Hoe kun je een NFT kopen?
Iedereen heeft inmiddels van Non-fungible Tokens (NFT’s) gehoord. De markt erachter is snel aan het groeien en digitale eigendommen worden voor recordbedragen gekocht. Desondanks is er nog veel onduidelijk over NFT’s. De meningen over onder andere de toekomstbestendigheid zijn verdeeld. Is de waarde allemaal gebaseerd op speculatie of zijn digitale assets echt zoveel geld waard? Daarnaast weet lang niet iedereen hoe je een NFT kunt kopen. In dit artikel gaan we daar dieper op in. Uiteraard besteden we ook aandacht aan de veiligheid zodat jij op een verantwoorde manier begint met het traden van NFT’s.
- Checklist met stappen voor het kopen van NFT’s
- Stap 1: Het openen van een account bij een cryptocurrency broker of exchange
- Stap 2: Een digitale wallet om je munten veilig op te slaan
- Stap 3: Ethereum kopen: de standaard currency voor NFT’s
- Stap 4: Open een account bij een NFT trading platform
- Stap 5: Transfer Ethereum naar je digitale wallet
- Stap 6: Koppel je crypto wallet aan de NFT marketplace
- Accounts bij verschillende NFT marketplaces
- Er zijn verschillende soorten NFT marketplaces
- De strategie voor het kopen van NFT’s
- Persoonlijk koop ik mijn Ethereum via Bitvavo
- Gerelateerde artikelen
- Meestgestelde vragen
- Checklist om NFT te kopen
Checklist met stappen voor het kopen van NFT’s
Het kopen van NFT’s is op zich niet heel ingewikkeld. Zeker niet wanneer je al eens cryptocurrencies hebt verhandeld. Door een aantal stappen op te volgen begin je binnen de kortste keren met het traden van NFT’s.
- Maak een account aan bij een exchange of broker voor cryptocurrencies
- Kies een digitale wallet om je bezit op te slaan
- Koop Ethereum (of een andere crypto die ondersteund wordt voor het kopen van NFT’s)
- Kies een of meerdere platformen uit om NFT te traden.
- Transfer Ethereum naar je digitale wallet
- Verbind je wallet aan een of meerdere NFT marketplaces
Stap 1: Het openen van een account bij een cryptocurrency broker of exchange
Wanneer je NFT’s wenst te kopen heb je cryptocurrencies nodig. Daar kom je eenvoudigweg niet onderuit. Want het is de enige manier om te betalen voor een NFT. De transacties zijn namelijk stuk voor stuk digitaal. De meeste NFT’s worden verhandeld door Ethereum. Het is dus wel zo handig dat de exchange of broker deze munteenheid aanbiedt. Dat levert geen problemen op, aangezien Ethereum een van de grootste en bekendste cryptocurrencies van het moment is.
Stap 2: Een digitale wallet om je munten veilig op te slaan
Cryptocurrencies en NFT’s vertegenwoordigen veel waarde. Daarom is het noodzakelijk om ze veilig op te slaan. Dat doe je met behulp van een digitale wallet. Er zijn een aantal verschillende versies. Je cryptocurrencies en digitale munten zijn overigens niet daadwerkelijk opgeslagen in de wallet. Want welke persoon wat bezit staat allemaal geregistreerd in de blockchain. In je wallet zitten specifieke keys die je nodig hebt om toegang te krijgen tot je bezit. We bespreken kort de verschillende soorten wallets.
Online wallets: toegankelijkheid heeft voor- en nadelen
Online wallets staan ook bekend als hot wallets. De keys zijn vanaf elk apparaat te bereiken. Dat is handig wanneer je onverwacht een transactie wenst uit te voeren. Maar dit type wallet is hierdoor ook een target voor hackers. Er zijn desktop wallets voor pc’s en mobiele wallets voor smartphones. Daarnaast zijn er nog zogenaamde custodial wallets. Hierbij geef je in feite de security uit handen aan een derde partij. Meestal betreft dat het trading platform waarop je handel drijft.
Offline wallets: veilig met een risico
Offline wallets hebben als voordeel dat ze lang niet zo makkelijk toegankelijk zijn als online wallets. Tenminste, het is profijtelijk voor de veiligheid. Overal waar je bent transacties uitvoeren zit er namelijk niet in. Tenzij jij je offline wallet, ook wel cold wallet genoemd, altijd bij je draagt. Een nadeel is dat je een cold wallet daadwerkelijk kwijt kunt raken waardoor je al je bezit kwijt bent. Er zijn twee verschillende versies. Een paper wallet is niets meer dan een stukje papier met de codes erop. Een zogenaamde hardware wallet is een apparaatje met je security codes.
Lees ons ons artikel over crypto wallets om meer te weten te komen over het onderwerp.
Stap 3: Ethereum kopen: de standaard currency voor NFT’s
Om NFT’s te kopen heb je Ethereum nodig. Dat komt omdat hoofdzakelijk de blockchain van Ethereum vastlegt wie over welke NFT beschikt. De keuze voor Ethereum is afhankelijk van een aantal factoren. In de eerste plaats is het een van de grootste en bekendste cryptocurrencies. Bitcoin staat nog steeds op nummer één, maar maakt nog steeds gebruik van proof-of-work. Dat is inmiddels een enigszins achterhaald methode om de validiteit van digitaal bezit vast te leggen. Het grootste nadeel is dat het veel tijd en energie kost. Transacties verlopen hierdoor langzaam en met oog op de klimaatcrisis is er veel kritiek op proof-of-work. Ethereum 1.0 maakt ook gebruik van dit principe. Maar Ethereum 2.0 is overgestapt naar proof-of-stake. Dat is een efficiëntere methode zodat transacties sneller, goedkoper en milieuvriendelijker worden uitgevoerd.
Is Ethereum de enige cryptocurrency om NFT’s mee te kopen?
Ethereum is een grote en bekende crypto met een voortreffelijke reputatie. Maar er is eigenlijk geen reden waarom andere digitale munten niet gebruikt kunnen worden om NFT’s te kopen. Dat is ook gewoon mogelijk, alleen is het aanbod erg klein. De meeste NFT’s worden namelijk door de makers gehost op de Ethereum blockchain. Om op zo’n NFT te bieden heb je daarom Ethereum nodig. Hetzelfde geldt om aan te geven dat je de NFT bezit. Bedenk wel dat de markt van digitale assets erg snel aan het groeien is. Daarom is het onvermijdelijk dat andere cryptocurrencies uiteindelijk ook deel gaan uitmaken van de handel in NFT. Dat proces is al gaande. Alleen ben je vanwege het aanbod momenteel eigenlijk gedwongen om Ethereum te gebruiken.
Stap 4: Open een account bij een NFT trading platform
Om te traden heb je een account bij een NFT marketplace. De keuze die je maakt speelt een rol in onder andere de veiligheid, het aanbod, de kosten en het gebruiksgemak. Inmiddels zijn er gelukkig een aantal betrouwbare en prettige marketplaces om NFT’s te traden. Het is wel verstandig om te onderzoeken welk platform voor jou het beste is. Hierdoor betaal je niet overmatig hoge tarieven voor het maken van een transactie. Uiteindelijk leidt dat tot meer winst.
Hulp nodig bij het uitkiezen van de ideale NFT Marketplace? Lees dan ons artikel over de beste NFT Marketplaces en begin op een veilig manier met traden.
Stap 5: Transfer Ethereum naar je digitale wallet
Deze stap kun je wellicht overslaan omdat dit in een aantal gevallen automatisch gebeurt. Dat is afhankelijk van het type wallet dat je hebt gekozen. Wanneer je voor een custodial wallet kiest komt de door jou gekochte Ethereum automatisch in de wallet te staan. Maar afhankelijk van je keuze voor wallet, platform en marketplace kan het wel of niet mogelijk en/of noodzakelijk zijn om de munten naar een andere wallet over te maken. Dat klinkt wellicht wat ingewikkeld. Maar op de meeste exchanges en brokers vindt je een handleiding met informatie over hoe jij je wallet koppelt. De methode loopt tussen aanbieders iets uiteen en is afhankelijk van je keuze voor een cold wallet, hot wallet of een custodial wallet.
Stap 6: Koppel je crypto wallet aan de NFT marketplace
Om te bieden op NFT’s dient een marketplace toegang te hebben tot je wallet. Hetzelfde geldt voor het registreren van je bezit. De wallet die je hebt gekozen en het platform dat je gebruikt bepalen hoe je dat precies doet. Wanneer je kiest voor een betrouwbare en klantvriendelijke marketplace is dit proces redelijk voor de hand liggend.
Accounts bij verschillende NFT marketplaces
Er zijn belangrijke verschillen tussen NFT’s en cryptocurrencies. Non-fungible betekent in feite niet inwisselbaar. Elke NFT is uniek. Terwijl digitale munten van hetzelfde soort allemaal identiek zijn. Dat heeft ook invloed op hoe er handel gedreven wordt. Je vindt dezelfde NFT niet op verschillende platformen terug. Er zijn inmiddels ongelooflijk veel soorten. Marketplaces richten zich regelmatig op een bepaald subsectie. Er zijn bijvoorbeeld NFT platformen waar je alleen foto’s kan verhandelen. Anderen richten zich bijvoorbeeld op meme’s, beroemde clips uit de sportwereld, muziek, domeinnamen of mode. Om echt helemaal op te gaan in NFT’s zul je daarom een account aan moeten maken bij een aantal marketplaces. Je bent uiteraard ook vrij om te kiezen voor een enkel platform en je richten op een specifieke vorm van NFT’s. Het is maar net waar je voorkeuren liggen.
Er zijn verschillende soorten NFT marketplaces
Los van de digitale objecten die ze aanbieden is er nog een belangrijk onderscheid tussen NFT marketplaces. Dat betreft de regulatie van het aanbod. In feite zijn er drie verschillende opties. Die lopen van een zeer open markt tot een meer gesloten en exclusief aanbod. Het heeft te doen met “minting”. Dat is het proces waarmee je digitale data omzet naar assets die worden vastgelegd in een blockchain. Op basis hiervan zijn NFT marketplaces in te delen in drie categorieën: open marketplaces, curated marketplaces en proprietary marketplaces.
Iedereen kan minten bij open marketplaces
Op compleet open marketplaces is iedereen vrij om zijn of haar digitale creaties aan te bieden. Een heel aantal van de marketplaces van dit type hebben doorgaans de optie om dit voor je te doen. Maar het is ook mogelijk om je digitale bezit helemaal zelfstandig te minten en aan te bieden. OpenSea en Rarible zijn bekende voorbeelden van open marketplaces. Zelfs tussen open marketplaces onderling is er een verschil in mate van integratie. Waardoor de mate van openheid niet overal gelijk is. OpenSea staat bijvoorbeeld het minten van een NFT via een andere partij toe. Rarible daarentegen biedt alleen NFT’s aan waarvan het minten op Rarible zelf heeft plaatsgevonden.
Curated marketplaces zijn exclusiever
Op een open marketplace is iedereen vrij om hun producten aan te bieden. Vergelijk het bijvoorbeeld met YouTube. Bij curated marketplaces is goedkeuring van het platform zelf nodig. Als creator doorsta je een soort sollicitatieproces. Pas als je dat met succes doorlopen hebt mag je minten en digitale assets aanbieden. Een curated marketplace wordt ook wel een closed marketplace genoemd. Foundation is waarschijnlijk het bekendste platform van dit type. Verder kies je onder ander uit Nifty Gateway, Makersplace en SuperRare. Wederom is er onderling nog redelijk wat verschil, bijvoorbeeld op basis van exclusiviteit.
Bij een aantal curated marketplaces kun je alleen op uitnodiging terecht. Er is dus geen sprake van een aanmeldingsprocedure. Daarnaast is er soms sprake van integratie met andere, meer open platformen. Nadat je een NFT bij een curated marketplace gemint hebt mag je het op andere plekken aanbieden. Vaak is OpenSea de aangewezen partij, bijvoorbeeld bij Foundation. Na goedkeuring bieden kunstenaars hun werk daardoor eenvoudiger aan bij een groter publiek.
Propriety marketplaces minten alleen hun eigen NFT’s
Bij de laatste categorie is “marketplace” een groot woord. Aangezien het platform alleen eigen NFT’s aanbiedt. Het betreft regelmatig dure en exclusieve NFT’s waar veel vraag naar is. Op basis daarvan zijn propriety marketplaces best interessant. Maar er is eenvoudigweg sprake van weinig keuze en variatie. Het is eigenlijk meer een soort winkel met eigen producten die allemaal uniek zijn. Terwijl de andere twee echt een marktplaats zijn waar je je eigen producten aan kunt bieden.
De strategie voor het kopen van NFT’s
Het gericht kopen van NFT’s met als doel om ze voor meer waarde door te verkopen is behoorlijk complex. Daar zijn een aantal aanwijsbare redenen voor. In de eerste plaats is de NFT markt nu al erg omvangrijk. Tel daarbij op dat er momenteel sprake is van een sterke groei die niet snel lijkt te stoppen. Een belangrijke eigenschap van een NFT is dat ze allemaal uniek zijn. Daarom is het in feite onmogelijk om de markt helemaal te kennen. Ieder uur komen er talloze nieuwe producten bij. Het aantal cryptocurrencies is gigantisch, maar het is in ieder geval mogelijk om ze allemaal in kaart te brengen. Wat NFT’s betreft is dat onmogelijk. Het is vergelijkbaar met het creëren van een database voor alle retailproducten.
Het geven van gerichte tips is vrijwel onmogelijk
Uit het bovenstaande kun je concluderen dat het lastig is om rechtstreeks tips te geven voor het kopen van NFT’s. In dit artikel hebben we je handvatten gegeven zodat je zelf aan de slag kunt. Je eigen inzicht geeft de doorslag bij het al dan niet kopen of verkopen van een digitale asset. Daar gebruik je bepaalde indicatoren voor. Vraag je bijvoorbeeld af hoe bijzonder een NFT echt is. Daarnaast is het belangrijk om te weten of een NFT kopen daadwerkelijk nut heeft of dat het meer om een novelty item gaat. Wederom is dit niet doorslaggevend. Want kunst heeft geen specifieke functie, maar is in bepaalde gevallen wel ontzettend veel geld waard.
Het kopen van NFT lijkt een klein beetje op shoppen
NFT kopen wordt vaak vergeleken met handeldrijven in cryptocurrencies. Beide zijn geboren uit hetzelfde principe, maar het zijn in feite volstrekt andere producten. Ze zijn allebei digitaal en bezit wordt vastgelegd in een blockchain. Verder is het net zoiets als alle valuta van de wereld vergelijken met alle producten. Het is onbegonnen werk. NFT’s hebben niet echt een koers, want ieder product is uniek. Uiteraard is het wel mogelijk om van elk product een eigen koers uit te tekenen, maar heel zinvol is dat niet.
NFT kopen lijkt daarom meer op shoppen. Je zoekt naar iets dat bij jou in de smaak valt. In sommige gevallen is een geluidsfragment, meme, sportclip of foto na enkele jaren opeens een veelvoud waard. Maar heel gemakkelijk te voorspellen is dat niet. Bij NFT’s zul je ook een beetje op je eigen gevoel af moeten gaan. Het helpt uiteraard als je bekend bent met een bepaald subgenre. Wellicht ben jij goed in het herkennen wat échte kunst is en wat kitsch is. Winst maken is niet altijd het einddoel. Soms is het gewoon leuk om een uniek item in bezit te hebben. Wat je strategie ook is, besteed nooit meer geld dan je kunt missen.
Gerelateerde artikelen
Meestgestelde vragen
Om NFT te kopen kun je de volgende stappen doorlopen:
– Maak een account aan bij een exchange of broker voor cryptocurrencies
– Kies een digitale wallet om je bezit op te slaan
– Koop Ethereum (of een andere crypto die ondersteund wordt voor het kopen van NFT’s)
– Kies een of meerdere platformen uit om NFT te traden.
– Transfer Ethereum naar je digitale wallet
– Verbind je wallet aan een of meerdere NFT marketplaces
Klik hier voor meer informatie
Om NFT te kopen heb je Ethereum nodig. Dat komt omdat hoofdzakelijk de blockchain van Ethereum vastlegt wie over welke NFT beschikt. De keuze voor Ethereum is afhankelijk van een aantal factoren. In de eerste plaats is het een van de grootste en bekendste cryptocurrencies. Bitcoin staat nog steeds op nummer één, maar maakt nog steeds gebruik van proof-of-work. Dat is inmiddels een enigszins achterhaald methode om de validiteit van digitaal bezit vast te leggen. Het grootste nadeel is dat het veel tijd en energie kost. Transacties verlopen hierdoor langzaam en met oog op de klimaatcrisis is er veel kritiek op proof-of-work. Ethereum 1.0 maakt ook gebruik van dit principe. Maar Ethereum 2.0 is overgestapt naar proof-of-stake. Dat is een efficiëntere methode zodat transacties sneller, goedkoper en milieuvriendelijker worden uitgevoerd.
Klik hier voor meer informatie
Checklist om NFT te kopen
Benodigde tijd: 30 minuten.
- Maak een account aan bij een exchange of broker voor cryptocurrencies
Wanneer je NFT wil kopen heb je cryptocurrencies nodig. Daar kom je eenvoudigweg niet onderuit. Want het is de enige manier om te betalen voor een NFT. De transacties zijn namelijk stuk voor stuk digitaal. De meeste NFT’s worden verhandeld door Ethereum. Het is dus wel zo handig dat de exchange of broker deze munteenheid aanbiedt. Dat levert geen problemen op, aangezien Ethereum een van de grootste en bekendste cryptocurrencies van het moment is.
Maak hier een gratis Bitvavo account aan - Kies een digitale wallet om je bezit op te slaan
Cryptocurrencies en NFT’s vertegenwoordigen veel waarde. Daarom is het noodzakelijk om ze veilig op te slaan. Dat doe je met behulp van een digitale wallet. Er zijn een aantal verschillende versies. Je cryptocurrencies en digitale munten zijn overigens niet daadwerkelijk opgeslagen in de wallet. Want welke persoon wat bezit staat allemaal geregistreerd in de blockchain. In je wallet zitten specifieke keys die je nodig hebt om toegang te krijgen tot je bezit.
Maak hier een gratis digitale wallet aan - Koop Ethereum (of een andere crypto die ondersteund wordt voor het kopen van NFT’s)
Om NFT te kopen heb je Ethereum nodig. Dat komt omdat hoofdzakelijk de blockchain van Ethereum vastlegt wie over welke NFT beschikt. De keuze voor Ethereum is afhankelijk van een aantal factoren. In de eerste plaats is het een van de grootste en bekendste cryptocurrencies. Bitcoin staat nog steeds op nummer één, maar maakt nog steeds gebruik van proof-of-work. Dat is inmiddels een enigszins achterhaald methode om de validiteit van digitaal bezit vast te leggen. Het grootste nadeel is dat het veel tijd en energie kost. Transacties verlopen hierdoor langzaam en met oog op de klimaatcrisis is er veel kritiek op proof-of-work. Ethereum 1.0 maakt ook gebruik van dit principe. Maar Ethereum 2.0 is overgestapt naar proof-of-stake. Dat is een efficiëntere methode zodat transacties sneller, goedkoper en milieuvriendelijker worden uitgevoerd.
Koop Ethereum via mijn favoriete broker - Kies een of meerdere platformen uit om NFT te traden.
Om te traden heb je een account bij een NFT marketplace. De keuze die je maakt speelt een rol in onder andere de veiligheid, het aanbod, de kosten en het gebruiksgemak. Inmiddels zijn er gelukkig een aantal betrouwbare en prettige marketplaces om NFT’s te traden. Het is wel verstandig om te onderzoeken welk platform voor jou het beste is. Hierdoor betaal je niet overmatig hoge tarieven voor het maken van een transactie. Uiteindelijk leidt dat tot meer winst.
Download de gratis handleiding geld verdienen met NTF’s - Transfer Ethereum naar je digitale wallet
Deze stap kun je wellicht overslaan omdat dit in een aantal gevallen automatisch gebeurt. Dat is afhankelijk van het type wallet dat je hebt gekozen. Wanneer je voor een custodial wallet kiest komt de door jou gekochte Ethereum automatisch in de wallet te staan. Maar afhankelijk van je keuze voor wallet, platform en marketplace kan het wel of niet mogelijk en/of noodzakelijk zijn om de munten naar een andere wallet over te maken. Dat klinkt wellicht wat ingewikkeld. Maar op de meeste exchanges en brokers vindt je een handleiding met informatie over hoe jij je wallet koppelt. De methode loopt tussen aanbieders iets uiteen en is afhankelijk van je keuze voor een cold wallet, hot wallet of een custodial wallet.
- Verbind je wallet aan een of meerdere NFT marketplaces
Om te bieden op NFT’s dient een marketplace toegang te hebben tot je wallet. Hetzelfde geldt voor het registreren van je bezit. De wallet die je hebt gekozen en het platform dat je gebruikt bepalen hoe je dat precies doet. Wanneer je kiest voor een betrouwbare en klantvriendelijke marketplace is dit proces redelijk voor de hand liggend.
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met cryptomunten.