Hoe kun je een NFT maken? Zo, doe je dat!

Home » Hoe kun je een NFT maken? Zo, doe je dat!

Nog niet zo lang geleden wist niemand wat een non-fungible token, oftewel NFT, precies was. Inmiddels is het bijna niet meer weg te denken uit het digitale landschap. Het is een cultureel fenomeen waar iedereen met interesse een mening over heeft. Volgens sommigen is het de toekomst terwijl anderen het complete onzin vinden. Als de visie van Mark Zuckerberg realiteit wordt dan is het absoluut de moeite waard om in NFT’s te investeren. Want in de Metaverse is digitaal bezit het enige dat nog telt. De toekomst is moeilijk te voorspellen.

hoe kun je een nft maken

Maar het is geen goed idee alle NFT’s over één kam te scheren. Het zijn namelijk enorm diverse producten. Het zou net zoiets zijn als alle producten in de echte wereld op één hoop gooien. Iedere NFT heeft individueel waarde. Deze zou inderdaad enorm kunnen groeien wanneer het idee van een digitale wereld dichterbij komt. In dit artikel gaan we niet in op de toekomst, potentie en gevaren van NFT’s. In plaats daarvan lichten we toe hoe je er zelf één maakt. Het is een praktische handleiding waarbij je daarnaast gewaarschuwd wordt voor potentiële risico’s.

NFT’s: een korte toelichting

Voor je begint met het maken van een NFT is het wel zo handig om te weten wat het precies is. Zoals gezegd staat NFT voor non-fungible token. Oftewel, het is een uniek product die niet inwisselbaar is met een exacte kopie. In dat opzicht verschillen ze dus van cryptocurrencies. Die zijn namelijk wel inwisselbaar. Elke Bitcoin is identiek aan een andere Bitcoin en daardoor vrij inwisselbaar.

Verder Zijn NFT’s, net als crypto’s, digitaal bezit en bestaan ze dus niet in de echte wereld. Hoewel je er natuurlijk wel naar kunt kijken, luisteren of zelfs in rond kan lopen in een virtuele omgeving. Hoe virtueel of digitaal een NFT precies is, is daarom afhankelijk van je eigen perspectief. Is een bestand met een bekend liedje of een film slechts digitaal bezit of is het meer dan dat? Dergelijke vragen gaan we hier niet beantwoorden. In plaats daarvan maken we een stappenplan zodat je zelf weet hoe je een NFT maakt en aanbiedt.

wat is een nft

Checklist voor wanneer je een NFT maakt

  1. Koop cryptocurrency (Ethereum) om minting te bekostigen
  2. Zorg ervoor dat je over een crypto wallet beschikt
  3. Bepaal welke NFT marketplace je gaat gebruiken
  4. Verbind je wallet aan de marketplace en begin met minten
  5. Kies een NFT om aan te bieden
  6. Upload je NFT op een NFT marketplace
  7. Bepaal een prijs en de manier van verkopen
  8. De laatste details en het plaatsen van je NFT

1. Koop cryptocurrency (Ethereum) om minting te bekostigen

Je hebt cryptocurrency nodig om je NFT op het internet aan te bieden. Er zijn alternatieve methodes om dit te bekostigen. Daarover lees je verderop in het artikel meer. Bij de meeste platformen is zelf betalen voor het minten echter nog de meest voorkomende methode. De enige betaalmiddelen die geaccepteerd worden zijn cryptocurrencies. Meestal betreft het Ethereum. Een platform vinden om Ethereum te kopen vormt geen enkel probleem. Er zijn talloze opties. Kies gewoon een aanbieder met aantrekkelijke voorwaarden of gebruik het platform waar je al een account hebt.

2. Zorg ervoor dat je over een crypto wallet beschikt

Om cryptocurrencies en NFT’s op te slaan heb je een crypto wallet nodig. Wanneer je crypto’s koopt op een platform worden die in eerste instantie voor je opgeslagen. Je hebt meer vrijheid wanneer je ze verplaatst naar je eigen digitale wallet. Als je hier al over beschikt sla je cryptocurrencies na aankoop hier direct in op. Dat geef je gewoon aan op het platform waar je koopt en verkoopt. Let er wel op dat niet alle crypto wallets geschikt zijn om NFT’s in op te slaan.

Verder is er onderling veel verschil in gebruiksvriendelijkheid. Onder NFT creators is MetaMask het meest populair. Verder maken onder andere AlphaWallet, Trust Wallet en Enjin het makkelijk om je NFT’s op te slaan en aan te bieden. Dit zijn betrouwbare wallets waar jouw digitale bezit veilig in opgeslagen zit. Desondanks zijn hardware wallets nog altijd veiliger. Meer weten over digitale wallets? Verdiep je dan in dit onderwerp aan de hand van ons uitgebreide artikel en ontdek welke wallet het meest geschikt is voor jou.

crypto wallet

Lees alles over wallets voor cryptocurrency.

3. Bepaal welke NFT marketplace je gaat gebruiken

Om je NFT’s aan te bieden kom je niet onder het aanmaken van een account bij een NFT marketplace uit. Er zijn nogal wat opties. OpenSea, Rarible, NFT LaunchPad en Binance zijn voorbeelden van populaire en betrouwbare opties. Het is niet onverstandig om je eerst zorgvuldig in te lezen voor je een keuze maakt. Want wisselen van NFT marketplace is tijdrovend en kan je bovendien geld kosten. Wil jij liever niet zelf vooraf betalen voor het minten van je NFT? Dat kan! Er zijn namelijk twee andere mogelijkheden om te minten. Hoe dat precies zit lees je iets verderop in dit artikel.

Meer weten over de NFT marketplaces? Lees dan ons uitgebreide artikel over dit onderwerp.

4. Verbind je wallet aan de marketplace en begin met minten

Om je eigen bezit te verbinden met die van een NFT marketplace is het noodzakelijk om ze te koppelen. Over het algemeen is dat niet heel lastig. Vooral niet wanneer je gebruik maakt van populaire en veelgebruikte wallets en marketplaces. Meestal vind je op een marktplaats ergens een button om je wallet te koppelen. Kijk bijvoorbeeld onder de instellingen van een account. Soms staat het ook gewoon links- of rechtsbovenin het scherm.

Wanneer je zelf je wallet en account bij de marketplace hebt aangemaakt moet het koppelen van je wallet geen problemen opleveren. Als je hier toch moeite mee hebt staat er ongetwijfeld een handleiding op het specifieke platform. Bekijk desnoods een video op YouTube waar wordt uitgelegd hoe je jouw wallet een een bepaald platform koppelt.

voorbeelden nft marketplace

5. Kies een NFT om aan te bieden

Het leuke aan NFT’s is dat ze zo enorm divers zijn. De mogelijkheden zijn in feite eindeloos. Des te creatiever en origineler je idee, des te groter de kans dat het een succes wordt. Uiteraard dien je er wel voor te zorgen dat het ook nog in de smaak valt bij potentiële kopers. Elk virtueel item is een kandidaat om als NFT aangeboden te worden. Denk bijvoorbeeld aan een digitaal kunstwerk, een foto, een audiofragment of een videogame.

Het is inmiddels ook mogelijk om een NFT te maken van items uit de “echte wereld”. Dat zijn bijvoorbeeld verzamelobjecten zoals voetbalplaatjes of poppen van actiefiguren. Andere opties zijn gesigneerde foto’s, boeken of posters. Zolang iemand er interesse in heeft, is het potentieel een winstgevend NFT. Wat betreft formaat heb je ook behoorlijk wat opties. Denk bijvoorbeeld aan JPG, MP3, MP4, MOV, IMG, GIF en MKV.

6. Upload je NFT op een NFT marketplace

Je bent nu in principe klaar om zaken te doen. Log in bij de marketplace van je keuze en upload je bestand om als NFT aan te bieden. Hierbij geldt wederom dat het een redelijk rechtlijnig proces is, met slechts kleine verschillen tussen marketplaces. Voor gerichte aanwijzingen raadpleeg je de betreffende marketplace.

7. Bepaal een prijs en de manier van verkopen

Nu komen we wellicht bij het meest lastige gedeelte. Hierbij kunnen we je helaas niet helpen. Het gaat namelijk om het bepalen van de prijs van een NFT. Technische kennis is hierbij dus niet belangrijk, maar wel je zakeninstinct. Plus uiteraard het vermogen om je eigen creaties op waarde te schatten. Je producten voor een te lage prijs aanbieden is zonde. Maar te veel vragen leidt er uiteindelijk toe dat je weinig tot niets verkoopt. Daarnaast zijn er vaak meerdere opties om je creatie aan te bieden. Je kunt gewoon kiezen voor een vaste prijs.

In feite verkoop je je product net zoals in een normale (web)winkel. De twee andere opties hebben meer weg van een veiling. Bij de eerste kies je voor een ongelimiteerde duur. Je laat mensen dan gewoon bieden en je product wordt pas verkocht als jij met een bod akkoord gaat. De tweede mogelijkheid is een veiling met een gelimiteerde duur, bijvoorbeeld een week. Het hoogste bod wordt aan het einde van de duur automatisch geaccepteerd. Wederom is het volledig aan jou om te bepalen wat de beste methode is.

Daarnaast is het meestal mogelijk om een doorverkooppercentage in te stellen. Dat is het gedeelte van het verkoopbedrag dat jij ontvangt wanneer je NFT wordt doorverkocht. Hierbij geldt wederom dat je wat extra’s kan verdienen bij een mooi percentage. Tegelijkertijd schikt het kopers mogelijk af omdat het financiële gewin voor hen kleiner wordt.

nft prijs

8. De laatste details en het plaatsen van je NFT

Iemand met een beetje ervaring in marketing heeft een klein voordeel bij het aanbieden van NFT’s. Wanneer je hier zelf niet zo handig in bent is het een goed idee om hulp in te schakelen. Bij je NFT staat bijvoorbeeld een beschrijving. In eerste instantie zien potentiële kopers slechts een verkleinde versie of een klein deel van het product dat je aanbiedt. Een aantrekkelijke beschrijving helpt om de aandacht te trekken en geïnteresseerden naar je NFT te lokken.

Hetzelfde geldt voor je profiel, dat is vaak zichtbaar. Door tijgerlijktijd professioneel en benaderbaar over te komen is de kans groter dat je NFT’s verkoopt. Wanneer je alle stappen doorlopen hebt is het tijd om je NFT definitief aan te bieden. Voordat je hieraan begint kies je een manier om hiervoor te betalen. Je leest hieronder hoe dat precies zit en wat de mogelijkheden zijn.

Methodes om je NFT aan te bieden en de risico’s

Op een succesvolle manier NFT’s maken en verkopen is uiteraard een interessante gedachte. Maar het is niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Het aanbod is tenslotte gigantisch. Wij gaan hier niet vertellen of jouw digitale creatie het waard is om als NFT aan te bieden. In plaats daarvan wijzen we je op de kosten die je maakt. Het minten van een NFT kost namelijk geld.

De drie manieren om te betalen voor het minten van een NFT

Er zijn grofweg drie methodes waarmee je jouw eigen NFT’s aanbiedt op platformen. Dat zijn:

  1. Zelf rechtstreeks betalen voor het minten van een NFT
  2. Het betalen voor een speciale “creator” account bij een platform
  3. Je account zo opzetten dat de koper de fee betaalt

Het is belangrijk om te weten dat de eerste methode de standaard is. Lang niet alle platformen laten je op een van de laatste twee manieren betalen voor het minten van je NFT. Hierdoor is zelf vooraf betalen voor het minten verreweg de meest gebruikte manier. Lees daarom goed wat de mogelijkheden zijn voordat je een account aanmaakt bij een bepaald platform.

Zelf betalen voor het minten van een NFT

Zoals besproken is de Ethereum blockchain de aangewezen manier om een NFT in het leven te roepen. De kosten hiervoor verschillen. Maar je moet al snel rekening houden met een bedrag van boven de €50,-. Een dergelijke fee wordt ook wel “gas” genoemd. Het voordeel is dat je min of meer onafhankelijk bent. Je bepaalt helemaal zelf hoe en waar jij je NFT’s aanbiedt. Maar het nadeel is ook overduidelijk. Want je betaalt al voordat je NFT verkocht wordt. Je loopt dus kans dat je voor niks geld uitgeeft aan gas en je NFT vervolgens niks opbrengt.

ethereum kopen

Een speciale account voor creators van NFT’s

Verschillende platformen hebben speciale accounts wanneer je NFT’s wenst aan te bieden. OpenSea is daar een goed voorbeeld van en populair onder kunstenaars die hun digitale kunst online aanbieden. Je betaalt voor zo’n account bij OpenSea €100,-. Het voordeel is wel dat je meer dan één enkel product aanbiedt voor die prijs. Dus wanneer je echt van plan bent om een soort business op te zetten is het zeker verstandig om voor deze constructie te kiezen.

Want wanneer je iedere keer de fee voor een los product betaalt, lopen de kosten al vrij snel hoog op. Het is overigens lang niet altijd het geval dat het minten van een NFT gratis wordt bij een speciaal account. Soms gaat het slechts om het verlagen van de standaard fee. Speciale accounts voor creators zijn nog in opkomst. Waarschijnlijk worden de voorwaarden tijdens de komende periode beter. Dat is met name interessant voor professionele kunstenaars.

De koper laten betalen voor de minting kosten

Het is mogelijk om zelf helemaal niet betalen voor het minten. Op sommige platformen wordt dat “lazy minting” genoemd. Maar de terminologie loopt uiteen tussen websites. Wanneer je voor deze methode kiest dan wordt je NFT in eerste instantie niet in de blockchain geplaatst. Het platform creëert wel de data zodat jouw NFT weergegeven kan worden. Hierdoor zien, horen of ervaren potentiële kopers jouw NFT.

Wanneer ze besluiten om het product te kopen begint het minten pas. Voor de kosten draait de koper op. Als creator en aanbieder betaal je dus niets. Op zich een mooie constructie. Met name omdat je nooit vooraf betaalt en uiteindelijk geld kunt verliezen. Maar de kosten voor de koper gaan natuurlijk wel omhoog. Zij beschouwen meestal alleen de totaalprijs. Bovendien presenteren platformen deze extra kosten voor het minten vaak pas vlak voor de betalingsbevestiging. Waardoor het als een verrassing komt voor de koper en die daardoor kan besluiten om de NFT toch niet aan te schaffen.

Voorbeelden van beroemde NFT’s

NFT’s zijn ongelooflijk divers. Je fantasie is uiteindelijk de enige beperking. Uiteraard dien je wel iets te verzinnen waar kopers interesse in hebben. Anders heeft het weinig zin om je NFT aan te bieden. Om je enige inspiratie te geven hebben we een aantal beroemde voorbeelden die klein zijn begonnen voor je op een rij gezet. Peperdure NFT’s van clips van de NBA en door beroemdheden gesigneerde posters en dergelijke vallen hier dus niet onder.

Bored Ape Yacht Club: 10.000 portretten van getekende apen

Wellicht heb je weleens van de Bored Ape Yacht Club gehoord. Het is een collectie van ruim 10.000 getekende apen. Die worden doorgaans als avatar gebruikt, bijvoorbeeld op een NFT marketplace. Rapper Eminem kocht onlangs nog een enkel exemplaar van de collectie voor $462.000,-. Aangezien er meer dan 10.000 portretten zijn, en er nog steeds meer gemaakt worden, is het niet lastig voor te stellen de aapjes een enorme goudmijn zijn.

De oorsprong is daarentegen bescheiden. Vier vrienden vonden het grappig om de apenportretten te gebruiken als avatar, juist op NFT marketplaces. Aangezien de term “aping in” staat voor het zonder kennis proberen mee te profiteren van de plotselinge opkomst van NFT’s, met dikwijls financiële schade tot gevolg. Voor de vier vrienden liep het dus heel anders af en zijn inmiddels verantwoordelijk voor een van de duurste collecties aan NFT’s.

nft maken voor boredapeyachtclub

De Nyan Cat GIF is verkocht voor 300 Ethereum tokens

Dat GIF’s ook een lucratieve business kunnen zijn bewijst de Nyan Cat. Dat is een populaire animatie van een kat met een regenboog achter zich. In februari 2021 heeft de creator er een NFT van gemaakt en deze verkocht. Het winnende bod was 300 ETH. Rond die tijd lag de waarde van een ETH ruim boven de €1300,-. In dit geval zijn de kosten van het minten dus ruimschoots terugverdiend.

Everydays: the First 5000 Days: in de top 3 van kunstwerken van levende kunstenaars

Tot op heden de grootste verkoop van een enkel NFT is het kunstwerk Everydays: the First 5000 Days van Amerikaans kunstenaar Mike Winkelmann. Hij is online beter bekend onder het pseudoniem Beeple. Het kunstwerk is ongeveer wat de titel weergeeft, namelijk 5000 illustraties van verschillende dagen tussen 2007 en 2020.

Deze zijn samengebracht in een JPEG bestand van 21.069 bij 21.069 pixels. Uiteindelijk is het complete werk verkocht voor $69,3 miljoen. Door dit bedrag staat het op de derde plaats van hoogste verkoopprijs van kunstwerken van kunstenaars die nog in leven zijn. Best knap voor een product uit een sector die volgens sommigen alleen waarde heeft door speculatie van kunstenaars en nerds die geen verstand hebben van de financiële wereld.

Gerelateerde artikelen

Veelgestelde vragen

Wat is een NFT?

NFT staat voor non-fungible token. Oftewel, het is een uniek product die niet inwisselbaar is met een exacte kopie. In dat opzicht verschillen ze dus van cryptocurrencies. Die zijn namelijk wel inwisselbaar. Elke Bitcoin is identiek aan een andere Bitcoin en daardoor vrij inwisselbaar. Verder Zijn NFT’s, net als crypto’s, digitaal bezit en bestaan ze dus niet in de echte wereld.

Klik hier voor meer informatie

Welke stappen moet je doorlopen om een NFT te maken?

Om een NFT te maken kun je volgende checklist aanhouden:

– Koop cryptocurrency (Ethereum) om minting te bekostigen
– Zorg ervoor dat je over een crypto wallet beschikt
– Bepaal welke NFT marketplace je gaat gebruiken
– Verbind je wallet aan de marketplace en begin met minten
– Kies een NFT om aan te bieden
– Upload je NFT op een NFT marketplace
– Bepaal een prijs en de manier van verkopen
– De laatste details en het plaatsen van je NFT

Klik hier voor meer informatie

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met cryptomunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *