Robinhood: Nederland, Nieuws en Alternatieven

Home » Robinhood: Nederland, Nieuws en Alternatieven
robinhood broker

Online broker Robinhood heeft inmiddels ruim 20 miljoen gebruikers. Dat zijn met name jonge beleggers. Door een gebruiksvriendelijke platform van bijbehorende applicatie is beleggen bij Robinhood namelijk erg eenvoudig. Maar er zijn ook een aantal eigenschappen die een stuk minder aantrekkelijk zijn. Het aantal aangeboden beleggingsinstrumenten is bijvoorbeeld niet heel indrukwekkend. Daarnaast krijg je weinig mogelijkheden om analyses in te zien of zelf te maken. Zelfs wanneer ervoor kiest om maandelijks te betalen voor Robinhood Gold zijn de opties beperkt. Nog zorgwekkender is het feit dat de online broker al eens beboet is voor het misleiden van klanten en het goedkeuren van dubieuze transacties met veel risico. In dit artikel lees je de volledige review.

Robinhood en de beschikbaarheid in Nederland

Op het moment is Robinhood niet beschikbaar voor beleggers in Nederland. Het platform is alleen toegankelijk in de Verenigde Staten van Amerika. Robinhood heeft wel de ambitie om naar Europa uit te breiden. Maar tot nu toe zijn de plannen nog niet doorgevoerd. Het eerste doelwit was het Verenigd Koninkrijk. Maar door de coronacrisis is dat voorlopig nog niet doorgegaan. Wat dat betreft zullen beleggers in Nederland nog wel even moeten wachten. Want zoals het nu lijkt is de rest van Europa pas aan de beurt als Robinhood in het Verenigd Koninkrijk een succes is.

robinhood online broker

Boetes en reputatieschade voor Robinhood

Één eigenschap staat ver boven alle anderen wanneer het op online brokers aankomt. Dat is uiteraard veiligheid. Op dit scoort Robinhood eenvoudigweg slecht. Wat de zaak helemaal verwijtbaar maakt is het feit dat de onveiligheid veroorzaakt wordt door de broker zelf. Het gaat dus lang niet altijd om hackers van buitenaf die problemen teweegbrengen, maar om misleiding en manipulatie van het management. De Securities and Exchange Commission (SEC) legde Robinhood daarom in 2020 een boete op van $65,- miljoen. Het bedrijf leert niet snel. Want in 2021 volgde nog een boete, dit maal van de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA), van $70,- miljoen. Vertegenwoordigers van Robinhood beloven verbetering. Maar gezien het gebeurde is de geloofwaardigheid ver te zoeken.

De veiligheid voor beleggers bij Robinhood

Wat veiligheid betreft is Robinhood dus eigenlijk z’n eigen grootste vijand. Ondanks twijfelachtige praktijken van het management groeit het aantal klanten van Robinhood gestaag door. Ook voor gevaren van buitenaf blijkt het platform gevoelig. In de afgelopen jaren zijn er meerdere digitale inbraken geweest. De laatste stamt uit 2021. Persoonlijk informatie van ruim 5 miljoen klanten werd buitgemaakt door hackers. Uiteindelijk heeft dit niet geleid tot financiële schade onder de betrokkenen. Maar een goed teken is het natuurlijk niet.

Veilige methodes om op je account in te loggen

Klanten van Robinhood worden aangemoedigd om te kiezen voor tweestaps verificatie, ook wel dubbele beveiliging genoemd. Maar het is niet verplicht. Voor de mobiele applicatie log je desgewenst in met een vingerafdruk of middels gezichtsherkenning. Wanneer je tweestaps verificatie niet aan hebt staan is dit overigens niet veiliger, maar alleen makkelijker. Als je in probeert te loggen vanaf een onbekend apparaat krijg je een code opgestuurd. Deze code van 6 cijfers ontvang je via sms of e-mail. Via de Securities Investor Protection Corporation (SIPC) zijn klanten beschermd tot verliezen van €500.000,- euro. Op zich voldoet Robinhood dus aan de noodzakelijke eisen voor beveiliging. Maar het platform loopt wel achter op een aantal belangrijke concurrenten.

Het Robinhood platform: de gebruikerservaring en de mogelijkheden

Een account aanmaken bij Robinhood is zo gebeurd. De mobiele applicatie is erg overzichtelijk. Je vindt snel het product waar je naar op zoek bent en een transactie rond je binnen een paar seconden af. Het platform op de website is vrijwel identiek en eveneens zeer gebruiksvriendelijk.

Een overzichtelijk hoofdscherm met relevante informatie

Wanneer je inlogt kom je in je persoonlijke home screen terecht. Je ziet hier hoe je investeringen ervoor staan en wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn. Er is een sectie met nieuws en voor ieder bedrijf is er een bedrijfsprofiel met informatie. Verder worden quotes live weergegeven. Het valt wel meteen op dat het platform met name is gericht op kopen en verkopen. De button waarmee je dit doet scrolt namelijk met je mee zodat deze altijd in beeld is.

Weinig opties voor de ervaren belegger

Het kopen en verkopen van de beschikbare beleggingsinstrumenten gaat snel en gemakkelijk. Helaas doe je dat wel op basis van beperkte informatie. Tenminste, wanneer je geen externe bronnen raadpleegt. Er is wel een pagina met recent nieuws, een aantal koersen en quotes. Maar het is onmogelijk om diepere analyses in te zien. Zelf onderzoek doen is ook geen optie. Daarnaast heb je geen mogelijkheden om orders te voorzien van een transactiemoment dat in de toekomst ligt of om meerdere orders tegelijk doorvoeren. Het is wel mogelijk om bepaalde limieten in te stellen, in dit geval stop limit orders en trailing stops. Daarnaast is er een speciale optie “Recurring Investments” genaamd. Hiermee geef je aan om bijvoorbeeld iedere maand dezelfde instrumenten te kopen.

robinhood review

De mogelijkheden om kennis op te doen via Robinhood

Online broker Robinhood geeft klanten een aantal mogelijkheden om meer te leren over beleggen. Ze hebben een nieuwsbrief, podcast en een serie video’s onder de naam Snacks. Het gaat hier met name over nieuws en interessante ontwikkelingen op de markt. Onder de naam Learn vind je als beginner meer informatie over hoe de markt precies werkt en wat alle financiële jargon betekent. Dat is allemaal mooi meegenomen. Maar voor beginnende beleggers is dit waarschijnlijk niet genoeg om echt te leren hoe het spelletje in elkaar zit. Het ziet er allemaal leuk uit en er zit best nuttige informatie tussen. Maar het is allemaal te beperkt om echt waardevol te zijn.

Het aanbod aan beleggingsproducten bij Robinhood

Bij Robinhood verhandelen beleggers aandelen, ETF’s, opties en cryptocurrencies. Je kunt hier dus niet terecht voor het beleggen in onder andere forex, futures en beleggingsfondsen. Voor aandelen is short gaan eveneens onmogelijk. Robinhood geeft klanten wel de gelegenheid om in fracties van aandelen te beleggen. Dat is uiteraard vooral mooi voor de belegger met een iets kleinere portemonnee. Het aanbod van cryptocurrencies is overigens wel wat beperkt. In totaal zijn er 11 digitale valuta beschikbaar. Als het verhandelen van cryptocurrencies je hoofddoel is, zijn er betere traders beschikbaar met veel meer keuze.

De kosten van beleggen bij Robinhood

Robinhood was een van de eerste, populaire online brokers die geen kosten rekenen voor transacties. Inmiddels zijn er veel concurrenten waarbij het uitvoeren van trades eveneens gratis is. Verder ben je niks kwijt aan commissies en is een standaard account bij Robinhood gratis. Ze rekenen wel een forse €75,- om geld van je account naar je bankrekening te storten. Voor kleine beleggers is het lastig om daarnaast nog een mooi rendement over te houden. Opvallend, want Robinhood probeert juist jonge en kleine beleggers aan te spreken.

De inhoud van het Robinhood Gold abonnement

Fanatieke beleggers hebben de optie om voor Robinhood Gold te kiezen. Dat is een speciaal abonnement dat €5,- per maand kost. Je krijgt hierdoor extra informatie en analyses over de aangeboden beleggingsinstrumenten. Hoewel dit nog steeds lang niet zo uitgebreid is als bij een aantal concurrenten. Met het Gold abonnement krijg je de beschikking over een margin tot €1000,-. Voor alles daarboven dien je 2,5% rente te betalen.

De klantenservice bij Robinhood is niet optimaal

Als je regelmatig en graag gebruik maakt van support dan is Robinhood niet de juiste broker voor jou. Op zich is er niet heel veel mis met de geboden hulp, maar uitgebreid is het zeker ook niet. Het is bijvoorbeeld geen manier om rechtstreeks contact op te nemen via de telefoon of door online te bellen. Robinhood probeert het grootste gedeelte van de klachten en opmerkingen van klanten af te handelen via de chatbot. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om met een echte medewerker te chatten. Maar om iemand te spreken dienen klanten hun eigen telefoonnummer achter te laten en te wachten totdat ze door een medewerker worden gebeld. Het is een vrij omslachtige methode waarbij je als klant in het ergste geval nodeloos lang zit te wachten.

Een overzicht van de positieve eigenschappen van Robinhood

Online broker Robinhood is al een aantal keren negatief in het nieuws gekomen. Dat wil echter niet zeggen dat het platform geen positieve eigenschappen heeft. Robinhood heeft een sterke focus op gebruiksvriendelijkheid. Het kopen en verkopen van beleggingsinstrumenten is ontzettend eenvoudig. In het hoofdmenu vind je een overzicht met belangrijke ontwikkelingen. Daarnaast volg je gemakkelijk hoe het jouw beleggingen vergaat. Robinhood richt zich overduidelijk op beginnende en jonge beleggers. Je betaalt geen commissie en het online platform was zelfs een van de eerste brokers waar trades gratis zijn. Voor kleine beleggers is Robinhood interessant omdat je ook fracties van aandelen kunt kopen. Het is dus redelijk geschikt om met een klein bedrag te leren hoe de beleggerswereld in elkaar zit en enige ervaring op te doen.

Aantrekkingskracht van Robinhood: 0% kosten op cryptocurrencies

Een aantrekkelijk voordeel van Robinhood is dat het verhandelen van cryptocurrencies volledig gratis is. Dit is een voorname reden voor veel gebruikers om juist voor deze online broker te kiezen. Helaas is de keuze nog niet enorm. Op dit moment bestaat het aanbod uit 11 digitale munteenheden. Robinhood is wel continu bezig met het aanbod uit te breiden. Het is alleen maar de vraag of de tradekosten van 0% in stand blijven wanneer de keuzemogelijkheden in de buurt komen van de belangrijkste concurrenten.

veiligheid online broker

Robinhood heeft een aantal negatieve kenmerken

De online trader Robinhood is gebruiksvriendelijk en voor traden betaal je niks. Maar er zijn wel degelijk eigenschappen en gebeurtenissen die je de broker kwalijk kan nemen. De boetes vertellen al een verhaal op zich. Robinhood is niet erg transparant waardoor het voor beleggers niet duidelijk is wat er achter de schermen gebeurt. Ervaren investeerders zijn dan ook niet veel op Robinhood te vinden. Zij kiezen liever voor een broker die eerlijk en open is. Bovendien heeft Robinhood weinig opties om beleggingsinstrumenten te analyseren en te evalueren. Voor je aankopen ben je dus afhankelijk van bronnen van buitenaf. Zelfs het Robinhood Gold abonnement geeft je weinig opties. Terwijl je hier wel €5,- per maand voor dient te betalen. De veiligheid laat absoluut te wensen over en is het grootste struikelblok wanneer je overweegt om voor Robinhood te kiezen. Wat verzekering betreft voldoet het platform aan de noodzakelijke maatregelen. Maar Robinhood doet tegelijkertijd geen enkele moeite om klanten extra te beschermen of schadevrij te stellen.

Overwegen om voor een andere broker te kiezen

Robinhood is een zeer gebruiksvriendelijk platform waardoor beginnende beleggers direct de markt op kunnen. Orders voer je snel uit en je ziet in een overzichtelijke omgeving hoe jouw beleggingen het doen. Er zijn echter online brokers die al deze eigenschappen hebben en niet worden teruggehouden door de negatieve aspecten. In onze ogen is veiligheid altijd het meest essentiële element om een trading platform te beoordelen. Wat dat betreft scoort Robinhood eenvoudigweg veel te laag. Extra onrustwekkend is het feit dat Robinhood op basis van security op twee vlakken slecht scoort. Ze zijn namelijk zowel het slachtoffer van aanvallen van buitenaf als zelf onbetrouwbaar en hiervoor meerdere malen bestraft met een miljoenenboete. In Nederland is Robinhood (nog) niet beschikbaar. Maar zelfs als dat wel het geval zou zijn geweest is het moeilijk om deze online broker aan te raden. Concurrenten voor Robinhood in Nederland zijn onder andere BUX, Bitvavo en BOTS.

Bitvavo: veilig en snel handelen in meer dan 150 cryptovaluta

Online broker en exchange Bitvavo concentreert zich volledig op het handelen in cryptocurrencies. In het aanbod tref je meer dan 150 exemplaren aan. Nieuwe, betrouwbare digitale valuta worden over het algemeen snel toegevoegd zodat je als trader altijd meedoet met opkomende trends. Voor alle trades betaal je 0,25% transactiekosten. Wat dat betreft doet Robinhood het een stuk beter met 0%. Maar het is waarschijnlijk dat je bij Bitvavo een betere prijs krijgt voor zowel aankopen als verkopen. Je trades worden sneller doorgevoerd en het platform is veel transparanter en voelt betrouwbaar aan. Als je echt van plan bent om alleen crypto’s te traden is Bitvavo een zeer geschikte kandidaat. Lees meer over Bitvavo in dit artikel.

BOTS: een uniek maar duur platform voor het automatisch traden van crypto’s

Heb jij zin om geld te verdienen met crypto’s maar heb je geen zin om zelfstandig te traden? Dan is BOTS van RevenYOU wellicht de broker voor jou. Via het platform kies je namelijk een bot uit die het handelen van je overneemt. Op basis van een risiconiveau bepaal je welke bot het beste bij jou strategie past. Het is zeker een interessant systeem. Vooral wanneer je beseft dat veel professionele traders inmiddels bots inzetten om effectiever te handelen. Helaas zijn de kosten bij BOTS dusdanig hoog dat het rendement van de bots onrealistisch hoog dient te zijn om er echt van te profiteren. Bovendien heeft het platform een enigszins dubieuze reputatie op het gebied van eerlijkheid en transparantie. Bezoek voor een compleet overzicht van onze ervaringen met BOTS op deze pagina.

BUX: een gebruiksvriendelijke applicatie met hoge risico’s

Net als Robinhood probeert BUX een breed publiek van nieuwe beleggers aan te spreken. Daarom zijn er best veel overeenkomsten tussen de twee platformen. De mobiele applicatie is eenvoudig te gebruiken. Er is een groot aanbod van beleggingsproducten die je met een paar touches op je scherm koopt of verkoopt. De kosten bij BUX zijn overigens behoorlijk fors. Met name omdat je een hoge commissie betaalt op trades. Bovendien is de gebruiksvriendelijke applicatie van BUX misleidend voor beginnende beleggers. Want via het platform verhandel je ook beleggingsinstrumenten met een hefboom. Over het algemeen wordt dat gezien als risicovol en is het eigenlijk alleen geschikt voor ervaren traders. Kom meer te weten over leverage trading en de risico’s.

Conclusie: is Robinhood een geduchte concurrent voor populaire brokers?

Robinhood werd met veel vuurwerk gelanceerd. Een uitgebreide marketingcampagne moest de doorsnee belegger doen geloven dat er eindelijk een platform voor hen is. Dat wordt ook wel duidelijk uit de naam van de broker: de armen hebben eindelijk de kans om te profiteren van het grote kapitaal. Wat gebruiksvriendelijkheid betreft lost Robinhood deze belofte in. De applicatie is zeer eenvoudig te gebruiken, zowel op je smartphone als in de browser. De lage kosten zijn eveneens aantrekkelijk. Het grote probleem is dat de veiligheid te wensen overlaat. Extra zorgwekkend is het feit dat het management lang niet altijd eerlijk en transparant is. Daarnaast is het aanbod zeker niet klein, maar ook niet indrukwekkend. Robinhood heeft wat dat betreft nog een aantal stappen te zetten om echt als aanrader bestempeld te worden. Hopelijk zijn de grootste problemen opgelost als Robinhood in de toekomst in Nederland gelanceerd wordt.

Leren hoe je de beste cryptomunten vindt?

Stap voor stap ontdekken hoe je al crypto kunt kopen voor € 1,-

Gerelateerde artikelen

Meestgestelde vragen

Wat is Robinhood voor een online broker?

Online broker Robinhood heeft inmiddels ruim 20 miljoen gebruikers. Dat zijn met name jonge beleggers. Door een gebruiksvriendelijke platform van bijbehorende applicatie is beleggen bij Robinhood namelijk erg eenvoudig. Maar er zijn ook een aantal eigenschappen die een stuk minder aantrekkelijk zijn. Het aantal aangeboden beleggingsinstrumenten is bijvoorbeeld niet heel indrukwekkend. Daarnaast krijg je weinig mogelijkheden om analyses in te zien of zelf te maken. Zelfs wanneer ervoor kiest om maandelijks te betalen voor Robinhood Gold zijn de opties beperkt. Nog zorgwekkender is het feit dat de online broker al eens beboet is voor het misleiden van klanten en het goedkeuren van dubieuze transacties met veel risico.

Klik hier voor meer informatie

Wat zijn de kosten van beleggen bij Robinhood?

Robinhood was een van de eerste, populaire online brokers die geen kosten rekenen voor transacties. Inmiddels zijn er veel concurrenten waarbij het uitvoeren van trades eveneens gratis is. Verder ben je niks kwijt aan commissies en is een standaard account bij Robinhood gratis. Ze rekenen wel een forse €75,- om geld van je account naar je bankrekening te storten. Voor kleine beleggers is het lastig om daarnaast nog een mooi rendement over te houden. Opvallend, want Robinhood probeert juist jonge en kleine beleggers aan te spreken.

Klik hier voor meer informatie

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met cryptomunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *