Metaverse aandelen die je in de gaten moet houden

Home » Metaverse aandelen die je in de gaten moet houden

De meest succesvolle beleggers spelen van tevoren in op ontwikkelingen op de markt. Het is daarom vanzelfsprekend om opkomende technologieën in de gaten te houden. Wellicht de grootste is de metaverse. Als we de techgiganten mogen geloven wordt dit in de komende jaren een enorme industrie. Daarom is het voor beleggers nu al aantrekkelijk om in metaverse aandelen te investeren. Dat niet alleen, bedrijven zoals Meta hebben al vele miljarden in projecten voor de metaverse gestoken. De ontwikkeling van de metaverse is dus al een tijdje gaande. Over het eindproduct zijn nog wel veel vragen. Ondertussen is het voor beleggers wel verstandig om zich alvast in te lezen in het onderwerp en de belangrijkste spelers. Want met enige kennis is het eenvoudiger om zelfstandig rationele beslissingen te maken.

beste metaverse aandelen

Wat zijn metaverse aandelen eigenlijk?

De metaverse is een virtuele wereld waarin gebruikers met elkaar communiceren, werken en hun vrije tijd voor brengen. Op het moment is er nog geen sprake van de metaverse. Dus het is nog niet volledig duidelijk hoe deze omgeving er uiteindelijk uit komt te zien. Grote en impactvolle bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling hebben verschillende visies. Metaverse aandelen zijn dus aandelen in bedrijven die betrokken zijn bij de metaverse. Momenteel kun je denken aan virtual reality en augmented reality. Daarvoor bestaan al headsets, speciale brillen, geluidsinstallaties en game controllers. Op het moment is het nog vrij beperkt, en met name gericht op games en entertainment. Maar bedenk wel dat de betrokken bedrijven momenteel al immens in omvang zijn. Daarbovenop is er al voor honderden miljarden in de metaverse geïnvesteerd.

Het vooruitzicht van werken, praten en gamen in de metaverse

De grote techgiganten zijn allemaal druk bezig met innoveren en investeren. Ze proberen allemaal het leeuwendeel van het metaverse landschap in handen te krijgen. Wel zijn ze er allemaal van overtuigd dat het de “next big thing” is. Hoewel er ook sceptici bestaan die het nut van de metaverse, buiten entertainment, nog niet inzien. Toegegeven, het is lastig om je voor te stellen dat we over een jaar of 15 in de metaverse werken. Maar bedenk wel dat er op elke nieuwe technologische ontwikkeling kritiek is. Wie verwachtte 30 jaar geleden dat het internet zo alom aanwezig zou zijn in ons dagelijks leven? Bovendien zou het niet de eerste keer zijn dat digitale entertainment de eerste stap is richting een alomvattend systeem dat we ook op professioneel vlak gebruiken. Visionairs van onder andere Meta en Microsoft zien een geweldige toekomst voor de metaverse. Uiteindelijk zullen we bijvoorbeeld ook sporten en winkelen in een virtuele wereld.

De subsectoren voor aandelen in de metaverse

Een combinatie van software en hardware is nodig om de metaverse te realiseren. Uiteindelijk wordt de metaverse een gigantische industrie waarvoor verschillende onderdelen samenwerken. Daardoor gaan bepaalde subsectoren in de technologische industrie industrie groeien. Het duurt nog wel even voordat de metaverse helemaal ontwikkeld is. Daarnaast is het lastig te voorspellen op welke vlakken de metaverse door blijft innoveren. Mede daarom is de lijst hoogstwaarschijnlijk niet volledig. Naarmate de metaverse zich door blijft ontwikkelen ontstaan er ongetwijfeld nieuwe ideeën en een vraag naar nieuwe diensten en producten.

virtual reality

De hardware voor complete immersie in een VR-wereld

Om je helemaal onder te dompelen in virtual reality is bepaalde hardware vereist. Momenteel zijn dat met name virtual reality headsets. Verder zijn er al apparaten die zorgen voor haptische feedback voor een nog meer realistische ervaring. Er zijn initiatieven om alle zintuigen bij de ervaring te betrekken, zelfs geur. Daarnaast wordt er druk gewerkt aan methodes om als avatar door een virtuele wereld te bewegen zonder misselijkheid bij de gebruiker te veroorzaken. De hardware voor de representatie van een vloeiende 3D-wereld dient bovendien behoorlijk krachtig te zijn. Dus producenten van grafische kaarten en andere componenten kunnen eveneens een groei verwachten wanneer ze aan de vraag kunnen voldoen.

Interactieve online platforms om de virtuele wereld te betreden

Via speciale (online) platforms betreden gebruikers de metaverse. Die zijn vergelijkbaar met websites en sociale media platforms. Alleen dan zijn ze compleet immersief en gemaakt voor virtual reality. Denk aan plekken waar je met andere mensen in contact komt en specifieke locaties in de metaverse bezoekt.

Software om de virtuele wereld te realiseren

Grote en vindingrijke software-ondernemingen gaan enorm profiteren van de komst van de metaverse. Vanzelfsprekend is er een enorm aantal programma’s nodig om de metaverse vorm te geven. Denk onder andere aan het creëren van de virtuele werelden en de mogelijkheden om je avatar samen te stellen. Verder is er allerlei ondersteunende software nodig, bijvoorbeeld om te communiceren met anderen en het opzetten van online communities.

Digitaal lesmateriaal voor scholen en universiteiten

De metaverse heeft de potentie om ons leven compleet te veranderen. Dat geldt dus ook voor het onderwijs. Via virtual reality is het eenvoudiger om 3D-modellen te bestuderen en er zelfs mee te interacteren. Een gedetailleerd 3D-model van het menselijk hart komt bijvoorbeeld veel dichter bij de werkelijkheid dan een 2D-afbeelding. Verder kun je denken aan het bouwen van constructies zoals bruggen in een virtuele wereld, met de echte wetten van de natuur zoals zwaartekracht en sterkte van materialen.

De beveiliging van de metaverse

In de afgelopen jaren neemt de vraag naar cybersecurity toe. De komst van de metaverse zal deze vraag alleen maar vergroten. Denk aan het beschermen van identiteit, financiële middelen en gevoelige of waardevolle data.

Connectiviteit en internetdiensten

Jezelf verbinden met de metaverse kost ongetwijfeld veel data. Er moet eenvoudigweg veel informatie heen en weer gestuurd worden. De huidige bandbreedtes en netwerken zullen verbeterd moeten worden. Want om ongestoord verbonden te zijn met de metaverse is het belangrijk dat complexe 3D-modellen snel geladen en gedeeld worden. Snellere internetverbindingen, krachtigere routers en grotere datacenters zijn noodzakelijk om het grote publiek aan de metaverse te koppelen.

De bouwstenen voor het maken van al deze hardware

Sinds de coronacrisis is er sprake van een chiptekort. De prijzen zijn daarom gestegen. In feite stijgt de vraag naar chips voortdurend. Want steeds meer mensen beschikken over meerdere, persoonlijke computers. Bedrijven zoals ASML en partijen in de halfgeleiderindustrie gaan enorm profiteren van de toegenomen vraag naar hardware wanneer de metaverse onderdeel van het dagelijks leven wordt.

populairste metaverse aandelen

De populairste metaverse aandelen van dit moment

De metaverse is inmiddels helemaal doorgebroken, ondanks het feit dat het nog helemaal niet bestaat. Daarom is het enigszins oppassen geblazen met het aankopen van metaverse aandelen. Want de speculatie is inmiddels in volle gang. Terwijl nog weinig zeker is. Desondanks zijn aandelen van bedrijven die betrokken zijn bij de metaverse absoluut interessant. Want wie in de toekomst de grootste spelers zijn is wel min of meer bekend. Dat zijn de techgiganten die momenteel ook al de markt verdelen. Daarnaast beleg je momenteel niet zozeer in de metaverse in het specifiek, maar in het overkoepelende bedrijf. Het succes of de ondergang van een onderneming is daarom niet één op één verbonden met het slagen in de metaverse. Hierdoor is het risico voor de individuele belegger weer ietsje lager.

Meta: forse investeringen en een ambitieuze visie

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat Facebook is omgedoopt in Meta Platforms. Tenminste, dat is de nieuwe naam van het moederbedrijf. Met de naam maken ze al duidelijk dat ze vol inzetten op de metaverse. Dat bleek onder andere toen het bedrijf besloot om flink te investeren en Oculus over te nemen. Dat is de producent van de Oculus Rift, een VR-headset en een van de eerste VR-producten die bekend is bij het grote publiek. In 2019 volgde een nieuwe versie: de Oculus Quest. Er is een Quest store met allerlei apps die door gebruikers gekocht worden. Momenteel ligt de nadruk nog op gaming en andere entertainment. Maar in de toekomst moet Meta de grote leider worden binnen de metaverse.

Meta ligt op koers dankzij kapitaalkracht en innovatie

In de afgelopen jaren heeft Meta jaarlijks tientallen miljarden geïnvesteerd in het ontwikkelen van diensten en producten voor de metaverse. Ze hebben al toegang tot enorm veel gebruikers, via Facebook, Whatsapp en Instagram. Meta ziet de metaverse voornamelijk als een nieuw sociaal platform. Daarbinnen doe je alles wat je wenst. Je leert, speelt, werkt en communiceert met talloze andere gebruikers. Meta heeft met hun investeringen laten zien dat ze enorm veel vertrouwen hebben in de metaverse. Al deze factoren samen zorgen ervoor dat Meta zeer waarschijnlijk een belangrijke spelers zal zijn.

Microsoft: de metaverse vanuit een professioneel perspectief

Windows is volgens velen het meest invloedrijke platform aller tijden. Het heeft de computer een interface die ook gewoon door doorsnee personen te begrijpen is. Nog steeds is Windows verreweg het meest gebruikte besturingssysteem op laptops en pc’s. Gezien het succes van Azure heeft Microsoft geleerd van de flaters die ze maakten bij de opkomst van de smartphone. Ze zijn de metaverse in eerste instantie als uitbreiding op samenwerking in een digitale omgeving. Ze ontwikkelen software om meetings te plannen en rondleidingen en presentaties te geven, allemaal in een virtuele omgeving.

De metaverse is een logische vervolgstap voor Microsoft

Wie de metaverse gaat domineren is nu nog niet te zeggen. Maar het zal ongetwijfeld een techgigant zijn die de middelen heeft om te investeren en de juiste mensen in huis heeft om te blijven innoveren. Alleen daarom al is Microsoft een goede kandidaat voor beleggers. Ze hebben talloze contracten met bedrijven die gebruik maken van hun digitale werkomgeving. Van daaruit gaan ze verder bouwen. Ze bereiken een groot publiek en een goede naam. Bovendien beseffen ze deze keer dat er daadwerkelijk concurrentie aanwezig is. Waardoor een herhaling van het fiasco met hun besturingssysteem voor smartphones niet herhaald gaat worden. Bovendien is Microsoft sowieso een mooie gegadigde om in te investeren, of je de metaverse nou in beschouwing neemt of niet.

Roblox: een interactief platform met in-app sales

Roblox is al sinds 2006 actief. Maar eigenlijk is het bedrijf pas sinds de coronacrisis echt doorgebroken. In die periode zijn de koersen overigens onvoorstelbaar hard gestegen. Roblox is een platform met games. Het bijzondere is dat spelers hun eigen games maken en die vervolgens weer gespeeld worden door andere gebruikers. Hierdoor is er sprake van een eindeloze stroom van content. Bovendien zit er ontzettend veel variatie in de creaties omdat er vele duizenden makers zijn. Opvallend aan Roblox is de gebruiksvriendelijkheid. Je hoeft zeker geen geoefend programmeur te zijn om een game in elkaar te zetten. Sterker nog, het platform is opvallend populair onder kinderen.

Roblox ten tijde van de metaverse

De toekomst is niet te voorspellen. Maar Roblox heeft op het moment wel de juiste kaarten in handen. Door de enorme community blijft het platform interessant en verschijnen er continu nieuwe games. Daar zitten ook een heel aantal leerzame ervaringen tussen. Roblox heeft wel kritiek gekregen. Die is bijvoorbeeld gericht op het feit dat het bedrijf games die door anderen gemaakt zijn op hun platform verkoopt. Omdat ook kinderen de software bouwen wordt Roblox door critici beschuldigd van kinderarbeid. Daarnaast bestaat er afkeuring over de in-app verkoop van virtuele items. Ondanks deze kritiek staat Roblox er goed voor. Het platform is naar alle waarschijnlijkheid in staat om mee te groeien met de mogelijkheden van de metaverse. Waardoor Roblox door de jaren heen alleen maar interessanter wordt. Recent gesloten deals met de NFL en Nike bezorgen nog meer mogelijkheden, bijvoorbeeld voor het ontwikkelen van sportgames met officiële licenties.

Nvidia: krachtige hardware om de metaverse vorm te geven

Er is veel kritiek op techgiganten. Met name omdat ze in een soort van monopoliepositie zitten. Dat is over het algemeen wat overdreven. Maar het is wel zo dat een klein groepje de dienst uitmaakt binnen specifieke sectoren. Dat geldt ook voor grafische kaarten. Nvidia is al jarenlang de grootste speler. De enige echte concurrent is AMD, dat onder de naar Radeon videokaarten aanbiedt. Intel is onlangs ook begonnen met het ontwikkelen van hun eigen chips. Maar het lijkt onvermijdelijk dat Nvidia een enorme machtspositie inneemt wanneer de metaverse echt gelanceerd wordt. In feite is dat nu al het geval. Maar de vraag naar krachtige hardware zal onder consumenten alleen maar toenemen.

metaverse aandelen kopen

De potentie van Nvidia is interessant voor beleggers

Nvidia doet het al goed zonder het bestaan van de metaverse. Bovendien zijn ze uitzonderlijk ambitieus. Ze hebben een eigen platform, Omniverse. Hierin bouwen ontwikkelaars en 3D designers hun eigen applicaties. Daarnaast is Nvidia actief in het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie voor de metaverse. Het is vrijwel ondenkbaar dat Nvidia hun machtspositie kwijtraakt. Met de opkomst van de metaverse wordt de afhankelijkheid van hun hardware alleen maar groter. Bovendien is Omniverse nu al een succes en dat gaat naar alle waarschijnlijkheid alleen maar groter worden.

Hou je ogen open en let goed op de komende ontwikkelingen

De ontwikkeling van de metaverse is feitelijk al een flink aantal jaren geleden begonnen. Maar het staat tegelijkertijd nog in de kinderschoenen. De verdeling van het speelveld gaat allesbepalend zijn. Het is namelijk aannemelijk dat de techgiganten met eigen versies van de metaverse komen. Gezien de aard van het concept is er geen ruimte voor een grote hoeveelheid metaverses. Wat dat betreft is het vergelijkbaar met de smartphone. Wat besturingssysteem betreft heb je eigenlijk alleen de keuze tussen Google en Apple. Zelfs Microsoft heeft geen voet aan de grond kunnen krijgen, iets wat vooraf door velen als onmogelijk werd gezien. In de komende jaren is er nog ruimte voor grote verschuivingen. Maar na verloop van tijd worden we afhankelijk van bepaalde aanbieders. Om optimaal te beleggen in aandelen in de metaverse is het essentieel om hierop in te spelen.

Relevante aandelen die officieel buiten de metaverse vallen

Als de visionairs gelijk hebben is de metaverse in de toekomst een gigantische industrie. Hoelang dat precies gaat duren is lastig te voorspellen. Meta gaf aan dat het nog wel 15 jaar gaat duren voor alles geïmplementeerd en geoptimaliseerd is. Naast producten en diensten die rechtstreeks te maken hebben met de metaverse is zijn er veel onderdelen nodig om de metaverse mogelijk te maken. Denk daarbij aan computers, netwerken, datacenters en software die zorgt voor veiligheid en gegevensbescherming. De enorme hoeveelheden data die verstuurd moeten worden om in een online en levensechte metaverse rond te lopen zijn nu nog moeilijk voor te stellen. Maar reken er maar op dat internetproviders flink moeten investeren en waarschijnlijk flink gaan groeien.

De metaverse heeft invloed op het de complete aandelenmarkt

Hetzelfde geldt voor de ontwikkelaars van apparatuur en verwerkers van grondstoffen. Denk bijvoorbeeld aan ASML. Het bedrijf heeft in de afgelopen jaren een onovertroffen groei doorgemaakt. Nog steeds zijn ze amper in staat om aan de vraag te voldoen. De vraag naar de chips die met de machines van ASML gemaakt worden zal alleen maar toenemen met de komst van de metaverse. Dit is maar een voorbeeld om aan te geven hoe omvangrijk de metaverse gaat zijn wanneer het echt doorbreekt. Het is een industrie van dusdanige omvang dat het complete landschap van de beleggerswereld er door op de schop gaat.

Persoonlijk koop ik metaverse aandelen via Saxo bank

De kosten zijn in verhouding enorm laag, en het aanbod is groot.

Gerelateerde artikelen

Veelgestelde vragen

Wat zijn metaverse aandelen?

De metaverse is een virtuele wereld waarin gebruikers met elkaar communiceren, werken en hun vrije tijd voor brengen. Op het moment is er nog geen sprake van de metaverse. Dus het is nog niet volledig duidelijk hoe deze omgeving er uiteindelijk uit komt te zien. Grote en impactvolle bedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling hebben verschillende visies. Metaverse aandelen zijn dus aandelen in bedrijven die betrokken zijn bij de metaverse. Momenteel kun je denken aan virtual reality en augmented reality. Daarvoor bestaan al headsets, speciale brillen, geluidsinstallaties en game controllers. Op het moment is het nog vrij beperkt, en met name gericht op games en entertainment. Maar bedenk wel dat de betrokken bedrijven momenteel al immens in omvang zijn. Daarbovenop is er al voor honderden miljarden in de metaverse geïnvesteerd.

Klik hier voor meer informatie

Wat zijn de populairste metaverse aandelen?

De interessantste metaverse aandelen op dit moment zijn:

– Microsoft
– Roblox
– Nvidia

Klik hier voor meer informatie

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *