Hoe ik Reddit voor Cryptocurrency gebruik

Home » Hoe ik Reddit voor Cryptocurrency gebruik
reddit voor cryptocurrency

Er zijn volgens velen drie websites met een sociaal karakter bepalend geweest voor de bekendheid van cryptocurrency. Dat zijn BitcoinTalk, 4chan en Reddit. Stuk voor stuk totaal verschillende websites die hun eigen rol hebben gespeeld in de ongekende aanwezigheid van cryptomunten in het dagelijks leven. Het heeft velen bekend laten worden met deze wereld. Alsook het gesprek opgestart en mensen samengebracht die uiteindelijk grootse cryptoprojecten hebben opgezet. Reddit is vandaag de dag van deze drie het belangrijkst. Crypto liefhebbers, beginnend en ervarend, weten Reddit voor cryptocurrency dan ook goed te vinden.

Toch zijn er veel struikelblokken die overwegend beginnende schatzoekers op Reddit ervaren. Zo is het onduidelijk waar het best gezocht kan worden en hoe door de vele ‘shills’ heengekeken kan worden. Als je blind op de duizenden aanbevelingen van Reddit-gebruikers afgaat, is de kans groot dat je berooid achterblijft.

Dit artikel gaat je niet de magische oplossing geven om voortaan alleen nog maar waardevol advies op Reddit te vinden. Wel geeft het je een beter idee van hoe Reddit voor cryptocurrency in elkaar zit en hoe je er je weg in kunt vinden. Maar misschien nog wel belangrijker, hoe je voorkomt dat je overhaaste keuzes maakt. Het welbekende FOMO-gevoel (Fear of Missing Out) kan er namelijk voor zorgen dat je cryptomunten op basis van een Reddit-aanbeveling koopt omdat je denkt dat dit een gouden kans is. Vaker wel dan niet blijkt een gouden kans een zwart gat voor je portemonnee te zijn.

Wat is Reddit eigenlijk?

De kans bestaat dat je op dit artikel bent uitgekomen zonder dat je weet wat Reddit is. Bijvoorbeeld omdat ‘cryptocurrency reddit’ vaak in de zoeksuggesties te vinden is. Laten we daarom eerst kort kijken naar wat Reddit eigenlijk is.

Reddit is alweer lange tijd geleden opgezet als een messageboard. Dit is het best te vergelijken met een forum waar tienduizenden mini-fora in te vinden zijn. Misschien nog wel beter: vergelijk Reddit met de samenleving waar iedereen zijn eigen interesses heeft. Per interesse is een mini-forum gemaakt, wat in Reddit-termen een subreddit wordt genoemd. Een voorbeeld van een subreddit kan cryptocurrency zijn. Maar het kan net zo makkelijk een subreddit over breien of foto’s van katten bij de kapper zijn. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een subreddit voor. Dat komt omdat iedereen zelf een subreddit kan maken. Dit wordt dan ook dagelijks duizenden keren gedaan.

Op Reddit kan iedereen met een account een topic aanmaken binnen een subreddit of op een topic reageren. Ook kun je binnen een topic met anderen in gesprek gaan. Dat betekent dus dat je met een account alles kunt plaatsen en zeggen wat je wilt. Zolang dit binnen de richtlijnen van de subreddit is. Iedere subreddit heeft namelijk eigen regels. Op de cryptocurrency subreddit mag je bijvoorbeeld geen financieel advies geven. In de praktijk blijkt dit echter constant te gebeuren.

Waar er veel grote subreddits zijn, zoals de cryptocurrency subreddit waar ondertussen miljoenen Reddit-gebruikers op aangemeld zijn, zijn er ook veel kleinere subreddits die min of minder binnen hetzelfde onderwerp vallen. Een voorbeeld is de CryptoMoonshots die op geen manier aan de grotere Cryptocurrency subreddit gelieerd is maar wel binnen deze categorie valt.

reddit crypotocurrency

Het gevaar van Reddit voor cryptocurrency

Er kleeft een behoorlijk risico aan het gebruik van Reddit voor het opsporen van nieuwe cryptocurrency. Voordat ik je vertel hoe ik zelf Reddit voor cryptocurrency gebruik, wil ik je daarom meenemen langs de (helaas vele) gevaren van Reddit. Zonder enige kennis van zaken is het een waar mijnenveld wat je op weg kan helpen om meerdere verkeerde keuzes te maken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Op iedere subreddit, of dat nu de grote r/Cryptocurrency subreddit is, de hoopvolle en kleine r/CryptoMoonshots subreddit of de subreddit die vol met experts zit (r/CryptoTechnology), is veel informatie te vinden die gekleurd is. Dat komt meestal doordat de persoon die deze gekleurde informatie publiceert, of dat nu in de vorm van een topic of reactie is, baat heeft bij nieuwe kopers van een bepaalde munt.

Lezers die zich nog goed de Dotcom-Bubble kunnen herinneren, herkennen mogelijk de volgende situatie. Op de gemiddelde borrel of verjaardag werden internetaandelen besproken zoals dat nu voor cryptomunten normaal is. Wanneer iemand veel Amazon-aandelen had, werd er door de desbetreffende persoon vol lof over Amazon gesproken. Had iemand veel aandelen van een concurrerende webshop? Dan werd Amazon zo min mogelijk besproken of juist neergehaald en het aandeel dat wel in bezit was besproken.

Dit is momenteel bij cryptocurrency niet anders. Houders van cryptomunten zijn lovend over de munten die ze zelf bezitten. Munten die ze niet in bezit hebben, laten ze het liefst buiten beschouwing of moeten het ontgelden. Dat terwijl er zelden feitelijke argumentatie is waarom een bepaald aandeel of cryptomunt beter dan een ander zou zijn.

Waar je ten tijden van de internetzeepbel al flink beïnvloed kon worden door je kennissen, bleef je op het internet nog veelal buiten beeld. Tegenwoordig is dat al snel niet meer mogelijk doordat je om de haverklap in aanraking komt met reacties, topics en mensen die hun portefeuille meer waarde willen laten worden door zoveel mogelijk andere mensen de munt te laten kopen. Zonder dat dit hoeft te betekenen dat de desbetreffende munten enige waarde vertegenwoordigen.

‘Shillen’ is tegenwoordig de norm

Een door cryptocurrency opnieuw in het leven geroepen werkwoord is ‘shillen’. Dit is het ongefundeerd promoten van een cryptomunt. Iets wat duidelijk in het zicht of juist verkapt wordt gedaan. Tussen de regels door kan in een lange reactie duidelijk worden wat het advies is. Of soms wordt het gewoon gezegd waar het volgens de desbetreffende persoon op staat. Als je slim bent, koop je cryptomunt X.

Meer dan 90 procent van de tijd gaat het op platforms als Reddit om shillen. Het dus ongefundeerd promoten van cryptomunten. Op de ene subreddit heel wat meer dan de ander. Zo is het op de subreddit vol met experts (r/CryptoTechnology) strikt verboden om dit te doen.

Op de subreddit met de slechtste reputatie voor het constant ongefundeerd aanbevelen van cryptomunten – r/CryptoMoonShots – is het om de haverklap raak. Projecten die volgens veel crypto-kenners waardeloos zijn en als ‘shitcoins’ bestempeld kunnen worden, worden hier juist gepromoot. Dan niet op een manier waarvan de promotie duidelijk is, bijvoorbeeld in de vorm van reclame, maar in een verkapte vorm waarbij iemand doet vermoeden de ‘volgende Bitcoin, Ethereum of ander toonaangevend project’ gevonden te hebben.

Door vanaf nu dit artikel verder te lezen met de gedachte dat 90 procent van de cryptoprojecten die je online geadviseerd krijgt waardeloos zijn, voorkom je al behoorlijk wat slechte keuzes.

Op welke subreddits kijk ik voor cryptocurrency?

Misschien heb je nu nog het idee dat er een klein aantal cryptocurrency subreddits zijn waarmee je rekening moet houden. Ik kan je alvast van die gedachte afhelpen. Er zijn er namelijk duizenden. Vrijwel iedere cryptomunt heeft zelfs een eigen subreddit, wat nog maar eens aangeeft hoe gigantisch veel subreddits er alleen al binnen deze categorie zijn.

Voor mij zijn er maar een paar subreddits waar ik regelmatig op kijk. Mocht er meer onderzoek nodig zijn, dan ga ik een stap verder. Daar straks meer over.

Op de dagen dat ik mij in cryptocurrency onderdompel, begin ik altijd eerst op de bekendste en meest generieke subreddit r/Cryptocurrency. Op deze subreddit worden in het algemene overzicht de belangrijkste nieuwsberichten omtrent crypto gedeeld. Ook worden hier, van de overwegend bekendere projecten, nieuwe ontwikkelingen besproken. Het algemene overzicht is dus zeker geen plek om nieuwe projecten te ontdekken. Wel kun je er meer informatie vinden over lopende bekende projecten en de fase waarin ze zich bevinden. In de reacties van de desbetreffende topics wordt veelal dieper ingegaan op het onderwerp.

Een van de meest actieve topics op r/Cryptocurrency is de Daily Discussion. In dit topic kunnen mensen over alles en nog wat met elkaar praten, zolang dat natuurlijk binnen het cryptodomein blijft. Dat wil zeggen dat het mogelijk is om nieuwe munten te bespreken, voorspellingen te doen of om het over slechte projecten te hebben. Hier is het ‘shill-gehalte’, het aantal mensen dat ongefundeerd een munt promoot, al aan de hoge kant. Toch is het interessant om hier doorheen te scrollen om een idee te krijgen van welke projecten op dit moment veel besproken worden.

De subreddit waar ik zo min mogelijk op probeer te kijken, is r/CryptoMoonShots. Puur omdat vrijwel ieder project dat hier de revue passeert geen onderliggende waarde heeft. De kans dat je hier een advies opvolgt dat voor een slecht resultaat zorgt, is naar mijn mening enorm.

Een subreddit waarvan je juist wel veel kunt leren, is de eerder aangehaalde r/CryptoTechnology. Hier worden projecten, nieuw en bestaand, technisch inhoudelijk besproken. Je gaat hier dus nooit advies vinden voor een bepaald project. Wat je hier wel ontdekt, is of experts te spreken zijn over de technische aspecten van een project. Dit kan je een indicatie geven van de potentie dat een bepaald project vertegenwoordigd.

Mijn volgende en laatste stap op Reddit is om tijdens mijn onderzoek naar een cryptoproject de desbetreffende subreddit op te zoeken. Zoals eerder aangegeven hebben tegenwoordig de meeste projecten een eigen subreddit. Daar zijn vaak zelfs de ontwikkelaars actief en worden middels AMA’s (Ask Me Anything) alle vragen over het project aan de werknemers gesteld.

Voor mij zijn dat precies de topics waar ik het meest geïnteresseerd in ben. Ik wil weten hoe het team met lastige vragen omgaan. Hoe goed ze technische vraagstukken kunnen beantwoorden. En vooral: waar ze zichzelf zien staan in relatie tot andere projecten. 

Hoe ik met cryptocurrency op Reddit om ga

Ik heb door de jaren heen veel signalen ontdekt waarmee ik meteen weet of een project waardeloos is. Ook heb ik signalen gevonden die mij het gevoel geven dat ik beter kan wachten met het investeren in een bepaald project. De volgende tips geven een idee van waar ik zoal op let. Je kunt deze tips gebruiken om meteen al op voorhand projecten te herkennen die het overwegen niet waard zijn. Ook kan het zo zijn dat het verstandiger is om de ontwikkeling van het project af te wachten.

reddit voor crypto

Ga nooit op een enkele tip af

Er zit een behoorlijk verschil tussen een cryptomunt die je op honderden websites tegenkomt, in duizenden reacties geadviseerd wordt en daadwerkelijk handelsvolume heeft dan een munt die door een enkeling als gouden kans aanbevolen wordt. Als ik een enkel iemand een munt zie aanbevelen en daar verder niets over tegenkom, doe ik er niets mee. De cryptowereld is enorm genoeg om bij een veelbelovend project op meerdere plekken positieve geluiden te horen. Wanneer het vanuit een enkeling komt, haal ik mijn schouders op en ga ik door.

Controleer het handelsvolume

Munten die enorm lastig verkrijgbaar zijn en nauwelijks handelsvolume hebben zijn zelden interessant. Dat een bepaalde munt alleen op een exchange als Pancakeswap of Uniswap verkrijgbaar is kan. Dat is bij nieuwe projecten vaker het geval. Maar als er nauwelijks van een munt wordt gekocht en verkocht, is er vaak meer aan de hand. Ik besluit in dat geval om de kat uit de boom te kijken. Zolang de munt niet op een grote exchange verhandelbaar is en het volume toeneemt, koop ik de munt niet aan.

Controleer het team

Het is belangrijk dat je weet wie er verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van een bepaalde cryptomunt. Iets wat tegenwoordig (gelukkig) makkelijk te achterhalen is. Bij de meeste bekende crypto projecten kun je op de website een overzicht zien van alle werknemers. Hier staan vaak zelfs links naar de LinkedIn-accounts van de werknemers bij. Is het team anoniem of kan je niet achterhalen of het ervaren krachten zijn? Dan laat ik het project vaak links liggen.

Activiteit

Eén van de grootste red flags bij door Reddit-gebruikers aanbevolen cryptocurrency projecten is inactiviteit. Niet van de gebruiker maar van het crypto-project. Een gedateerde websites, oude roadmaps of blogartikelen waaruit blijkt dat er maar weinig activiteit is. Een andere goede manier om hier een idee van te krijgen is door de Github-workspace van het project op te zoeken. Hier kun je namelijk direct zien of er actief ontwikkeld wordt. Wanneer er lange tijd geen commits zijn gedaan, is het beter om de kat de komende maanden uit de boom te kijken.

Tokenomics

Wanneer je alweer even in de wereld van cryptocurrency meegaat, ben je waarschijnlijk bekend met het woord tokenomics. Dit woord staat voor de economische specificaties van een crypto token. Het geeft weer hoe de verdeling van de munt is onder stakeholders, wanneer voor welke stakeholders munten beschikbaar zijn en hoe het economische model werkt. Zo wordt onder andere duidelijk hoe de munt omgaat met inflatie.

De tokenomics hebben behoorlijk wat invloed op de waarde van een munt. Als de tokenomics een nadelige invulling hebben, ga je hier vroeg of laat de nadelen van merken. Zo is het ontzettend belangrijk dat een token een functie heeft. Zogeheten governance tokens waarmee je alleen kunt stemmen voor voorstellen, hebben eigenlijk geen functie. Dat terwijl een utility token, zoals BNB (Binance Coin), gebruikt kan worden om minder transactiekosten te betalen, meer cashback te krijgen of kans te maken op airdrops.

Andere voorbeelden dat de tokenomics niet voordelig zijn:

  • Te veel tokens naar investeerders
  • Weinig tokens in omloop
  • Te veel tokens in omloop
  • Eindeloos tokens minten
  • Geen functie voor token
  • Tokens voor investeerders en oprichters die direct verkocht kunnen worden

Aan dit rijtje kunnen tientallen andere signalen worden toegevoegd die per munt weer anders kunnen zijn. In de praktijk hoeven deze signalen overigens lang niet altijd een negatieve uitkomst te betekenen. Dat neemt niet weg dat het verstandig is de tokenomics altijd in overweging te nemen.

Reddit-fanboys

Hoe je ze ook noemt, Reddit fanboys of shillers, zijn verrassend eenvoudig te herkennen. Iedereen die op Reddit een reactie plaatst of topic opent, moet namelijk een geregistreerd account hebben. Van dit account kun je zien hoelang het al bestaat, hoe actief het is en welke reacties of topics er geplaatst zijn.

De zogeheten shillers zijn te herkennen doordat ze meestal een vrij nieuw Reddit-account hebben. Daarnaast zul je in de eerdere reacties of topics die door het account geplaatst zijn een patroon herkennen. Namelijk dat ze vrijwel altijd over dezelfde crypto munten gaan. En dan weet je meteen dat het om iemand gaan die als doel heeft om voor eigen gewin ongefundeerd cryptocurrency te promoten dan je écht te helpen.

Leren hoe je de beste cryptomunten vindt?

Stap voor stap ontdekken hoe je al crypto kunt kopen voor € 1,-

Veelgestelde vragen

Wat is Reddit voor cryptocurrency?

Reddit is alweer lange tijd geleden opgezet als een messageboard. Dit is het best te vergelijken met een forum waar tienduizenden mini-fora in te vinden zijn. Misschien nog wel beter: vergelijk Reddit met de samenleving waar iedereen zijn eigen interesses heeft. Per interesse is een mini-forum gemaakt, wat in Reddit-termen een subreddit wordt genoemd. Een voorbeeld van een subreddit kan cryptocurrency zijn. Maar het kan net zo makkelijk een subreddit over breien of foto’s van katten bij de kapper zijn. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een subreddit voor. Dat komt omdat iedereen zelf een subreddit kan maken. Dit wordt dan ook dagelijks duizenden keren gedaan.

Op Reddit kan iedereen met een account een topic aanmaken binnen een subreddit of op een topic reageren. Ook kun je binnen een topic met anderen in gesprek gaan. Dat betekent dus dat je met een account alles kunt plaatsen en zeggen wat je wilt. Zolang dit binnen de richtlijnen van de subreddit is. Iedere subreddit heeft namelijk eigen regels. Op de cryptocurrency subreddit mag je bijvoorbeeld geen financieel advies geven. In de praktijk blijkt dit echter constant te gebeuren.

Wat zijn belangrijke websites voor de bekendheid van cryptocurrency?

Er zijn volgens velen drie websites met een sociaal karakter bepalend geweest voor de bekendheid van cryptocurrency. Dat zijn BitcoinTalk, 4chan en Reddit. Stuk voor stuk totaal verschillende websites die hun eigen rol hebben gespeeld in de ongekende aanwezigheid van cryptomunten in het dagelijks leven. Het heeft velen bekend laten worden met deze wereld.

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met cryptomunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *