Top 5 Zonne-energie Aandelen – De beste van dit moment
Beleggen in zonne-energie lijkt momenteel een uitstekend idee. Want we zitten middenin een transformatie van fossiele naar hernieuwbare energie. Energie die wordt opgewekt uit de zon gaat een grote rol spelen. Maar welke ondernemingen zijn het meest lucratief voor beleggers? Door de hevige concurrentie is het namelijk belangrijk om de juiste kandidaten te selecteren. In dit artikel benoemen we de top 5 zonne-energie aandelen van 2022. Daarna besteden we aandacht aan redenen om in de sector te beleggen en waar je op moet letten.
Benieuwd naar de beste zonne-energie aandelen?
Door €250 te investeren kun je al 20,6% rendement behalen. Maar welke strategie kies je hiervoor? In een korte videotraining krijg je uitleg hoe je zonder kennis of ervaring rendement maakt.
Kort samengevat zijn dit de beste zonne-energie aandelen op dit moment:
- First Solar (FSLR): moderne techniek voor zonnepanelen met een hoger rendement
- Canadian Solar (CSIQ): een enorm bedrijf met de potentie om door te groeien
- Enphase Energy (ENPH): beloftevolle oplossingen voor de opslag van zonne-energie
- Brookfield Renewable (BEPC): groot concern met verschillende groene initiatieven
- JinkoSolar (JKS): een onmisbare producent van essentiële onderdelen
- First Solar (FSLR): moderne techniek voor zonnepanelen met een hoger rendement
- Canadian Solar (CSIQ): een enorm bedrijf met de potentie om door te groeien
- Enphase Energy (ENPH): beloftevolle oplossingen voor de opslag van zonne-energie
- Brookfield Renewable (BEPC): groot concern met verschillende groene initiatieven
- JinkoSolar (JKS): een onmisbare producent van essentiële onderdelen
- Redenen om wel of juist niet in zonne-energie te beleggen
- Het omzetten van energie van de zon in bruikbare stroom
- Hierom is beleggen in zonne-energie aantrekkelijk
- Redenen om op te passen met aandelen in zonne-energie
- Investeren in zonnepanelen: rendement op de lange of korte termijn?
- Gerelateerde artikelen
- Meestgestelde vragen
First Solar (FSLR): moderne techniek voor zonnepanelen met een hoger rendement
First Solar is een producent van zonnepanelen. Daarnaast ontwerpt, bouwt en onderhoud het bedrijf grote centrales die op basis van de zon energie opwekken en opslaan. First Solar is met een totale waarde van ruim $12 miljard de grootste speler in deze subsector. Dat word je natuurlijk niet zomaar. Een speciale techniek staat aan de basis van het succes. First Solar maakt voor hun zonnepanelen namelijk gebruik van cadmium telluride. We gaan in dit artikel niet in op de ingewikkelde, scheikundige details. Vooral belangrijk om te weten is dat het stukken goedkoper is dan het gebruikelijke silicium. Bovendien zijn zonnecellen van cadmium telluride vele malen efficiënter en ligt het rendement dus hoger. De combinatie van goedkoper en rendabeler zie je niet vaak bij een nieuwe technologie. Meestal is het slechts één van de twee. Daarom lijkt het waarschijnlijk dat First Solar hun positie in de markt niet zomaar gaat verliezen.
Bovendien heeft First Solar grote en langlopende contracten in handen. Voorlopig hebben ze dus meer dan genoeg te doen. Zelfs in India zijn ze aan de slag om een centrale te bouwen. Momenteel zijn ze druk bezig om hun productiecapaciteit te verhogen. Want door de enorme groei in de populariteit van zonnepanelen kan First Solar momenteel amper aan de vraag voldoen. Voor beleggers is First Solar absoluut een interessante kandidaat. Zelfs wanneer je niet nadrukkelijk op zoek bent naar een partij die betrokken is bij het opwekken van zonne-energie.
Canadian Solar (CSIQ): een enorm bedrijf met de potentie om door te groeien
Het aandeel van Canadian Solar is zonder meer interessant voor beleggers. De onderneming is een enorme speler en levert producten om zonne-energie op te wekken aan meer dan 150 landen. Om even aan te geven hoe groot Canadian Solar is: er zijn momenteel bijna 13.000 werknemers in dienst. De vraag naar zonnepanelen en bijbehorende technologie zal in de komende jaren doorgroeien. Lang niet alle leveranciers hebben de capaciteit om hieraan te voldoen en hebben niet altijd de mogelijkheid om in korte tijd op te schalen. Canadian Solar heeft laten zien dat ze aan de groeiende vraag kunnen voldoen. Door dit voordeel ten opzichte van de concurrentie is het aannemelijk dat de onderneming de komende periode verder doorgroeit.
Canadian Solar is momenteel al betrokken bij gigantische projecten. Naast het produceren van panelen en zonnecellen bouwt de onderneming de benodigde infrastructuur, complete parken om zonne-energie op te wekken en energiecentrales. Het bedrijf is bovendien continu bezig met innoveren. Dat is ook wel nodig in een zich snel ontwikkelende en gespecialiseerde sector. Gezien de nu al sterke marktpositie en de doorgroeimogelijkheden van Canadian Solar is het aandeel absoluut een mooie optie voor beleggers.
Enphase Energy (ENPH): beloftevolle oplossingen voor de opslag van zonne-energie
Het in California gevestigde Enphase Energy houdt zich voornamelijk bezig met het opslaan van door de zon opgewekte energie. Daarvoor gebruiken ze hun eigen software en hardware. Verder beschikken ze over een bijzondere technologie op basis van microscopische omvormers. Die zetten de door de zon opgewekte energie om in stroom.
Vooral de methodes om energie op te slaan worden enorm veel aangevraagd. Dat heeft geleid tot een enorme stijging van de koers van Enphase Energy. Bovendien heeft het bedrijf een sterke marktpositie en is het aannemelijk dat ze op z’n minst gestaag blijven groeien. Het effectief opslaan van de door de zon opgewekte energie is de volgende stap in de energietransitie. De vraag daarnaar wordt alleen maar vergroot doordat klimaatveranderingen tot onvoorspelbare weersomstandigheden hebben geleid. Netwerken om energie te verspreiden zouden daardoor beschadigd kunnen raken. Batterijen met aanzienlijke reserves rond woonwijken en industrieterreinen bieden uitkomst voor dat probleem.
Voor beleggers is Enphase Energy een interessante optie. Ze zijn voor veel producenten en installateurs een onmisbare schakel geworden. Tegelijkertijd zijn ze zelf in veel mindere mate afhankelijk van anderen omdat ze veel technologie in eigen handen hebben. Om die redenen lijkt het onwaarschijnlijk dat de koers van Enphase Energy in de komende jaren gaat dalen.
Brookfield Renewable (BEPC): groot concern met verschillende groene initiatieven
Brookfield Renewable is wederom een Amerikaans bedrijf. Ze richten zich niet exclusief op zonne-energie. Sterker nog, het is een van de wereldleiders op het gebied van hydro-elektrische generatoren. Eigenlijk grijpt Brookfield Renewable elke bron van hernieuwbare bron aan om energie op te wekken. Ze zijn flink aan de weg aan het timmeren wat betreft windenergie, zonne-energie en de daarbij behorende opslag. De onderneming heeft zelf verklaard veel toekomst te zien in zonne-energie. Onder andere door de dalende kosten van de productie van de onderdelen en het toenemende rendement van de zonnecellen. Kortom, Brookfield Energy heeft veel ijzers in het vuur en is tot nu toe behoorlijk succesvol.
Daarbovenop werkt Brookfield Renewable met langlopende contracten. Hierdoor hebben ze hun nabije toekomst veiliggesteld door een constante bron van inkomsten. Voor sommige beleggers is het extra interessant dat ze dividend uitbetalen. Zoals je misschien wel weet hebben inwoners van Nederlands een belastingvoordeel ten opzichte van Amerikanen wanneer ze dividend uit de Verenigde Staten uitgekeerd krijgen.
Door enkele flinke investeringen krijgt Brookfield Renewable steeds meer controle over de groene sector. Bovendien is er door de verschillende specialisaties sprake van risicospreiding. In combinatie met wat hierboven beschreven staat kun je concluderen dat de zonne-energie aandelen van Brookfield Renewable een stabiele en rendabele investering zijn voor de komende jaren.
JinkoSolar (JKS): een onmisbare producent van essentiële onderdelen
Het in China gevestigde JinkoSolar is een belangrijke producent van onderdelen die gebruikt worden om zonne-energie op te wekken. Denk bijvoorbeeld aan zonnecellen, panelen en bijbehorende apparatuur. Hun producten worden over de hele wereld verkocht, zowel aan consument als bedrijven en organisaties. Een van de grote voordelen is dat ze de productiekosten laag kunnen houden. Bovendien zijn afnemers erg te spreken over de kwaliteit en het rendement van de geleverde producten.
JinkoSolar is een omvangrijke onderneming met meer dan 30.000 werknemers. Zelfs tijdens de lockdown tijdens jaren die geteisterd werden door de coronacrisis kreeg het bedrijf het voor elkaar om winst te maken en door te groeien. Naast stabiele en goedkope productie is JinkoSolar namelijk ook behoorlijk handig in zakendoen met waardevolle partners.
JinkoSolar is een grote producent van basiscomponenten voor het opwekken van zonne-energie. Daardoor is het bedrijf een onmisbare schakel geworden. Bij het wegvallen van JinkoSolar treden wereldwijd tekorten op. Vanuit het perspectief van de belegger is JinkoSolar een stabiele investeringsmogelijkheid. Bovendien is de productiecapaciteit lang niet het enige geheim van deze fabrikant. Ze zijn namelijk ook behoorlijk innovatief waardoor ze veel concurrenten vaak net een stapje voorblijven.
Redenen om wel of juist niet in zonne-energie te beleggen
Het is populair om in groene initiatieven te beleggen. De sector zit in de lift en landen over de hele wereld kiezen steeds vaker voor groene energie. Toch zijn er redenen om voorzichtig te zijn. In de onderstaande alinea’s bespreken we de redenen om wel of juist niet in zonne-energie te investeren. We beginnen met een korte uitleg over de sector in het algemeen en de branches die er allemaal bij betrokken zijn.
Het omzetten van energie van de zon in bruikbare stroom
Kort gezegd is de zonne-industrie druk met het ontwikkelen, fabriceren, monteren en plaatsen van installaties die energie uit de zon opvangen en dat omzetten in stroom. Het wordt gezien als een van de voornaamste methodes om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te doorbreken. Voor de duidelijkheid: het betreft niet alleen maar de productie en plaatsing van zonnepanelen. Er is veel meer complexe techniek nodig om van de opgewekte energie gebruik te maken.
Welke subsectoren horen er allemaal bij zonne-energie?
Het opwekken van zonne-energie vraagt om heel wat technologie. Verschillende branches werken samen om bedrijven, organisaties en consumenten te voorzien van een groene bron van energie. Er zijn overigens ook bedrijven die alles tot bijna alles in eigen hand houden en dus de hele productieketen verzorgen. Als belegger heb je dus behoorlijk wat opties, zelfs wanneer je dus al besloten hebt om te investeren in zonne-energie. Denk bij de complete industrie aan de volgende subsectoren:
- Onderzoek naar betere technologieën om zonne-energie op te wekken.
- Het ontwerpen en fabriceren van componenten en panelen.
- De installatie van zonnepanelen en bijbehorende onderdelen.
- Het managen en draaiende houden van faciliteiten die zonne-energie opwekken.
- De opslag van de groene energie en ontwikkeling van betere methodes.
De laatste, het opslaan van de opgewekte stroom, is niet geheel exclusief voor zonne-energie. Het is echter een essentieel onderdeel om er uiteindelijk gebruik van te maken. Zonder opslag profiteer je alleen van je zonnepanelen wanneer de zon schijnt. Voor huishoudens is dat nu nog het geval. Maar het is de bedoeling dat daar in de toekomst verandering in komt. Daarbovenop zijn er grote parken met panelen van bijvoorbeeld de overheid of bedrijven die de energie al opslaan.
Hierom is beleggen in zonne-energie aantrekkelijk
Het lijkt wel of iedereen op zoek is naar de beste aandelen van bedrijven die op zoek zijn naar groene alternatieven. Hieronder bespreken we de belangrijkste reden om te beleggen in zonne-energie.
De sector is nog steeds in ontwikkeling en groeit door
Zonne-energie bestaat alweer een tijdje. Maar de noodzaak om er gebruik van te maken lijkt pas de laatste jaren tot de bevolking en overheden te zijn doorgedrongen. Daarom is er nog veel ruimte voor verbetering. Zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld rendabeler worden. De innovatie gaat dus nog wel een tijdje door. Hetzelfde geldt voor het vervangen van verouderde panelen met nieuwe modellen met meer rendement. Voor beleggers is het uiteraard een goed teken dat er nog veel ruimte is voor verbetering en vooruitgang.
Enorme investeringen van overheden over de hele wereld
Niet alleen bedrijven zijn volop aan het investeren om te innoveren en hun capaciteit te verhogen. Overheden dragen eveneens hun steentje bij. Eigenlijk kunnen ze niet anders, gezien de gemaakte doelstellingen om het klimaat te beschermen. Overstappen naar groene bronnen is onvermijdelijk.
Zonne-energie wordt steeds goedkoper en dus aantrekkelijker
Energie uit fossiele brandstoffen halen is lekker goedkoop. Daarom was het lange tijd de voornaamste bron. Inmiddels is duidelijk geworden dat we op zoek moeten naar hernieuwbare alternatieven. Die zijn een stuk duurder. Een eeuwenoude economische wijsheid is dat de prijs per exemplaar omlaag gaat wanneer de capaciteit toeneemt. Dat proces is momenteel gaande wat zonnepanelen betreft. Ze zijn stukken goedkoper dan een aantal jaren geleden en de verwachting is dat deze trend zich nog wel even voortzet. Van alle groene bronnen lijkt zonne-energie de voornaamste kandidaat te worden om de energiecrisis op te lossen. Niet alleen door de afnemende kosten van productie en het stijgende rendement, maar ook omdat zonnepanelen overal op de wereld ingezet kunnen worden. Zelfs in het vrijwel altijd bewolkte en regenachtige Nederland.
Een goed gevoel omdat je groene initiatieven ondersteunt
Je belegt om rendement te behalen en je vermogen te vergroten. Maar het is wel zo prettig dat je ook achter de projecten en bedrijven staat waarin je investeert. Door in zonne-energie te beleggen draag je bij aan het bestrijden van de klimaatcrisis. Want groene bronnen van energie zijn essentieel om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Bovendien weet je zeker dat je niet belegt in schimmige praktijken. Door te kiezen voor een rendabele sector zoals zonne-energie sla in je feite twee vliegen in één klap.
Redenen om op te passen met aandelen in zonne-energie
Beleggers en investeerders zijn al een tijd op de hoogte van het financiële potentieel van zonne-energie. Een industrie die zo snel aan de weg aan het timmeren is blijft niet lang onder de radar. Desondanks zijn er redenen waarom je niet halsoverkop je geld moet beleggen in zonne-energie.
Veel concurrentie tussen bedrijven onderling
Sinds het begin van deze eeuw zijn zonnepanelen aan een opmars bezig. Dat resulteerde in talloze bedrijven die zich graag stortten op deze nieuwe manier om geld te verdienen. Het logische gevolg daarvan was hevige concurrentie. Daarom was beleggen in zonnepanelen een jaar of 15 geleden best wel risicovol. Als beleggers wist je van tevoren namelijk niet welke ondernemingen het wel zouden redden en welke niet. Daarnaast wisten producenten in Azië de panelen goedkoper aan te bieden. Sinds 2013 zijn er in Europa daarom heffingen van kracht op onder andere Chinese zonnepanelen. Door deze maatregel werd het ietsje eenvoudiger voor producenten in het westen.
De tijden zijn veranderd maar voorzichtigheid is geboden
Je hoort en leest overal dat sectoren om groene energie op te wekken in de lift zitten en het een uitstekende bestemming is voor je kapitaal. Dat klopt, maar het neemt niet weg dat je als belegger voorzichtig dient te zijn. De markt van zonnepanelen staat er nu heel anders voor dan 15 jaar geleden. Maar er is nog steeds sprake van veel concurrentie. Daar staan forse subsidies en enorme investeringen tegenover. Bovendien is er een echte noodzaak om op groenere manieren aan energie te komen. Daarom staat de sector er als geheel compleet anders voor. Groei is vrijwel gegarandeerd. Maar let er wel op dat de concurrentie nog steeds aanzienlijk is. Juist omdat het zo’n lucratieve sector is geworden. Het in handen krijgen van contracten van grote afnemers is noodzaak. Het helpt uiteraard wanneer je wat innovatie betreft een streepje voor hebt op de concurrentie. Allerlei factoren spelen een rol bij het succes van een onderneming. Voor beleggers is het daarom belangrijk om naar het potentieel van een onderneming te kijken.
Door hevige speculatie zijn de prijzen van aandelen opgedreven
Iedereen weet inmiddels wel dat hernieuwbare energie de toekomst is. De sector gaat in de komende jaren enorme sprongen maken. Hierdoor is er al een tijd lang sprake van behoorlijke speculatie. De vraag naar en de prijzen van zonne-energie aandelen zijn relatief hoog. Hou hier rekening mee voordat je besluit om over te gaan tot kopen.
Investeren in zonnepanelen: rendement op de lange of korte termijn?
Het verzamelen, opslaan en distributeren van zonne-energie is nu al een gigantische industrie. Tijdens de komende jaren groeit de sector alleen maar door. Wanneer je de juiste keuzes maakt kun je dus een mooi rendement verwachten. Dat gebeurt niet zomaar even in een paar weken. Investeren in zonne-energie doe je voor de middellange tot lange termijn. Let er wel op dat de branche nog altijd in beweging is. Door de toenemende vraag komen er ook steeds meer bedrijven bij die een marktaandeel proberen te veroveren. Hierdoor zal er sprake zijn van behoorlijk wat beweging en lang niet alle nieuwe ondernemingen zullen hun hoofd boven water kunnen houden. Om onnodige risico’s te voorkomen is het daarom verstandig om naar grotere spelers te kijken. Die zijn relatief stabiel. Dat komt onder andere omdat ze beschikken over een klantenbestand met langlopende contracten en de mogelijkheid hebben om op te schalen wanneer de vraag toeneemt.
Benieuwd naar de beste zonne-energie aandelen?
Door €250 te investeren kun je al 20,6% rendement behalen. Maar welke strategie kies je hiervoor? In een korte videotraining krijg je uitleg hoe je zonder kennis of ervaring rendement maakt.
Gerelateerde artikelen
- Welke aandelen nu kopen? Daar gebruik ik dit lijstje voor
- Wat zijn de populairste aandelen op de NYSE?
- Wat dividend aandelen zijn en waarom ik ze graag koop
Meestgestelde vragen
De populairste zonne-energie aandelen op dit moment zijn:
– First Solar (FSLR): moderne techniek voor zonnepanelen met een hoger rendement
– Canadian Solar (CSIQ): een enorm bedrijf met de potentie om door te groeien
– Enphase Energy (ENPH): beloftevolle oplossingen voor de opslag van zonne-energie
– Brookfield Renewable (BEPC): groot concern met verschillende groene initiatieven
– JinkoSolar (JKS): een onmisbare producent van essentiële onderdelen
Klik hier voor meer informatie
Het lijkt wel of iedereen op zoek is naar de beste aandelen van bedrijven die op zoek zijn naar groene alternatieven. De belangrijkste reden om te beleggen in zonne-energie aandelen zijn:
– De sector is nog steeds in ontwikkeling en groeit door
– Enorme investeringen van overheden over de hele wereld
– Zonne-energie wordt steeds goedkoper en dus aantrekkelijker
– Een goed gevoel omdat je groene initiatieven ondersteunt
Klik hier voor meer informatie
Michel van Ros
Ik help mensen geld verdienen met het beleggen op de beurs en met het investeren in crypto munten. Op Beursgids.com laat ik je zien wat wel, en wat niet werkt. Zo weet je precies hoe het moet. Ook deel ik regelmatig toffe en super waardevolle tips en technieken op mijn website. Check hier de cursus beginnen met Bitcoin & cryptomunten waarin je stap voor stap gaat ontdekken hoe je (veel) geld kunt verdienen met cryptomunten.