Per beurs de openingstijden en sluitingstijden op een rij

Home » Per beurs de openingstijden en sluitingstijden op een rij
openingstijden beurs

Aandelenbeurzen spelen een enorme rol in onze economie. De afgelopen honderd jaar is de invloed van aandelenbeurzen op onze economie exponentieel toegenomen. Als belegger ben je zonder twijfel goed bekend met de verschillende aandelenbeurzen. Je kent mogelijk de grootste uit je hoofd en van een paar weet je zelfs de openingstijden van de beurs. (zoals de AEX of FTSE). Toch kan het handig zijn om opnieuw een overzicht te krijgen van welke beurs om welke tijd opent én sluit.

Vooral als je van plan bent om je aandelenportefeuille de komende jaren wereldwijd te diversificeren, krijg je met een groter aantal handelsbeurzen te maken. Vanwege de verschillende tijdszones, opent vrijwel iedere handelsbeurs om een andere tijd. En, om niet te vergeten, sluiten de beurzen ook om andere tijden. Zo is niet iedere beurs even lang open en moet je altijd even terugrekenen naar de Nederlandse tijden wat de openingstijden van een beurs zijn.

In dit artikel kun je niet alleen de openingstijden per beurs vinden, maar vind je ook andere belangrijke informatie over de grootste handelsbeurzen. Mochten er naar aanleiding van dit artikel vragen zijn, beantwoord ik je vragen graag in de reacties onder dit artikel.

Een korte introductie tot de aandelenbeurzen

Voordat we een duik nemen in de openingstijden van de grote aandelenbeurzen, wil ik je basiskennis over aandelenmarkten opfrissen. Waar de openingstijden van de beurs kunnen verschillen, zijn er bij individuele aandelenmarkten ook flinke verschillen waarneembaar. Vooral als we naar de geschiedenis van deze beurzen kijken, valt een interessant patroon op.

Een aandelenbeurs geeft geselecteerde brokers de mogelijkheid om als tussenpartij voor beleggers te fungeren voor de handel in financiële producten zoals aandelen en obligaties. Aandelenbeurzen zijn verantwoordelijk voor het realiseren van een eerlijke totstandkoming van de aandelenprijzen. Ook ziet het er deels op toe dat er alleen brokers worden toegelaten met een goede reputatie.

Het overgrote deel van de aandelenbeurzen is de afgelopen jaren naar het internet verplaatst. Vroeger waren veel brokers op de vloer van de aandelenbeurs te vinden. Daarnaast werkte bij veel grote bedrijven enorme groepen werknemers als tussenpersoon voor beleggers die aandelen wilden kopen.

sluitingstijden beurs

Zoals je misschien wel had verwacht, betaalde je voor deze ‘offline’ versie van aandelen kopen fors meer transactiekosten voor het kopen en verkopen van aandelen. Er was namelijk echt een tussenpersoon, de broker, aan het werk om je aandelen te verhandelen. Waar je tegenwoordig bij een online broker voor een aantal euro voor € 100.000 aan aandelen kunt kopen, ging het vroeger om honderden euro’s aan bijkomende kosten.

Je kunt moderne aandelenbeurzen daarom beter zien als digitale handelsbeurzen waarbij een zo’n groot mogelijk deel van de werkzaamheden geautomatiseerd verloopt. Uiteindelijk profiteren we daar dus allemaal van, doordat als particuliere belegger de toegangsdrempel lager dan ooit is, net als de kosten die bij het kopen en verkopen van aandelen komen kijken.

Wat veel beleggers niet weten, is dat de eerste aandelenbeurs 400 jaar geleden in Nederland is opgericht. De aandelen van de VOC waren hier als eerst verhandelbaar. Sindsdien is het kunnen kopen van aandelen in een bedrijf de normaalste zaak van de wereld geworden.

Openingstijden van de grootste aandelenbeurzen in de wereld

De komende hoofdstukken zijn op informatieve wijze ingestoken, in de zin dat je zowel meer informatie kunt lezen over de desbetreffende aandelenbeurs als dat je de openingstijden van de beurs kunt raadplegen. Daarbij is zoveel mogelijk getrapt de tijd dat een beurs opent en sluit aan te geven. Op (lokale) feestdagen kan het voorkomen dat een beurs van deze tijden afwijkt of zelfs helemaal gesloten is. Het is daarom bij twijfel verstandig om altijd even de officiële website van de desbetreffende beurs te raadplegen.

