Hoe werken Polkadot Parachains en Crowdloans?
Polkadot parachains lossen de belangrijkste problemen van klassieke blockchains op. De innovatieve aanpak die door de web3 foundation voor Polkadot is gekozen, is een van de belangrijkste redenen waarom de munt al lange tijd tussen de tien meest waardevolle projecten te vinden is. Een parachain slot geeft een bedrijf de mogelijkheid om op Polkadot een blockchain te maken waarbij de veiligheid, schaalbaarheid en prestaties maximaal zijn.
De web3 foundation heeft bepaald dat het verkrijgen van een zogeheten parachain slot veel werk omhanden heeft. Het idee is dat alleen projecten waar voldoende vraag naar is, kans maken om een blockchain op de Polkadot chain aan te maken. Hierdoor forceert Polkadot dat nieuwe projecten met een degelijk team van start moeten gaan. Alsook dat het niet zonder voldoende positieve aandacht een parachain slot kan verkrijgen.
Om een parachain te krijgen, moet het project de parachain veiling winnen. Volgers kunnen, door hun Polkadot voor een bepaalde periode te vergrendelen, een project steunen. Het project dat middels de meeste vergrendelde DOT (Polkadot munt) de veiling wint, krijg een parachain toegewezen.
Dit al lastige onderwerp wordt in dit artikel zo makkelijk mogelijk uitgelicht. Door de volgende punten op te pakken, krijg je een beter idee van hoe de parachains en crowdloans bij Polkadot werken.
Zo komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Wat zijn Polkadot crowdloans en auctions?
- Hoe kun je meedoen aan een crowdloan?
- Hoe werkt een crowdloan?
Maar eerst krijg je nog even een algemene uitleg over Polkadot. De werkwijze van Polkadot is heel wat anders dan velen van andere chains gewend zijn.
Wat is Polkadot?
Polkadot wil op een andere manier de schaalbaarheid, functionaliteit en veiligheid van de blockchain oplossen. Via de Polkadot chain moet iedere vorm van data eenvoudig tussen verschillende blockchains uitgewisseld kunnen worden op een manier die niet alleen veilig maar ook snel en gebruiksvriendelijk is. Zo moet het mogelijk zijn om fondsen razendsnel te kunnen verplaatsen, net als het verifiëren van documenten.
In de originele Polkadot whitepaper noemt de web3 foundation drie belangrijke punten die het op de blockchain wil oplossen.
Schaalbaarheid
De schaalbaarheid op blockchains als Ethereum en Bitcoin is vooralsnog een groot probleem. Op grote schaal wordt Bitcoin traag en Ethereum onbetaalbaar. Het uitvoeren van enorme aantallen transacties werkt na jaren op beide chains niet naar verwachting. Polkadot oogt dit op te lossen door meerdere transacties op hetzelfde moment te laten uitvoeren. Hierdoor worden parachains sneller zonder dat ze een negatieve invloed op andere parachains kunnen uitoefenen.
Prettig voor ontwikkelaars
Een blockchain moet voor ontwikkelaars interessant zijn om op te ontwikkelen. Hoe makkelijker het voor developers is om nieuwe apps voor een blockchain te maken, hoe sneller er belangrijke apps op de Polkadot chain te vinden zullen zijn. Daarnaast moet het wel mogelijk zijn om op een decentrale manier projecten te kunnen ontwikkelen. Het einddoel van de blockchain is namelijk deels decentralisatie. Voor ontwikkelaars moet hier een goede balans tussen zijn. Ze willen niet vroegtijdig de controle uit handen geven aan een klein aantal DOT houders. Daarom heeft Polkadot een structuur ontwikkeld waarbij ontwikkelaars zo min mogelijk wrijving van decentralisatie ondervinden terwijl het uiteindelijk wel een decentraal project blijft.
Veiligheid
De veiligheid van het basisnetwerk is dermate hoog dat parachains zelf hiervan kunnen profiteren. De Polkadot Relay Chain zorgt ervoor dat parachains niet dag en nacht met de beveiliging en versleuteling van de chain bezig zijn. Dat maakt de weg vrij om sneller te ontwikkelen zonder blokkades van buitenaf.
Wat is een Parachain Veiling?
In tegenstelling tot een normale veiling, is het niet zo dat de hoogste bieder op het Polkadot netwerk de parachain veiling wint. De parachain veiling is zo ingericht dat op een eerlijke manier het beste project ook echt de veiling wint.
Als de veiling van start is kunnen bezitters van de Polkadot DOT token kiezen om hun DOT tokens te vergrendelen. Dit kunnen ze voor meerdere projecten doen. De meeste projecten kiezen ervoor om mensen te belonen die dit doen, bijvoorbeeld door ze de token te beloven als ze de parachain winnen.
Een voorbeeld is Glimmer (GLMR) onderdeel van Moonbeam. In 2021 haalde Glimmer miljoenen euro’s aan DOT-tokens op middels een crowdloan. Er was een enorme stormloop om aan deze crowdloan mee te kunnen doen. De beloning was al vroeg duidelijk. Voor iedere $ 2500 inleg, kregen de bezitters 10.000 GLMR tokens terug. Alhoewel de GLMR token nog niet gelanceerd is, wordt verwacht dat de GLMR token minstens $ 5 per token waard wordt. Dat betekent dat een inleg van $ 2500, nu al $ 50.000 waard is. Aangezien GLMR (Moonbeam) als tweede project (na Acala) een parachain slot gewonnen heeft, is het al een zekerheid dat deze token er met een eigen parachain komt.
Nog even terug naar de opzet van een parachain veiling. De opzet is namelijk die van een ‘candle auction’. Een candle auction voorkomt dat op het laatste moment een klein aantal beleggers alles opkoopt. Er wordt namelijk per ‘kaars’ een aantal plekken beschikbaar gemaakt.
Hoe werkt een Parachain Veiling?
Een parachain veiling werkt net wat anders dan een normale veiling. Het moment dat de winnaar wordt gekozen is namelijk willekeurig. Alhoewel de veiling een einddatum heeft, wordt de winnaar op een willekeurig moment gekozen. Op dat moment wordt gekeken hoeveel DOT-tokens door volgers vergrendeld zijn voor het desbetreffende project.
Deze werkwijze voorkomt dat er op het laatste moment nog grote aantallen DOT-tokens vergrendeld kunnen worden om een project net wat meer kans te geven. Niemand weet wanneer de veiling eindigt waardoor er dus meteen duidelijkheid moet zijn over het aantal vergrendelde tokens.
Wat veel mensen niet weten, is dat een gewonnen parachain ook weer verkocht kan worden. Vooralsnog zijn hier geen voorbeelden van en zal het ook nog wel even duren voordat dit voor het eerst gedaan wordt. Het is kortom al lastig genoeg om een parachain slot te winnen.
Wat is een Polkadot Crowdloan?
Een crowdloan stelt bezitters van DOT-tokens in staat om hun favoriete project te steunen. Door deel te nemen aan een crowdloan, kun je jouw DOT-tokens vergrendelen binnen het Polkadot netwerk. Na het vergrendelen kun je jouw stem uitbrengen en de kans van je favoriete project om een parachain slot te winnen verhogen.
Als het project wint, blijven jouw DOT-tokens vergrendeld voor een periode van 96 weken. Na 96 werken verloopt namelijk de ‘lease’ van de parachain en krijg je jouw tokens terug.
Hoe werkt een Polkadot crowdloan?
Gelukkig kent de Polkadot crowdloan een doorgaans eenvoudige insteek. Jij en andere bezitters vergrendelen DOT-tokens binnen een bepaald project. Deze tokens worden op een veilige plek opgeslagen op de Polkadot relay-chain. Als de parachain veiling eenmaal begint, worden alle tokens die op deze plek vergrendeld zijn gebruikt om een stem uit te brengen. Dit wordt gedaan zolang de veiling loopt.
Als een parachain veiling door het project dat je steunt gewonnen wordt, blijven je tokens vergrendeld zolang de lease nog actief is. Dit neemt 96 weken in beslag. Wint het project dat je steunt de veiling niet, dan krijg je jouw DOT-tokens meteen weer terug.
Alhoewel het natuurlijk nogal een flinke stap is om je DOT-tokens 96 weken te vergrendelen, zullen de beloningen het meestal waard zijn. De beloningen kunnen variëren van tokens van de nieuwe parachain tot NFT’s.
Hoe kun je aan een Parachain Crowdloan meedoen?
Er zijn momenteel twee manieren waarmee je aan een parachain veiling kunt meedoen. Dit kan via de Polkadot.js wallet en de cryptocurrency exchange Binance. Meedoen via je Polkadot.js wallet heeft wat meer werk omhanden maar wordt doorgaans aangeraden. Als je via Binance meedoet, zijn de tokens namelijk pas echt in je bezit als je ze van de exchange afhaalt.
Op onder andere deze website wordt uitgelegd hoe je aan een parachain crowdloan via Polkadot.js mee kunt doen. Enjin neemt in dit geval het voorbeeld van hun eigen crowdloan waardoor je meteen een goed idee krijgt van de stappen die je moet doorlopen.
Op deze pagina is een uitleg te vinden van hoe je aan een Polkadot crowdloan via Binance mee kunt doen. Momenteel zijn alle opties om aan deze crowdloan mee te doen vol, maar dit kan spoedig weer veranderen. Je kunt bij Binance zelf kiezen hoeveel weken je jouw DOT-tokens wilt vergrendelen. Het spreekt voor zich dat de potentiële rewards waar je kans op kunt maken dan ook verschillen.
Risico’s van het meedoen aan een crowdloan
Een belangrijk risico waar je rekening mee moet houden bij het vergrendelen van je DOT-tokens is dat de waarde van de DOT-tokens over een lange periode kan veranderen. Natuurlijk is het goed mogelijk dat de DOT-tokens in waarde stijgen. Je hebt dan niet alleen beloningen via de parachain kunnen verdienen maar je DOT-tokens zijn ook meer waard geworden.
Het kan echter ook minder goed gaan met de koers van Polkadot. Als de waarde van Polkadot bijvoorbeeld tijdens een periode van 96 weken halveert, moeten je rewards minstens de inleg waard zijn om break-even te draaien. Dan heb je dus nog amper inflatie meegenomen.
Dat je DOT-tokens voor 96 weken, bij winst van de parachain, vast kunnen zitten brengt ook een ander probleem met zich mee. Je kunt op geen manier tijdens deze periode je tokens terughalen. Als je om wat voor reden dan ook het geld nodig hebt, kun je dus niet je tokens in fiat omzetten.
Overigens lanceert binnen enige tijd een project dat dit probleem aanpakt: Acala. Op de Kusama-chain is de testversie van Acala al actief (Karura) waardoor het niet lang duurt voordat Acala ook lanceert. Met Acala worden zowel liquid staking als liquid crowdloans mogelijk. Dit betekent dat je op ieder moment in- en uit kan stappen. De rewards zullen ietwat lager zijn (enkele procenten) maar je zit niet meer met het probleem dat je voor langere tijd niet meer bij je tegoeden kunt.
Er staan voor het komende jaar indrukwekkende Polkadot-projecten op de planning die allen mee gaan doen voor een Parachain slot. De complexiteit van bepaalde Polkadot-projecten is hoog, waardoor het vinden van het Polkadot project dat de meeste waarde vertegenwoordigd nog nooit zo ingewikkeld is geweest. Het is daarom verstandig om zowel deze blog als Twitter-accounts van bekende Polkadot-experts in de gaten te houden.
Leren hoe je de beste cryptomunten vindt?
Stap voor stap ontdekken hoe je al crypto kunt kopen voor € 1,-
Gerelateerde artikelen
Meestgestelde vragen
Polkadot wil op een andere manier de schaalbaarheid, functionaliteit en veiligheid van de blockchain oplossen. Via de Polkadot chain moet iedere vorm van data eenvoudig tussen verschillende blockchains uitgewisseld kunnen worden op een manier die niet alleen veilig maar ook snel en gebruiksvriendelijk is. Zo moet het mogelijk zijn om fondsen razendsnel te kunnen verplaatsen, net als het verifiëren van documenten.
Klik hier voor meer informatie
Een parachain veiling werkt net wat anders dan een normale veiling. Het moment dat de winnaar wordt gekozen is namelijk willekeurig. Alhoewel de veiling een einddatum heeft, wordt de winnaar op een willekeurig moment gekozen. Op dat moment wordt gekeken hoeveel DOT-tokens door volgers vergrendeld zijn voor het desbetreffende project.
Klik hier voor meer informatie
Een crowdloan stelt bezitters van DOT-tokens in staat om hun favoriete project te steunen. Door deel te nemen aan een crowdloan, kun je jouw DOT-tokens vergrendelen binnen het Polkadot netwerk. Na het vergrendelen kun je jouw stem uitbrengen en de kans van je favoriete project om een parachain slot te winnen verhogen.
Klik hier voor meer informatie
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met cryptomunten.