Beste Technologie ETF’s om in te beleggen

Home » Beste Technologie ETF’s om in te beleggen

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om hun geld te beleggen. Logisch, want de spaarrente is historisch laag. De juiste keuzes maken op de beleggingsmarkt is alleen niet zo eenvoudig. Zeker niet wanneer je als onervaren particulier zelfstandig gaat beleggen. Gelukkig bieden technologie ETF’s uitkomst. Aangezien kennis in veel mindere mate vereist is.

Uiteraard is het wel belangrijk om je goed in te lezen. Maar nadat je een beslissing hebt gemaakt, kost beleggen in technologie ETF’s eigenlijk geen tijd meer. Bovendien is het vaste en relatief betrouwbare rendement een goed alternatief voor spaarrente. De risico’s van beleggen in fondsen is relatief laag. Maar bedenk wel dat het nog steeds beleggen is en geld verliezen dus tot de mogelijkheden behoort. In dit artikel bespreken we de beste Technologie ETF’s om je geld in te investeren.

Waarom zou je beleggen in technologie?

De rol die technologie in ons persoonlijke en professionele leven speelt neemt alleen maar toe. Dankzij talloze ontwikkelingen beslaat de sector inmiddels 25% van de totale aandelenmarkt. Technologie is daarom een veilige branche om in te beleggen. Helemaal als je bedenkt dat het gebruik over de komende jaren en decennia alleen maar toeneemt. Elk modern bedrijf is volledig afhankelijk van software en hardware. Zelfs wanneer het slechts een faciliterende rol speelt. Beleggen in de sector zelf is dus een no-brainer. Het enige dat je nog hoeft te doen is het juiste ETF uitkiezen. 

Wat valt er allemaal onder de technologiesector?

Technologie is een ruim begrip. Daarom is er een grote hoeveelheid aandelen die hieronder vallen. In feite gaat het om alles wat te maken heeft met technologie. Dus onderzoek, productie en distributie vallen hier allemaal onder. In de beleggingswereld worden met name computers en alles wat daarbij hoort bedoeld. Denk bijvoorbeeld aan programma’s, netwerken en apparatuur. Het betreft producten en services voor zowel consumenten als professionals. De sector is gigantisch en daarom is er veel keuze wanneer je besluit om te beleggen.

Daarnaast is technologie altijd in beweging. Nieuwe producten en services kunnen plotseling enorm populair worden. Hierdoor zien we bijvoorbeeld dat bedrijven zoals Amazon en Netflix in relatief korte tijd enorm gegroeid zijn. Voor beleggers is dat interessant omdat koersen fluctueren en er potentieel in korte tijd veel winst te behalen valt. Door te kiezen voor een ETF werk je sterke schommelingen juist tegen en profiteer je over het algemeen van een stabiele toename van de waarde van je beleggingen.

technology etf

Redenen om te beleggen in een ETF

ETF staat voor exchange-traded fund. Het is een fonds en dus een verzameling beleggingsinstrumenten. Het aantal varieert van tientallen tot honderden opgenomen bedrijven. Hierdoor is het een relatief risicovrije manier van beleggen. Uitschieters naar boven zijn uitgesloten, maar hetzelfde geldt voor het lijden van enorme verliezen. Snel winst maken op de aandelenmarkt kan wanneer je vermogen investeert in een bedrijf dat vervolgens enorm groeit. Door de grote hoeveelheid beleggingsinstrumenten in een ETF is dat vrijwel onmogelijk. Want een enkel bedrijf representeert slechts een klein gedeelte van de totale waarde.

Een passieve manier van beleggen met oog op de lange termijn

Het is belangrijk om te beseffen dat het doel van beleggen in technologie ETF’s winst op de lange termijn is. Zoals hierboven besproken is een snelle groei van de waarde van je investeringen vrijwel uitgesloten. Tegelijkertijd neem je weinig risico. Aangezien het zeer onwaarschijnlijk is dat de waarde van alle bedrijven in het door jou uitgekozen ETF in waarde dalen.

Dat is eigenlijk alleen mogelijk wanneer er sprake is van een grootschalige economische crisis. Winst behalen op de lange termijn is dus het doel. Daar valt het een en ander uit af te leiden. Bijvoorbeeld dat je het belegde vermogen voor lange tijd vast moet laten staan, idealiter een aantal decennia. Mede daarom valt investeren in ETF onder passief beleggen.

Beleggen in ETF’s vereist weinig tijd en kennis

Als belegger heb je geen invloed op de samenstelling van het fonds. Een ETF is een tracker die de koersen van opgenomen bedrijven zo nauwkeurig mogelijk volgt. Wanneer je begint met beleggen is het verstandig om je in te lezen. Hierdoor weet je welke fondsen interessant zijn. Zodra je een keuze hebt gemaakt, hoef je er weinig aandacht aan te besteden. Uiteraard vinden de meeste beleggers het wel leuk om de waarde van hun investeringen in de gaten te houden.

Wanneer je kiest voor individuele beleggingsinstrumenten, zoals aandelen, ben je een stuk drukker. Aangezien je druk aan het handelen bent om zoveel mogelijk winst te behalen. Uit onderzoek is gebleken dat de meeste casual beleggers op deze manier weinig winst boeken. Beleggingsproducten en koersen in de gaten houden is een dagtaak.

Het vraagt om nauwkeurige analyses met specialistische software. Het is eigenlijk alleen weggelegd voor professionals die de beschikking over de juiste tools hebben. Technologie ETF’s bieden uitkomst, aangezien uitgebreide kennis en tijd niet noodzakelijk zijn. Je kijkt gewoon passief toe hoe het jouw investeringen vergaat.

Waarom beleggen in aandelen van techbedrijven zeer uitdagend is

Wat hierboven is besproken geldt in nog sterkere maten voor de technologiesector dan voor andere branches. Want voor elk succesverhaal, zoals dat van Apple en Facebook, bestaat er een veelvoud aan bedrijven die in een vroeg stadium ten onder zijn gegaan. Bovendien is de hele sector continu in beweging. Om gericht te investeren heb je kennis nodig over opkomende technologieën en welke bedrijven daar mogelijk succesvol in worden.

Het is erg aantrekkelijk om te kiezen voor veelbelovende start-ups. Maar deze bedrijven overleven lang niet allemaal. ETF’s nemen voornamelijk ondernemingen op die al een tijd bestaan en daardoor relatief stabiel zijn. Bovendien hoef je niet zelf uit te zoeken wat de verwachtingen binnen de sector voor de komende jaren zijn.

Belangrijke eigenschappen van een ETF

Voor het samenstellen van deze lijst met de beste Technologie ETF’s hebben we naar veel factoren gekeken. Er zijn namelijk talloze opties. Dus om een beslissing te maken is het belangrijk om alle eigenschappen te evalueren. Hieronder lees je kort wat de belangrijkste factoren zijn voor het maken van de juiste keuze.

De prijs van het investeren in een ETF

Uiteraard is de prijs een element dat is meegewogen bij het samenstellen van de lijst met de beste tech ETF’s. Want die wordt van het uiteindelijke rendement afgetrokken. Vaak wordt de aanduiding “expense ratio” gebruikt. Hoewel ze bij ETF’s relatief laag zijn, spelen ze toch een belangrijke rol. Aangezien het de bedoeling is dat je beleggingen over een lange periode vast laat staan. Grotere fondsen hebben vaak een iets lagere expense ratio. Dat is mogelijk omdat ze de kosten beter kunnen spreiden. Meer variatie betekent daarnaast minder risico. Aangezien grotere fondsen lagere kosten hebben, is de expense ratio een uitstekende indicator voor een goed ETF.

De verdeling over subsectoren

Zoals besproken is technologie een erg ruim veld. Het beslaat diensten, producten, software en hardware. Hierdoor zijn er belangrijke verschillen te constateren. Bedrijven die software ontwikkelen hebben bijvoorbeeld de mogelijk om ontzettend hard te groeien. Aangezien er geen grondstoffen nodig zijn en nieuwe klanten onmiddellijk bediend kunnen worden. Dat is heel anders bij hardware. Zoals de huidige tekorten voor de productie van chips aangeeft. De groei van deze subsector is hierdoor ernstig belemmerd. Dat merk je uiteindelijk ook als belegger wanneer er veel chipfabrikanten in een ETF zijn opgenomen.

Rendement gedurende het recente verleden

Voorspellingen zijn nooit zeker. Maar van het verleden valt het een en ander te leren. Vergelijk bijvoorbeeld het rendement van verschillende ETF’s over de afgelopen 10 jaar. Dat is een goede indicatie voor de groei voor de komende periode. Daarnaast zie je direct of een ETF stabiel is. Vooral wanneer een fonds nog steeds redelijk weet te presteren tijdens economisch lastige periodes. Denk bijvoorbeeld aan de problemen die de coronacrisis teweeg bracht.

De variatie en spreiding van een fonds

Het belang van spreiding is al kort besproken in dit artikel. Meer bedrijven leidt tot een grotere spreiding. Maar dat is niet het enige waar je op moet letten. Want de koers van bedrijven in dezelfde sector zijn vaak aan elkaar verbonden. Voldoende variatie wat subsectoren betreft is dus een voordeel. Aangezien je dan pas echt profiteert van de voordelen van ETF’s, namelijk een laag risico en een stabiel rendement over een lange periode.

De beste technologie ETF’s om in te beleggen

Hieronder volgt onze lijst met de meest aantrekkelijke tech ETF’s. We hebben de hierboven beschreven factoren zorgvuldig overwogen. Daarnaast hebben we gezorgd voor de nodige variatie zodat er een duidelijk onderscheid is tussen de fondsen in deze lijst.

Vanguard Information Technology ETF

Met een expense ratio van 0,10% is Vanguard Information Technology ETF een uitstekend fonds om geld in te beleggen. Het is bovendien het meest omvangrijke fonds dat zich toespitst op technologie, met ruim $35 miljard in assets. Het grootste gedeelte, 85%, zijn large cap stocks. Oftewel, er zijn veel grote bedrijven opgenomen in dit fonds. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft en Apple. Deze twee bedrijven beslaan samen zelfs 40% van het totale fonds. Wat dat betreft is de spreiding niet zo hoog. Maar bedenk wel dat zowel Microsoft als Apple ontzettende stabiel zijn. In combinatie met de lage kosten is dit daarom een uitstekend ETF.

technologie etf

iShares PHLX Semiconductor ETF

Het iShares PHLX Semiconductor ETF richt zich, zoals de naam doet vermoeden, op een specifieke subsector. Chips spelen een steeds grotere rol in ons leven. Dat zal in de komende decennia alleen maar toenemen. Momenteel is het een lastige tijd voor chipfabrikanten. Met name met oog op het tekort aan grondstoffen. Desondanks maken ze grotendeels winst. In combinatie met de toenemende vraag belooft dat veel voor de toekomst. Aangezien we chips voor van alles gebruiken. De expense ratio is met 0,46% niet heel laag. Maar je belegt wel in een veelbelovende sector waarvan een enorme groei wordt verwacht. In totaal heeft iShares PHLX Semiconductor ETF een waarde van $3,7 miljard.

Global X Telemedicine & Digital Health ETF

Technologie speelt een steeds grotere rol binnen bedrijven en organisaties. De medische wereld is hier geen uitzondering op. In een ziekenhuis staan talloze hightech apparaten. Daarnaast zijn er complexe informatiesystemen die het delen van medische foto’s en gegevens makkelijk maken. Tegelijkertijd dienen die uitzonderlijk veilig te zijn met het oog op de privacy van patiënten.

Het Global X Telemedicine & Digital Health ETF brengt een groot deel van de bedrijven die dit mogelijk maken onder in een fonds. In totaal zijn er 40 ondernemingen opgenomen en is de totale waarde van het fonds rond de $360 miljoen. De gezondheidszorg, en ondersteunende sectoren, zijn over het algemeen een veilige bestemming voor beleggers. Mede daarom is Global X Telemedicine & Digital Health ETF een uitstekend technologiefonds om in te investeren.

iShares Expanded Tech-Software Sector ETF

Met meer dan $5,2 miljard aan assets is iShares Expanded Tech-Software Sector ETF een groot fonds. Gezien de omvang is de spreiding overigens relatief laag. Dat komt met name omdat dit fonds de S&P North American Expanded Technology Software Index volgt. Oftewel, er zijn alleen maar bedrijven uit de Verenigde Staten opgenomen.

Maar bedenk wel dat hier de grootste softwareontwikkelaars gevestigd zijn. Wat de spreiding betreft zit het dus wel goed. Vooral omdat er verschillende subsectoren zijn opgenomen in het iShares Expanded Tech-Software Sector ETF. Denk bijvoorbeeld aan interactieve home entertainment, software voor slimme devices en media. Met een expense ratio van 0,49% ben je bovendien niet teveel geld kwijt aan de kosten.

Invesco S&P SmallCap Information Technology Portfolio

Een grote spreiding over sectoren en met name kleine bedrijven, dat is de opzet van het Invesco S&P SmallCap Information Technology Portfolio. De in totaal 75 holdings zijn allemaal nog in opmars. Wat dat betreft is het risico een stukje hoger dan bij andere ETF’s. Maar bedenk wel dat de opgenomen ondernemingen meer potentie hebben om te groeien dan gevestigde techgiganten.

Daarnaast worden de risico’s beperkt doordat het een groot aantal bedrijven betreft die bovendien in verschillende sectoren actief zijn. Voorbeelden zijn de productie van semiconductoren, elektronische apparatuur, software, kunstmatige intelligentie, IT-systemen en devices voor een smart home. Gezien de opzet van dit ETF is de kostenratio van 0,29% verrassend laag. In totaal heeft Invesco S&P SmallCap Information Technology Portfolio assets met waarde van $240 miljoen onder beheer.

First Trust Dow Jones Internet Index Fund

Het internet speelt een essentiële rol in ons dagelijks leven. Best bijzonder wanneer je bedenkt dat deze technologie nog helemaal niet zo oud is. De afhankelijkheid van het internet is inmiddels gigantisch. Als het niet goed functioneert liggen bedrijven stil, kunnen scholen slechts beperkt lesgeven en weet een groot gedeelte van de mensen niet meer wat ze moeten doen met hun vrije tijd.

Daarom is het niet meer dan logisch dat er een ETF bestaat dat zich specifiek op het internet richt. De First Trust Dow Jones Internet Index Fund beheert assets met een totale waarde van $10,3 miljard. Opgenomen bedrijven verdienen tenminste 50% van hun totale opbrengst door internetgerelateerde diensten en producen. Amazon.com staat er bijvoorbeeld tussen. Het bedrijf is met name bekend als webwinkel, maar in de Verenigde Staten is het de grootste provider van cloud based services. Verder tref je giganten zoals Facebook, Netflix en Zoom Video aan. De kostenratio bedraagt 0,52%, wat best laag is voor een fonds dat zich richt op een subsector.

Global X FinTech ETF

Zoals besproken speelt technologie een centrale rol in vrijwel alle facetten van ons leven. Dat geldt dus ook voor financiële transacties. Het Global X FinTech ETF heeft 33 bedrijven samengebracht in een fonds. De gemeenschappelijke factor is dat het allemaal betaaldiensten zijn. Denk bijvoorbeeld aan PayPal, het Nederlandse Ayden en Square. Zowel voor ondernemingen als particulieren is het steeds normaler om financiën online te regelen. Daarom is de verwachting dat de sector niet snel zal krimpen. In totaal is de waarde van het Global X FinTech ETF $755,8 miljoen. Voor je beleggingen ben je 0,68% kwijt aan kosten. Dat is redelijk hoog. Maar daarmee investeer je wel in een stabiele en groeiende sector.

Leren beleggen op de beurs?

Stap voor stap ontdekken hoe je geld kunt verdienen met aandelen

Meestgestelde vragen

Waarom beleggen in technologie ETF’s?

De rol die technologie in ons persoonlijke en professionele leven speelt neemt alleen maar toe. Dankzij talloze ontwikkelingen beslaat de sector inmiddels 25% van de totale aandelenmarkt. Technologie is daarom een veilige branche om in te beleggen. Helemaal als je bedenkt dat het gebruik over de komende jaren en decennia alleen maar toeneemt. Elk modern bedrijf is volledig afhankelijk van software en hardware. Zelfs wanneer het slechts een faciliterende rol speelt. Beleggen in de sector zelf is dus een no-brainer. Het enige dat je nog hoeft te doen is het juiste ETF uitkiezen.

Wat zijn de beste technologie ETF’s om in te beleggen?

De beste technologie ETF’s zijn:
– iShares PHLX Semiconductor ETF
– Vanguard Information TEchnology ETF
– Global X Telemedicine & Digital Health ETF
– iShares Expanded Tech-Software Sector ETF
– Invesco S&P SmallCapp Information Technology Portfolio
– First Trust Dow Jones Internet Index Fund
– Global X FinTech ETF

Michel van Ros

Michel van Ros

Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beleggen op de beurs waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *