De Populairste aandelen van de NASDAQ
NASDAQ staat voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations. Op deze gigantische en wereldberoemde effectenbeurs worden met name aandelen van technologische bedrijven verhandeld. De technologische sector is enorm en groeit in een hoog tempo door. Daarom is het niet meer dan logisch dat er veel interessante beleggingsinstrumenten op de NASDAQ te vinden zijn. In dit artikel bespreken we de populairste aandelen op de NASDAQ. Als inwoner van Nederland verhandel je deze aandelen eenvoudig via diverse online brokers. Verderop in het artikel vertellen we kort over het ontstaan en de bijzondere karakteristieken van de NASDAQ.
- Waarom beleggen in bedrijven in de NASDAQ populair is
- Apple: de zekerheid van een trouwe groep consumenten
- Alphabet: monopolieposities op verschillende fronten
- Crowdstrike: online security is big business
- Dexcom: veelbelovende oplossingen voor diabetespatiënten
- ASML: een uitgelezen en onmisbare positie
- FAANG: de techgiganten op de NASDAQ
- FAANG en MAMAA: hoe zit het precies?
- Investeren in aandelen van de Big 6: zekerheid en risico’s
- De Big 6 en het kopen van aandelen
- NASDAQ: een bijzondere beurs gericht op techbedrijven
- Wil je beginnen met beleggen?
- Gerelateerde artikelen
- Meestgestelde vragen
Waarom beleggen in bedrijven in de NASDAQ populair is
Je belegt om zoveel mogelijk winst te maken. Vanuit dat opzicht kun je eigenlijk al niet om de NASDAQ heen. Deze effectenbeurs staat vol met technologische bedrijven. Uit het recente verleden is gebleken dat ondernemingen uit deze sector snel kunnen groeien na een doorbraak. Daarbovenop zijn de keuzemogelijkheden bij NASDAQ ongekend. Je kiest uit meer dan 3.300 aandelen. Die zijn onderverdeeld in drie categorieën.
- Capital Market (NASDAQ-CM small cap)
Dit zijn de kleinste bedrijven op het gebied van marktkapitalisatie. Kenmerkend voor de NASDAQ is dit ook de kleinste groep met rond de 500 ondernemingen. - Global Market (NASDAQ-GM mid cap)
Om in deze categorie te worden opgenomen dien je als bedrijf aan bepaalde voorwaarden te voldoen. In totaal staan er 1.450 bedrijven in de Global Market van de NASDAQ. - Global Select Market (NASDAQ-GS large cap)
Op basis van marktkapitalisatie en het voldoen aan strenge regels komt een onderneming in de Global Select Market van de NASDAQ terecht. Dat zijn er in totaal 1.200. Ondanks dit enorme aantal bedrijven bestaat deze categorie volgens NASDAQ uit een klein en exclusief groepje. Iedere oktober heroverweegt NASDAQ de lijst en worden nieuwe kandidaten die aan de strenge eisen voldoen opgenomen.
Apple: de zekerheid van een trouwe groep consumenten
Voor een bedrijf dat technologische producten en services verkoopt zorgt Apple voor veel verdeeldheid. Een bepaalde groep moet er niet aan denken om over te stappen naar een ander merk. Anderen zijn kritisch op de relatief hoge prijzen en de inflexibele opzet van Apple, bijvoorbeeld bij het koppelen van andere apparaten aan een smarthome of het downloaden van software van andere ontwikkelaars. Een fenomeen dat ook wel bekend staat als het lock-in effect.
De geoefende belegger trekt zich niks aan van zijn of haar persoonlijke gedachten bij een bedrijf als Apple. Het doel is om zoveel mogelijk winst te behalen. Wat dat betreft is Apple altijd een goede kandidaat. Als merk groeit onverminderd door. Inmiddels verkopen ze veel meer dan technologische producten. Het Apple-ecosysteem is groter dan ooit. Denk onder andere aan smarthome services en investeringen om opslag en werken in de cloud aan te bieden.
De strijd tussen de techgiganten zal in de komende jaren onverminderd doorgaan. Vooraf is lastig te voorspellen welk merk op welk terrein als winnaar naar voren komt. Apple zal voorlopig een aanzienlijk marktaandeel in handen houden, onder andere door het hierboven genoemde lock-in effect. De lancering van nieuwe producten en diensten en de populariteit daarvan gaat een rol spelen. Apple heeft laten zien goed te luisteren naar wat klanten wensen en op basis daarvan te innoveren. Mede daarom is het aankopen van aandelen van Apple een relatief veilige keuze. Het merk heeft een enorme bekendheid en stort niet van de ene op de andere dag in elkaar. Bovendien leidt de ontwikkeling van een nieuw en innovatief product dat in de smaak valt min of meer direct tot een koersstijging.
Alphabet: monopolieposities op verschillende fronten
Alphabet, de overkoepelende organisatie achter onder andere Google, is eigenlijk continu aan het groeien. Je zou daarom verwachten dat een daling niet lang op zich laat wachten. Maar alle tekenen wijzen erop dat Alphabet alleen maar groter gaat worden. Onder andere door hun enorm krachtige positie wat betreft persoonsgerichte online marketing. Bedrijven tellen hier jaarlijks honderden miljarden voor neer. Er is sprake van een grote afhankelijkheid van Alphabet en de andere bedrijven uit de Big 6, waarover later meer.
Het grootste gedeelte van de smartphones draait op Google Android. Want vrijwel iedereen zonder Apple telefoon maakt hier gebruik van. Android als platform is dus enorm veel waard. Verder is Google voor 95% van de bevolking van de westerse wereld dé zoekmachine. Geen wonder dus dat Alphabet gigantisch veel geld binnenhaalt met online advertenties. De Google Home productlijn is eveneens ontzettend winstgevend. Steeds meer huishoudens stappen over op een smart home.
Gezien de flexibele integratie van producten van andere merken is Google Home een populaire optie. Hiervoor geldt wederom het lock-in principe. Wanneer je eenmaal hebt gekozen voor Google, zit je er min of meer aan vast voor je volgende aankopen. Daarnaast is Alphabet een grote speler op het gebied van cloud services. Daarnaast is het bedrijf druk met het ontwikkelen software voor zelfrijdende auto’s. Alphabet heeft heel wat ijzers in het vuur en het bedrijf heeft een geschiedenis met overwegend succesverhalen. Als belegger zijn de aandelen daarom erg interessant.
Crowdstrike: online security is big business
Steeds meer bedrijven stappen over naar een altijd online model, zoals een cloud service. Dat werkt prettiger, vooral wanneer niet alle werknemers op dezelfde locatie aanwezig zijn. Handig, maar bedrijfsinformatie, waardevolle data en persoonlijke gegevens van personeel en klanten zijn hierdoor eveneens online beschikbaar. Met andere woorden: hackers liggen op de loer. Crowdstrike is een onderneming die online veiligheid verzorgt. Ze beschermen data, detecteren indringers en scannen op virussen. Steeds meer bedrijven beseffen het belang van een veilige online werkomgeving.
Crowdstrike is al een van de voornaamste spelers op het gebied van internetveiligheid. De verwachting is dat ze de komende jaren grote sprongen gaan maken. Dat is bewonderenswaardig, want Crowdstrike bestaat nog helemaal niet zo lang. Ze doen klaarblijkelijk iets dat in de smaak valt. Hun software blijkt bijvoorbeeld erg begrijpelijk te zijn. Bovendien zijn ze erg flexibel in de diensten die ze aanbieden. Daardoor ontvangen klanten service op maat. De vraag naar een veilige digitale werkomgeving neemt in de komende jaren alleen maar toe. Crowdstrike zit in een ideale positie om hiervan te gaan profiteren.
Dexcom: veelbelovende oplossingen voor diabetespatiënten
Je heb wellicht weleens van Dexcom gehoord. Het is een gigantisch bedrijf in de medische wereld. Ze ontwerpen en produceren apparaten die helpen om de bloedsuikerspiegel te controleren en te reguleren. Het bedrijf biedt veelbelovende oplossingen voor diabetespatiënten. Dat is overigens niet het enige productlijn waarmee de onderneming naam heeft gemaakt. Een voordeel ten opzichte van concurrerende bedrijven is dat Dexcom sterk geïnvesteerd heeft in digitale oplossingen in de zorg.
Voor beleggers is Dexcom erg interessant. De doorgroeimogelijkheden zijn overduidelijk. Dexcom is hard bezig om grote contracten met zorgaanbieders rond te krijgen. Die lopen meestal over vele jaren, waardoor de toekomst van het bedrijf veilig is. Hun oplossingen voor diabetespatiënten zijn veelbelovend en worden met open armen ontvangen door de gebruikers. Daarom is het niet onwaarschijnlijk dat Dexcom in de komende jaren een steeds grotere speler wordt. Voor degenen die op het juiste manier in het bedrijf investeren is dat uiteraard uitstekend nieuws.
ASML: een uitgelezen en onmisbare positie
Het Nederlandse ASML staat eveneens in de NASDAQ genoteerd. De onderneming heeft een onmisbare rol in het produceren van chips. Die zitten tegenwoordig overal in. Het aantal zal alleen maar toenemen. Wat dat betreft heeft ASML het de komende jaren druk genoeg. Interessant is dat er weinig concurrentie is. De machines die ASML produceert bevatten unieke technologie. Hierdoor kunnen chipfabrikanten eigenlijk niet om deze techgigant uit Veldhoven heen.
ASML is actief in de halfgeleiderindustrie. Simpel gezegd zijn hun machines in staat om in hoog tempo ongekend kleine patronen in siliconen te snijden. Daarmee worden de kosten van de productie van chips enorm verlaagd. Bovendien is het alleen met speciale techniek mogelijk om zoveel rekenkracht in een chip van beperkte omvang te stoppen. Voor beleggers is het duidelijk waarom ASML zo’n mooie kandidaat is voor je welverdiende centen. Hoewel de koers al wel redelijk hoog ligt op basis van de bijzondere positie waarin het bedrijf verkeert. Tegelijkertijd is het bijna ondenkbaar dat ASML slechte zaken gaat doen in de komende jaren.
FAANG: de techgiganten op de NASDAQ
Wanneer je over de NASDAQ spreekt kun je niet om de FAANG heen. Het is een afkorting voor de 5 techgiganten die op de beurs genoteerd staan. De F staat voor Facebook, hoewel die nu eigenlijk genoteerd staan als Meta. De volgende drie letters staan voor Amazon (AMZN), Apple (AAPL) en Netflix (NFLX). De G staat Google, dat nu officieel genoteerd staat als Alphabet (GOOG).
FAANG en MAMAA: hoe zit het precies?
FAANG wordt momenteel nog steeds veel gebruikt. Toch zijn er deskundigen die pleiten voor de naam MAMAA. Dat staat voor Meta, Apple, Microsoft, Amazon en Alphabet. Oftewel, Google heet nu Alphabet en Facebook valt onder Meta. Daarnaast is Netflix vervangen door Microsoft. Op basis van financiële gegevens viel de groei van Netflix ietwat tegen en is Microsoft een groter bedrijf. Al die afkortingen zijn leuk, maar het gaat uiteindelijk om het individuele bedrijf. Dit artikel heeft niet de ambitie om te bepalen welk bedrijf wel of niet onderdeel uitmaakt van de belangrijkste techbedrijven. Hoewel je toch wel verwacht dat Microsoft erin staat wanneer je zo’n lijst samenstelt. In dit artikel spreken we daarom vanaf nu van de Big 6.
Investeren in aandelen van de Big 6: zekerheid en risico’s
Wie naar de NASDAQ kijkt komt als snel bij FAANG/MAMAA aandelen terecht. Niet zo verwonderlijk, want Facebook, Microsoft, Amazon, Apple, Netflix en Alphabet nemen een steeds dominantere positie in de wereld in. Het afgelopen decennia zijn de bedrijven, en de daarbij behorende aandelenkoersen, enorm gegroeid. Maar is het vandaag de dag nog steeds verstandig om in één of meerdere van de Big 6 bedrijven te investeren?
De Big 6 bieden zekerheid en zitten in een uitgelezen positie
Het is geen geheim dat Microsoft, Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google stevig in het zadel zitten. Probeer maar eens een dag geen gebruik te maken van de producten van deze 6 ondernemingen. Veel services die vrijwel iedereen dagelijks gebruikt zijn niet meer beschikbaar. Dat loopt van besturingssystemen en andere software op persoonlijke computers en smartphones, naar flexibele werkplekken op kantoor en zoekmachines op het internet, tot social media en streamingdiensten. Zowel persoonlijk als op professioneel gebied is het eigenlijk onmogelijk om deze bedrijven te negeren. Voor de belegger komt dat neer op stabiele koersen die naar alle waarschijnlijkheid doorgroeien.
Strengere regelgeving voor bedrijven in een monopoliepositie
Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat de bedrijven uit de Big 6 internationaal onder de loep worden genomen. Netflix is eigenlijk de enige die de dans ontspringt. Google en Facebook wordt verweten misbruik te maken van hun machtspositie. Regulerende autoriteiten zijn van plan om dat aan banden te leggen. Dat heeft een enorme impact op het verdienmodel. Denk bijvoorbeeld aan inkomsten via de Apple Store en de Google Play Store. Verder is er veel kritiek op de manier waarop persoonlijke gegevens worden opgeslagen en gebruikt voor marketingdoeleinden. Google en Facebook zijn hier al meerdere malen om berispt en er lijkt in de nabije toekomst geen einde te komen aan de beschuldigingen. Amazon ligt onder vuur van mensenrechtenorganisaties. Het gaat hier onder andere om de omstandigheden waarin werknemers werken. Daarnaast krijgt ook Amazon te maken met klachten over het uitbuiten van een monopoliepositie.
Onderlinge concurrentie tussen de Big 6 ondernemingen
Apple en Google zijn al jaren grote concurrenten. Denk bijvoorbeeld aan hun platformen voor smartphones. Microsoft is nog altijd het nummer 1 besturingssysteem voor persoonlijke computers en een grote partij op het gebied van cloud computing. Terwijl Amazon steeds verder aan het diversificeren is, onder andere met cloud services en een streamingdienst. Als je het complete aanbod van de Big 6 bedrijven naast elkaar zet kom je tot de conclusie dat er sprake is van steeds meer overlap. Netflix is niet meer de alleenheerser als online streamingdienst voor films en series. Onze afhankelijkheid van de Big 6 staat buiten kijf. Maar het is daarnaast wel mogelijk dat een van de 6 techgiganten de concurrentiestrijd verliest op een belangrijk onderdeel in hun bedrijfsmodel. Dat heeft vanzelfsprekend een koersdaling tot gevolg.
De Big 6 en het kopen van aandelen
In dit artikel hebben we gekozen voor Apple en Alphabet. Dat wil overigens niet zeggen dat Amazon, Netflix, Microsoft en Facebook geen goede keuzes zijn. Want zoals altijd is de toekomst en daarmee de koersen van aandelen onmogelijk te voorspellen. Maar Apple en Alphabet hebben wel een aantal voordelen ten opzichte van de andere bedrijven. Met name als het aankomt op diversiteit tussen de producten. Hoewel Amazon en Microsoft zich inmiddels ook steeds meer richten op allesomvattende services. Denk bijvoorbeeld aan cloud computing en kunstmatige intelligentie.
NASDAQ: een bijzondere beurs gericht op techbedrijven
De NASDAQ is in 1971 opgericht. Tijdens de lancering viel het bedrijf direct op. Het was namelijk de eerste beurs die volledig elektronisch was. Dat maakt het veel makkelijker om beleggingsinstrumenten te kopen en te verkopen. Het was niet langer nodig om je order door de hal te schreeuwen, in de hoop dat de verantwoordelijken je kunnen verstaan. Elektronisch handelen zorgt voor een eerlijkere concurrentie. Het was een enorm succes. Mede hierdoor was NASDAQ in 1999 de grootste effectenbeurs van de Verenigde Staten van Amerika.
Gerelateerde artikelen
Meestgestelde vragen
De keuzemogelijkheden bij NASDAQ zijn ongekend. Je kiest uit meer dan 3.300 aandelen. Die zijn onderverdeeld in drie categorieën.
Capital Market (NASDAQ-CM small cap)
Dit zijn de kleinste bedrijven op het gebied van marktkapitalisatie. Kenmerkend voor de NASDAQ is dit ook de kleinste groep met rond de 500 ondernemingen.
Global Market (NASDAQ-GM mid cap)
Om in deze categorie te worden opgenomen dien je als bedrijf aan bepaalde voorwaarden te voldoen. In totaal staan er 1.450 bedrijven in de Global Market van de NASDAQ.
Global Select Market (NASDAQ-GS large cap)
Op basis van marktkapitalisatie en het voldoen aan strenge regels komt een onderneming in de Global Select Market van de NASDAQ terecht. Dat zijn er in totaal 1.200. Ondanks dit enorme aantal bedrijven bestaat deze categorie volgens NASDAQ uit een klein en exclusief groepje. Iedere oktober heroverweegt NASDAQ de lijst en worden nieuwe kandidaten die aan de strenge eisen voldoen opgenomen.
Klik hier voor meer informatie
De populairste aandelen van de NASDAQ zijn:
* Apple
* Alphabet
* Crowdstrike
* Dexcom
* ASML
* FAANG, de afkorting voor: Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google
Klik hier voor meer informatie
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.