Dit zijn de populairste Nederlandse aandelen van de AEX

Home » Dit zijn de populairste Nederlandse aandelen van de AEX

Voor Nederlandse beleggers is de AEX altijd een populaire index. Daar is helemaal niks op tegen. Sterker nog, dankzij de diversiteit en de kracht van de opgenomen bedrijven is het zelfs een aantrekkelijke index om in te beleggen. Veel van de ondernemingen in de AEX kenmerken zich door hun stabiliteit. Het zijn gevestigde Nederlandse aandelen die internationaal goed bekend staan.

Daarnaast staan er een aantal innovatieve bedrijven in de AEX. Die hebben door het uitvinden en produceren van bijzondere producten een uitgelezen positie voor zichzelf gecreëerd. In dit artikel gaan we dieper in op de AEX en de samenstelling. We benoemen allereerst de meest populaire Nederlandse aandelen. Daarna lees je hoe wordt bepaald welke bedrijven zijn opgenomen in de index.

nederlandse aandelen

Vervolgens vertellen we in het kort over de interessante geschiedenis van de Amsterdamse effectenbeurs en de AEX in het bijzonder. We sluiten het artikel af met de belangrijkste redenen om te beleggen in bedrijven die zijn opgenomen in de AEX.

Wat zijn de populairste Nederlandse aandelen in de AEX?

In de AEX staan vanzelfsprekend mooie bedrijven. Het zijn tenslotte de 25 grootste, beursgenoteerde ondernemingen van ons land. Daar zitten iconen van het Nederlandse bedrijfsleven tussen, zoals Heineken en Philips. Verder tref je allerlei giganten aan die de laatste jaren flink aan de weg timmeren.

Daarvan springen chipmachinefabrikanten ASM International en ASML wellicht het meest in het oog. Een van de meest interessante eigenschappen van de AEX is dat er veel diversiteit is tussen bedrijven onderling. Dat zie je direct wanneer je kijkt naar de sector waarin ze actief zijn.

Er zitten verzekeringsmaatschappijen, producenten van levensmiddelen, een bierbrouwer en een enorme coöperatie in de staalindustrie in de index. Bij het brede publiek minder bekende bedrijven als Prosus en IMCD zijn wereldleiders binnen hun werkveld. Denk verder aan voedselbezorgingsdienst Just Eat Takeaway en uitgeverij Wolters Kluwer.

Wat is het voordeel van veel diversiteit?

Dat er sprake is van veel variatie in de AEX is een goed teken. Dat heeft verschillende redenen. Voor een index op zich is dat al positief. Want hierdoor krijgt de AEX niet opeens zware klappen te verduren wanneer een enkele sector het zwaar heeft.

Voor de belegger is het in de eerste plaats leuk om te kiezen. Geld investeren is namelijk deels subjectief. Sommigen vinden het leuk om een bepaald bedrijf of een specifieke sector te ondersteunen. Deze vrijheid heb je allemaal zonder dat je buiten de landsgrenzen hoeft te kijken.

ASML nederlands aandeel

ASML is een zeer interessant aandeel op de AEX

Er zijn maar weinig bedrijven die de afgelopen jaren zo snel zijn gegroeid als ASML, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Het bedrijf produceert machines voor de halfgeleiderindrustrie. Het is een onmisbare schakel voor chipfabrikanten. Deze markt is enorm aan het groeien. ASML heeft unieke technologie in huis zodat verschillende bouwers van chips eigenlijk niet om het bedrijf heen kunnen. Dat blijkt wel uit de cijfers van de afgelopen jaren.

ASML is eigenlijk continu in waarde aan het stijgen. Gezien de cijfers van de afgelopen jaren is ASML dus een geschikte kandidaat voor beleggers. Hoewel dat uiteraard geen garantie is voor de toekomst. Maar wanneer je de bijzondere positie van ASML in overweging neemt, kun je alleen maar concluderen dat de toekomst er rooskleurig uitziet. De vraag naar chips neemt alleen maar toe. Tekorten in materialen voor de productie gaan naar alle waarschijnlijkheid weinig invloed hebben op ASML. Chipfabrikanten kunnen niet zonder ASML.

Wanneer er tekorten zijn, stijgt de prijs van een enkele chip. Bij iedere smartphone, laptop of tablet die wordt verkocht is de kans aanzienlijk dat ASML in het productieproces betrokken is. Daarom is ASML een populair aandeel in de AEX, voor nu en in de toekomst.

nederlands aandeel dsm

DSM is een gestage groeier voor de lange termijn

Opvallend genoeg is de Koninklijke DSM N.V. voortgekomen uit de Nederlandse Staatsmijnen. DSM staat eigenlijk voor Dutch State Mines. Maar eigenlijk wordt de naam nooit meer voluit geschreven en wordt slechts de afkorting gebruikt. Leuke feitjes, maar waarom zou je in DSM beleggen? Het is een vooruitstrevend bedrijf met unieke producten die over de hele wereld worden verkocht.

DSM heeft dan ook niks meer te maken met mijnen. In plaats daarvan richt de onderneming zich op fijnchemie en biotechnologie. In feite zijn er twee afdelingen. De eerste richt zich op het maken van synthetische ingrediënten voor voedsel. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere eiwitten, melkzuren en gistextracten. Dit is slechts een kleine greep, maar de lijst is te lang om hier op te noemen.

De tweede afdeling van DSM maakt beschermende materialen en coatings voor allerlei producten, van elektronica tot een beschermlaagje voor verpakkingen van voedsel.

Het bedrijf is al een tijd lang gestaag aan het groeien. De verwachting is dat deze tendens zich voort gaat zetten. Het is echter niet logisch dat DSM opeens gigantische sprongen gaat maken. Dit is dus een aandeel in de AEX voor de lange termijn. Het is een populaire optie onder beleggers die liever niet al te veel risico nemen.

Prosus: in één keer investeringen in meerdere ondernemingen

Het bedrijf Prosus is aan een opmars bezig. Een grote groep Nederlanders heeft waarschijnlijk nog nooit van dit bedrijf gehoord. Maar de geoefende belegger heeft Prosus waarschijnlijk al langer op het oog. Het is een investeringsmaatschappij die vooral geïnteresseerd is in internetdiensten voor consumenten. Dat kan eigenlijk van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan bezorgingsdiensten, educatieve software, social media en videogames.

Het portfolio is vrij breed. Wellicht het meest in het oog springend is dat Prosus 31% van Tencent in handen heeft. Tencent is een gigantisch, Chinees technologiebedrijf. Volgens verschillende schattingen van experts staat het op de 7e plaats van de grootste bedrijven van de wereld. In het portfolio van Prosus staan overigens ook veel bedrijven die nog door moeten breken.

Daardoor is het potentieel om te groeien behoorlijk groot. Door in Prosus te beleggen, investeer je in feite in al deze bedrijven. Zolang het management van Prosus net zo slim zaken blijft doen als tot op heden, dan is het aandeel zeker een aantrekkelijke optie.

Ayden is populair vanwege het recente verleden en de potentie om door te groeien

Als payment service provider is Ayden N.V. stevig aan het groeien. Het bedrijf is in 2006 opgericht en is behoorlijk snel in de top 25 ondernemingen op de AEX terecht gekomen. Dat is onder andere mogelijk door hun prijzenswaardige protocollen om de veiligheid van financiële transacties over het internet te garanderen. Daardoor hebben ze in korte tijd een enorme reputatie opgebouwd. Ze richten zich met name op bedrijven. Een van de unieke eigenschappen is dat Ayden een allesomvattend online betaalsysteem is. Het is niet langer nodig om meerdere systemen door te verbinden zodat betalingen sneller en eenvoudiger uitgevoerd worden.

Inmiddels is het bedrijf actief in meer dan 20 landen. Een sleutelmoment was de beslissing van eBay om van PayPal over te stappen naar Ayden. Er is wel degelijk concurrentie voor Ayden. Maar steeds meer grote bedrijven zien het zitten in het veilige en gebruiksvriendelijke systeem van dit in de AEX opgenomen bedrijf. Daarom is het aandeel van Ayden onverminderd populair onder Nederlandse en internationale beleggers.

Zo wordt bepaalt welke aandelen onderdeel uitmaken van de AEX

Er zijn verschillende manieren om te bepalen wanneer een aandeel in aanmerking komt voor een index. De AEX bestaat uit de 25 grootste Nederlandse aandelen die op de Amsterdamse beurs worden verhandeld. Wat de AEX betreft is de handelsomzet van een aandeel bepalend. Dat is het aantal Nederlandse aandelen dat in omloop is vermenigvuldigd met de prijs van één enkel aandeel. Wanneer je aan de hand van deze formule in de top 25 staat, word je als bedrijf opgenomen in de AEX.

Hoe wordt de weging van een individueel product in de AEX vastgesteld?

Voor het bepalen of een bedrijf in de AEX thuishoort wordt er dus gekeken naar het handelsvolume. Om de uiteindelijke koers van de AEX vast te stellen gebruikt men een andere methode. Ieder opgenomen bedrijf vormt namelijk een bepaald gedeelte van de totale waarde. Gemiddeld is dat per onderneming dus 4%, namelijk 100% gedeelte door 25 bedrijven.

Het uiteindelijke wegingspercentage wordt vastgelegd door te kijken naar de marktkapitalisatie en de zogenaamde free float. De free float is het aantal vrij verhandelbare Nederlandse aandelen. Door die met de koers te vermenigvuldigen wordt het wegingspercentage bepaald. Er is overigens vastgelegd dat een enkel bedrijf niet meer dan 15% van de AEX kan bepalen. De reden daarvoor is dat anders het risico bestaat dat grote bedrijven de complete beursindex overheersen. Waardoor de koers vrijwel uitsluitend bepaald wordt door een handjevol ondernemingen.

Een beknopte geschiedenis van de Amsterdamse effectenbeurs

De AEX is dus een index van de 25 grootste bedrijven die op de Amsterdamse aandelenbeurs worden verhandeld. Dit is de oudste aandelenbeurs van de wereld met 1606 als jaar van oprichting. Het was een initiatief van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Dankzij de verkoop van aandelen groeide de VOC ongelooflijk snel en werd het uiteindelijk een van de grootste en machtigste ondernemingen uit de wereldgeschiedenis.

De Nederlandse bevolking was eigenlijk meteen enthousiast over het kopen en verkopen van Nederlandse aandelen. Daarom werd er vrij snel een handelshuis gebouwd. In de jaren en eeuwen die volgden zijn er steeds meer mogelijkheden en beleggingsinstrumenten toegevoegd. Er was sprake van betere regulatie en de regelgeving werd aangescherpt.

De Amsterdamse effectenbeurs werd een voorbeeld voor handelshuizen over de hele wereld. Sinds het jaar 2000 is de Amsterdamse beurs gefuseerd met de Brusselse en Parijse tegenhangers. Samen vormen zijn Euronext N.V. Inmiddels vallen BVLP (Bolsa de Valores de Lisboa e Porto) en het London’s International Financial Futures and Options Exchange (LIFFE) ook onder Euronext.

De geschiedenis van de AEX

Wat de nationale index betreft is de AEX ook een pionier, tenminste in Europa. Want in de Verenigde Staten van Amerika waren aandelenindexen al in gebruik genomen. De AEX is veel minder oud dan door velen wordt aangenomen. Het jaar van oprichting is 1983, toen nog onder de naar EOE-index: de European Options Exchange. Oorspronkelijk was de motivatie om de handel van opties een boost te geven. Om opties zorgvuldig te verhandelen is het noodzakelijk om de waarde vrijwel continu te berekenen. Pas dan is het mogelijk om gericht en op een weloverwogen wijze opties te verhandelen. De naam AEX was al enige tijd in gebruik voordat EOE-index officieel werd omgedoopt in de AEX in 1994.

geschiedenis aex

Redenen om te beleggen in Nederlandse aandelen

Wereldwijd zijn er ongelooflijk veel opties wanneer je besluit om te gaan beleggen. Waarom zou je jezelf beperken tot de relatief kleinschalige AEX? Daar zijn verscheidene redenen voor. Wanneer je gaat beleggen is kennis allesbepalend. Als inwoner van Nederland heb je wat dat betreft een voordeel. Je kent de bedrijven in de lijst en bent op de hoogte van de huidige, economische sitautie in ons land. Dat zijn al een aantal bruikbare, alhoewel algemene, gegevens die je helpen om mooie deals te sluiten. Wellicht gaat jouw kennis verder dan dat.

Want er zijn natuurlijk talloze inwoners van Nederland werkzaam bij de bedrijven in de AEX. Hierdoor beschikken zij over een bepaalde mate van inside information. Wellicht heb jij zelfs een subjectieve reden om voor een specifiek bedrijf in de AEX te kiezen. Dat is in feite geen goed motief om voor een bepaald aandeel te kiezen. Maar het kan het beleggen wel leuker maken. Zolang je andere factoren in overweging blijft nemen en niet puur op basis onderbuikgevoelens beslissingen maakt.

Grote bedrijven zijn relatief stabiel

Wanneer je gaat beleggen is het belangrijk om te beslissen over het risico dat je wenst te nemen. Je hebt waarschijnlijk weleens gehoord over verschillende risicoprofielen. Dat is niet het onderwerp van dit artikel, dus we gaan er niet te diep op in. Maar er zijn wel een paar duidelijk aanwijzingen dat Nederlandse aandelen in de AEX relatief weinig risico met zich meebrengen. Denk er wel om dat weinig risico ook betekent dat de kans op veel winst lager ligt.

Bedrijven in de AEX zijn groot en hebben een gevestigde naam. Over het algemeen zijn die vrij stabiel. Een sterke koersdaling is uitzonderlijk, tenzij er sprake is van een wijdverspreide, economische crisis. Dat staat in schril contrast met opkomende bedrijven. De toekomst is vaak onzeker, maar er is wel veel ruimte om te groeien.

Verder is de Nederlandse economie behoorlijk stabiel. Beleggen in bekende en grote bedrijven in ons lans is daarom niet heel risicovol. Een laatste reden is het feit dat de AEX behoorlijk populair is onder traders. Daar heb je op zich niet heel veel aan. Maar het betekent wel dat je op het internet veel informatie kunt vinden over de individuele bedrijven. Hierdoor maak je eenvoudig weloverwogen en goed onderbouwde beslissingen.

Wil je beginnen met beleggen?

Stap voor stap ontdekken hoe je geld kunt verdienen op de beurs

30 winstgevende aandelen in 5 minuten

Gerelateerde artikelen

Meestgestelde vragen

Wat zijn de populairste Nederlandse aandelen in de AEX?

In de AEX staan vanzelfsprekend mooie bedrijven. Het zijn tenslotte de 25 grootste, beursgenoteerde ondernemingen van ons land. Daar zitten iconen van het Nederlandse bedrijfsleven tussen, zoals Heineken en Philips. Verder tref je allerlei giganten aan die de laatste jaren flink aan de weg timmeren.

Daarvan springen chipmachinefabrikanten ASM International en ASML wellicht het meest in het oog. Een van de meest interessante eigenschappen van de AEX is dat er veel diversiteit is tussen bedrijven onderling. Dat zie je direct wanneer je kijkt naar de sector waarin ze actief zijn.

Er zitten verzekeringsmaatschappijen, producenten van levensmiddelen, een bierbrouwer en een enorme coöperatie in de staalindustrie in de index. Bij het brede publiek minder bekende bedrijven als Prosus en IMCD zijn wereldleiders binnen hun werkveld. Denk verder aan voedselbezorgingsdienst Just Eat Takeaway en uitgeverij Wolters Kluwer.

Klik hier voor meer informatie

Hoe wordt bepaald welke Nederlandse aandelen deel uitmaken van de AEX?

Er zijn verschillende manieren om te bepalen wanneer een aandeel in aanmerking komt voor een index. De AEX bestaat uit de 25 grootste Nederlandse aandelen die op de Amsterdamse beurs worden verhandeld. Wat de AEX betreft is de handelsomzet van een aandeel bepalend. Dat is het aantal Nederlandse aandelen dat in omloop is vermenigvuldigd met de prijs van één enkel aandeel. Wanneer je aan de hand van deze formule in de top 25 staat, word je als bedrijf opgenomen in de AEX.

Klik hier voor meer informatie

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *