Small Cap Aandelen | Wat zijn het en welke Small Caps zijn er?

Home » Small Cap Aandelen | Wat zijn het en welke Small Caps zijn er?

In dit artikel bespreken we alles wat met Small Cap aandelen te maken heeft. We gaan in op de definitie en bespreken waarom Small Cap aandelen interessant zijn voor beleggers. Verder presenteren we de populairste Small Cap aandelen en aantrekkelijke ETF’s met een oog op Small Cap Bedrijven.

welke small cap aandelen

De populairste Small Cap aandelen in 2022

Voor we beginnen met een uitleg bespreken we eerst de populairste Small Cap aandelen van dit moment. Het zijn interessante bedrijven die in de komende jaren een mooie groei verwachten. Tegelijkertijd zijn het stabiele ondernemingen zodat je als belegger niet direct enorme risico’s neemt.

Heijmans (HEIJM): investeren in vastgoed en infrastructuur

Vastgoed is een van de meest betrouwbare investeringen. Laat dat nou net het terrein van Heijmans zijn. Het bedrijf maakte in het begin van deze eeuw een wat mindere periode door. Maar inmiddels zitten ze al een aantal jaren op de goede weg. Daarnaast is Heijmans betrokken bij het aanleggen van infrastructuur. In de komende jaren zal er in Nederland heel wat gebouwd worden. Bovendien stijgen de prijzen van vastgoed ongekend snel. Voor bedrijven als Heijmans is dat uitstekend nieuws. Daarbovenop vinden veel beleggers het leuk om in hun eigen land te beleggen.

heijmans small cap aandeel

GoPro Inc. (GPRO): beleggen in populaire gadgets voor consumenten

Je kent het merk GoPro misschien wel. Het is bekend geworden door het produceren van kleine cameraatjes die uitstekend presteren tijdens het opnemen van snelle beelden. Daarom zijn ze populair onder sporters. Ondanks de toegenomen kwaliteit van camera’s op smartphones zijn de producten van GoPro nog steeds mateloos populair. Bovendien is het een ambitieuze onderneming die onlangs een nieuwe stap zette. Inmiddels kun je bij GoPro terecht voor software om video’s te bewerken en voor opslag in de cloud. Het is een interessante optie voor beleggers die bovendien leuke producten voor consumenten op de markt brengt.

Coursera (COUR): virtuele klaslokalen en les op afstand

Tijdens de coronapandemie ontstond er een enorme vraag naar services om mensen op afstand met elkaar te verbinden. Die waren met name gericht op kantoren en scholen. Coursera is een van de bedrijven die daarvan geprofiteerd heeft. Het bedrijf heeft een bijzonder platform om online te studeren. De vraag naar dergelijke diensten lijkt alleen maar toe te nemen. Want vrijwel iedereen was enthousiast over de mogelijkheden tijdens de coronacrisis. Daarom heeft het er alle schijn van dat Coursera de komende jaren door blijft groeien.

Tenable Holdings (TENB): internetveiligheid voor bedrijven

De dreiging van hackers wordt steeds meer onderkend. Logisch, want een steeds groter gedeelte van de bedrijfsvoering vindt digitaal en online plaats. De afgelopen jaren zijn er talloze incidenten geweest waarbij hackers data hebben gestolen. Verder hoor je steeds meer verhalen over digitale gijzeling. Tenable Holdings biedt een allesomvattend systeem aan om de cybersecurity bij bedrijven te verhogen. Een van de verkooppunten is de gebruiksvriendelijkheid waarmee zwakke punten in het netwerk snel worden blootgelegd. Steeds meer ondernemingen stappen over naar cloud based bedrijfsvoering, waardoor de vraag naar bedrijven zoals Tenable Holdings alleen maar groter wordt.

tenable small cap aandeel

Marrston’s PLC (MARS): beleggen in het Verenigd Koninkrijk

Elke ochtend komt de zon op en elke middag gaan de Britten naar de pub. Dat zijn twee zekerheden waar je niet omheen kunt. Mede daarom is investeren in Marston’s PLC een mooie optie. Het bedrijf runt een keten van pubs door het hele land. Opvallend genoeg werden ze veel minder hard geraakt door de coronacrisis dan de concurrentie. Hierdoor hebben ze een uitgelezen positie om een nog groter deel van de markt over te nemen. Vooral nu een groot deel van de pubs leeg staat en wacht op een nieuwe eigenaar.

Wat is een Small Cap aandeel eigenlijk?

Om de omvang van een bedrijf weer te geven wordt in de beleggerswereld de marktkapitalisatie gebruikt. Small Cap staat voor Small Capitalisation. In het Nederlands betekent dat zoiets als kleine kapitalisatie. Een onderneming dat onder Small Cap valt heeft een kapitalisatie tussen de €300 miljoen en €2 miljard. Deze grenzen zijn overigens nergens officieel vastgelegd. Maar deze range wordt doorgaans gehanteerd door professionele beleggers en brokers.

Marktkapitalisatie is een manier om de omvang van een bedrijf te meten

De marktkapitalisatie bereken je met een eenvoudige formule. Je vermenigvuldigt het aantal uitgegeven aandelen met de waarde van het aandeel. Dat hoef je niet zelf te doen, want het staat op een veelvoud aan online brokers en informatieve websites over beleggen. Let er wel op dat je een recente bron gebruikt voor een accurate weergave.

Het onderscheid tussen Small, Medium en Large

Over het algemeen worden bedrijven op de beurs onderverdeeld in drie categorieën. Dat zijn small, medium en large. Medium loopt van €2 miljard naar €10 miljard. De Large Cap Companies hebben een marktkapitalisatie van meer dan €10 miljard. Voor beleggers zijn deze getallen van belang. Want van de omvang van een bedrijf valt veel af te lezen. Welk type bedrijf je uitkiest is belangrijk voor de beleggingsstrategie. Marktkapitalisatie alleen vertelt uiteraard niet het hele verhaal. Om gericht te beleggen heb je meer informatie nodig.

Redenen om te beleggen in Small Cap aandelen

De verdeling tussen small, medium en large is niet voor niets gemaakt. De categorieën bepalen namelijk voor een deel de koers van het aandeel. Uiteraard zijn de koersen niet te voorspellen. Maar er zijn wel bepaalde factoren die afhankelijk zijn van marktkapitalisatie.

De volatiliteit van Small Cap aandelen

Kleine ondernemingen hebben meer potentie om te groeien. Dat is overigens ook vaak een belangrijk doel in hun bedrijfsmodel. De omvang van een Small Cap bedrijf neemt toe met een snelheid die voor grotere ondernemingen onmogelijk is. Tenminste, als alles naar wens verloopt. Want met een grotere potentie om te groeien brengt risico’s met zich mee. Kleinere bedrijven zijn een minder gevestigde naam. Ze proberen nieuwe markten aan te boren en nemen daarbij een bepaalt risico. Dat neem je ook wanneer je als belegger kiest voor Small Cap aandelen. Je hoopt dat het bedrijf snel in waarde groeit. Maar het is belangrijk om te beseffen dat de koers beide kanten op kan gaan. De verhoogde volatiliteit leidt tot een grotere kans op winst, maar hetzelfde gaat op voor de kans op het maken van verlies.

Het groeipotentieel van aandelen van bedrijven met een beperkte marktkapitalisatie

Je neemt dus meer risico wanneer je kiest voor Small Cap aandelen. Maar daar staat natuurlijk wel de potentie op meer groei tegenover. Gemiddeld gezien groeit de waarde van Small Cap bedrijven sneller dan die van Medium en Large Cap ondernemingen. Maar er zitten ook meer bedrijven tussen die hun potentieel niet waar kunnen maken of zelfs failliet gaan.

Small Cap bedrijven proberen nieuwe markten aan te boren

Een groot bedrijf met vestigingen over de hele wereld heeft nog maar beperkt de mogelijkheid om door te groeien. Voor Small Cap ondernemingen is dat anders. Zij hebben vaak een ambitieus bedrijfsplan om nieuwe markten aan te boren. Een deel van de Small Cap bedrijven is al internationaal actief. Maar ze hebben nog altijd mogelijkheden om in andere landen voet aan de grond te krijgen. Dat vraagt om de nodige investeringen. Maar er zit natuurlijk ook potentieel in. Dit principe geeft nog maar eens aan dat Small Cap ondernemingen meer risico met zich meebrengen. Aangezien je als belegger meeprofiteert wanneer de internationale expansie goed uitpakt. Maar de koers van het aandeel daalt uiteraard wanneer de ambities niet waargemaakt kunnen worden.

small caps etf

Wat we kunnen leren van indexfondsen en ETF’s

In indexfondsen en ETF’s (Exchange Traded Funds) zitten een verzameling aandelen. Meestal behoren die tot een bepaalde categorie. Tussen indexfondsen onderling zit veel verschil. Sommigen richten zich bijvoorbeeld op opkomende techbedrijven in Azië. Anderen verzamelen duurzame ondernemingen met groene oplossingen voor klimaatveranderingen. Een ander voorbeeld van een onderverdeling is marktkapitalisatie. Zo zijn er grote en bekende indexfondsen die alleen Small Cap aandelen opnemen. Door in in indexfonds te beleggen investeer je direct in alle bedrijven in het fonds. Dat zijn er meestal enkele honderden. Voor dit artikel is het interessant om indexfondsen te vergelijken op basis van Small, Medium en Large Cap. Want je ziet in één klap hoe een grote groep bedrijven uit een bepaalde categorie gemiddeld gepresteerd heeft. Kijk bijvoorbeeld naar grote indexfondsen van Russell, iShares, Stoxx, S&P en Vanguard. Probeer verschillende bronnen te raadplegen, aangezien het eenvoudig is een specifieke bron uit te kiezen die een bepaald argument onderstreept.

Verschillen tussen fondsen en losse aandelen

Bedenk goed dat er een wezenlijk verschil bestaat tussen beleggen in een compleet fonds en het verhandelen van losse aandelen. Dat geldt nog meer wanneer je kiest voor de Small Cap. Want losse aandelen zijn volatiel. Dat wordt in een index gecompenseerd door een groot aantal bedrijven op te nemen. Het is onwaarschijnlijk dat al deze bedrijven tegelijkertijd in waarde stijgen of dalen. In welke mate dat plaatsvindt is overigens ook weer afhankelijk van het soort index. Zeer specifieke indexen brengen meer risico met zich mee. Dat komt omdat overeenkomstige aandelen afhankelijk zijn van dezelfde factoren. Daardoor stijgen en dalen ze op dezelfde momenten. Wanneer je kiest voor losse aandelen is het essentieel om niet in één enkel instrument te beleggen. Zorg in plaats daarvan voor een divers portfolio met veel spreiding.

Losse aandelen Small Cap aandelen kopen en verkopen

Handelen in Small Cap aandelen vraagt om de nodige kennis. Dat is eigenlijk altijd het geval wanneer je investeert in losse beleggingsproducten. Gezien de volatiliteit van Small Cap aandelen is het risico groter. Neem daarom rustig de tijd om een beslissing te nemen. Laat je niet verleiden door een enkel enthousiast bericht op het internet over een opkomend bedrijf. Niet alleen zijn schommelingen frequenter bij Small Cap bedrijven, ze zijn ook heviger. Het faillissement van een Small Cap bedrijf is een stuk waarschijnlijker dan die van een gigantische, internationale onderneming met een gevestigde naam.

Spreiding om de risico’s te beperken

Spreiding is de sleutel wanneer je risico’s bij het beleggen wilt voorkomen. Dat geldt nog meer voor small cap aandelen. Want, zoals besproken, brengen die gemiddeld meer risico’s met zich mee. Daarom is het verstandig om altijd in een groot aantal verschillende small cap aandelen te investeren. Een andere mooie optie is het kiezen van een ETF, waardoor je in één keer in een grote groep aandelen belegt. Hieronder volgt een lijst met aantrekkelijke ETF’s met Small Cap aandelen.

EURO STOXX Small Index

Er zijn behoorlijk veel small cap ETF’s, dus de keuze is niet makkelijk. De EURO STOXX Small Index is bijzonder want dit fonds combineert een aantal aantrekkelijk eigenschappen. Het is een subgroep van de STOXX Europe 600 Index en er zitten dus allen bedrijven uit de Eurozone in dit ETF. Qua omvang is het geen groot fonds maar er is wel sprake van een mooie spreiding tussen sectoren.

MSCI Europe Small Cap Index

De MSCI Europe Small Cap Index is een enorme verzameling van aandelen. In totaal zitten er meer dan 1.000 bedrijven in deze ETF. Wederom is het een op Europa gericht fonds. Dat is geen toeval. Want Europese small cap bedrijven hebben een goede reputatie. Voor een inwoner van Nederland is het bovendien extra interessant om in Europa te beleggen.

beste small cap aandelen

Vanguard Small Cap Value ETF

De Vanguard Small Cap Value ETF is een bijzondere samenstelling van aandelen. Je investeert in dit geval in bedrijven in de Verenigde Staten van Amerika. Over het algemeen zijn het small cap bedrijven van redelijke omvang. Een aantal komt zeer dicht in de buurt van een mid cap onderneming. Net zoals StOXX en MSCI is Vanguard een gerenommeerde naam dat een groot aantal ETF’s aanbiedt.

iShares Russell 2000 ETF

De iShares Russell 2000 is eveneens een aantrekkelijk ETF. Door te investeren in verschillende sectoren weet het fonds goed te presteren. Bovendien zitten er ruim 2.000 aandelen in de lijst. Hierdoor is het ETF erg stabiel en over een langere periode is er sprake van een respectabele groei.

Kiezen voor ETF’s of toch voor losse Small Cap aandelen?

Beleggen is het maken van keuzes. Lastig, want er zijn ongelooflijk veel opties. In dit artikel bespreken we slechts Small Cap aandelen en Small Cap ETF’s. Een korte zoektocht geeft je talloze opties om in te beleggen. De keuze tussen losse aandelen of toch een ETF is vaak de eerste waar mensen aan denken. Voor beginnende beleggers is een ETF waarschijnlijk een betere optie. Het kost eenvoudigweg minder tijd en het vraagt om minder kennis. Om succesvol te beleggen in losse Small Cap aandelen is de nodige kennis vereist. Daarnaast is het uiteindelijk onvermijdelijk dat je zelf analyses gaat maken om tot beslissingen te komen. Door te investeren in een ETF kies je voor stabiliteit. Het is vooral de bedoeling om je investeringen lang vast te laten staan en gestaag winst te boeken.

Het een sluit het ander niet uit

In artikelen over beleggen lees je veel over spreiding en hoe belangrijk het is. Het is dus niet nodig om te kiezen tussen ETF’s of losse aandelen. Beleggen in beide is absoluut mogelijk. Het advies is wel om met kleine bedragen te beginnen wanneer je kiest voor losse aandelen. Eenvoudigweg omdat ze meer risico met zich meebrengen.

Wil je beginnen met beleggen?

Stap voor stap ontdekken hoe je geld kunt verdienen op de beurs

30 winstgevende aandelen in 5 minuten

Gerelateerde artikelen

Meest gestelde vragen

Wat zijn Small Cap aandelen?

Om de omvang van een bedrijf weer te geven wordt in de beleggerswereld de marktkapitalisatie gebruikt. Small Cap staat voor Small Capitalisation. In het Nederlands betekent dat zoiets als kleine kapitalisatie. Een onderneming dat onder Small Cap valt heeft een kapitalisatie tussen de €300 miljoen en €2 miljard. Deze grenzen zijn overigens nergens officieel vastgelegd. Maar deze range wordt doorgaans gehanteerd door professionele beleggers en brokers.

Klik hier voor meer informatie

Wat zijn de populairste Small Cap aandelen?

De populairste Small Cap aandelen zijn op dit moment:

– Heijmans (HEIJM): investeren in vastgoed en infrastructuur
– GoPro Inc. (GPRO): beleggen in populaire gadgets voor consumenten
– Coursera (COUR): virtuele klaslokalen en les op afstand
– Tenable Holdings (TENB): internetveiligheid voor bedrijven
– Marrston’s PLC (MARS): beleggen in het Verenigd Koninkrijk

Klik hier voor meer informatie

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *