De beste uranium aandelen van dit moment
Uranium is terug van weggeweest. Voor beleggers is het daarom wellicht aantrekkelijk om hierin te investeren. In dit artikel geven we aan wat de beste uranium aandelen zijn. Daarnaast bespreken we waarom uranium inmiddels weer zo aantrekkelijk is als beleggingsoptie. Verder besteden we aandacht aan het potentieel en de risico’s. Aan het einde van het artikel heb je inzicht gekregen in de uraniummarkt. Op basis daarvan ben je in staat om onderbouwde beslissingen te nemen en je beleggingsportfolio op een verantwoorde manier te diversificeren.
Benieuwd naar de beste uranium aandelen?
Door €250 te investeren kun je al 20,6% rendement behalen. Maar welke strategie kies je hiervoor? In een korte videotraining krijg je uitleg hoe je zonder kennis of ervaring rendement maakt.
- Als belegger koop je nooit uranium als grondstof
- Cameco (CCJ): Canadese marktleider met winstgevende uraniummijnen
- Uranium Energy (UEC): een kleinere onderneming met een slimme strategie
- Denison Mines (DNN): groeien door slim te investeren
- Uranium Royalty Corporation (URC): diverse investeringen in uranium
- Sprott Physical Uranium Trust (U.UN): een fonds gericht op uranium
- Wat is uranium eigenlijk en waarom is het zo bijzonder?
- Waarom is beleggen in uranium een lucratieve investering?
- Conclusie over beleggen in uranium aandelen
- Gerelateerde artikelen
- Meestgestelde vragen
Als belegger koop je nooit uranium als grondstof
Het is niet mogelijk om in uranium op zich te investeren. Uranium aandelen betreffen dan ook bedrijven die het element verwerken of op een andere manier verbonden zijn met de industrie. Beleggen in uranium is daarom iets heel anders dan beleggen in een grondstof zoals goud. Hoewel de koersen over het algemeen wel sterk afhankelijk zijn van de prijs van uranium.
Uranium aandelen zijn volatiel en daarom risicovol
Over het algemeen dalen en stijgen uranium aandelen snel. Bovendien is het niet ongebruikelijk dat er onverwacht schommelingen ontstaan. Daarom is het essentieel om over de nodige kennis te beschikken voordat je begint met investeren. Ondanks dat er op het moment internationaal sprake is van een toenemende vraag naar het element.
Er is een beperkt aanbod van uranium aandelen
Wanneer er voor kiest om te beleggen in uranium aandelen is de keuze niet overweldigend. Er zijn overigens nog wel tientallen opties, dus je wordt niet ernstig beperkt. De reden dat er zo weinig bedrijven zijn heeft weer te maken met de volatiliteit van uranium. Want veel bedrijven die zich op uranium focussen gaan uiteindelijk failliet. Het blijkt dat er geen plek is voor talloze bedrijven. Mede omdat het voornamelijk gaat om grote projecten. Daarnaast is het bezig van grond belangrijk. Je kunt er dus vanuit gaan dat de sector voornamelijk bestaat uit een aantal grote ondernemingen met veel vermogen.
Cameco (CCJ): Canadese marktleider met winstgevende uraniummijnen
In totaal is het Canadese Cameco goed voor ongeveer 20% van de totale productie van uranium. Met een beurswaarde van bijna $11 miljard is het dan ook de grootste in uranium gespecialiseerde onderneming van de wereld. Cameco beschikt over eigen mijnen in Canada en de Verenigde Staten. De meest in het oog springende is de mijn nabij Cigar Lake. Het is namelijk de meest lucratieve uraniummijn van de wereld. Cameco is overigens niet alleen betrokken bij het winnen van uranium. Het bedrijf houdt zich bezig met verwerking en produceert zelfs kernenergie. Ze zijn dus bij de complete keten van het productieproces betrokken.
Met Cameco investeer je in een grote partij die heeft laten zien zich door een crisis heen te kunnen slaan. Ze hebben een groep vaste klanten met lange contracten waardoor beleggen in het bedrijf relatief veilig is. Een ander groot voordeel zijn de productiekosten die gemaakt worden. Cameco krijgt het namelijk voor elkaar om een stuk onder het gemiddelde binnen de sector te blijven. Dat is voornamelijk mogelijk door de uiterst lucratieve mijnen die in bezit zijn. De kosten voor de winning van uranium liggen bij Cameco daarom lager dan bij concurrenten. Deze lage productiekosten leiden uiteraard tot meer winst. Bovendien is het een uitstekende manier om toekomstbestendig te zijn. Zelfs bij een sterk verminderde vraag naar uranium zal Cameco klanten blijven behouden. Bovendien is dit een van de weinige aandelen in uranium waarbij je als belegger dividend uitgekeerd krijgt.
Uranium Energy (UEC): een kleinere onderneming met een slimme strategie
Het uraniumbedrijf Uranium Energy is om meerdere redenen bijzonder. Het is namelijk een klein bedrijf dat ondanks de lage prijzen van uranium in het afgelopen decennium het hoofd boven water heeft weten te houden. Sterker nog, tijdens die periode heeft Uranium Energy hun marktpositie versterkt. De onderneming is gevestigd in de Verenigde Staten en beschikt over winstgevende mijnen.
Het is belangrijk om te beseffen dat Uranium Energy niet werkt met vaste contracten voor hun klanten. Daarom is het aandeel van dit bedrijf veel gevoeliger voor schommelingen dan bijvoorbeeld het hierboven genoemde Cameco. Dat is niet meteen een voordeel of een nadeel. Maar het aandeel van Uranium Energy is hierdoor wel een stuk risicovoller. Want zodra de vraag wegvalt of de prijs daalt heeft dat grote gevolgen voor de winst. Tegelijkertijd speelt een kleinere partij zoals Uranium Energy hierdoor veel sneller in op een prijsstijging. Momenteel zitten we in een stijgende trend wat uranium betreft en dat kan voordelig uitpakken.
Voor de nabije toekomst lijkt Uranium Energie op rozen te zitten. Tijdens de uraniumcrisis na de kernramp in Fukushima heeft het management niet stilgezeten. In plaats daarvan hebben ze hoog aangeschreven mijnen opgekocht in de Verenigde Staten van Amerika. Momenteel wachten ze rustig tot de prijzen verder stijgen. Om vervolgens hun productie op te schroeven en nog meer winst te draaien. Verder zijn de initiatieven van de Amerikaanse overheid uitstekend nieuws voor Uranium Energy. Zij investeren namelijk honderden miljoenen in uranium dat uitsluitend gewonnen is in hun eigen land. In de huidige komt 99% nog uit het buitenland en het doel is om deze afhankelijkheid te doorbreken. Uranium Energy heeft grote uraniummijnen in eigen land in handen. De verwachting is dat ze de productie tijdens de komende jaren kunnen verhogen.
Denison Mines (DNN): groeien door slim te investeren
Bedrijven die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in gebieden waar uranium zich bevindt plukken daar nu de vruchten van. Want de mijnen zijn door de jaren heen veel meer waard geworden. Dat komt uiteraard door de toegenomen vraag. Denison Mines heeft daar als geen ander van geprofiteerd. Inmiddels beschikt het bedrijf over 280.000 hectare waar ze uranium mogen exploiteren. Meest in het oog springende zijn de Athabasca Basin en Wheeler River. Meer dan genoeg potentieel dus om in de komende jaren flink winst te maken,
Denison Mines heeft laten zien slim zaken te doen tijdens een slechte periode voor uranium. Daardoor zitten ze nu in een geweldige positie. Het potentieel om door te groeien is gigantisch. Als belegger profiteer je daar uiteraard graag van mee. De enige ontwikkeling die Denison Mines lijkt te kunnen stoppen is het plotseling dalen van de vraag naar uranium. Maar dat lijkt voorlopig absoluut niet aan de orde.
Uranium Royalty Corporation (URC): diverse investeringen in uranium
Investeren in uranium is de specialiteit van de Uranium Royalty Corporation. Dit is dus zelf geen producent of verwerker van uranium. Ze verstrekken leningen, verhandelen geld en zijn betrokken bij verschillende projecten. Dat heeft voor jou als belegger een aantal voor- en nadelen. Een nadeel is dat de Uranium Royalty Corporation niet rechtstreeks profiteert van de stijgende prijzen van uranium. Ze hebben tenslotte zelf geen mijnen in handen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze geen winst maken. Jaarlijks worden er tientallen miljoenen dollars verdient. Een voordeel is dat de Uranium Royalty Corporation diverser is dan de andere beleggingsopties op deze lijst. Ze zijn niet verbonden aan een enkel project en halen hun inkomsten door samen te werken met talloze partijen.
De Uranium Royalty Corporation is in feite een investeringsfonds dat zich exclusief richt op uranium en alles wat daarmee te maken heeft. Het is een mooie kandidaat om jouw portfolio te diversificeren. Ze investeren in een groot aantal projecten van aansprekende bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan Cameco, Uranium Energy. Paladin Energy en Energy Fuels.
Sprott Physical Uranium Trust (U.UN): een fonds gericht op uranium
Er zijn verschillende redenen waarom de Sprott Physical Uranium Trust bijzonder is. In feite is het namelijk een fonds, maar het wordt verhandeld als aandeel. Het fonds investeert hun geld in het kopen van uranium. Momenteel is er voor ruim 30 miljoen pond uranium in bezit. Het is dus een fonds met een uiterst specifiek doel. Daarom is het eigenlijk niet te vergelijken met een groot ETF of een indexfonds. Sprott Physical Uranium Trust verzorgt namelijk ook zelf de opslag van uranium, in Noord-Amerika en Europa.
Het fonds geeft je de gelegenheid om rechtstreeks in uranium te beleggen. Sprott Physical Uranium Trust haalt eenvoudig geld op bij investeerders en koopt daar uranium van. De koers van het aandeel is dus nog meer verbonden aan de waarde van uranium dan andere beleggingsopties in deze lijst. Gezien de stijgende vraag is het onvermijdelijk dat de waarde op den duur toeneemt.
Wat is uranium eigenlijk en waarom is het zo bijzonder?
Uranium is een scheikundig element dat wordt gebruikt voor nucleaire energie. Momenteel is de productie met name gericht om energie op te wekken in kerncentrales. Wanneer je in uranium belegt investeer je dus niet in de ontwikkeling en bouw van nucleaire wapens. Uranium heeft een uitzonderlijk hoge dichtheid en is, zoals je waarschijnlijk wel weet, radioactief. Een groot deel van het totale uranium op de wereld is afkomstig uit Kazachstan. Andere voorname plekken waar het element gevonden wordt zijn Rusland, Namibië, Australië, Niger, Turkije, Canada, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Om het element bruikbaar te maken wordt het verrijkt. Daarbij wordt uranium-235 gescheiden van de rest. Door dit vervolgens te splijten ontstaat er energie. In kerncentrales wordt dit gebruikt om elektriciteit op te wekken.
Waarom is beleggen in uranium een lucratieve investering?
Uranium heeft een niet zo fantastische reputatie. Op zich best logisch, vooral wanneer je het combineert met woorden als “verrijkt”. Desondanks is het scheikundige element in waarde aan het stijgen. De reden voor deze ontwikkeling is duidelijk. Want uranium is onmisbaar voor kerncentrales. Wereldwijd zijn landen druk bezig om alternatieven te vinden voor fossiele brandstoffen. Terwijl de vraag naar energie alleen maar toeneemt. Daarom wordt de oplossing gezocht, en gevonden, in uranium.
Uranium als beleggingsinstrument is terug van weggeweest
Het gebruik van uranium voor welk doeleinde dan ook is altijd discutabel geweest. De rampen in Tsjernobyl (1986) en Fukushima (2011) hebben het wantrouwen alleen maar versterkt. Tijdens het afgelopen decennium ging het onder andere daarom niet de goede kant op met de koersen van uranium. Maar inmiddels is dat allemaal anders. In de zoektocht naar schone energie is gebleken dat de wereld voorlopig niet zonder uranium kan. Een groot aantal landen heeft al aangekondigd dat ze in de komende jaren gaan investeren in kerncentrales. Daarvoor is uranium nodig en een grotere vraag leidt tot meer waarde. Dat is dus goed nieuws voor beleggers die geïnvesteerd hebben in dit scheikundige element.
Landen komen bij kerncentrales uit ter vervanging voor fossiele brandstoffen
De klimaatcrisis is vandaag de dag de grootste uitdaging op het internationale toneel. Omdat de nood steeds hoger is, wordt er gekeken naar alternatieven die voorheen niet werden overwogen. Uranium had lange tijd een slechte reputatie. Maar inmiddels is duidelijk geworden dat het een betere energiebron is dan fossiele brandstoffen. Tenminste, het klimaat leidt er niet direct en continu onder. Door gigantische initiatieven van landen is de vraag naar uranium enorm gestegen. Denk bijvoorbeeld aan het streven van de Europese Unie. Zij hebben als doel gesteld om in 2050 geen fossiele brandstoffen uit te stoten. In China en de Verenigde Staten van Amerika liggen soortgelijke plannen op tafel. Met name China staat de energietransitie hoog op de agenda. Dit land kan niet zonder nucleaire energie om hun groene doelen te realiseren.
De oorlog in Oekraïne en de energiecrisis
De klimaatcrisis en de daarbij behorende energiecrisis zijn niks nieuws. Maar de oorlog die Rusland is begonnen tegen Oekraïne heeft de situatie verergerd. Rusland is een belangrijke gasleverancier voor grote delen van Europa. De verslechterde verstandhouding tussen de partijen heeft geleid tot een verminderde toestroom van gas naar de EU. Bovendien is de drang om onafhankelijk te worden van Russisch gas alleen maar groter geworden. Het enorme Nord Stream 2 project lijkt dan ook op een enorme mislukking uit te draaien. Aangezien dit netwerk aan pijpleidingen om gas te transporteren pas in september 2021 in werking trad. In totaal kan er door Nord Stream 1 en 2 gezamenlijk 110 miljard m³ gas per jaar worden vervoerd. Momenteel lijkt het ondenkbaar dat de totale capaciteit ooit nog bereikt wordt. De wereld beweegt zich in een versneld tempo richting andere bronnen van energie. Uranium speelt daar een cruciale rol in.
Echt groene energiebronnen zijn niet toereikend
Er is wereldwijd veel kritiek op het initiatief van landen om meer kerncentrales te bouwen. Dat heeft te maken met angst, maar ook met de schadelijke gevolgen voor de omgeving. Helaas zijn echt groene oplossingen niet toereikend. Gelukkig wordt er wel steeds meer gekozen voor het opwekken van elektriciteit uit wind, zon en water. Maar deze projecten zijn bij lange na niet zo efficiënt als een kerncentrale. Ze kosten een hoop geld en nemen aanzienlijk veel ruimte in beslag. Verwachten dat groene energie toereikend zal zijn is een utopische gedachte. Kerncentrales zullen noodzakelijk zijn om aan de vraag naar energie te voldoen.
Nadelen van nucleaire energie en koersen voor de lange termijn
Nucleaire energie is op het eerste gezicht niet ideaal. Potentieel is het zelfs ongekend gevaarlijk. Bij een explosie of brand ontstaat er onherstelbare schade. In een wijde omtrek worden mensen en natuur aangetast. Zelfs bij een normale werking zijn er problemen die nog opgelost dienen te worden. Er is namelijk sprake van problemen met de verwerking van nucleair afval. Momenteel wordt dat in speciale silo’s opgeslagen. Maar er is veel kritiek op deze oplossing. De bodem kan bijvoorbeeld worden aangetast en er is weinig onderzoek over de effecten op de lange termijn. Wanneer er veel meer energie opgewekt gaat worden door kerncentrales wordt dit probleem alleen maar groter. Echter is er momenteel geen goed alternatief voor nucleaire energie. Daarom blijft uranium voorlopig nog wel even een interessante investeringsoptie.
Is nucleaire energie een groene bron?
Nog niet zo lang geleden zou je voor gek worden verklaard als je zou zeggen dat nucleaire energie groen is. Inmiddels zijn de meningen erover verdeeld. Het klopt dat er bijna geen uitstoot van broeikasgassen plaatsvindt. Daarom draagt nucleaire energie niet bij in het verergeren van de klimaatcrisis. De Europese Commissie overweegt daarom bijvoorbeeld om nucleaire energie onder de groene energiebronnen te scharen. Feit is alleen wel dat er radioactief afval ontstaat bij het gebruik van kerncentrales. Helaas zijn we niet in staat om dat zomaar af te breken. Momenteel is er veel onderzoek om dit probleem uit de weg te helpen. Vooralsnog lijkt China het dichts bij een oplossing. Helaas is dat slecht nieuws voor beleggers in uranium. Thorium is potentieel namelijk een vervangend element voor kerncentrales dat veel minder schadelijk afval achterlaat. Op het moment van schrijven is het echter nog lang niet zo ver. Maar als belegger is het wel belangrijk om dergelijke ontwikkelingen in de gaten te houden.
Hoeveel nucleaire energie wordt er momenteel gebruikt?
Het gebruik van nucleaire energie gaat in de komende jaren naar alle waarschijnlijkheid toenemen. Heden ten dage wordt er ook al een aanzienlijk deel van de energie door verrijkt uranium opgewekt. De percentages verschillen sterk van land tot land. Wereldwijd is het ongeveer 10%. Maar in bijvoorbeeld de Verenigde Staten is het 20% en in Frankrijk ligt het aandeel boven de 60%.
Conclusie over beleggen in uranium aandelen
De vraag naar uranium is de afgelopen jaren toegenomen en daarom is het element weer interessant voor beleggers. Dat uranium een rol gaat spelen in de nabije toekomst lijkt een uitgemaakte zaak. Let wel op sterke koersschommelingen door hevige speculatie. Het exact bepalen van je instapmoment is daarom essentieel. Denk bovendien altijd op voldoende variatie in je portfolio. Beleg niet alles in een enkel bedrijf of sector. Maar gezien de internationale ontwikkelingen en initiatieven om de klimaatcrisis te lijf te gaan verdwijnt de vraag naar uranium niet zomaar.
Benieuwd naar de beste uranium aandelen?
Door €250 te investeren kun je al 20,6% rendement behalen. Maar welke strategie kies je hiervoor? In een korte videotraining krijg je uitleg hoe je zonder kennis of ervaring rendement maakt.
Gerelateerde artikelen
- Apple Koers, aandeel en meer over Apple kopen
- NIO koers, aandeel en meer over NIO EV Maker
- Top 5 Zonne-energie Aandelen – De beste van dit moment
Meestgestelde vragen
Uranium is een scheikundig element dat wordt gebruikt voor nucleaire energie. Momenteel is de productie met name gericht om energie op te wekken in kerncentrales. Wanneer je in uranium aandelen belegt investeer je dus niet in de ontwikkeling en bouw van nucleaire wapens. Uranium heeft een uitzonderlijk hoge dichtheid en is, zoals je waarschijnlijk wel weet, radioactief. Een groot deel van het totale uranium op de wereld is afkomstig uit Kazachstan. Andere voorname plekken waar het element gevonden wordt zijn Rusland, Namibië, Australië, Niger, Turkije, Canada, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika. Om het element bruikbaar te maken wordt het verrijkt. Daarbij wordt uranium-235 gescheiden van de rest. Door dit vervolgens te splijten ontstaat er energie. In kerncentrales wordt dit gebruikt om elektriciteit op te wekken.
Klik hier voor meer informatie
Uranium heeft een niet zo fantastische reputatie. Op zich best logisch, vooral wanneer je het combineert met woorden als “verrijkt”. Desondanks is het scheikundige element in waarde aan het stijgen. De reden voor deze ontwikkeling is duidelijk. Want uranium is onmisbaar voor kerncentrales. Wereldwijd zijn landen druk bezig om alternatieven te vinden voor fossiele brandstoffen. Terwijl de vraag naar energie alleen maar toeneemt. Daarom wordt de oplossing gezocht, en gevonden, in uranium.
Klik hier voor meer informatie
De beste uranium aandelen om in te beleggen zijn:
– Cameco (CCJ): Canadese marktleider met winstgevende uraniummijnen
– Uranium Energy (UEC): een kleinere onderneming met een slimme strategie
– Denison Mines (DNN): groeien door slim te investeren
– Uranium Royalty Corporation (URC): diverse investeringen in uranium
– Sprott Physical Uranium Trust (U.UN): een fonds gericht op uranium
Klik hier voor meer informatie