gewoon door bleven stijgen. Het merk is zo’n bekende verschijning dat de producten hoe dan ook verkocht worden. Na de enorme successen van de iPhones en MacBooks zijn de nieuwe, slimme technologische producten voor woonkamers ontzettend lucratief. Inmiddels beschikt Apple over een gigantische collectie hardware en software. Gezien de naamsbekendheid en de reputatie lijkt de nabije toekomst er voor Apple rooskleurig uit te zien.

Microsoft Corp. (MSFT) is een onmisbare speler

IWDA ETF: Microsoft Corp. (MSFT)

Het overal aanwezige Microsoft bestaat alweer sinds 1975. Ze zijn voornamelijk bekend om besturingssysteem Windows en de daarbij behorende software. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft Office. Door de jaren heen heeft het bedrijf Skype een LinkedIn als aanwinsten toegevoegd. De afgelopen periode zijn ze vooral druk met het ontwikkelen van een cloud service platform voor ondernemingen. Net als bij het besturingssysteem zorgt een dergelijke service voor veel afhankelijkheid en langlopende contracten. Dat betekent voor Microsoft een gestage inkomstenbron voor de nabije toekomst. Weinig bedrijven en consumenten kunnen om Windows heen. Hierdoor heeft de onderneming nog altijd een uitzonderlijk zekere positie.

Amazon.com Inc. (AMZN) van online webshop naar techgigant

IWDA ETF: Amazon.com Inc. (AMZN)

Amazon heeft in een relatief korte tijd enorm veel indruk gemaakt binnen de aandelenmarkt. De koers is namelijk ongelooflijk snel gestegen. Onder andere door Amazon is het bestellen van producten en die thuis laten bezorgen de normaalste zaak van de wereld. Het begon allemaal als webshop maar het bedrijf is inmiddels veel meer. Amazon heeft een eigen lijn voor slimme consumentenproducten en een streaming service. Ze maken hun eigen films, televisieseries en games. Amazon Web Services (AWS) houdt zich bezig met cloud computing en de daarbij behorende security. Wederom is het een tak van Amazon die ongelooflijk winstgevend is. De groei van de afgelopen decennia is niet vol te houden. Maar Amazon heeft genoeg ijzers in het vuur om hun positie te verstevigen.

Meta Platforms Inc. (META) is bezig met de toekomst

IWDA ETF: Meta Platforms Inc. (META)

Nog niet zo lang geleden is het moederbedrijf van Facebook van naam veranderd. Het heet inmiddels Meta Platforms. De reden voor deze aanpassing was het diversificatie van de onderneming. Facebook is allang niet meer alleen een social medium. Onderdeel van de producten zijn onder andere virtual reality brillen, draagbare apparaten en devices voor in je woning. Meta Platforms is opgedeeld in twee segmenten. Familiy of Apps (FoA) is verantwoordelijk voor Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp en vergelijkbare services. Terwijl Reality Labs (RL) zich voornamelijk bezighoudt met virtual en augmented reality. Een reden om te kiezen voor de naam Meta is het vertrouwen in de Metaverse. Inmiddels heeft het bedrijf zoveel in deze techniek geïnvesteerd dat het wel een succes moet worden. Meta Platforms Inc. staat bekend om het avontuurlijke en innovatieve karakter. Ze proberen continu door te groeien en verleggen hun ambities voortdurend. Beleggen in het aandeel is op basis daarvan redelijk risicovol. Wanneer het slechts een onderdeel is van een grotere verzameling, zoals de iShares Core MSCI World, valt dat risico weg.

Alphabet Inc. (GOOGL) bevindt zich in een sterke positie

IWDA ETF: Alphabet Inc. (GOOGL)

Alphabet is vooral bekend als moederbedrijf van Google. Diensten en applicaties zoals Android, Chrome, Maps, YouTube en Gmail vallen hier allemaal onder. Als zoekmachine is Google in het westen ongeëvenaard. Met advertenties verdienen ze onvoorstelbaar veel geld. Daarnaast is Google Home inmiddels helemaal ingeburgerd. Het is een van de grote spelers voor smart technologie voor consumenten. Net zoals de andere bedrijven in deze lijst is de naam Google eigenlijk niet meer weg te denken. En net zoals hun grote concurrenten richten ze zich inmiddels op cloud based services. Het is afwachten wie er als winnaar uit de strijd komt. Hoewel er meer dan ruimte genoeg is voor alle partijen, gezien de reusachtige vraag naar de diensten. Wanneer je belegt in het ETF maakt het overigens überhaupt weinig uit. Want alle partijen zijn opgenomen in het fonds.

Tesla Inc. (TSLA) razendsnelle groei en een snel gevestigde naam

IWDA ETF: Tesla Inc. (TSLA)

Techgigant Tesla Inc. bestaat alweer sinds 2003. Maar het is vooral in de laatste 10 jaar dat het bedrijf onvoorstelbaar snel bekend is geworden. Daar hoort natuurlijk een explosieve groei bij. Inmiddels is Tesla al een tijd een gevestigde naam. Oorspronkelijk was het doel om betaalbare, elektrische auto’s zo snel mogelijk op de markt te brengen. Het aanbod aan auto’s bestaat inmiddels uit een haal aantal modellen. Denk bijvoorbeeld aan Tesla Model 3, Model X, de Cybertruck en de Semi. Daarnaast is Tesla actief op het gebied van het opwekken en opslaan van groene energie, een sector die in de lift zit. Uiteraard springen raketlanceringen en andere ruimtevaartmissies ook direct in het oog. Voor beleggers is Tesla Inc. absoluut interessant. De naam Tesla is inmiddels niet meer weg te denken en groene alternatieven zijn de toekomst.

De voordelen van beleggen in het IWDA ETF

De pluspunten van beleggen in fondsen zijn grofweg eenvoud en een relatief laag risico. Dat geldt dus ook voor de IWDA ETF. Meer specifiek hanteert dit ETF met 0,20% erg lage kosten. 1500 aandelen in een fonds is aanzienlijk, hoewel er ook ETF’s zijn die meer dan het dubbele halen. De tracker kiest voor bedrijven uit het westen. Die zijn over het algemeen stabiel. Bovendien vormen gevestigde namen het leeuwendeel van het fonds. Als laatste is de makkelijke verhandelbaarheid een groot voordeel.

De nadelen van je geld beleggen in het IWDA ETF

Bij beleggen gaat het allemaal om de balans. Elk pluspunt heeft automatisch een nadeel. Een grote spreiding vermindert het risico. Maar de kans om in korte tijd te profiteren van een gigantisch rendement is ondenkbaar. Het IWDA ETF kiest voor de westerse markt en belegt niet in de opkomende economieën en ondernemingen in Azië. Stabiliteit wordt verkozen boven avontuurlijke keuzes om winst te maken. Het is een relatief behoudend fonds. Zoals aangegeven is dat een voordeel of een nadeel, afhankelijk van je perceptie. Voor iedereen die graag aanspraak maakt op dividend is het IWDA ETF niet geschikt.

Beleggen in ETF’s is verstandig voor de doorsnee belegger

Het grote voordeel van ETF’s is dat je weinig kennis hoeft te hebben en het amper tijd kost. Sterker nog, de meest rendabele strategie is je geld langer dan 10 jaar in hetzelfde fonds te vast te laten staan. Zelfstandig individuele beleggingsinstrumenten selecteren kost veel tijd en vraagt om ervaring en kennis. Beleggers met weinig tijd maken vaak de verkeerde keuzes waardoor hun rendement verdampt of waardoor ze zelfs verlies lijden. Een ETF zoals de iShares Core MSCI World index heeft veel minder risico’s en is uiteindelijk ook veel rendabeler wanneer je niet dagelijks analyses maakt en de markt nauwlettend in de gaten houdt.

Beleggen in fondsen voor de meer ervaren belegger

Beleggers met meer kennis en ervaring genieten vaak van het spelletje. Zelfstandig beslissingen nemen is spannend en haalt veel voldoening uit je keuzes als ze goed uitpakken. Wanneer je belegt in een ETF omzeil je dit spelletje voor het grootste deel. Voor de balans is het overigens altijd verstandig om een ETF in je portfolio op te nemen. Combineer risicovolle met veilige producten en zorg voor een diverse beleggingsportefeuille.

passief beleggen in IWDA ETF

Passief beleggen via fondsen en ETF’s

Fondsen en ETF’s zijn investeringsmogelijkheden om passief te beleggen. In dit geval praten we vanuit het perspectief van de belegger. Door te kiezen voor een fonds of ETF hoef jij als belegger namelijk minder keuzes te maken. Het zijn langetermijninvesteringen. Je laat je geld idealiter voor een lange periode vaststaan en profiteert van een mooi rendement. Die periode duurt minstens 10 jaar. Dat is een groot verschil met beleggen in individuele beleggingsproducten zoals aandelen, valutaparen en cryptocurrencies. Daar zul je regelmatig moeten wisselen om het meeste uit je beleggingen te halen.

Passief beheerde fondsen tegenover actief beheerde fondsen

Wanneer je kiest voor een ETF of fonds geef je een deel van de besluitvorming uit handen. Je laat experts en/of computersystemen voor jou bepalen waar je geld in geïnvesteerd moet worden om zoveel mogelijk rendement te behalen. Grofweg is er een onderscheid te maken tussen twee soorten. Passief beheerde fondsen gebruiken kunstmatige trackers om een index te volgen. De IWDA ETF is zo’n fonds en die volgt dus de iShares Core MSCI World index. Andere fondsen laten experts de beslissingen nemen. Het nadeel voor jou als belegger is dat je hiervoor jaarlijks betaalt. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat bijna geen enkel actief beheerd fonds op de lange termijn meer rendement behaalt dan een passieve tracker.

Benieuwd naar de beste ETF’s om in te beleggen?

Door €250 te investeren kun je al 20,6% rendement behalen. Maar welke strategie kies je hiervoor? In een korte videotraining krijg je uitleg hoe je zonder kennis of ervaring rendement maakt.

Gerelateerde artikelen

Meestgestelde vragen

In welke sectoren beleg je met iShares Core MSCI World?

De verdeling van de voornaamste opgenomen sectoren betreft:

– Technologie: 15,4%
– Financiële diensten: 20,3%
– Gezondheidszorg: 12,9%
– Retail: 10,1%
– Industriële sector: 10,8%

Verder belegt het fonds aanzienlijk in communicatie, energie en grondstoffen.

Klik hier voor meer informatie

In welke landen beleg je met het fonds IWDA ETF?

Met iShares Core MSCI World investeer je voornamelijk in de volgende landen:

– Verenigde Staten: 58%
– Japan: 6%
– Canada: 3%
– Australie: 2%

De rest van de index, ruim 30%, bestaat uit bedrijven uit West-Europa.

Klik hier voor meer informatie

Welk rendement heeft IWDA ETF over de afgelopen 10 jaar behaald?

Voor fondsen betreft het wel degelijk een indicator, op basis van het stabiele karakter van deze beleggingsmogelijkheid. Let wel op, want resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Over de afgelopen 10 jaar weet de iShares Core MSCI World mooie cijfers te presenteren. Het rendement bedroeg gemiddeld namelijk 10,3%.

Klik hier voor meer informatie

Wat zijn de grootste bedrijven die in het fonds van IWDA ETF zitten?

De volgende bedrijven vormen per stuk minstens 1% van de waarde van de iShares Core MSCI World index:

– Apple Inc. (AAPL)
– Microsoft Corp. (MSFT)
– Amazon.com Inc. (AMZN)
– Meta Platforms Inc. (META)
– Alphabet Inc. (GOOGL)
– Tesla Inc. (TSLA)

Klik hier voor meer informatie

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *