NFT Marketplace: Welke zijn het beste?
Non-fungible tokens (NFT’s) zijn de nieuwste rage wat digitaal eigendom betreft. In dit artikel bespreken we de beste marketplaces om NFT’s te verhandelen. Er bestaat nogal wat discussie over de waarde van NFT’s. Maar inmiddels is deze complete subsector tientallen miljarden waard. Daarom is het helemaal niet gek om je op z’n minst te oriënteren. Heb je interesse om zelf non-fungible tokens te kopen en te verkopen? Kies dan voor een NFT Marketplace uit onze lijst.
- De top marketplaces voor het verhandelen van NFT’s
- OpenSea: het grootste platform voor NFT’s
- Crypto.com: een groot aanbod en een mooie interface
- Binance: veel assets voor een lage fee
- Rarible: een marketplace voor kunstobjecten
- Foundation: simpel design voor het kopen van kunst
- DraftKings: de NFT marketplace voor sport
- NFT LaunchPad: een nieuwe beloftevolle marketplace
- Wat is een NFT precies?
- Digitaal eigendom en het probleem met unieke items
- Het verschil tussen cryptocurrencies en NFT’s
- Non-fungible tokens en de rol van de blockchain
- Je bent eigenaar van de rechten op een digitaal product
- Voorbeelden van waardevolle soorten NFT’s
- NFT’s zijn een uitweg voor kunstenaars
- NFT’s: een nieuwe goudmijn of een op speculatie rustende bubbel?
- Discussies over de waarde van non-fungible tokens
- Wil je beginnen met beleggen?
- Gerelateerde artikelen
- Veelgestelde vragen
De top marketplaces voor het verhandelen van NFT’s
Voor onze lijst met de top marketplaces om non-fungible tokens te verhandelen hebben we op de meest gewichtige eigenschappen gelet. Uiteraard spelen de kosten die je maakt een rol. Verder kijken we naar het aantal cryptocurrencies dat wordt geaccepteerd. We besteden daarnaast aandacht aan de gebruiksvriendelijkheid en het aanbod aan NFT’s. De meest zwaarwegende factor blijft nog altijd de veiligheid. Denk hierbij aan het niveau van security voor accounts en de manier waarop je assets transfereert naar je wallet. Op basis van deze eigenschappen hebben we een lijst met de beste marketplaces voor het verhandelen van non-fungible tokens samengesteld. Bedenk wel dat er niet zozeer een “beste” marketplace voor NFT’s aan te wijzen is. Een groot deel is afhankelijk van je eigen voorkeuren. Hetzelfde geldt eigenlijk voor NFT’s in het algemeen wanneer je ze vergelijkt met cryptocurrencies. De waarde is in veel grotere mate afhankelijk van subjectiviteit.
OpenSea: het grootste platform voor NFT’s
Op basis van de in totaal verhandelde waarde is OpenSea de grootste NFT marketplace van de wereld. Het aanbod is gigantisch en een account aanmaken is volledig gratis. Bovendien is dit een geschikt platform voor content creators en kunstenaars die hun eigen NFT op de markt willen brengen. In totaal betaal je met meer dan 150 verschillende digitale valuta. OpenSea is gebruiksvriendelijk en daardoor geschikt voor beginnende NFT traders. Maar het platform is daarnaast uitgebreid en groot genoeg om ervaren gebruikers te bieden wat ze zoeken. OpenSea hanteert momenteel een transactie fee van 2,5%. Die betaalt de verkoper, en niet de koper. Het tarief voor een transactie is redelijk fors wanneer je van plan bent om NFT’s voor een lage prijs te kopen om ze vervolgens met winst door te verkopen. Hoewel er beslist concurrenten zijn die een hoger percentage vragen.
Crypto.com: een groot aanbod en een mooie interface
Op Crypto.com is het traden van NFT’s uitzonderlijk eenvoudig. Het is al een van de grootste platformen om cryptocurrencies te verhandelen. Inmiddels tref je er ook een enorm aanbod NFT’s aan. Het creëren van een account is zo gebeurd en voor je het weet ben je aan het traden. De NFT’s zijn overzichtelijk ingedeeld in categorieën zodat je snel vindt wat je zoekt. Het is zelfs mogelijk om met je credit card non-fungible tokens te kopen. Bij de meeste platformen heb je daar cryptocurrencies voor nodig. Een van de aantrekkelijkste eigenschappen van Crypto.com is dat transacties gratis zijn. Wat eveneens direct opvalt is de gebruiksvriendelijkheid. Met name de applicatie voor smartphones is een verademing vergeleken met de concurrentie. Door de vele opties en de gebruiksvriendelijkheid is Crypto.com een mooie NFT marketplace voor beginnende en doorgewinterde traders.
Binance: veel assets voor een lage fee
Je hebt waarschijnlijk weleens van Binance gehoord. Het is namelijk de grootste exchange voor cryptocurrencies in de wereld. Inmiddels verhandel je er ook gewoon NFT’s. Dat doe je voor een fee van 1% per transactie. Het aanbod is gigantisch, maar door de prettige navigatie vind je als gebruiker toch nog snel wat je zoekt. Een opvallend extraatje is de zogenaamde “Mystery Box”. Gebruikers kopen een “doos” met daarin een willekeurige NFT. Deze kan extreem waardevol zijn maar het is ook zeker mogelijk dat je een goedkoop product ontvangt. Het is in feite een soort gokken, maar wel immens populair. Een account aanmaken is zo gebeurd. Wanneer je al crypto’s trade via Binance gebruik je gewoon je bestaande profiel. Via Binance is het eveneens mogelijk om je eigen NFT’s aan te bieden.
Rarible: een marketplace voor kunstobjecten
Op Rarible tref je een ongelooflijk grote collectie kunst aan. Om die te kopen en te verkopen heb je wel de speciale coin Rarible nodig. Dat is niet heel gebruiksvriendelijk, maar de rest van het platform is dat gelukkig wel. Tussen de digitale kunst staan games, illustraties, muziek, foto’s, video’s en meer. Het is een uitstekende marketplace voor het kopen van kunst over de hele wereld. Want vanuit meer dan 190 landen heb je toegang tot Rarible. Het platform voelt aan als een gigantische galerij vol kunst waar je naar hartenlust kunt shoppen. Je bezoekt Rarible desgewenst als een soort toerist die naar objecten in een museum kijkt. Voor een transfer dienen zowel koper als verkoper 2,5 van het totaalbedrag af te staan. Dat is wel wat aan de forse kant. Maar Rarible is niet zozeer gemaakt voor traders die winst willen maken, maar eerder voor liefhebbers van kunst.
Foundation: simpel design voor het kopen van kunst
Net zoals Rarible doet Foundation er alles aan om zoveel mogelijk originele content aan te bieden. Je doet aankopen met de cryptomunt Ethereum. Wanneer je geen Ethereum in bezit hebt zul je die eerst moeten kopen. Dat is dus wel een kleine omweg. Zeker als je bedenkt dat Foundation is gemaakt voor mensen met minder interesse in cryptocurrency en met name kunst wensen te kopen. Zodra je over deze horde heen bent tref je wel een enorme collectie aan kunstobjecten aan. Deze worden allemaal verkocht middels een veiling. De verkoper dient 15% van het verkoopbedrag af te staan aan Foundation. Dat een behoorlijk bedrag. Maar er is wel een constructie om dit op te vangen. Verkopers ontvangen namelijk 10% van het bedrag van iedere doorverkoop. Foundation is om verschillende redenen redelijk uniek. Het is een platform dat bij een aantal gebruikers perfect aansluit op hun wensen, met name kunstliefhebbers. Echte traders kiezen beter voor een andere NFT marketplace.
DraftKings: de NFT marketplace voor sport
Het leuke aan marketplaces voor non-fungible tokens is dat ze erg divers zijn. Daarom is het een veel subjectieve beoordeling dan bij brokers en exchanges voor cryptocurrencies het geval is. DraftKings richt zich volledig op sportfanaten. Je koopt hier bijvoorbeeld tenues die gedragen zijn door bekende sporters tijdens cruciale wedstrijden. Verder verhandelt DrafKings onder andere foto’s met handtekeningen, bijzondere hoogtepunten en beeldjes die bekende sporters voorstellen. Opvallend genoeg is het onmogelijk om met cryptocurrencies te betalen. Tot op heden wordt alleen de Amerikaanse Dollar aangenomen. Het aanmaken van een account verloopt soepel en voor je het weet ben je aan het traden. Er is ook ruimte om je eigen content aan te bieden. Je profiteert automatisch van een doorverkooppercentage van 10%. DraftKings is een mooi platform voor sportfans die op zoek zijn naar NFT’s of gewoon een mooie herinnering wensen te kopen.
NFT LaunchPad: een nieuwe beloftevolle marketplace
Marketplace NFT LaunchPad is pas sinds februari 2022 gelanceerd. In hun korte bestaan zijn ze ongelooflijk snel gegroeid. Best opvallend gezien het aantal reeds bestaande marketplaces. Het enorm aanbod en het gebruiksgemak lijken daar de voornaamste oorzaken voor te zijn. Tegelijkertijd genieten klanten van veel vrijheid. Zo bepalen creators zelf welke hoe hoog de royalties zijn. Het is zelfs mogelijk om je eigen pagina op het platform aan te maken zodat geïnteresseerden jou kunnen volgen. Hierdoor combineert NFT Launch marketplaces een klein beetje met social media. Het is nog even afwachten hoe goed NFT LaunchPad het in de toekomst gaat doen. Maar tot op heden zijn we erg enthousiast over deze NFT marketplace.
Wat is een NFT precies?
NFT staat dus voor non-fungible token. Fungible betekent dat een specifieke token niet inwisselbaar is. NFT’s zijn niet homogeen en daarom zijn ze allemaal uniek. Dat is het grote verschil met cryptocurrencies. Elke individuele munt van dezelfde crypto zijn namelijk wel inwisselbaar en vertegenwoordigen een identieke waarde. NFT’s bestaan al sinds 2014. Maar het is pas sinds 2020 dat ze bekend zijn geworden bij het grote publiek. Sinds die tijd is de handel geëxplodeerd. Inmiddels zijn NFT’s big business. Hoewel er ook regelmatig kritiek is op het principe en de vraag of een NFT daadwerkelijk waarde vertegenwoordigt.
Digitaal eigendom en het probleem met unieke items
Iedereen die een beetje verstand heeft van computers weet dat digitale bestanden probleemloos te kopiëren zijn. Niet alleen door de eigenaar, maar eigenlijk door iedereen die het bestand kan openen of er zelfs maar een representatie van op zijn of haar scherm heeft. Met een druk op de knop maak je bijvoorbeeld een screenshot van een kunstwerk. Hoe kan het dan dat iemand digitale kunst daadwerkelijk in bezit heeft?
Daar komt nog bij dat veel NFT’s al jaren bestaan en gedeeld worden. Degene die de zogenaamde rechten van het origineel koopt lijkt daarom niet meteen in het bezit te zijn van een goudmijn. Voor de eigenaar van een NFT is het kennelijk genoeg om officieel in het bezit te zijn van het originele item. Ze vinden het prachtig om te vertellen dat ze de rechtmatige eigenaar zijn van een meme, hoogtepunt uit een sportwedstrijd of digitale kunst die iedereen kent. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat de NFT markt momenteel nog zeer speculatief is. Het is nog absoluut niet zeker of NFT’s hun waarde gaan behouden. Maar als ze het pad van cryptocurrencies volgen staan we nu slechts aan het begin van de revolutie.
Het verschil tussen cryptocurrencies en NFT’s
Er bestaat nogal wat verwarring over het verschil tussen cryptocurrencies en NFT’s. Op welke manier onderscheidt een NFT zich van een digitale munteenheid? Een cryptocurrency is niets anders dan een digitale munteenheid. Net zoals bij Euro’s zijn er talloze Bitcoins. Elke eenheid vertegenwoordigt dezelfde waarde en is één op één uitwisselbaar, oftewel fungible. Welke Bitcoin of Euro je precies bezit is niet van belang. Het gaat enkel om de hoeveelheid. NFT’s zijn stuk voor stuk uniek. Van de NFT die jij bezit bestaat er slechts één. Tenminste, er bestaat slechts één origineel.
Non-fungible tokens en de rol van de blockchain
Zoals bekend registreert de blockchain het bezit van elke crypto. Hetzelfde geldt voor NFT’s. Over het algemeen wordt de chain van Ethereum gebruikt. Maar blockchains van andere cryptocurrencies zijn eveneens geschikt. Het verhandelen van NFT’s vindt snel en gemakkelijk plaats, net zoals dat bij cryptocurrencies het geval is.
Je bent eigenaar van de rechten op een digitaal product
We hebben besproken wat NFT’s zijn. Maar het is best mogelijk dat je er nog niet meteen een voorstelling bij hebt. Dat is eigenlijk de eerste reactie van iedereen die voor het eerst iets over NFT’s hoort. Meer het bestaan van een dergelijke vorm van eigendom niet helemaal nieuw is. Denk bijvoorbeeld aan de rechten op muziek, een film of een boek. Uiteraard kun je de hitlijsten gewoon kopiëren. Maar dat geeft jou nog niet het recht om ze uit te zenden en er geld aan te verdienen. Daarvoor zul je de eigenaar van de muziek moeten zijn of je moet een speciale licentie kopen zodat je de muziek aan een publiek mag laten horen.
NFT’s werken op een vergelijkbare wijze. De eigenaar is de enige die het bezit mag verspreiden en er geld aan mag verdienen. Alle anderen dienen om toestemming te vragen, wat meestal gepaard gaat met een financiële transactie om de rechten binnen te halen. De kanttekening is wel dat NFT’s erg divers zijn. Dus het verdienmodel is lang niet altijd op duidelijk op het eerste gezicht.
Voorbeelden van waardevolle soorten NFT’s
Welk type content in aanmerking komt als NFT is niet nauwkeurig gedefinieerd. Er verschijnen steeds nieuwe soorten eigendom die verhandeld worden. Maar een NFT dient wel altijd uniek te zijn. Kunstwerken zijn daarom een goed voorbeeld. Verder worden beroemde memes en GIF’s voor veel geld verkocht. Andere mogelijkheden zijn onder andere designs voor sneakers en kleding, muziek, video’s en het visuele ontwerp van fictieve karakters. Er bestaat inmiddels ook een groeiende handel in hoogtepunten uit een sportwedstrijd. Highlights uit de NBA worden voor veel geld verkocht. Voor een individuele clip van LeBron James is bijvoorbeeld $200.000,- neergeteld. Uiteraard slaan de altijd naar aandacht en geld zoekende beroemdheden ook hun slag. Zij verkopen bijvoorbeeld hun schoolfoto’s, de eerste demoversie van een bekend liedje of een digitaal portret voor veel geld.
NFT’s zijn een uitweg voor kunstenaars
Voor kunstenaars is het principe van een NFT een mooie manier om hun kunst te verkopen. Het is veel gemakkelijker geworden om hun producten aan een groot publiek tentoon te stellen. Ze zijn niet meer afhankelijk veilinghuizen. Door de directe verkoop hoeven ze geen deel van de winst af te staan. Er is nog een mooie ontwikkeling voor kunstenaars. Door een kunstwerk te verkopen als NFT is het mogelijk om er een doorverkooppercentage aan het product te verbinden. Hierdoor ontvangt de kunstenaar een bedrag wanneer zijn of haar kunstwerk wordt doorverkocht. Normaal gesproken ontvangt de maker van de kunst slechts geld voor de eerste verkoop. Terwijl goede kunst juist de neiging heeft om door de jaren heen meer waard te worden.
NFT’s: een nieuwe goudmijn of een op speculatie rustende bubbel?
NFT’s zijn dus zeer divers. Sommigen mensen vinden het onzin, terwijl anderen het als een zeer interessante nieuwe productsoort zien. Uiteindelijk wordt de waarde van een product altijd bepaald door de hoogste bieder. Iedereen ziet in dat rechten op een populair muzieknummer geld waard is. Er worden meer vragen gesteld bij de waarde van een nog onbekende, fictieve pandabeer met een hippe zonnebril. Een van de kritiekpunten op NFT’s is dat digitale content enorm eenvoudig te genereren en te kopiëren is. Maar dat neemt niet weg dat er ook specialisten zijn die met grote teams duizenden uren besteden en honderden miljoenen investeren in een digitaal project. Denk bijvoorbeeld aan videogames, complexe animaties of een programma voor digitaal onderwijs.
Discussies over de waarde van non-fungible tokens
Over het algemeen zijn NFT’s kunstwerken en memorabilia. Sommigen zijn veel geld waard, en anderen zijn niet meer dan fraai verpakte rommel. Het is eigenlijk net als met andere soorten kunst. Denk bijvoorbeeld aan films. De rechten op een wereldberoemde trilogie is een vermogen waard. Dat geldt niet voor een simpel home made videootje. Wat we hiermee willen aangeven is dat je goed moet nadenken voordat je investeert in een NFT.
Op het internet vind je vooral woordenwisselingen tussen felle voor- en tegenstanders. Waardoor de discussie over het algemeen niet op een hoog niveau gevoerd wordt en deelnemers zich voornamelijk uitdrukken in superlatieven. Onvoorwaardelijke tegenstanders zijn vergelijkbaar met mensen die zeggen dat moderne muziek of videogames slecht zijn voor de jeugd. Terwijl dit een onmogelijke samentrekking is van een diverse industrie. In de praktijk is het allemaal veel genuanceerder. Hetzelfde geldt voor NFT’s. Er zijn wel degelijk bijzondere non-fungible tokens die waarde vertegenwoordigen. Maar er bestaan zeker ook NFT’s waarbij je vraagtekens kunt zetten bij het uiteindelijke nut.
Gerelateerde artikelen
Veelgestelde vragen
Voor onze lijst met de top marketplaces om non-fungible tokens te verhandelen hebben we op de meest gewichtige eigenschappen gelet. Uiteraard spelen de kosten die je maakt een rol. Verder kijken we naar het aantal cryptocurrencies dat wordt geaccepteerd. We besteden daarnaast aandacht aan de gebruiksvriendelijkheid en het aanbod aan NFT’s. De meest zwaarwegende factor blijft nog altijd de veiligheid. Denk hierbij aan het niveau van security voor accounts en de manier waarop je assets transfereert naar je wallet. Op basis van deze eigenschappen hebben we een lijst met de beste marketplaces voor het verhandelen van non-fungible tokens samengesteld.
– OpenSea: de grootste NFT marketplace
– Crypto.com: het traden van NFT’s is uitzonderlijk eenvoudig
– Binance: veel assets voor een lage fee
– Rarible: een marketplace voor kunstobjecten
– Foundation: simpel design voor het kopen van kunst
– DraftKings: de NFT marketplace voor sport
– NFT LaunchPad: een nieuwe beloftevolle NFT marketplace
Klik hier voor meer informatie
NFT staat dus voor non-fungible token. Fungible betekent dat een specifieke token niet inwisselbaar is. NFT’s zijn niet homogeen en daarom zijn ze allemaal uniek. Dat is het grote verschil met cryptocurrencies. Elke individuele munt van dezelfde crypto zijn namelijk wel inwisselbaar en vertegenwoordigen een identieke waarde. NFT’s bestaan al sinds 2014. Maar het is pas sinds 2020 dat ze bekend zijn geworden bij het grote publiek. Sinds die tijd is de handel geëxplodeerd. Inmiddels zijn NFT’s big business. Hoewel er ook regelmatig kritiek is op het principe en de vraag of een NFT daadwerkelijk waarde vertegenwoordigt.
Klik hier voor meer informatie
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.