Van de 60 belangrijkste aandelenbeurzen, zijn de tien grootste in dit artikel besproken met de daarbij horende openingstijden. Mocht de aandelenbeurs waar jij de openingstijden van wilt weten niet in dit lijstje terugkomen, voeg ik ze op aanvraag graag aan dit artikel toe. Laat het dus vooral weten wanneer er een beurs ontbreekt die als het aan jou ligt wel een plek in dit artikel verdient.

Openingstijden NYSE – New York Stock Exchange

Openingstijden

De NYSE opent om: 15:30

De NYSE sluit om: 22:15

De New York Stock Exchange (NYSE) is de grootste aandelenbeurs ter wereld. Je kunt de beurs vinden op het iconische adres 11 Wall Street in New York. Met meer dan 2500 beursgenoteerde bedrijven is het echt een gigantische beurs te noemen. Voorbeelden van genoteerde bedrijven zijn Walmart, Disney en Goldman Sachs.

We moeten terug naar de jaren 70 (1972) om de oprichting van de NYSE te herleven. Ondertussen is de marktkapitalisatie van alle aan de NYSE genoteerde bedrijven meer dan 20 biljoen dollar. Een duizelingwekkend getal dat zonder twijfel nog lang geen einde kent.

Dagelijks worden gemiddeld 4 miljard aandelen op de NYSE tijdens de reguliere openingstijden verhandeld. Het is nog de enige Amerikaanse aandelenbeurs waar belangrijke brokers nog op de beursvloer welkom zijn. Alle andere belangrijke aandelenbeurzen in de Verenigde Staten zijn volledig digitaal gegaan.

Net als de meeste andere beurzen, kun je op de NYSE alles van aandelen tot ETF’s, obligaties en andere opties verhandelen.

Openingstijden NASDAQ – National Association of Securities Dealers Automated Quotations

Openingstijden

De NASDAQ opent om: 15:30

De NASDAQ sluit om: 23:30

openingstijden nasdaq

Waar de afkorting NASDAQ heerlijk in de mond klinkt, doet de volledige naam van deze aandelenbeurs dat niet (National Association of Securities Dealers Automated Quotations). Na de NYSE is de NASDAQ de grootste aandelenbeurs ter wereld. Deze beurs is gehuisvest aan de 42nd Street in New York op 151 W. Met een totale marktkapitalisatie van 10 biljoen is het alweer de helft van de NYSE. Dat terwijl het een jaar eerder (1971) is opgericht dan de NYSE.

Je kunt op de NASDAQ meer verschillende aandelen vinden doordat er maar liefst 3000 bedrijven aan genoteerd zijn. Gemiddeld wordt er voor 1.5 biljoen dollar aan aandelen verhandeld. De afgelopen jaren is dit flink toegenomen doordat aan de NASDAQ veel technologieaandelen genoteerd zijn. Doordat het juist deze aandelen zijn die de afgelopen jaren fors in waarde toegenomen zijn, duwt het de marktkapitalisatie ook omhoog. Voorbeelden van aan de NASDAQ genoteerde techbedrijven zijn de bekende FAAMG-aandelen, namelijk Facebook, Amazon, Apple, Microsoft en Google.

Het is belangrijk om de omvang van deze beurs niet uit het oog te verliezen. Waar de NYSE voor 20% van de totale marktkapitalisatie van beursgenoteerde bedrijven in de wereld zorgt, is dat bij de NASDAQ ook nog een goede 10%.

Wat veel mensen niet weten, is dat er geen bedrijven aan de NASDAQ genoteerd zijn uit de olie, gas of nuts sector. Behalve dat de focus de meest recente jaren al op de technologiesector was, is het tegenwoordig al helemaal onmogelijk om buiten de technologie, gezondheidszorg of FMCG sector een notering op de NASDAQ te krijgen.

Openingstijden TSE – Tokyo Stock Exchange

Openingstijden

De TSE opent om: 00:00 en 03:30

De TSE sluit om: 02:00 en 06:10

De Tokyo Stock Exchange is de grootste aandelenbeurs van Japan. Deze aandelenbeurs kent zijn begin in 1878 waardoor het meteen een van de oudste aandelenbeurzen is. Je kunt op de TSE de aandelen vinden van meer dan 3500 bedrijven. Bij elkaar vertegenwoordigen deze bedrijven een marktkapitalisatie van meer dan 5 biljoen dollar. De welbekende Nikkei 225 is de belangrijkste index van deze beurs. Deze index bevat namelijk de 225 belangrijkste Japanse organisaties waaronder Toyota, Suzuki, Sony en Mitsubishi.

Een opvallend feitje is dat de openingstijden van de beurs in Tokyo na de Tweede Wereldoorlog niet meer zo betrouwbaar waren. Deze aandelenbeurs was namelijk voor een periode van vier jaar na WO II gesloten.

Tegenwoordig werken er tijdens de opening van deze Japanse beurs meer dan duizend mensen en zijn de meest uiteenlopende producten verhandelbaar. Aziatische beleggers zien de TSE als een van de belangrijkste beurzen.

Openingstijden SSE – Shanghai Stock Exchange

Openingstijden

De SSE opent om: 03:30

De SSE sluit om: 09:00

sluitingstijden shanghai stock exchange

De Shanghai Stock Exchange is de grootste Chinese aandelenbeurs en is gevestigd in Shanghai. Meer dan tien jaar voordat de TSE zijn deuren mocht openen, werd de Shanghai Stock Exchange in 1866 opgericht. Tijdens de Chinese Revolutie (ca. 1949) was deze aandelenbeurs lange tijd dicht. Pas vanaf de jaren 90 moderniseerde de SSE en wist het meer dan duizend bedrijven aan de beurs te noteren. Ondertussen heeft het een marktkapitalisatie die in de buurt komt van de SSE, namelijk een goede 4 biljoen dollar.

De invloed van de Chinese regering op de SSE is volgens veel beleggers te groot. Zo zijn er verschillende voorbeelden van situaties waarbij de Chinese regering de handel heeft gepauzeerd wanneer er te veel volatiliteit is.

Openingstijden AEX – Euronext

Openingstijden

De AEX opent om: 09:30

De AEX sluit om: 15:30

Euronext staat de boek als de beste aandelenbeurs van Europa. Het is wereldwijd gezien de vijfde grootste aandelenbeurs ter wereld. Momenteel zijn er 1350 bedrijven aan de Euronext genoteerd wat neerkomt op een marktkapitalisatie van om en nabij de vier biljoen dollar.

De populairste indexen van de Euronext zijn de AEX-index, PSI-20 en CAC-40. Gezien het maandelijkse handelsvolume van 175 miljard dollar, mag er gesproken worden van een behoorlijk actieve aandelenbeurs.

Openingstijden HKSE – Hong Kong Stock Exchange

Openingstijden

De HKSE opent om: 02:30 en 06:00

De HKSE sluit om: 05:00 en 09:00

openingstijden hong kong stock exchange

In Hong Kong is de Hong Kong Stock Exchange, afgekort HKSE, en is opgericht in 1891. Ondertussen mag het een zesde plek in het overzicht van grootste aandelenbeurzen ter wereld innemen. De populairste index van de HKSE is de Hang Seng Index. Doordat er in totaal meer dan 2300 beursgenoteerde bedrijven aan de HKSE te vinden zijn, is het een beurs die niet over het hoofd gezien kan worden. Wat wel opvallend is, is dat maar liefst 50% van de aan de HKSE genoteerde bedrijven op het vasteland van China actief is.

Daar staat wel tegenover dat er een goede 4 biljoen marktkapitalisatie op de HKSE verzameld is. Doordat het in 2017 van een fysieke beurs naar een digitale aandelenbeurs is overgegaan, is het een stuk goedkoper geworden om hier aandelen te verhandelen. Voorbeelden van toonaangevende bedrijven op de HKSE zijn AIA, Tencent Holdings en Alibaba.

Openingstijden LSE – London Stock Exchange

Openingstijden

De LSE opent om: 09:00

De LSE sluit om: 17:30

De London Stock Exchange is een van de oudste en meest traditionele aandelenbeurzen ter wereld. Toch neemt het een kleine zevende plek in als het om de grootste aandelenbeurzen gaat. De LSE, welke in het jaar 1698 is opgericht, speelt een belangrijke rol in het Verenigd Koninkrijk.

Op basis van de huidige marktkapitalisatie van om en nabij de 3.8 biljoen dollar, is het interessant te noemen dat het tot de Eerste Wereldoorlog de grootste aandelenbeurs was. Deze rol werd vlak daarna ingenomen door de NYSE.

Veel in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijven als British Petroleum, Vodafone en GlaxoSmithKline zijn aan de LSE genoteerd. Ook is het van oorsprong Nederlandse Unilever op de LSE verhandelbaar.

Openingstijden Shenzhen Stock Exchange

Openingstijden

De Shenzhen Stock Exchange opent om: 02:30

De Shenzhen Stock Exchange sluit om: 09:30

Wie de openingstijden van de Shenzhen Stock Exchange zoekt, doet dat waarschijnlijk omdat er interesse is in een van de vele technologie aandelen die op deze beurs verhandelbaar zijn. Deze beurs wordt ook wel de NASDAQ van China genoemd en is in 1990 in de plaats Shenzhen opgericht.

Momenteel heeft het een marktkapitalisatie die nagenoeg gelijk is aan de LSE (3.8 biljoen dollar). De verwachting is dat het binnenkort de positie van LSE op deze lijst inhaalt. Wel zijn er minder bedrijven aan de Shenzhen Stock Exchange genoteerd, namelijk 1400.

Het overgrote deel van de bedrijven die aan deze aandelenbeurs genoteerd zijn, worden in de Chinese munteenheid Yuan verhandeld. Net als bij de Shanghai Stock Exchange (SSE) is de invloed van de Chinese overheid op deze aandelenbeurs merkbaar. Beleggers die in dollars aandelen aan de Shanghai Stock Exchange willen verhandelen kunnen dit doen door B-aandelen te kiezen.

Openingstijden TSE – Toronto Stock Exchange

Openingstijden

De TSE opent om: 15:30

De TSE sluit om: 22:00

sluitingstijden toronto stock exchange

De Toronto Stock Exchange openingstijden zorgen voor veel beleggers voor verwarring. Ze zijn door de jaren heen nogal vaak aangepast wat voor een aandelenbeurs ongewoon is. Als onderdeel van de TMX Group, is deze Canadese aandelenbeurs de afgelopen jaren fors gemoderniseerd. Het is daardoor geen verrassing dat er momenteel een goede 2000 bedrijven aan de TSE genoteerd zijn. Bij elkaar zijn deze bedrijven goed voor een marktkapitalisatie van meer dan 2 biljoen dollar.

Het totale handelsvolume van de Toronto Stock Exchange komt maandelijks neer op meer dan 100 miljard dollar. Daarbij hebben beleggers de keuze uit REITS, aandelen, obligaties, ETF’s en meer. Lange tijd ging het gerucht dat de TSE samen zou gaan met de LSE. Aandeelhouders van de TMX Group gingen echter niet met de fusie akkoord.

Openingstijden BSE – Bombay Stock Exchange

Openingstijden

De BSE opent om: 04:45

De BSE sluit om: 11:00

Van dit lijstje is de Bombay Stock Exchange misschien wel de meest bijzondere. Deze aandelenbeurs is opgericht in 1875 en gehuisvest in Mumbai, India. Geen beurs uit de top 10 grootste aandelenbeurzen heeft zoveel beursgenoteerde bedrijven als de BSE. Dat zijn er namelijk maar liefst 5000. Bij elkaar zijn deze bedrijven goed voor een marktkapitalisatie van 2 biljoen dollar.

De belangrijkste index van de BSE is de S&P BSE SENSEX, welke 30 aandelen uit een verscheidenheid aan sectoren bevat. Het doel van deze index is om een zo goed mogelijke representatie van de economie te zijn.

Voorbeelden van grote bedrijven die aan de BSE genoteerd zijn, zijn Infosys, Tata Consultancy Servces, Tata Steel en HDFC Bank.

Leren beleggen op de beurs?

Stap voor stap ontdekken hoe je geld kunt verdienen met aandelen

Veelgestelde vragen

Wat zijn de openingstijden per beurs?

De openingstijden per beurs zijn:

– New York Stock Exchange – 15:30 uur
– Nasdaq – 15:30 uur
– Toyo Stock Exchange – 00:00 uur en 03:30 uur
– Shanghai Stoch Exchange – 03:30 uur
– AEX Euronext – 09:30 uur
– Hong Kong Stocj Exchange – 02:30 uur en 06:00 uur
– London Stock Exchange – 09:00 uur
– Shenzhen Stock Exchange – 02:30 uur
– Totonto Stock Exchange – 15:30 uur
– Bombay Stock exchange – 04:45 uur

Wat zijn de sluitingstijden per beurs?

De sluitingstijden per beurs zijn:

– New York Stock Exchange – 22:15 uur
– Nasdaq – 23:30 uur
– Toyo Stock Exchange – 02:00 uur en 06:10 uur
– Shanghai Stoch Exchange – 09:00 uur
– AEX Euronext – 15:30 uur
– Hong Kong Stocj Exchange – 05:00 uur en 09:00 uur
– London Stock Exchange – 17:30 uur
– Shenzhen Stock Exchange – 09:30 uur
– Totonto Stock Exchange – 22:00 uur
– Bombay Stock exchange – 11:00 uur

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *