Stop loss order: Hoe werken Stop Loss Orders en waar zijn ze goed voor?

Home » Stop loss order: Hoe werken Stop Loss Orders en waar zijn ze goed voor?

Beleggers proberen hun winst te maximaliseren en hun verliezen te minimaliseren. Een stop loss order is met name een methode om te voorkomen dat je geld verliest. Maar wie het slim inzet maakt uiteindelijk ook meer winst. Stop loss orders zijn relatief makkelijk te gebruiken. Daarom is een veelgebruikte order voor zowel gevorderde als beginnende beleggers.

stop loss orders

Wat is een stop-loss order?

Zoals de naam aangeeft is een stop-loss order een opdracht om verliezen te voorkomen. Je geeft hiermee aan dat je een aandeel, of ander beleggingsinstrument, voor een bepaalde prijs wenst te verkopen. Die prijs ligt onder de huidige waarde van het aandeel. Het doel is om hiermee verlies te beperken of om reeds gemaakte winst veilig te stellen. Hieronder volgt een voorbeeld.

Voorbeeld: een stop-loss order om verlies te beperken

Je koopt een aandeel voor een prijs van €25,- in de verwachting dat de waarde stijgt. Maar zoals iedereen weet is de markt niet te voorspellen. Daarom beperk je de risico’s wanneer dat mogelijk is. Een stop-loss order is daar een mooie methode voor. Wanneer de waarde daalt verkoop jij je aandelen voor deze een bepaalde grens bereiken. Deze waarde ligt logischerwijs een stukje onder de aankoopprijs. In dit voorbeeld is dat bijvoorbeeld €25,- – €2,50 = €22,50. Zodra de koers van het aandeel onder de €22,50 valt worden jouw instrumenten automatisch aangeboden voor verkoop.

stop loss strategy

De voordelen van stop-loss orders

Een van de beste eigenschappen van stop-loss orders is dat iedereen er gebruik van kan maken. Het maakt niet uit of je een beginnende belegger met weinig tijd bent of een professionele investeerder. Vergeleken met andere orders is het principe achter een stop-loss order eenvoudig. Via de meeste grote online brokers stel je met een paar klikken van je muis of touches op het scherm van je smartphone de order in.

Dankzij een stop-loss order voorkom je dat je grote verliezen maakt

In een ideale wereld wordt je stop-loss order nooit geactiveerd. Want dat betekent dat een instrument waarin je geïnvesteerd hebt in waarde is gedaald. Zoals hierboven besproken ligt de grens voor een standaard stop-loss order altijd onder de aanschafwaarde. Een stop-loss order is dus geen methode om meer winst te maken op een enkel instrument.

Maar je kunt er uiteindelijk wel je totale winst mee vergroten door verliezen te beperken. Aangezien de meeste beleggers in meer dan één instrument investeren. Een stop-loss order is gedeeltelijk vergelijkbaar met een verzekering: wanneer de zaken anders lopen dan gehoopt blijft de schade beperkt.

Het is niet langer noodzakelijk om de koersen dagelijks te controleren

Het mooie aan een stop-loss order is dat het vooral voor de kleine belegger een erg efficiënte methode is. Je automatiseert je beleggingen op een eenvoudige manier. Hierdoor kom je niet in de problemen wanneer je de koersen niet dagelijks in de gaten houdt. Maar ook als je normaal gesproken fanatiek aan de slag bent met je beleggingen heeft een stop-loss wel degelijk voordelen. Want zelfs de meest enthousiaste belegger zit niet continu alle koersen te checken.

Dat is zelfs bijna onmogelijk wanneer jouw investeringen over veel verschillende instrumenten verdeeld zijn. Tijdens kom je helemaal tot rust in de wetenschap dat je alles goed geregeld hebt. Want het controleren van de koersen is niet noodzakelijk om grote verliezen te voorkomen. Alleen al voor de rust die het geeft is het instellen van een stop-loss order absoluut de moeite waard.

Je houdt het zakelijk wanneer je stop-loss orders inzet

Beleggen is een manier om je vermogen te laten groeien. Je doet het uit financiële overwegingen. Emoties zouden geen rol moeten spelen bij het maken van de beste beslissingen op de aandelenmarkt. Helaas is dat vaak wel het geval. Mensen zijn namelijk geneigd om overal emotionele verbondenheid mee te voelen.

Zelfs met zoiets zakelijks als een beleggingsinstrument. Hierdoor houden ze langer vast aan een aandeel dan verstandig is. In de valse hoop dat het aandeel de weg omhoog wel weer weet te vinden. Je laten beïnvloeden door emoties is altijd een slecht idee wanneer je de harde wereld van het beleggen betreedt. Het draait tenslotte alleen maar om de cijfers. Een stop-loss order helpt jou om verstandige beslissingen te nemen wanneer je er zelf niet toe in staat bent.

voordelen stop loss order

Stop-loss orders zijn geen garantie voor winst

Het is belangrijk om je te realiseren dat een stop-loss order een mechanisme is om verliezen te beperken. Daarom wordt een stop-loss order eigenlijk pas actief wanneer de waarde van je investeringen dalen. Want wanneer de koers van een beleggingsinstrument dat je bezit stijgt, bereik je logischerwijs nooit de grens die de stop-loss order activeert. Met andere woorden, wanneer je slechte beslissingen maakt, oftewel de verkeerde instrumenten koopt, verlies je alsnog geld. Dat gebeurt alleen in een langzamer tempo.

Indirect winst maken wanneer je meerdere beleggingsinstrumenten bezit

De conclusie in de bovenstaande alinea geldt voor individuele beleggingsproducten. Wanneer je meerdere instrumenten in je bezit hebt, is het wel degelijk mogelijk om meer winst te maken dankzij stop-loss orders. Het is namelijk waarschijnlijk dat de koersen van jouw instrumenten niet allemaal dezelfde kant op bewegen. Tenzij je een zeer homogeen portfolio hebt. Sommigen zullen dalen terwijl andere stijgen. Een stop-loss order beperkt de verliezen van je bezittingen die dalen. Het nettoresultaat pakt daardoor beter uit. Er blijft namelijk meer over van de winst die je maakt.

Je beleggingsstrategie en het nut van stop-loss orders

Voor bepaalde strategieën is een stop-loss order zeer effectief. Terwijl het nut in andere gevallen afwezig is. Actieve beleggers met veel instrumenten in hun portfolio hebben er waarschijnlijk baat bij. Vooral wanneer het lastig is om al je bezittingen nauwkeurig in de gaten te houden. Voor lange termijn belegger zijn stop-loss orders veel minder relevant. Want je laat je met deze strategie niet verleiden door kortstondige schommelingen. Jij hebt de overtuiging dat het instrument dat je gekozen hebt op de lange termijn veel oplevert. Het heeft daarom geen zin om een stop-loss in te stellen waarmee jij je investeringen verkoopt wanneer de koers daalt.

Je winst veiligstellen dankzij trailing stop-loss orders

Een standaard stop-loss order is erg rigide. Je voert handmatig een prijs in en de stop-loss order houdt deze waarde aan tot jij deze aanpast of je aandelen handmatig verkoopt. Op zich is daar niks mis mee, maar je dient wel regelmatig te controleren of jouw drempelwaarde nog wel relevant is. Want wellicht is de waarde van het aandeel wel verdubbeld. Het instrument dat je ooit kocht voor €25,- is nu €50,-  waard. Jouw grenswaarde van €22.50 heeft hierdoor niet heel veel betekenis meer. Aangezien je pas automatisch overgaat tot verkoop wanneer het aandeel met €27,50 gedaald is. Tegen die tijd is de koers dus gigantisch gekelderd. Zonde, want op een gegeven moment had je jouw investeringen met een mooie winst kunnen verkopen. Een voor de hand liggende oplossing is dat je de grenswaardes nu en dan handmatig wijzigt. Maar er is nog een makkelijkere optie die minder tijd kost: de trailing stop-loss order.

Trailing stop-loss orders: een dynamische grenswaarde

De grenswaarde is allesbepalend bij stop-loss orders. Uiteindelijk wordt hierdoor bepaald hoe effectief en winstgevend de opdracht is. Bij een trailing-loss order past deze grens zich aan de waarde van het instrument aan. Je geeft dus geen getal door, maar een percentage. Hieronder volgt een voorbeeld om te illustreren hoe dit werkt.

Voorbeeld trailing stop-loss order: op het juiste moment winst pakken

Eerder in dit artikel kochten we een aandeel met een waarde van €25,-. Het doel is om zoveel mogelijk winst te maken. Een trailing stop-loss order voorkomt dat je grote winsten verspeelt door niet op tijd te verkopen. Met een grenswaarde van 10% maak je bijvoorbeeld wel erg veel winst wanneer de waarde naar €50.- stijgt en vervolgens daalt. Want je gaat automatisch over tot verkoop als het aandeel 10% waarde verliest. 10% van €50,- = €5,-. De grenswaarde wordt hierdoor automatisch bijgesteld naar €50,- – €5,- = €45,-. Dankzij de trailing stop-loss verkoop je de aandelen voor deze waarde. Hierdoor pak je per aandeel een voortreffelijke winst van €20,-.

Het is belangrijk om te beseffen dat je nog steeds geld kunt verliezen wanneer je stop-loss orders gebruikt. In feite is het een extra hulpmiddel om succesvoller te zijn op de aandelenmarkt. Daarnaast zijn er nog een aantal factoren die het overwegen waard zijn wanneer je kiest voor stop-loss orders.

nadelen stop loss order

De nadelen van stop-loss orders

Fluctuatie in prijs heeft potentieel gevolgen

Ieder beleggingsinstrument fluctueert. Zelfs in het verloop van een enkele dag zijn er schommelingen in de koers. Hierdoor kan je stop-loss order onbedoeld geactiveerd worden. Denk hier goed over na wanneer je de markt op gaat. Bekijk de koers van de afgelopen maanden en jaren. Er zit namelijk een verschil in fluctuatie tussen verschillende instrumenten. Een aantal is behoorlijk stabiel, terwijl anderen hevig schommelen. Stabiele beleggingsinstrumenten zijn geschikter voor stop-loss orders. Je speelt op de fluctuatie van een nadeel in in door de waarde te aan te passen. Kies bijvoorbeeld voor een trailing stop-loss order van 15% wanneer je wenst te voorkomen dat kortstondige schommelingen jouw opdrachten activeren.

De commissie die je betaalt wanneer je veel handelt

Door het gebruik van stop-loss orders is het waarschijnlijk dat je actiever wordt op de markt. Dat is op zich uiteraard geen enkel punt. Maar let wel op de commissie die je per transactie betaalt. Vooral wanneer je kiest voor relatief krappe grenswaarden die makkelijk bereikt kunnen worden.

Je verkoopt lang niet altijd beleggingsinstrumenten voor de aangegeven prijs

Een stop-loss order lijkt een zekerheid. Op zich is dat waar. Maar er zitten wel kanttekeningen aan. Want je bezit wordt niet automatisch voor de aangegeven prijs verkocht wanneer de grenswaarde bereikt wordt. In plaats daarvan worden je aandelen aangeboden op de markt. Hierdoor kan de prijs afwijken, wat meestal in het nadeel is van de belegger. Bedenk bijvoorbeeld dat jij bij een bepaalde daling niet de enige bent die besluit om over te gaan tot verkoop. Keldert de koers van een aandeel ontzettend snel? Dan is grenswaarde zo snel gepasseerd dat jouw instrumenten voor een stuk minder worden verkocht.

Stop-limit order: voorkomen dat je aandelen met te veel verliest verkoopt

Er is een methode om te voorkomen dat je jouw aandelen voor een veel te lage prijs verkoopt. Een stop-limit order is een iets complexere vorm van een stop-loss order. Er is namelijk een extra grens aan toegevoegd, ook wel de limit genoemd. De grenswaarde van de limit ligt altijd onder stop-loss grens. Over het algemeen is dat slechts een klein verschil, bijvoorbeeld een enkele euro. Hieronder volgt een voorbeeld.

Voorbeeld stop-limit order om niet te laag te verkopen

In het eerste voorbeeld koop je een aandeel voor €25,- en zet je er een stop-loss order op van €22,50. Door een sterke en snelle koersdaling is het niet mogelijk om je aandelen te verkopen voordat de koers veel verder daalt. Hierdoor verlies je potentieel veel geld. Een limit voorkomt dat. Je zet die bijvoorbeeld op €21,50. Zodra de waarde van het aandeel lager is dan de limit, wordt de verkoop gestopt. Je hoopt dus dat het aandeel snel weer meer waard is dan de limit. In dit geval ga je uit van een tijdelijke koersdaling.

De conclusie over stop-loss orders

Zoals dit artikel probeert uit te leggen is en stop-loss order een handige optie om verliezen zoveel mogelijk te beperken. Door te kiezen voor trailing stop-loss orders stel je winst veilig. Het is daarnaast een simpel mechanisme dat door iedere belegger ingezet kan worden. Maar bedenk wel dat het geen magisch trucje is waarmee het onmogelijk is om vermogen te verliezen. Want om winst te maken moet je nog steeds de juiste beslissingen nemen.

Wil je beginnen met beleggen?

Stap voor stap ontdekken hoe je geld kunt verdienen op de beurs

30 winstgevende aandelen in 5 minuten

Gerelateerde artikelen

Meestgestelde vragen

Wat is een Stop Loss Order?

Zoals de naam aangeeft is een stop-loss order een opdracht om verliezen te voorkomen. Je geeft hiermee aan dat je een aandeel, of ander beleggingsinstrument, voor een bepaalde prijs wenst te verkopen. Die prijs ligt onder de huidige waarde van het aandeel. Het doel is om hiermee verlies te beperken of om reeds gemaakte winst veilig te stellen.

Klik hier voor meer informatie

Wat zijn de voordelen van stop-loss orders?

De voordelen van Stop Loss orders zijn:

– Dankzij een stop-loss order voorkom je dat je grote verliezen maakt
– Het is niet langer noodzakelijk om de koersen dagelijks te controleren
– Je houdt het zakelijk wanneer je stop-loss orders inzet

Klik hier voor meer informatie

Wat zijn de nadelen van stop-loss orders?

De nadelen van Stop Loss orders zijn:

– Fluctuatie in prijs heeft potentieel gevolgen
– De commissie die je betaalt wanneer je veel handelt
– Je verkoopt lang niet altijd beleggingsinstrumenten voor de aangegeven prijs

Klik hier voor meer informatie

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *