Mijn Persoonlijke Ervaringen Over Investeren in Aandelen en Crypto
Mijn Persoonlijke Ervaringen Over Investeren in Aandelen en Crypto
Mijn Persoonlijke Ervaringen Over Investeren in Aandelen en Crypto
Wat ik heb gedaan om mijn dromen te volgen
Dat het geld bij de bank niets meer opbrengt, dat weten we allemaal. Het is zelfs zo erg, dat ons geld op de bank elk jaar een stuk minder waard wordt. Je vraagt je misschien af hoe dat kan, want de bedragen blijven toch gewoon op je rekening staan? Wel, door middel van inflatie daalt je koopkracht. De met de 100 euro die je gespaard hebt, zul je volgend jaar slechts een item kunnen kopen van 98 euro.
Om ervoor te zorgen dat ik mezelf niet arm spaar, heb ik dan maar besloten om te investeren in crypto en aandelen. Ik ben zelf geen expert, maar ik wil graag mijn ervaringen tot dusver met jullie delen. Let goed op, want zo kan je de beginnersfouten die ik heb gemaakt vermijden.
Hoe mijn investeringsverhaal begon
Een nieuw jaar was net begonnen, het was net 2017 geworden. Op het werk liep het wat hectisch, waardoor ik erg gedemotiveerd raakte. Er waren nieuwe bazen aan het hoofd gekomen, die elke euro 4 keer omdraaiden voor ze hem wouden spenderen. Het gevolg was dat er op alles bezuinigd moest worden. Lonen werden niet meer jaarlijks geïndexeerd, extralegale voordelen kwamen te vervallen enzovoort.
Als ik eraan dacht dat ik tot mijn 67e zou moeten werken voor ik met pensioen kan, dan werd ik bijna depressief. Ik vond dat het tijd was om het heft in eigen handen te nemen. Ikzelf ben niet echt een geboren ondernemer, dus mijn baas ontslaan en op mezelf beginnen leek me niet de beste oplossing. Wel besloot ik, om mijn zuurverdiende centen te investeren.
In de eerste plaats was ik een beetje wantrouwig ten opzichte van Bitcoin en cryptomunten, maar uiteindelijk besloot ik om het toch eens te proberen. Ik had voor mezelf een doel opgesteld, om te beginnen met een initiële inleg van 1000 euro. Dat bedrag heb ik dan ook volledig geïnvesteerd in Bitcoin, de populairste cryptomunt. Mijn plan was, om de maanden erop telkens een extra bedrag te investeren, zowel in crypto als in aandelen.
Gezien ik zelf niet zoveel kennis had over investeren, besloot ik eerst en vooral wat kennis op te doen. Ik heb heel wat boeken gelezen, verschillende seminaries bijgewoond en honderden websites bezocht. Tot ik eindelijk een idee had over hoe ik te werk zou gaan. Mijn initiële inleg van 1000 euro, was op dat moment al 1200 euro waard. Een stijging van 20% in slechts enkele weken. Het leek zo mooi, maar ik wist dat ik niet te vroeg victorie moest kraaien. Investeren doe je op de lange termijn.
Mijn methode
Zoals ik daarnet al zei, wou ik maandelijks een bepaald bedrag gaan beleggen. In de seminaries die ik reeds had gevolgd, sprak men steeds over de dollar cost average methode. Bij deze methode ga je ervan uit dat het onmogelijk is om de markt te timen, wat in de praktijk ook het geval is. Je investeert maandelijks een vast bedrag, onafhankelijk van de prijs van het actief. Op die manier kan je erin slagen om te kopen aan een gemiddelde koers. Dat betekent dat je soms de duurste prijs zult betaald hebben, maar soms ook de goedkoopste. Op deze manier kan je dus ook vermijden dat je enkel op de hoogste punten bijkoopt en zo veel verlies lijdt.
Om mijn maandelijkse investeringsbedrag te bepalen, heb ik mijn financiële situatie even op een rijtje gezet. Ik heb mijn inkomen afgewogen tegenover mijn vaste lasten. Daarna heb ik ook nog een veiligheidsmarge ingecalculeerd voor onvoorzien uitgaven en zo kwam ik tot een bedrag van 250 euro. Die 250 euro ben ik vanaf dan iedere maand gaan beleggen in crypto, maar ook in aandelen.
Aangezien je voor de dollar cost averaging methode, elke maand eenzelfde bedrag moet beleggen in een bepaald actief, moest ik ook een verdeling zien te maken. Zelf koop ik maandelijks voor 150 euro aan crypto, waarvan ik 100 euro in Bitcoin investeer en 50 euro in andere coins. Daarnaast heb ik 3 favoriete aandelen uitgezocht, waar ik dus om de drie maanden om honderd euro van bijkoop.
De twee grootste fouten die ik heb gemaakt
Ik mag eigenlijk heel erg tevreden zijn over het aantal fouten die ik heb begaan. Uiteraard zullen er nog wel meer zijn, maar voor zover ik het me kan herinneren, heb ik eigenlijk maar twee grote fouten begaan. De eerste had te maken met mijn emoties en de tweede met transactiekosten.
Als je gevoelens het zeggenschap claimen
Ze zeggen wel eens dat je bij het investeren jouw emoties moet kunnen uitschakelen. In de eerste plaats dacht ik dat zoiets makkelijk zou zijn, want wie kan er nou geen controle houden over zijn gevoelens. Zoals ik daarnet al aangaf, ben ik niet iemand die geloofd in het timen van de markt. Dat is ook de reden waarom ik maandelijks voor 250 euro zou inkopen. Toch kwam er een moment waarop mijn gevoelens het overnamen. Zoals ik daarnet al zei, was mijn initiële inleg na enkele weken al met 20% gestegen. De week erop kwam er nog eens iets meer dan 10% bij, dus ik werd euforisch.
Op dat moment heb ik onbewust mijn gevoelens toegelaten. Mijn gevoel zei me, dat Bitcoin zou gaan dalen na deze enorme winsten. Mijn plan was eenvoudig, ik zou even alles verkopen en als het gedaald was zou ik mijn munten terugkopen aan een lagere prijs. Hoewel het erg slim leek, heb ik een grote fout gemaakt. De weken erop bleef deze munt alleen maar stijgen. Ik had dus enorm veel winst gemist, maar weet je wat nog erger is? De munt is nooit meer naar het niveau gezakt waaraan ik heb verkocht. Het gevolg was dat ik tegen een veel hogere prijs opnieuw moest instappen, dus ik had wel wat verlies gemaakt.
Transactiekosten gaan met je winst aan de haal
In het begin van mijn investering carrière, als je het zo wilt noemen, dacht ik dat de broker geen verschil maakte. Die paar kleine procentjes die je moest betalen om crypto te kopen of te verkopen, vielen best wel mee vond ik. Wat bleek echter? Mijn broker hanteerde die lagere kosten enkel voor nieuwe klanten, want drie maanden later ging de prijs fors omhoog.
Aan mijn gemiddelde rendement merkte ik meteen dat ik me blauw betaalde aan commissies. Hoe klein het percentage ook mag lijken, transactiekosten gaan altijd met een groot deel van je winst aan de haal. Daarom is het belangrijk dat je een goedkope broker vindt, die een betrouwbare service levert. Hoe minder je moet betalen, des te meer je zelf overhebt.
Hoe is het verder verlopen?
Je weet natuurlijk nooit of het in de toekomst ook zal lopen zoals het in het verleden was. Met andere woorden: prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Daarnaast is het ook zo, dat technieken die voor mij hebben gewerkt, mogelijks niet werken voor jou. Mocht ik nu opnieuw kunnen beginnen, dan zou ik uiteraard veel meer hebben geïnvesteerd destijds, in 2017. Zoals je waarschijnlijk wel al hebt vernomen, heeft zowel de cryptomarkt, als de aandelenmarkt recordhoogtes bereikt. Door corona ontstond er wel een beetje onrust, maar alles is zo snel hersteld, dat we vandaag alweer nieuwe records hebben gebroken.
De Bitcoin staat ondertussen boven de 50.000 euro. In 2017 was de munt daar slechts een fractie van waard. Uiteraard betekend dat dat ikzelf mooie rendementen heb kunnen realiseren. Die hebben me ook in staat gesteld om mijn droom te volgen en een digitale nomade te worden. Nu trek ik de wereld rond, en probeer ik nog elke dag bij te leren over het investeren van geld. Hoewel ik er misschien nog niet al te veel over wist, ben ik er wel in geslaagd om er ook mijn baan van te maken.
Waar we nu staan
Zoals ik eerder aanhaalde, hebben zowel aandelenmarkten als cryptomunten nieuwe records bereikt. De vraag die men dan vaak ook opwerpt, is wat de toekomst zal brengen. Zelf heb ik er geen idee van, want ik ben natuurlijk geen helderziende. Er zijn zoveel experts die claimen dat alles een zeepbel is, maar er zijn evenveel experts die zeggen dat we nog maar aan het begin staan.
Wanneer we naar de geschiedenis terugkijken, dan wordt er alleszins wel iets duidelijk. Financiële markten gaan nooit in een rechte lijn omhoog. Goede en slechte periodes lossen elkaar af. Volgens mij zal het in de toekomst dan ook zo verder verlopen.
Aangezien je de markt niet kunt timen, blijf ik vasthouden aan mijn dollar cost average methode. Maandelijks blijf ik eenzelfde bedrag investeren, zodat ik een mooie gemiddelde aankoopprijs kan realiseren. Ook houd ik steeds nog wat geld opzij, voor mocht er toch iets mislopen.
Volgens mij zal de toekomst zich herhalen. Er komt steeds meer geld bij en de economie blijft groeien. Dat is de reden waarom ik blijf investeren, omdat er nog steeds groei mogelijk is. Belangrijk is wel, dat je enkel gaat beleggen met geld dat je kunt missen. Investeren brengt namelijk risico’s met zich mee, waardoor je je hele inleg kunt verliezen.