NIO koers, aandeel en meer over NIO EV Maker

Home » NIO koers, aandeel en meer over NIO EV Maker

In dit artikel nemen we de Chinese autofabrikant NIO onder de loep. We bespreken het bedrijf zelf, het verloop op de aandelenmarkt en het perspectief voor de toekomst. NIO richt zich op het ontwerpen en produceren van elektrische auto’s en software om voertuigen zelfstandig te laten rijden. Voor een bedrijf als NIO is innovatie van wezenlijk belang. Maar ze zijn ook afhankelijk van ontwikkelingen wat betreft regelgeving. Er is een discussie gaande omtrent de wetgeving en de toelaatbaarheid van zelfrijdende auto’s. Momenteel is de waarde van een aandeel ongeveer $11,-. Net zoals andere multinationals heeft NIO geleden onder de recente ontwikkelingen op het internationale toneel. Voor beleggers die overwegen om aandelen te kopen is het daarom een mooi moment om in te stappen. In dit artikel bespreken we alle factoren die de aandelenprestaties van NIO beïnvloeden.

Benieuwd naar de beste aandelen om in te beleggen?

Door €250 te investeren kun je al 20,6% rendement behalen. Maar welke strategie kies je hiervoor? In een korte videotraining krijg je uitleg hoe je zonder kennis of ervaring rendement maakt.

Geschiedenis van NIO en haar opkomst op de markt voor elektrische voertuigen

NIO is een nog jong maar succesvol bedrijf dat in 2016 is opgericht. Het hoofdkantoor ligt in Sjanghai. Door grote investeringen van merken zoals Tencent, Sequoia en Lenovo maakte het bedrijf een vliegende start. De officiële oprichtingsdatum van het bedrijf is eigenlijk meer een formaliteit. Want op dezelfde dag werd de eerste auto al gelanceerd.

nio

Een innoverend bedrijf met internationale ambities

Inmiddels heeft NIO een aantal modellen op de markt gebracht. In China zijn ze in korte tijd een gerenommeerd en populair automerk geworden. Op ons continent zijn ze begonnen in Noorwegen. Uitbreidingen richten Duitsland, Denemarken, Nederland en Zweden zijn inmiddels in volle gang. De naam NIO is hier momenteel nog niet heel bekend. Maar het zou zomaar kunnen dat het merk over een paar jaar in één adem wordt genoemd met Mazda, Tesla en Volkswagen. De ambities van NIO zijn in ieder geval duidelijk. Zo kondigde oprichter Liu Bin al aan dat hij in 2025 in 25 landen actief wenst te zijn.

Het ontwikkelen en produceren van elektrische en zelfrijdende auto’s

NIO is gespecialiseerd in elektrische auto’s en heeft daar geheel eigen ideeën over. Zo zijn de Power Swap Stations in eigen land een groot succes. Daar gaan we verderop in het artikel verder op in. Daarnaast is NIO druk met het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s. Deze techniek begint al ergens op te lijken maar het duurt nog wel even voordat we volledig zelfstandige kunstmatige intelligenties een auto op de openbare weg zien besturen. Bovendien is NIO, net als andere automerken, afhankelijk van de wetgeving.

Herkomst van de naam en het logo van NIO

Merken uit China hebben lang niet over op de wereld dezelfde naam. Dat leidt nog weleens tot onduidelijkheid. In Nederland schrijven we bijvoorbeeld NIO, met hoofdletters. Terwijl het eigenlijk helemaal geen afkorting is. In het Engels schrijven ze meestal Nio, om het allemaal nog iets verwarrender te maken. In China heet het merk overigens Weilai. Dat staat voor zoiets als Blue Sky Coming. NIO is een producent van elektrische auto’s en laat graag zien het goed voor te hebben met het klimaat. Hun logo is daar ook door geïnspireerd. De bovenste helft is een halve cirkel, die vertegenwoordigd de lucht, het klimaat en visie op de toekomst. Daarentegen staat de driehoekige onderste helft voor de aarde en actie.

nio logo

De productlijn van NIO en veelbelovende technologieën

NIO produceert inmiddels een serie elektrische auto’s. Daarnaast zijn ze druk met het ontwikkelen van software voor zelfrijdende auto’s. Het merk heeft als doel om zoveel mogelijk binnenshuis te produceren. Er zijn onder andere initiatieven om zelf chips en accu’s te maken. De auto’s van NIO zijn gericht op het wat duurdere segment. Dit zijn alle modellen die momenteel beschikbaar zijn:

  • EP9: Sinds 2016 geproduceerde sportauto –  met name bedoeld voor promotie.
  • EC6: Mid-size SUV met 5 deuren die sinds 2020 op de markt is.
  • EC7: Sinds 2020 beschikbaar – ook een SUV van gemiddeld formaat met 5 deuren.
  • ES6: Wederom een mid-size SUV met 5 deuren – beschikbaar sinds 2019
  • ES7/EL7: Nieuwe uitvoering van de SUV met 5 deuren – op de markt vanaf 2022
  • ES8: Grotere SUV met 5 deuren die vanaf 2018 wordt aangeboden
  • ET7: Eerste Sedan van NIO –  wordt sinds maart 2022 verkocht
  • ET5: Tweede Sedan met een iets kleiner formaat –  op de markt sinds september 2022

Analyse van NIO’s aandelenprestaties en waardering

Voor een analyse over de aandelen kijken we naar het recente verloop van de koers van NIO. Daarbij houden we uiteraard rekening met factoren die buiten het bedrijf liggen en invloed hebben op de gehele markt. De laatste jaren heeft dat flinke impact gehad. Denk bijvoorbeeld aan de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en de economische spanningen tussen onder andere de Verenigde Staten en China. Daarom kijken we ook naar andere automerken die elektrische voertuigen produceren en naar het marktsegment als geheel.

De huidige marktwaardering van NIO

Sinds de oprichting in 2016 is de waarde van een aandeel van NIO sterk gegroeid. Tussen begin 2020 en begin 2021 was er sprake van explosieve groei. De waarde bereikte op 18 januari 2021 een recordhoogte van $62,84. Een jaar eerder koste een aandeel minder dan 4 dollar. Net zoals andere ondernemingen is NIO helaas niet immuun voor veranderingen op het wereldtoneel. Over 2021 en 2022 is de waarde van het aandeel dan ook sterk gedaald. Op zich is dat natuurlijk goed nieuws voor beleggers die nu wensen te investeren. Begin 2023 kost een aandeel van NIO rond de $11,-.

nio aandeel

Een vergelijking met de belangrijkste concurrenten van NIO

De branche die zelfrijdende en elektrische auto’s produceert is gigantisch. Alle automerken onder de loep nemen heeft daarom weinig zin. In plaats daarvan richten we ons op drie merken die het makkelijkst te vergelijken zijn met NIO. Dat zijn Tesla, Xpeng en Li Auto.

De koers van NIO vergeleken met Tesla

We kiezen voor Tesla ter vergelijking om duidelijke redenen. Ze zijn in hetzelfde marktsegment actief en het merk wordt min of meer beschouwd als het paradepaartje van de sector. Je kunnen meten met het machtige Tesla is altijd een goed teken. NIO’s aandeel is begrijpelijkerwijs minder waard. Maar de trend is min of meer gelijk. Het aandeel van Tesla was in februari 2021 al behoorlijk aan het groeien. De piek werd op 4 november 2021 bereikt met een waarde van $409,97. Het duurde iets langer voor het aandeel van Tesla echt kelderde. Momenteel koop je een exemplaar voor ongeveer $120,-. Zoals te zien zijn de schommelingen van Tesla procentueel gezien dus een stukje kleiner. Op zich logisch, want het is een groter en ouder bedrijf. Daarnaast is Tesla afhankelijk van de grillen van Elon Musk. De entrepreneur heeft al vaker laten zien chaos te veroorzaken op de aandelenmarkt. Hij is zelfs al een aantal keer beschuldigd voor marktmanipulatie.

De aandelen van Nio ten opzichte van Xpeng

Xpeng, met als volledige naam Xiapeng Motors, is ook een EV producent uit China. Dit merk is eveneens druk met het ontwikkelen van zelfrijdende software. Wanneer je de koers naast die van NIO legt zie je een vrijwel identieke trend. Dat geeft nog maar weer eens aan hoe afhankelijk zelfs grote bedrijven zijn van wereldwijde ontwikkelingen. Tussen eind 2020 en begin 2021 was de waarde van het aandeel van Xpeng op z’n hoogst, met een piek van $72,17 op 23 november 2020. Om vervolgens weer snel te dalen. Begin 2023 kost een iets meer dan $10,-.

Een vergelijking tussen de aandelen van Nio en Li Auto

Li Auto is eveneens een producent van elektrische auto’s en komt ook uit Sjanghai. Tel daarbij op dat het ook een relatief jong bedrijf is en je hebt ideaal vergelijkingsmateriaal ter beschikking. Een verschil is dat de modellen van LI Auto niet compleet elektrisch aangestuurd worden. Er zit een kleine gasmotor in om grotere afstanden mee te overbruggen. Wederom is het verloop van de koers van het aandeel van LI Auto vergelijkbaar met dat van NIO. De hoogste waarde werd op 24 november 2020 bereikt: $43,96. Daarna was er sprake van de bekende waardedaling. Opvallend genoeg krabbelde Li Auto iets sneller op dan de concurrentie. Eind november 2022 lag de waarde nog op rond $14,-. Op het moment van schrijven betaal je alweer ruim $22,-.

Factoren om rekening mee te houden wanneer je het aandeel van NIO overweegt

Voor beleggers is NIO een aantrekkelijke kandidaat. De complete markt voor elektrische auto’s zit in de lift. Verder lijkt het erop dat zelfrijdende voertuigen de toekomst zijn. Hoewel daarvoor nog wel veel vooruitgang voor nodig is. Dat geldt voor zowel de technologie zelf als de algemene acceptatie en de regelgeving.

Toekomstvooruitzichten voor NIO en de elektrische voertuigenindustrie

De koersen van grote bedrijven in dezelfde sector zijn sterk aan elkaar gelinkt. Maar een onderneming krijgt altijd de kans om zich te onderscheiden. In dit gedeelte van de analyse bespreken we de de markt van elektrische en zelfrijdende auto’s in het algemeen. Daarnaast lichten we technologieën in innovaties toe waarmee NIO zich probeert te onderscheiden van de concurrentie. Tenslotte bespreken we hoe regelgeving een invloed heeft op de groei en potentie van NIO en de sector in het algemeen.

NIO’s huidige productiecijfers en de ambitie om uit te breiden

Sinds 2018 is NIO aan het groeien. Ter illustratie: volgens statistieken heeft het merk in China in november 2022 14.178 auto’s verkocht. Dat is 30% meer dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Ook in het buitenland probeert merk voet aan de grond te krijgen. Zoals blijkt uit de expansie richting Europa. Vanaf 2023 komen de modellen van NIO echt op de markt. Onder andere de ET7, EL7 en ET5 worden in Europa aangeboden.

Het merk is druk bezig met diversificeren en zelfvoorzienend worden

NIO is niet alleen een automerk. Ze zijn druk bezig met het zelf produceren van chips en batterijen. De afgelopen jaren hebben laten zien dat tekorten hierin snel op kunnen lopen. De productie ervan binnenshuis houden is uitstekend voor de stabiliteit van de onderneming. Verder is NIO bezig met het ontwikkelen van smartphones. Aan ambitie is er dus absoluut geen gebrek. Maar er zullen wel nog wat investeerders in moeten stappen om de plannen in stroomversnelling uit te voeren. Voor de doorsnee belegger is NIO een interessante optie. Maar nog lang niet alles is zeker en het lijkt vooral een mooie investering voor de lange termijn.

NIO onderscheidt zich door het gebruik van Power Swap Stations

Automerk NIO is continu bezig met innovatie. Een van de bekendste vindingen van het bedrijf zijn de zogenoemde Power Swap Stations. Die moeten een oplossing zijn voor de lange laadtijden van elektrische auto’s. In zo’n Power Swap Station wordt een accu van een elektrische auto gewisseld. Dat lukt binnen drie minuten. Daarom is het een potentiële oplossing voor het lange wachten wanneer de accu van een EV leeg is. In China zijn de stations al in gebruik genomen en is de batterijwissel al een miljoen keer uitgevoerd. NIO is hier erg trots op en laat maar wat graag weten dat het verwisselen van een batterij 25 keer zo snel gaat als het opladen van een batterij van een gemiddelde Tesla. Het succes van NIO is nog groter doordat Tesla wel geprobeerd heeft om stations op te zetten om batterijen te wisselen maar dit project mislukt is. Ondertussen heeft NIO ruim 1300 power swap stations langs drukke Chinese snelwegen gebouwd. In Europa staat sinds mei 2022 het eerste wisselstation voor batterijen van NIO in Noorwegen.

Power Swap Stations

Power Swap Stations als antwoord op range anxiety

De mogelijkheid om batterijen van elektrische voertuigen te wisselen is ontzettend welkom. Tot op heden is het grote probleem van elektrisch vervoer de maximaal te overbruggen afstand. Na een paar honderd kilometer is de accu leeg. Daarom zijn EV’s wel geschikt voor dagelijks gebruik, bijvoorbeeld om naar je werk te gaan. Maar een vakantie of lange tocht blijft een stuk minder makkelijk. Vandaar te term “range anxiety”. Het is de angst die mensen met een elektrische auto hebben om een grote afstand af te leggen. Vooral wanneer je in landen en gebieden reist waar oplaadstations schaars zijn. Zelfs wanneer er meer dan voldoende laadstations beschikbaar zijn sta je een tijd langs de weg te wachten tot je accu weer opgeladen is. In een paar minuten de batterij laten verwisselen is een stuk aantrekkelijker en praktischer.

Uitdagingen voor de elektrische autosector in het algemeen

Elektrische auto’s worden steeds meer verkocht. Desondanks moet er nog wel het een en ander gebeuren voor ze echt mainstream worden. Denk bijvoorbeeld aan de volgende hindernissen:

  • Acceptatie van consumenten
  • De infrastructuur om elektrische auto’s op te laden
  • Tekort aan batterijen en chips
  • Afhankelijkheid van materialen zoals lithium, tin en nikkel

De acceptatie van consumenten is voor een deel afhankelijk van de andere factoren. Veel mensen willen graag schoner en klimaatbewuster leven en dus ook autorijden. Maar lang niet iedereen is overtuigd door de huidige capaciteiten van EV’s. NIO’s ambitie om de productie binnenshuis te verzorgen is een rechtstreeks antwoord op het tekort aan batterijen en chips. Bovendien hebben ze een eigen plan om de infrastructuur onder handen te nemen met hun Power Swap Stations. Maar net zoals alle andere technologische bedrijven zijn ze afhankelijk van materialen die uit de aarde gewonnen worden. Voordat we allemaal elektrisch rijden is het cruciaal dat we daar een antwoord op vinden. Anders is de productiecapaciteit nooit groot genoeg voor de vraag. Helaas heeft NIO en de auto-industrie als geheel dat niet in eigen hand.

Regelgeving en acceptatie van zelfrijdende voertuigen

Zelfrijdende voertuigen komen steeds dichterbij. Inmiddels zijn ze al behoorlijk goed in staat om door een drukke straat te navigeren. Maar dat wil niet zeggen dat we over een paar jaar allemaal een zelfrijdende auto voor de deur hebben staan. Ze moeten bijvoorbeeld eerst legaal zijn volgens de wet. Daarvoor dienen een aantal essentiële vragen beantwoord worden. Denk bijvoorbeeld aan: Hoe veilig moeten zelfrijdende auto’s zijn? En: Wie is verantwoordelijk bij een ongeluk? Dergelijke vragen zijn weer gelinkt aan de huidige staat en mogelijkheden van de techniek zelf. Daarnaast spelen subjectieve en politieke opvattingen een rol. Dit artikel is te kort om deze discussie te voeren. Bovendien is er vooral nog veel onduidelijk. Voor beleggers is het met name belangrijk om te weten dat zelfrijdende voertuigen nog wel even op zich laten wachten.

Conclusie: is NIO een goede investering voor beleggers?

NIO is actief in een opkomende sector en is een van de snelst groeiende ondernemingen binnen de branche. Met hun Power Swap Stations hebben ze in China al voor een ware revolutie op het gebied van elektrisch rijden gezorgd. Verder zijn ze druk bezig met uitbreiden. NIO is van plan om zelf batterijen en chips te produceren en lanceren binnenkort de eerste smartphones. Verder zijn ze druk met het ontwikkelen van zelfrijdende voertuigen. Voor beleggers is het over het algemeen een mooi moment om te investeren. De koersen liggen laag en het heeft er alle schijn van dat de wereldeconomie herstellende is. Elektrische en zelfrijdende voertuigen zijn in opkomst. Tel daarbij op dat NIO in een bijzondere positie zit en je kunt alleen maar concluderen dat het aandeel kopen een mooie investering is. Hou wel rekening mee dat het vooral een belegging voor de lange termijn is.

Benieuwd naar de beste aandelen om in te beleggen?

Door €250 te investeren kun je al 20,6% rendement behalen. Maar welke strategie kies je hiervoor? In een korte videotraining krijg je uitleg hoe je zonder kennis of ervaring rendement maakt.

Gerelateerde artikelen

Veelgestelde vragen

Wie is de oprichter van autofabrikant NIO?

De oprichter is Liu Bin en hij heeft aangekondigd in 2025 in 25 landen actief wenst te zijn.

Klik hier voor meer informatie

Welke modellen heeft NIO inmiddels op de markt gebracht?

Dit zijn alle modellen die NIO momenteel beschikbaar heeft:

EP9: Sinds 2016 geproduceerde sportauto –  met name bedoeld voor promotie.
EC6: Mid-size SUV met 5 deuren die sinds 2020 op de markt is.
EC7: Sinds 2020 beschikbaar – ook een SUV van gemiddeld formaat met 5 deuren.
ES6: Wederom een mid-size SUV met 5 deuren – beschikbaar sinds 2019
ES7/EL7: Nieuwe uitvoering van de SUV met 5 deuren – op de markt vanaf 2022
ES8: Grotere SUV met 5 deuren die vanaf 2018 wordt aangeboden
ET7: Eerste Sedan van NIO –  wordt sinds maart 2022 verkocht
ET5: Tweede Sedan met een iets kleiner formaat –  op de markt sinds september 2022

Klik hier voor meer informatie

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *