Leverage Trading: wat is het en wat zijn de risico’s?

Home » Leverage Trading: wat is het en wat zijn de risico’s?

Wellicht heb je weleens van leverage trading gehoord. Het is een unieke vorm van beleggen die met name geschikt is voor ervaren traders. In dit artikel leggen we uit hoe leverage trading precies in elkaar zit. We besteden in het bijzonder aandacht aan de voordelen en de risico’s. Vervolgens bespreken we de beleggingsinstrumenten die door middel van het leverage trading principe verhandeld worden.

Wat houdt leverage trading precies in?

Vrij vertaald betekent leverage in het Nederlands hefboom. In de beleggingswereld houdt het in dat je een inleg met een bepaalde factor vermenigvuldigt. Hierdoor is het mogelijk om met een beperkt vermogen als een grote investeerder te beleggen. Je profiteert daardoor meer wanneer het betreffende instrument in waarde stijgt. Maar hier zit uiteraard ook een keerzijde aan. Aangezien hetzelfde principe opgaat wanneer de waarde daalt. Vandaar dat leverage trading, ook wel margin trading genoemd, een risicovolle manier van beleggen is. Het klinkt misschien wat ingewikkeld. Daarom volgen verderop in het artikel twee voorbeelden om leverage trading toe te lichten. We bespreken eerst nog een paar unieke eigenschappen die beleggen met een hefboom zo bijzonder maken.

leverage trading succes

Het doel van beleggen en waarom hefbomen populair zijn

Wanneer je gaat beleggen is het doel om je vermogen te laten groeien. Bij een lage koers kopen en bij een hoge koers verkopen is de gouden regel. Dat klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Bij beleggen met een hefboom is dit principe niet anders. In dit geval kies je voor een bepaalde factor waarmee winst en verlies vermenigvuldigd worden.

Hoe werkt een hefboom en waar moet ik op letten?

Een hefboom is niet meer dan een vermenigvuldiger. Die wordt weergegeven als schaalfactor. Je vindt bijvoorbeeld een hefboomproduct met 1:20. Dat betekent dat jouw beleggingen met 20 vermenigvuldigd worden. Deze factor is een belangrijk gegeven. Je vindt hefbomen normaal gesproken vanaf 1:10, maar lager is ook mogelijk. Sommige hefbomen lopen op tot wel 100 of 200. Het is maar net waar een broker voor kiest. Bij forex tref je over het algemeen de grootste hefbomen aan. Want een valutapaar is meestal niet heel volatiel. Bedenk wel dat een grotere hefboom meer risico’s met zich meebrengt. Het klinkt aantrekkelijk om juist voor een groot getal te kiezen. Met een beperkt budget is het daarmee mogelijk om als een kapitaalkrachtige investeerder te beleggen. Het gevaar is dat je verliezen ook op moet hoesten wanneer de door jouw uitgekozen beleggingsproducten in waarde dalen.

Wanneer je kiest voor leverage trading ga je een lening aan

Aan alle vormen van beleggen zitten risico’s. Dat hoort er nou eenmaal bij. Maar leverage trading heeft een aantal unieke eigenschappen waardoor het gevaar om geld te verliezen veel groter is. Uiteraard heb je te doen met de vermenigvuldiger, waardoor zowel winst als verlies wordt vermenigvuldigd. Maar dat is lang niet de enige reden waarom beleggen met een hefboom zo uitzonderlijk risicovol is. Het geld dat je zelf inlegt is namelijk slechts een onderpand, ook wel margin genoemd. Je laat hiermee zien dat je eventuele schulden kan betalen. Maar het komt niet in de buurt van het totale vermogen waarmee je belegt. Dat is namelijk vele malen groter, afhankelijk van de hoogte van de hefboom.

Margin trading brengt uitzonderlijk hoge risico’s met zich mee

Bij leverage trading ga je dus een lening aan. Oftewel, je komt in de schuld te staan bij een broker. Daarom is het mogelijk om met margin trading meer geld te verliezen dan je inlegt. Hierdoor is leverage trading zo uitzonderlijk gevaarlijk. Bij andere vormen van beleggen is het namelijk niet mogelijk om meer dan je inleg te verliezen. De voorbeelden hieronder leggen uit hoe margin trading in z’n werk gaat.

leverage beleggen

Voorbeeld 1: het uitgekozen beleggingsinstrument stijgt in waarde

Stel dat je besluit om een met een vermogen van €500,- te beleggen. Je kijkt rond bij verschillende brokers en komt tot de conclusie dat je op de korte termijn niet de winst kunt maken waar je op hoopt. Het is bijvoorbeeld erg onwaarschijnlijk dat het rendement in een jaar boven de 10% ligt. Je vindt €50,- niet genoeg. Daarom neem je de beslissing om voor een hefboomproduct te kiezen. Hiermee verdien je namelijk een veelvoud. Tenminste, zolang je winst maakt. Je kiest voor een relatief bescheiden hefboom van 1:20. In plaats van beleggen met slechts €500.-, beschik je nu over 20 x €500,- = €10.000,-. Wanneer je 10% winst maakt verdien je nu opeens €1.000.-. Een aanzienlijk en aantrekkelijk bedrag. Vooral wanneer je bedenkt dat je met slechts €500.- naar een broker bent toegestapt. Je hebt je inleg dus verdubbeld. Dat is uiteraard uiterst interessant. Uit dit voorbeeld kun je opmaken waar de aantrekkingskracht van leverage trading vandaag komt. Maar de gevaren ontstaan vanuit hetzelfde principe.

Een divers portfolio en je winstmarge

In het bovenstaande voorbeeld zijn we uitgegaan van 10% winst over een jaar. Dat is behoorlijk en elke verstandige belegger zou hier meteen voor tekenen. Maar bedenk wel dat een goed portfolio divers is. Normaal gesproken is het erg onwaarschijnlijk dat al je beleggingen winst maken. Het is daarom best mogelijk dat een aantal koersen van de beleggingsinstrumenten in jouw bezit met 10% of meer stijgen. In dit geval gebruiken we 10% om de gevaren van leverage trading duidelijk uit te leggen. Bovendien rekent het lekker makkelijk.

Voorbeeld 2: de waarde van het uitgekozen beleggingsproduct daalt

In het bovenstaande voorbeeld verdien je €1.000,- omdat de waarde van een beleggingsproduct stijgt. We gaan uit van dezelfde gegevens, alleen daalt de waarde in dit geval met 10%. Je maakt dus geen winst, maar verliest juist €1.000,-. Uit dit voorbeeld komt het gevaar duidelijk naar boven. Want je hebt slechts €500,- ingelegd. Dat bedrag ben je kwijt. Dat niet alleen, want je bent de broker de rest van het bedrag verschuldigd. Je dient nog eens €500,- euro af te dragen om je schuld af te lossen. Bedenk hierbij dat een daling van 10% in een jaar inderdaad fors is. Maar het kan vele malen erger.

Margin trading: potentieel een hogere schuld dan je inleg

Het tweede voorbeeld maakt duidelijk dat de risico’s van margin trading veel hoger zijn dan normaal beleggen. Terwijl je belegt in dezelfde instrumenten en op basis van dezelfde koersen. De kans om winst of verlies te maken is dus net zo groot als bij andere vormen van beleggen. Maar het risico dat je neemt stijgt enorm doordat je risicovolle contracten aangaat. Voor velen is een gouden regel dat je nooit meer geld belegt dan je kunt missen. Het idee achter leverage trading staat daar haaks op. Aangezien je in feite een schuld aangaat om te beleggen. Zoals is op te maken uit de bovenstaande voorbeelden. In principe beleg je 20 keer je inleg. Oftewel, van de €10.000,- is slechts €500.- van jou. Je leent dus €9.500,- van de online broker.

Wat houdt een “margin call” precies in?

Wanneer je informatie over leverage trading opzoekt kom je ongetwijfeld de term “margin call” tegen. Om uit te leggen wat het betekent benaderen we de twee woorden individueel. Margin is Engels voor marge. In dit geval slaat het terug op het minimale bedrag dat een belegger op een account moet hebben staan. De marge verhoudt zich bijvoorbeeld 1:20 met het belegde vermogen, afhankelijk van de hefboom.

Een verzoek van de broker om je margin aan te vullen

Call is in dit geval iets minder makkelijk te vertalen. Het is in feite een verzoek van de broker wanneer jouw margin niet meer volstaat. Dat komt voor wanneer je beleggingen in waarde dalen. Zoals duidelijk wordt uit de bovenstaande voorbeelden ben je al vrij snel je margin kwijt wanneer daar sprake van is. De broker verzoekt je dringend om daar iets aan te doen. Er zijn twee opties. De eerste is meer geld op je rekening storten om de margin aan te vullen. Je beleggingen verkopen is een tweede mogelijkheid. Dat laatste is alleen mogelijk wanneer de verliezen nog niet te hoger zijn dan je oorspronkelijke margin.

margin call

Is leverage trading te vergelijken met gokken?

Bij leverage trading maak je gebruik van dezelfde instrumenten en koersen als met standaard beleggen. Voor analyses zijn dezelfde tools nuttig om predicties te maken en koersen in de gaten te houden. Het verschil is dat winst en verliest met een bepaalde factor wordt vermenigvuldigd. Als belegger leen je geld om dat te realiseren. De meningen zijn verdeeld over het feit of beleggen te vergelijken is met gokken.

Verschillen tussen gokken en beleggen met een hefboom

Voorstanders halen als argument aan dat je nooit weet of je geld gaat verdienen of verliezen. Daarom komt beleggen overeen met gokken. Anderen zeggen dat beleggen veel genuanceerder is. Bij gokken heb je het namelijk altijd goed of fout. Je winst of verlies is absoluut. Beleggen gaat om marges en is dus vele malen genuanceerder. Bovendien investeer je geld in bedrijven, valuta en ga je financiële contracten aan. Wat ons betreft ligt de waarheid ergens in het midden. Beleggen is anders dan gokken, maar het is ook geen exacte wetenschap. Aangezien de toekomst niet te voorspellen is neem je altijd risico’s. Deze worden eenvoudigweg versterkt wanneer je kiest voor hefboomproducten. Een vorm van beleggen die veel meer op gokken lijkt is investeren in binary options. Je leest hier alles over in ons artikel: De gevaren van Binary Options: is het beleggen of gokken?

Is het mogelijk om minder risico te nemen met leverage trading?

Het risico met margin trading is hoog. Desondanks zijn veel mensen aangetrokken door het principe omdat je potentieel snel en veel verdient. Er zijn methodes waarmee het gevaar van hefbomen te reduceren is. Maar bedenk wel dat leverage trading altijd meer risico met zich meebrengt dan de meeste andere vormen van beleggen.

Kies voor hefbomen met een lage factor

Bij online brokers tref je hefbomen aan met factoren die oplopen tot wel 1:200. Daar zitten uitzonderlijk veel risico’s aan verbonden. Het is verstandiger om voor een meer bescheiden hefboom te kiezen. Hiermee wordt je winst eveneens vermenigvuldigd, alleen een stukje minder snel. Het voordeel is uiteraard dat hetzelfde opgaat wanneer je verliest maakt. Beperkte hefbomen zijn een stuk overzichtelijker zodat je jezelf niet van het ene op het andere moment in de schulden werkt.

Het spreiden van je vermogen om risico’s de reduceren

Een groot en divers portfolio is het meest stabiel. Dat is een belangrijke regel wanneer je gaat beleggen. Diversiteit behaal je op verschillende manieren. Investeer bijvoorbeeld in verschillende soorten instrumenten. Kies niet alleen voor aandelen, maar voeg daarnaast bijvoorbeeld forex, futures, fondsen en obligaties aan je portfolio toe. Een hefboom kan gezien worden als een afzonderlijk product. Hoewel je uiteindelijk wel weer afhankelijk bent van het onderliggende instrument. Daarnaast is het verstandig om in verschillende sectoren en regio’s te beleggen. Want koersen zijn op basis van overeenkomstige eigenschappen aan elkaar gekoppeld. Spreiding van de risico’s is net zo belangrijk. Wanneer je kiest voor hefboomproducten neem je veel risico. Dat compenseer je door bijvoorbeeld passieve instrumenten zoals fondsen en obligaties in je portfolio op te nemen.

Investeer nooit al je belegde vermogen in hefboomproducten

Uit de alinea hierboven is een van de belangrijkste regels voor leverage trading af te leiden. Namelijk dat je nooit al je belegde vermogen in hefboomproducten moet stoppen. De verliezen lopen namelijk veel sneller op dan het lijkt. Naast het verliezen van je investeringen dien je grote bedragen bij te leggen om je schuld af te lossen.

leverage beleggen op de beurs

Leverage trading met aandelen komt veel voor

Aandelen is het eerste product dat in de meeste mensen opkomt wanneer ze aan beleggen denken. Geen wonder dus dat je hier ook in kunt beleggen in combinatie met een hefboom. Let wel goed op wat je doet. Want aandelen zijn behoorlijk volatiel, afhankelijk van het bedrijf dat je uitkiest. Sommige ondernemingen zijn behoorlijk stabiel, terwijl anderen nog in een groeifase zitten en de  toekomst nog onduidelijk is. Het risico kan hierdoor behoorlijk hoog uitvallen. Zeker wanneer je kiest voor een hefboom met een grote factor.

Cryptocurrencies zijn eveneens te traden met een hefboom

Margin trading is helemaal in. Hetzelfde geldt voor cryptocurrencies. Het duurde daarom niet lang voordat deze twee werden samengevoegd. Je hoort veel over de risico’s van traden in crypto’s. De toekomst van digitale munteenheden is niet zeker, aangezien veel overheden en centrale financiële instituten het gebruik het liefst aan banden leggen. Desondanks stijgen de koersen over het algemeen nog steeds door. De risico’s van het verhandelen van crypto’s is al groot. Door te kiezen voor een hefboom neemt dat alleen maar toe. Kies hier dus alleen voor als je echt zeker denkt te zijn van je keuze.

Margin trading in combinatie met indexfondsen

In een indexfonds zit een grote groep instrumenten. Dat zorgt voor stabiliteit. Want meer instrumenten in je portfolio betekent een lager risico. Want een enkele koers heeft slechts een kleine impact. Met een indexfonds investeer je direct in een grote groep beleggingsproducten. Het is een relatief stabiel beleggingsproduct waarbij je op de lange termijn winst kunt verwachten. Je kiest voor een hoger risico en potentieel meer winst wanneer je het koppelt aan een hefboom. Over het algemeen loopt deze op tot 1:20.

Traden in forex met gigantische hefbomen

Beleggen in valutaparen is onverminderd populair. Als het aankomt op forex zijn de hefbomen behoorlijk hoog. Die lopen op tot wel 1:500. Dat komt omdat valuta’s meestal relatief stabiel zijn. Denk bijvoorbeeld aan de EUR/USD. Er is zelden sprake van een plotselinge daling of stijging. Het betreft meestal een tendens. Als belegger zit je niet te wachten op een paar cent winst. Dankzij een behoorlijke hefboom is traden in forex opeens een stuk interessanter.

Conclusie: voor wie is margin trading geschikt?

In dit artikel hebben we geprobeerd uit te leggen wat leverage trading precies is. We hebben in het bijzonder aandacht besteed aan de risico’s. Die zijn namelijk uitzonderlijk hoog in vergelijking met andere beleggingsproducten. Daarom is het voor beginnende beleggers verstandig om hefboomproducten voorlopig links te laten liggen. Daarnaast is het voor iedereen aangeraden om zeer voorzichtig te zijn. Zoals uitgelegd lopen verliezen namelijk snel op. Dat niet alleen, je verliest potentieel meer geld dan je inlegt en je hierdoor in de schuld staat bij een broker. Dat is bij andere vormen van beleggen niet mogelijk.

Ontdek de 7 geheimen van succesvol beleggen

Stap voor stap ontdekken hoe je geld kunt verdienen met aandelen

7 geheimen van succesvol beleggen

Gerelateerde artikelen

Meestgestelde vragen

Wat is leverage trading?

Vrij vertaald betekent leverage in het Nederlands hefboom. In de beleggingswereld houdt het in dat je een inleg met een bepaalde factor vermenigvuldigt. Hierdoor is het mogelijk om met een beperkt vermogen als een grote investeerder te beleggen. Je profiteert daardoor meer wanneer het betreffende instrument in waarde stijgt.

Klik hier voor meer informatie

Hoe werkt een hefboom?

Een hefboom is niet meer dan een vermenigvuldiger. Die wordt weergegeven als schaalfactor. Je vindt bijvoorbeeld een hefboomproduct met 1:20. Dat betekent dat jouw beleggingen met 20 vermenigvuldigd worden. Deze factor is een belangrijk gegeven. Je vindt hefbomen normaal gesproken vanaf 1:10, maar lager is ook mogelijk. Sommige hefbomen lopen op tot wel 100 of 200. Het is maar net waar een broker voor kiest.

Klik hier voor meer informatie

Is leverage trading gokken?

Bij leverage trading maak je gebruik van dezelfde instrumenten en koersen als met standaard beleggen. Voor analyses zijn dezelfde tools nuttig om predicties te maken en koersen in de gaten te houden. Het verschil is dat winst en verliest met een bepaalde factor wordt vermenigvuldigd. Als belegger leen je geld om dat te realiseren. De meningen zijn verdeeld over het feit of beleggen te vergelijken is met gokken.

Klik hier voor meer informatie

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *