LiteBit review: aanbod, klantenservice, tarieven en veiligheid
LiteBit is een Nederlandse broker die alweer sinds 2013 bestaat. Ze richten zich op het traden van cryptocurrencies. Inmiddels heeft de broker ruim 600.000 gebruikers. Een groot deel hiervan is afkomstig uit Nederland en buurlanden Duitsland en België. Het aantal gebruikers van LiteBit groeit gestaag. Op zich is dat logisch, aangezien steeds meer mensen beginnen met het traden van digitale munteenheden. In dit artikel bespreken we de sterke en zwakke punten van LiteBit. Uiteraard besteden we speciaal aandacht aan de veiligheid, aangezien dat verreweg het belangrijkste criterium is. Verder bespreken we zaken zoals aanbod, tarieven, gebruiksvriendelijkheid en de klantenservice.
- De veiligheid van LiteBit voor gebruikers
- De tarieven voor het verhandelen van cryptocurrencies
- Het aanbod van cryptocurrencies
- Credits als plaatsvervangend geld om handel te drijven
- De gebruiksvriendelijkheid van LiteBit
- De klantenservice van LiteBit
- Mogelijkheden om meer te leren over beleggen en cryptocurrencies
- Een algemene indruk: ervaringen van andere gebruikers
- Conclusie: LiteBit is een betrouwbare en gebruiksvriendelijke online broker
- Gerelateerde artikelen
- Veelgestelde vragen
De veiligheid van LiteBit voor gebruikers
LiteBit heeft een behoorlijk goede reputatie als het op veiligheid aankomt. Gebruikers loggen in via afgeschermde kanalen. LiteBit laat klanten zelf kiezen of ze gebruikmaken van twee-factor verification. Dus wat dat betreft ben je ook zelf verantwoordelijk voor de mate van security. LiteBit is uiteraard verplicht om aan strenge voorwaarden te voldoen om de veiligheid van gebruikers te garanderen. Die worden onder andere gehandhaafd door de Nederlandsche Bank, want LiteBit heeft zich daar geregistreerd.
Een eigen wallet voor extra gebruiksgemak
Iedereen met een account bij LiteBit krijgt toegang tot de LiteBit wallet. Hierin sla je alle cryptocurrencies die je via de broker verhandelt op. Je hebt dus geen account nodig bij een aanbieder van digitale wallets. Dat op zich scheelt al wat tijd en moeite. Daarnaast is het niet nodig om je zorgen te maken om de veiligheid. Bij een groot aantal digitale wallets bepaal je zelf hoe jouw munten zijn afgeschermd en opgeslagen. De LiteBit wallet wordt gewoon beveiligd door LiteBit zelf. Voor beginners is de wallet waarschijnlijk een geschenk uit de hemel. Maar wanneer je al over een digitale wallet voor je coins beschikt voegt de versie van LiteBit waarschijnlijk niet heel veel toe. Gelukkig is het ook gewoon mogelijk om je eigen wallet te gebruiken.
Inloggen bij LiteBit en tweestapsverificatie
Er lijkt niks mis met de security van de LiteBit wallet. Om veilig in te loggen maakt de aanbieder gebruik van tweestapsverificatie. Hetzelfde geldt voor inloggen op het platform zelf. Wij raden aan om deze optie altijd in te schakelen. Bij LiteBit is dit niet verplicht wanneer je via een bekend IP-adres inlogt, maar wel dus verstandig. Over het algemeen wordt two-factor verification gezien als een uiterst veilige manier om in te loggen.
Kwaadwillenden hebben namelijk niet alleen je wachtwoord van LiteBit nodig. De broker stuurt namelijk een speciale code naar je telefoonnummer via sms die je nodig hebt om toegang tot je account te krijgen. Een tweede optie is het gebruik van een applicatie die de authenticatie afhandelt. Alleen wanneer iemand toegang heeft tot het door jou gekozen authenticatiemiddel en weet wat je password is kan deze persoon op jouw account inloggen.
De security van LiteBit in het algemeen
Wanneer je via een bij LiteBit onbekend IP-adres inlogt dien je te verifiëren dat jij het echt bent. Je ontvangt een e-mail op het door jou opgegeven e-mailadres. Hierin tref je een link aan. Klik daarop en bevestig dat jij het bent die probeert in te loggen vanaf een nieuwe locatie. Hierdoor is het in handen krijgen van jouw wachtwoord niet genoeg voor hackers om zomaar in te loggen op jouw account. Hierbij gaat wederom op dat je zelf ten dele verantwoordelijk bent voor de security. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je uitlogt op een computer waar andere toegang tot hebben en beveilig je telefoon met een inlogcode, een vingerafdrukscan of gezichtsidentificatie.
De tarieven voor het verhandelen van cryptocurrencies
LiteBit is dus een broker en geen exchange. Dat betekent dat ze zelf geen cryptocurrencies in bezit hebben. Ze zijn als het ware een tussenhandelaar. Wanneer je een order plaats gaan ze voor jou op zoek naar de beste prijs. Een exchange heeft wel zelf cryptocurrencies in huis. Je koopt ze daarom rechtstreeks en het proces gaat een stukje sneller. Bovendien weet je altijd exact wat de prijs is die je betaalt. Bij een online broker zoals LiteBit werkt het allemaal net even anders.
De prijs van het kopen van crypto’s
LiteBit hanteert 2% van je aankoopbedrag als vaste fee. Dat is redelijk fors en zegt direct iets over het rendement dat je moet behalen om winst te maken. Wanneer je een crypto koopt wordt de transactie niet direct uitgevoerd. Als online broker gaat LiteBit namelijk voor jou op zoek naar de beste prijs zodra je de order invoert en goedkeurt. Daarom is het mogelijk dat de prijs iets fluctueert. Over het algemeen is dat in het nadeel van de gebruiker. Aangezien het waarschijnlijk is dat je op hetzelfde moment crypto’s koopt of verkoopt als andere traders. Hierdoor stijgt of daalt de prijs respectievelijk.
Zo koop je een digitale munt bij een online broker zoals LiteBit
Via een overzichtelijk menu vind je bij LiteBit snel de coins waar je naar op zoek bent. Je koopt de munten direct of je stelt een bepaalde waarde in. Hierbij geldt dat je niet direct gebruik maakt van een limiet. Je stelt eenvoudigweg een waarde in en ontvangt een bericht wanneer de door jouw uitgekozen coin deze waarde haalt. Vervolgens dien je de order zelf nog door te voeren. Bij LiteBit koop je cryptocurrencies dus alleen rechtstreeks en direct. Het is niet mogelijk om transacties automatisch uit te laten voeren op basis van limieten en het koersverloop. Bij de meeste brokers die uitsluitend cryptocurrencies verhandelen is dat overigens gebruikelijk.
Het aanbod van cryptocurrencies
Op het moment van schrijven staan er 73 cryptocurrencies in het aanbod van LiteBit. Uiteraard staan daar grote namen zoals Bitcoin, Dogecoin, Ripple en Ethereum tussen. Het aantal beschikbare coins is nog steeds behoorlijk snel aan het groeien. Daarom wordt LiteBit een steeds interessanter platform voor traders die op zoek zijn naar nieuwe munten met veel potentie om te groeien.
Credits als plaatsvervangend geld om handel te drijven
LiteBit gebruikt een eigen creditsysteem om aan te geven wat de balans op je account is. Voorheen werden die LiteBit credits genoemd. Onlangs is de naam veranderd naar Euro Balance. Een enkele eenheid staat gelijk aan een euro. Je bent alleen in staat aankopen te doen wanneer je over deze credits beschikt. Geld dat je stort wordt dus weergeven in Euro Balance. Hetzelfde geldt voor cryptocurrencies die je verkoopt. Via de Euro Balance doe je aankopen. Wanneer je geld naar je bankrekening wenst te storten zet je dit weer om naar echte Euro’s. Dit kan helaas redelijk lang duren, namelijk 1 tot 3 werkdagen. Het lijkt een enigszins omslachtig systeem om je balans te bepalen en aankopen te doen. Maar LiteBit belooft ons dat transacties sneller worden uitgevoerd dankzij Euro Balance.
De betalingsmogelijkheden voor klanten van LiteBit
Online broker LiteBit is Nederlands en mede daarom is het gewoon mogelijk om via iDEAL te betalen. Dat is nog steeds de populairste betalingsmethode onder Nederlanders. Je betaalt helaas wel een tarief van €0,42 per transactie. Op zich is dat niet heel veel, maar wel een reden om niet continu geld heen en weer te storten. Verder betaal je bij LiteBit met een creditcard, of via een SEPA, MyBank of Sofort transactie.
De gebruiksvriendelijkheid van LiteBit
Je kunt niet anders dan concluderen dat LiteBit een zeer gebruiksvriendelijk platform is om cryptocurrencies te verhandelen. Dat geldt voor zowel de website als de applicatie voor smartphones. Daarom is LiteBit ook zonder meer geschikt voor beginners. Zolang ze maar op een verantwoorde manier met hun geld omgaan. Want het kopen en verkopen van digitale munten verloopt bij LiteBit zo gemakkelijk dat je soms vergeet dat je financiële transacties uitvoert. De ingebouwde wallet is een zeer welkome toevoeging. Het verhoogt niet alleen de gebruiksvriendelijkheid, maar helpt een groot deel van de minder ervaren traders ook om hun cryptocurrencies veilig op te slaan.
Een ingebouwd portfolio om je beleggingen in de gaten te houden
Het portfolio van LiteBit is al net zo gebruiksvriendelijk als de rest van het platform. Desgewenst maak je als klant gebruik van deze module, maar het is niet noodzakelijk. Met een druk op de knop importeer je jouw orders in je portfolio. Wanneer je meerdere orders tegelijk wilt implementeren selecteer je gewoon een hele lijst. Het is een erg gemakkelijk functie, hoewel je wel alle orders handmatig in het portfolio dient te plaatsen. Hierdoor is het mogelijk dat je iets vergeet en je portfolio niet helemaal compleet en correct is. In een volledig portfolio staat welke gezamenlijke waarde jouw digitale munten vertegenwoordigen. Klik op een individuele munt en bekijk wanneer je deze gekocht of verkocht hebt en hoeveel winst of verlies je hebt gemaakt. De opzet van het portfolio van LiteBit past perfect bij de rest van het platform. Het is relatief eenvoudig maar je ziet wel in één oogopslag alle nuttige informatie.
De klantenservice van LiteBit
Bij vragen en problemen contacteer je de klantenservice van LiteBit. Ze reageren snel en staan je uitgebreid te woord. Voor Nederlanders is het prettig dat de klantenservice in het Nederlands is. Het is zelfs mogelijk om rechtstreeks contact op te nemen door te bellen. Deze optie zien we de laatste tijd steeds vaker verdwijnen. Terwijl het wel de meest persoonlijke en directe manier is om contact op te nemen met een medewerker. Bij LiteBit laat je niet je eigen telefoonnummer achter, maar bel je gewoon de klantenservice. Net zoals dat in de de goede oude tijd gebruikelijk was. De telefonische helpdesk is iedere werkdag tussen 09:00 en 17:00 bereikbaar.
Rechtstreeks chatten met een medewerker doe je zelfs 24 uur per dat en 7 dagen per week. Een derde optie is om een mail te sturen. Het is prettig dat de standaard kanalen allemaal beschikbaar zijn. Het is niet nodig om een account aan te maken bij een social media platform om contact op te nemen met een medewerker. Dat is helaas het geval bij een groot deel van de concurrentie. Over de klantenservice van LiteBit kunnen we alleen maar positief zijn. En het helpt natuurlijk ook dat je er gewoon in het Nederlands mee communiceert.
Mogelijkheden om meer te leren over beleggen en cryptocurrencies
Gezien de gebruiksvriendelijkheid vormen nieuwe en relatief onervaren beleggers een aanzienlijk deel van het klantenbestand van LiteBit. Daarom is het niet meer dan logisch dat het platform de moeite neemt om het een en ander uit te leggen. Op hun website tref je in het menu “Informatie” aan. Hieronder staat “Educatie”. Daar wordt gemiddeld ongeveer twee keer per week een nieuw artikel geplaatst. Je leest hier bijvoorbeeld over de blockchain, individuele crypto’s, hoe je je account optimaal beveiligd en succesvol traden in het algemeen. Het is een interessante verzameling artikelen met een voor een online broker kritische blik. Daarom steek je er echt iets van op en voelt LiteBit door hun openheid weer een stukje betrouwbaarder aan.
Een algemene indruk: ervaringen van andere gebruikers
Meningen verschillen nog weleens over een product of dienst. Hoewel sommige aspecten van een online broker wel objectief te bepalen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de veiligheid, de kosten en het aanbod. Desondanks verschilt de gebruikerservaring nog weleens. Daarom kijken we ook op het internet naar reviews om tot een genuanceerd en eerlijk eindoordeel te komen.
Veelvuldig benoemde positieve eigenschappen van LiteBit
Wie op het internet rondkijkt ziet vooral veel positieve reviews over LiteBit. Gebruikers prijzen het gemak waarmee ze crypto’s verhandelen op het platform. De meeste mensen hebben nauwelijks tot geen uitleg nodig om munten te kopen en te verkopen via het platform of de applicatie. Het gemak van LiteBit wordt erg vaak onderstreept. Een account creëren is bijvoorbeeld ook een fluitje van een cent. Verder is de klantenservice snel met het reageren op klachten, vragen en opmerkingen. Ze staan je uitgebreid te woord en verwijzen je niet achteloos door naar een document op hun website. Klanten voelen zich daadwerkelijk serieus genomen en dat stellen ze op prijs.
Over deze punten zijn de meningen verdeeld
Een aantal positieve en negatieve eigenschappen worden meerdere malen benoemd door gebruikers. Over het algemeen lijkt een grote groep mensen het wat dat betreft eens. Maar met name één aspect van LiteBit weet de meningen te verdelen. De LiteBit wallet wordt door sommigen gezien als een waardevolle toevoeging. Terwijl anderen het maar vervelend vinden. Vooral omdat het niet mogelijk is om elk type digitale wallet aan je account bij LiteBit te koppelen. Gebruikers met minder ervaring lijken met name tevreden te zijn met de ingebouwde wallet. Als je via meerdere platformen handel drijft is het aannemelijk dat je al over een wallet beschikt. Waarschijnlijk wil je deze graag overal voor gebruiken. Hou er rekening mee dat dit niet altijd een optie is wanneer je kiest voor LiteBit.
Eigenschappen van LiteBit waarover gebruikers niet zo tevreden zijn
Uit reviews op het internet blijkt dat sommige gebruikers lang moeten wachten voordat ze hun geld krijgen uitbetaald. Vaak duurt dat twee werkdagen. Bij veel andere online brokers moet je rekening houden met een vergelijkbare periode. Desondanks is het niet heel modern dat je iedere keer twee dagen op je geld moet wachten. In sommige gevallen duurt het nog een stukje langer om geld over te maken.
Een ander negatief punt dat je regelmatig tegenkomt is dat het uitvoeren van transacties ook niet altijd even snel verloopt. Zoals gezegd is LiteBit een online broker en geen exchange. Zodra jij een order doorgeeft gaat het platform aan de slag om de beste prijs te vinden. Daar gaat wat tijd overheen. Dat heeft effect op de prijs. Via LiteBit ben je daarom niet altijd in staat om razendsnel op een koersschommeling in te spelen. Onze ervaring is dat de transacties bij LiteBit niet uitzonderlijk lang duren om uitgevoerd te worden. Hoewel de exacte duur wel behoorlijk schommelt. Soms duurt het twee minuten, en een andere keer meerdere uren. Uit reviews van gebruikers blijkt eveneens dat de ervaringen wat betreft de duur van het uitvoeren van een transactie uiteenlopen.
Conclusie: LiteBit is een betrouwbare en gebruiksvriendelijke online broker
Voor beginners en ervaren beleggers is LiteBit een mooi platform voor traders van crypto. Hoewel met name de eerste groep wordt aangesproken. De gebruiksvriendelijkheid is van een uitzonderlijk hoog niveau. Soms is dat bijna gevaarlijk, aangezien je amper het gevoel krijgt dat je financiële transacties uitvoert. De ingebouwde wallet is een uitstekende vondst voor nieuwkomers die geen kennis en tijd hebben om alles zelf op te zetten en te beveiligen. Hoewel ervaren traders aangeven dat ze liever hun eigen digitale wallet gebruiken.
De kosten zijn wat ons betreft wat aan de hoge kant. Maar ze zijn wel transparant en duidelijk omdat ze vaststaan. Het uitvoeren van transacties en het transfereren van geld naar je bankrekening mag in sommige gevallen iets sneller. Vooral wanneer snelle koersschommelingen ertoe leiden dat het moment van aankoop essentieel is. De klantenservice van LiteBit is zonder meer prijzenswaardig. Met name voor de Nederlands sprekende gebruiker is het een ware verademing. Al met al is LiteBit een mooie online broker om cryptocurrencies te traden.
Gerelateerde artikelen
Veelgestelde vragen
LiteBit hanteert 2% van je aankoopbedrag als vaste fee. Dat is redelijk fors en zegt direct iets over het rendement dat je moet behalen om winst te maken. Wanneer je een crypto koopt wordt de transactie niet direct uitgevoerd. Als online broker gaat LiteBit namelijk voor jou op zoek naar de beste prijs zodra je de order invoert en goedkeurt.
Klik hier voor meer informatie
Op dit moment staan er 73 cryptocurrencies in het aanbod van LiteBit. Uiteraard staan daar grote namen zoals Bitcoin, Dogecoin, Ripple en Ethereum tussen. Het aantal beschikbare coins is nog steeds behoorlijk snel aan het groeien. Daarom wordt LiteBit een steeds interessanter platform voor traders die op zoek zijn naar nieuwe munten met veel potentie om te groeien.
Klik hier voor meer informatie
LiteBit heeft een behoorlijk goede reputatie als het op veiligheid aankomt. Gebruikers loggen in via afgeschermde kanalen. LiteBit laat klanten zelf kiezen of ze gebruikmaken van twee-factor verification. Dus wat dat betreft ben je ook zelf verantwoordelijk voor de mate van security. LiteBit is uiteraard verplicht om aan strenge voorwaarden te voldoen om de veiligheid van gebruikers te garanderen. Die worden onder andere gehandhaafd door de Nederlandsche Bank, want LiteBit heeft zich daar geregistreerd.
Klik hier voor meer informatie
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met cryptomunten.